Láska k životu

Láska k životu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40827/bmid_laska-k-zivotu-663133514ded4.png 4 44 6

Ve dvou autobiografických črtách ("Jak jsem se stal socialistou" a "Čím je mi život") líčí London s neobyčejnou lapidárností svůj přerod z individualisty v uvědomělého socialistu, když mu byl jeho těžký život "socialismus vtloukl do hlavy". Prvá ze dvou povídek do knihy pojatých ("Láska k životu") je příběh zlatokopa, bojujícího o život s hladem a nebezpečími drsného Severu, druhá ("Odpadlík") je obžalobou vykořisťování dětské práce v továrnách, příběhem vzpoury chlapce, který opustí bezvýhlednou dřinu textilní továrny, aby se stal tulákem.... celý text

Přidat komentář

žlučníkář
04.02.2021 3 z 5

Bylo to docela krátký, takže krátce. V prvním kousku jsem měl děsnej hlad a bál se, že toho revenanta sežere nemocné vlk. Byl to trošku studenej pohled do hlavy chlápka, kterej měl radši sedět na prdeli a vařit grog za grogem.

U toho druhýho jsem zjistil, že když ve fabrice makáš od kolíbky, tak chceš do důchodu už třeba v šestnácti, protože toho máš tak akorát. To bych asi taky hodil všechno za hlavu a šel kamsi kamsi do háje na čundr do konce života, což by mohlo bejt klidně ve dvaceti. Nebylo to asi lehký.

Ty poslední dva bych zahodil a do tohohle sešítku je vůbec nedával. Naštěstí byly kraťoučký. Bylo to teda půl na půl, tak čus bus.

jiri77
30.09.2018 4 z 5

Na knize se mi hodně líbili hlavně první dvě povídky. Láska k životu je dost drsná a popisuje divokou přírodu a člověka co bojuje o přežití ,hlavně ten popis hladu je opravdu síla. Druhá povídka Odpadlík ,popisuje zaměstnávání dětí a zneužívání pracovních sil v rané kapitalistické společnosti. Poslední dvě povídky popisuji autorovo naklonění k socialismu ,a co ho k tomu vedlo. Kdo má rád Londona, tak by si měl tuto knížku přečíst.


lampernaqui
18.04.2016 3 z 5

Dobré povídky, zajímavé výpisky ze života. Klasická komunistická předmluva. Další výběr ze světové četby mi přinesl něco nového od Londona, od kterého - přiznám se - jsem snad do dnes nic nečetl. Ani v povinné četbě.

Knišíl
16.03.2016

Velmi silné Londonovo dílo. První dvě části jsou povídky Láska k životu a Odpadlík. Třetí a čtvrtá část Jak jsem se stal socialistou a Čím je mi život jsou Londonovy názory na společnost a život. Láska k životu byla pro mě drsným a dynamickým příběhem o touze přežít, čirý boj muže proti nelítostně kruté, ale nepodlé přírody, podle mě nejčtivější část sbírky. Odpadlík je odrazem sociálních poměrů dětských dělníků v soudobé Americe. V posledních dvou črtách vypráví Jack o svém životě a změnách svých názorů a myšlení. Osobně mám vydání z roku 1949 a předmluva se nese v dost "komunistickém duchu", nevím, ale jaksi se mi zdá, že Londonovo dílo bylo a vždy bude interpretováno ve prospěch nějaké ideologie.

MýšaM
30.12.2015 5 z 5

Tuto povídku jsem četla kdysi dávno a dodnes ve mě nechala hluboký zážitek....Dnes jsem si na ni při jedné příležitosti vzpomněla....Děkuji, pane Londone....

Pawlisman
04.03.2014 4 z 5

Především první povídka je silná. I další socialistické plynou a začínají i končí tak akorát. Útlá knížka na jeden den, která každého obohatí a nenudí. Lze jen doporučit. London má skutečně vypravěčský talent od boha. 8/10

Část díla

Autorovy další knížky

Jack London
americká, 1876 - 1916
2002  83%Démon alkohol
2020  90%Tulák po hvězdách
1974  81%Bílý Den
2003  89%Bílý tesák
1988  91%Mezi zlatokopy