Láska tvoří krásu

Láska tvoří krásu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513029/bmid_laska-tvori-krasu-Nr1-513029.png 5 22 5

Kolikrát jsme z kazatelen slyšeli, že Pán Bůh stvořil svět z lásky! Pavel řekne, že v tom, co nazýváme God, Dios, Dieu nebo Bůh, žijeme, pohybujeme se a jsme, jsme uvnitř něj. Jan řekne, že to ono je láska. Je-li Bůh láska a je-li láska tvořící tak, že dá vzniknout vesmíru z ničeho, pak je lidská láska taky taková, láska je jedna. Láska nejen odkrývá zlaté poklady uvnitř duše člověka, ona je především tvoří. Láska tvoří krásu, láska umí v člověku vytvořit něco, co zde dříve nebylo, a nyní je. Každý sebemenší dobrý čin je fraktálem velkého třesku, je dotekem Boha, tvoří tento vesmír. Co by se stalo, kdyby člověk konečně začal milovat Boha, a co by se stalo, kdyby člověk konečně začal milovat člověka!... celý text

Přidat komentář

Filomena1961
21.12.2023 5 z 5

Marek Orko Vácha se svým počtem napsaných knih a svými myšlenkami se dostal do širokého povědomí čtenářů. Tato útlá knížka pojednává o lásce, jak už sám název říká. Jde vlastně o pohádku o lásce, která se mísí s vědou. Láska v jeho podání je nekonečně kreativní, je nekonečná jako sám vesmír. I v této knížce autor vede čtenáře k hlubokému zamyšlení nad životem a jeho smyslem, vztahy mezi lidmi a vztahem ke Stvořiteli. To vše doplněno fotografiemi vesmíru. Pro mě to byl čtenářský zážitek umocněný předvánočním obdobím.

Bětuu
13.10.2023 3 z 5

Kniha nebyla špatná. Rozhodně mi něco dala a něco ve mě z ní zůstane. Občas mi to přišlo.. moc složitý.


Atisa
29.07.2023 5 z 5

Knihy od Marka Váchy záměrně příliš nevyhledávám, protože jim moc nerozumím. Tuto jsem však dostala jako dárek a navíc se mi hodí do čtenářské výzvy. Je kratičká, takže jsem se rozhodla ji přečíst. Podstatu této knížky jsem slyšela od jednoho kněze při jeho kázání. Při čtení jsem se tedy obávala, že se už nic nového nedozvím. Nic převratného jsem se asi opravdu nedozvěděla, ale myšlenky jsou v knize krásné. Dokonce jsem si ve sdělení této knížky našla podstatu své práce. Dávám plný počet a určitě ještě o knize budu přemýšlet.

Jana512
28.06.2023 5 z 5

Kniha Marka Orko Váchy, který pracuje a slouží jako profesor a kněz studentům v Praze a věřícím ve farnosti na Moravě, zachycuje povzbuzující myšlenky pro člověka, pro jeho život, a to je často potřebné a krásné.
Uvádím např. citaci z knihy:
"Celý život je člověk zván, aby bojoval proti vlastní bezvýznamnosti, proti představě, že člověk není nic a nezáleží na něm, že na nic není, že je jen průměrný člověk a že jeho nejvyšším možným dosažitelným cílem je být průměrným dobrým člověkem. Mně nebylo dáno a nikomu nebylo, říkáme. Není to pravda. Nejde jen o to, dojít na vyšší hory než ostatní lidé, získat ze života víc, jde o to jít ještě výš a výš, hora je nekonečná. Bůh tě chraň, abys prosil o malé věci. Pokud jsi, je to proto, že tě Bůh, který je láska, miluje. Proto jsi nenahraditelný.
A jinde autor píše: "Láska tvoří krásu. A když není lásky, není krásy. Peklo není nikdy krásné. Nemůže být .
To je povzbuzující nejen pro mladé lidi, ale pro různě zklamané životem.
"Bůh říká: Budiž světlo v tvém životě.
Láska tvoří krásu, být milován znamená stávat se krásným, stávat se dnem ze dne krásnějším Nikoli co je krásné je milováno, nýbrž co je milováno je krásné. Co je milováno, je poměněno v krásné.

Matematicka
27.06.2023

Řekla bych, že jde o takovou "sbírku citátů", které má Marek Orko Vácha rád (biblických i mimobiblických) a několik svatebních kázání dohromady. K tomu opravdu krásné fotky vesmíru. Nic proti tomu, všechno to bylo krásné, ale stále jsem si říkala, jestli to opravdu bylo potřeba tisknout. Ale někomu to snad "sedne" více...
"Nejde o nic menšího než o to, v oceánu každodenních setkání s našimi blízkými i vzdálenými, kterému říkáme obvykle "dědičný hřích", vytvořit "dědičné požehnání", aby se dítě doma, ve školce i škole a mezi přáteli a mezi vrstevníky a v komunitě, ve které žije, setkalo s jiskřením lásky. V našich lidských setkáních pak láskou jsou drobné konkrétní skutky, které vycházejí z času věnovaného Lásce. Tomuto času se někdy říká "modlitba".