Láska v Paříži – Romy Schneiderová a Alain Delon

Láska v Paříži – Romy Schneiderová a Alain Delon https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493576/bmid_laska-v-parizi-romy-schneiderova-a--TZf-493576.jpg 4 33 12

Romy Schneiderová a Alain Delon byli ve své době považováni za pár snů. Když se v roce 1958 poprvé setkali v Paříži při natáčení filmu Kristýna, zamilovali se do sebe a toto mimořádné partnerství, poznamenané četnými vzestupy a pády, vydrželo pět let. I přes jejich odloučení stanuli o čtyři roky později znovu před kamerou jako milenci v kultovním filmu Bazén. A vzniklo přátelství, které trvalo až do předčasné smrti Romy Schneiderové v roce 1982.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Brána
Originální název:

Eine Liebe in Paris – Romy und Alain , 2020


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
11.09.2023 5 z 5

Paříž v roce 1958 - kdy se setkávají Alain s Romy....

Romy už známá díky Sissi - a Alain jako divoké dítě s korsickými kořeny ....

Jak mohla Romy, vychovaná v konzervativní rodině, odolat tomuto chlapci .... i když je dělila rozdílnost původu a vzdělání ?

Protože oba dva jsou mými oblíbenými herci - znovu jsem si opět přečetla historii jejich vztahu .... a často jsem měla slzy v očích ....

Bylo to štěstí, které prožívali ?
A jak dalece se showbyznys podílel na rozpadu jejich vztahu ?

Tato kniha vám oba dva přiblíží - a já mohu jen tiše sdílet Romynu tragedii ,,,,
a hledání rodiny Alaina - a jeho současné osamělosti ....

A zde věřím slovům Alaina, že po smrti syna už Romy nenašla sílu k dalšímu životu ....

..... Vím, co znamená sláva a co blížící se noc ..... / d Anunnzio /

Líbilo se mi zpracování - příspěvky přátel i fotografie ....

Vesper001
05.06.2023 4 z 5

Love hurts. Nebo slovy Lemony Snicketa: "Moje láska k tobě je nesmrtelná. Ty jsi však, bohužel, nebyla." Bez nadsázky i teatrálnosti lze říct, že láska Romy a Alaina byla osudová a oběma změnila život. Autor se snaží nestranit ani jednomu, ale víc se zaměřuje na Romy, snad proto, že Delon je nečitelný i pro své blízké (jak naznačují vzájemně si odporující vzpomínky jeho známých). Kniha je čtivá, i když je text místy kostrbatý. I po grafické stránce je zdařilá. Fanoušky obou herců jistě potěší a myslím, že i mladší ročníky, pro které jsou jejich filmy už čímsi pro pamětníky, může zaujmout. Příběhy o lásce jsou nadčasové.


horkosladka
06.02.2023 4 z 5

"Byl rozhodující pro celý můj život. Dal mému životu nový směr." (Romy o Delonovi)
"Vždy jsem ji miloval. Znamená pro mě 24 let mého života a mého srdce." (Delon o Romy)

niknikita
04.11.2022 5 z 5

Dokonalé!

Čteme spoustu strhujících příběhů, které nejsou skutečné a přitom mají nálepku "bestseller".

Láska v Paříži je jiná.
Charismatický Alain Delon a Romy Schneiderová na obálce knihy jsou úžasní...
Dva krásní lidé, kteří se potkali ve filmovém světě a které provázela spousta otazníků o jejich soukromí.
Tak jsem už po pár stránkách poznala, že jsem se dotkla samé podstaty jejich osudů a pochopila, jejich opravdový život.


Thilo Wydra má můj čtenářský obdiv a velký dík.
Čtěte, stojí to za to.

iceVS
20.10.2022 5 z 5

Čtení chvílemi krutě reálné a přímé, chvílemi samý jinotaj a pouhé narážky. Nejspíš jako v životě samém.
V textu se mi moc líbil tenhle útržek: "...sálá z něho skrytý chlad..."

Pokud bych někdy někde chtěla žít, tak jako dospělý člověk v šedesátých letech v Paříži, muselo to být úchvatné období.

Ditules
15.10.2022 4 z 5

Láska osudová, spalující i bolestivá... Plno zajímavých informací, které se nikde nedočtete. Doporučuji

DreamerX9
21.08.2022 3 z 5

Je jedno jestli jste Romeo a Julie, pošťák a pokladní nebo Romy a Alain laska si vždycky najde způsob jak se zamotat nejen do života ale i zamotat život. O Delonovi jsem moc nevěděla obzvlášť o jeho osobní stránce. Kniha vlastně vypráví...to co se na googlu nedočtete a jsou to zajímavé osudy a propletené lidské vazby.

perpe2a
12.08.2022 5 z 5

Nádherná kniha o osudovém setkání Romy a Alana. Moc krásné a dojemné.

verculka
06.08.2022 4 z 5

Tak mně přišla knížka hůř čitelná. Je to možná překladem, nevím, stavba vět mi dala občas zabrat. Také autor v jednom odseku skákal z temy na temu. Některé části zbytečné rozepsal do sebemenších detailů na dvaceti stranách a některé zásadní změny odbil půl stranou. Asi bych dala tři hvězdičky, ale zase je vidno, že měl autor pořádně načteno o obou.
A přesně jak píše: Romy krásná avšak labilní ale jinak vynikající herečka, on egoistický fracek, který si drží památku na Romy roky. Zda je to skutečný cit nebo jen póza pro okolí je otázkou.

Mikik
30.06.2022 5 z 5

Skvěle napsaná biografie o dvou neskutečných ikonách. Ona není jen Sissi a on není jen ten chladný, krásný hezoun. Byli pro sebe mnohem více. A i když neměli šanci, nikdy na sebe nezanevřeli a tak nějak se provázeli až do smrti Romy. Musím říct, že jsem z knihy opravdu nadšená. Je to čtivé, informativní a zároveň nostalgické.

Renike
11.06.2022 5 z 5

Naprosto famózní shrnutí dvou životů.. nemohla bych připojit lepší komentář než přede mnou Lauralex

Lauralex
17.05.2022 4 z 5

Ona byla krásná, něžná, rozervaná, raněná dáma, on byl štír, nestálý, náladový, bohémský frajírek, sexsymbol své doby.
Ona byla hvězda rakouského filmu, on byl neznámý začínající herec.
Romy Schneiderová a Alain Delon.
Dvě legendy.
Pár snů.

Příběh Romy a Alaina je jedním z největších románů i dramat minulého století. Bylo o něm/o nich napsáno hodně, přesto to lidi stále přitahuje a fascinuje. Životní příběh dvou velikánů, kteří, za svého života, i po (jedné) smrti, oslňují davy. Slavných párů bylo mnoho, ale Alain a Romy měli ještě něco speciálního. Je v tom něco magického, krásného i bolavého. Nedokázali být spolu ani bez sebe. Mohli se navzájem zachránit i si uškodit, a přesně to se stalo. Byli každý z úplně jiného světa, přesto neodolatelně a vášnivě přitahováni. Příběh lásky, která bohužel nikdy neměla šanci.

Kdyby se tihle dva nepotkali, respektive kdyby si ho Romy nevybrala za svého hereckého partnera a nezajistila mu tím jeho první velkou roli a cestu ke slávě, přišli bychom o jednu nezaměnitelnou a osudovou část dějin, světových i filmových. Oni změnili Paříž, Paříž změnila je. K této době, ať filmové nebo životní, jsem tíhla už od dětství, pamatuju si, jak se táta každý večer díval na filmy s Delonem a já s ním. Možná jsem tomu jako malá ještě nemohla tak rozumět, ale Delona jsem milovala už tenkrát, to samé Romy s noblesou v krvi, jakožto nádhernou Sissi, která mě okouzlila. Nicméně nikdo a nic není tak krásné a úžasné, jak to vypadá, o čemž vypovídá i tato biografie těchto dvou silných, leč křehkých ikon.

O Alainovi i Romy jsem toho četla hodně, nicméně i když je známá velká část jejich životů, mnoho nám zároveň zůstává skryto, a tak je to dobře, přesto mě láká o nich vědět vždycky trochu víc, a tato kniha není jen biografií, ale i láskyplným a zároveň tragickým příběhem. Vypadá to jako z velkofilmu a byla to realita. Možná to někde působí příliš obsáhle, ale všechny ty věci v tomto příběhu mají svou podstatu a jedna bez druhé by nefungovaly, stejně jako by bez sebe nefungovali Romy a Alain. Já, jako znalec, sice jejich příběh znám, znám o nich všechny dostupné informace, i tak to bylo obohacující, přínosné, zajímavé a něčím překvapivé, nejsou to jen stále dokola omílaná fakta a přečetla jsem si ji s chutí. Při čtení jsem měla pocit, jako bych se přenesla zpět do 60. let a prožívala s nimi tento příběh znovu od začátku do konce. Člověk se do toho ponoří, vžije a cítí všechnu tu lásku a bolest jako by byla jeho vlastní. Není to jen plochý, povrchní životopis a výpis kariéry, je to pojaté lidsky s citlivým přístupem, nedělá z nich bohy, popisuje ty dobré i špatné věci, a tak to má být.

Vášnivá a bolestivá láska trvala 5 let, přesto to vydá za víc než jeden život a jednu knihu. Myslím, že to ani pro jednoho nikdy nebyla zcela uzavřená kapitola, možná i proto teď máme možnost číst tento jejich příběh. Patřili k sobě, přesto to bylo předem odsouzeno k záhubě. Ona byla tou milující, byla mu oddaná, Alain byl takový, jaký byl, byl to… prostě Alain, milovaný i nenáviděný. (miluju ho, jako herce, jako charismatického chlapa, ale doma bych ho teda nechtěla) Mám pocit, že v Bazénu ani tak nehráli svoje postavy jako sami sebe - to, že se díváte na svou životní lásku, ač bývalou, prostě neschováte - a i pouhým pohledem očí si řekli všechno, co v nich zůstalo nevyřčeno.

Nevím proč, mám pocit, že to lidi z nějakých důvodů budou hodnotit špatně, nízko (a proto jsem tu já, abych to trochu vyvážila :D), ale i když je to "jen" biografie, je to dobře napsané a autor sdělil přesně to, co měl a chtěl, určitě je to jedna z těch lepších biografií, kde je vidět, že si na tom dal autor záležet. Určitě je to přínosnější pro toho, kdo o nich nic nebo moc neví, nicméně člověk ani tak nemá pocit, že čte biografii, jako příběh, ale i pro znalé je to kvalitní a hodnotné čtivo.

Vidím je teď vlastně víc v obyčejném světle, ačkoliv byli zcela neobyčejní, stále jsou mi trochu záhadou, každopádně je škoda, že spolu nemohli být, nebo jejich příběh nekohl být alespoň delší, ač ublížili by si tak jako tak. Kdoví, co za memoáry bychom četli pak. Avšak jak to všechno doopravdy přesně bylo vědí jen oni sami...

Štítky knihy

Paříž herci film herečky slavné páry Romy Schneiderová Alain Delon

Autorovy knížky

Thilo Wydra
německá, 1968
2022  81%Láska v Paříži – Romy Schneiderová a Alain Delon