Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236951/bmid_kvetinova-kucharka-jedle-kviti-a-by-HGC-236951.jpg 5 27 8

Květinová kuchařka Jany Vlkové vás seznámí s rostlinami, které se v kuchyni používaly odpradávna a nyní je zvolna objevují věhlasní kuchaři a gurmeti. Autorka poradí, kdy, kde a jak divoké i kulturní rostliny sbírat. K tomu představí vynikající, inspirativní, a přesto velmi jednoduché recepty. Jedlé květy a listy podtrhují chuť pokrmů a hrají důležitou dekorativní roli. Kniha je přehledně rozdělena do kapitol „ čtyř ročních období kytkožrouta“, tedy podle toho, kdy jsou v Čechách rostlinky k mání. Vychutnejte si jídla, která lahodí oku, a odhalte jedinečné chutě, které nám příroda nabízí. Váš talíř ozdobený jedlým kvítím a býlím se rázem stane uměleckým dílem.... celý text

Přidat komentář

mirka0586
19.07.2023 5 z 5

Moc se mi líbila...

Kattulli
14.03.2019 5 z 5

Květinová kuchařka je velmi inspirativní a krásná. Je plná nádherných fotek, psána přátelským a vtipným jazykem, plná jedlých květin a tipů a receptů, jak je využít v kuchyni. Nemůžu se dočkat až porostou první květiny a já si připravím třeba lososa marinovaného ve smrkových výhoncích nebo nakládaná poupata pampelišek! Krásné obohacení jídelníčku. Nádherná kniha.


roso.mak
08.04.2018 3 z 5

Spíše herbář než kuchařka. Ale místo toho, aby se z bylin dělaly čaje, jedí se z něj květy. Pár receptů tam samozřejmě ale najdete také.

Spousta z toho, co se dá jíst, se válí (roste) jen tak mimochodem všude kolem. Autorka se u této knihy hlavně zaměřuje na květy, nesnaží se poskytnou komplexní přehled a to se mi na ní líbí.

Není to žádná kuchařka, kterou bych musela mít doma, nejužitečnější se seznam rostlin zezadu z rejstříku, ale jsem ráda, že jsem na ni narazila.

efka.saf
28.01.2018 5 z 5

Na knihu jsem narazila úplnou náhodou zde na databázi a okamžitě jsem věděla, že ji musím co nejdříve mít. Vypůjčila jsem si výtisk v knihovně a hned jsem začala hltat stránku za stránkou. Byť se jedná primárně o kuchařku, je doplněna řadou rad a praktickým herbářem. Pro mě jedlé květy nejsou novinkou, málokdy projdu kolem sedmikrásek nebo pampelišky bez ochutnání, ale zde mám všechny běžné kytičky pohromadě (řadu jich ani neznám) a recepty jsou dokonalým bonusem doplněným nádhernými barevnými fotografiemi. Roláda s fialkami bude první věc, na kterou se chystám. Hned, jakmile mi violky vykvetou.

Knihu doporučuji opravdu všem, kteří mají rádi přírodu a nebojí se sníst i něco jiného, než je ledový salát ze supermarketu.

martina.bella
01.09.2017 5 z 5

Nádherná knížka, plná barev. Zjistila jsem, že spousta "plevele" na naší zahradě je ve skutečnosti k jídlu! Zvedne vám náladu už jen tím, že v ní listujete, ani nemusíte podle ní vařit. Nejvíc se mi líbí recepty s jarními kytičkami, takže jen lituju, že jsem se ke knížce dostala na sklonku léta.

Metcheque
01.03.2016 5 z 5

Konečně kuchařka, která nevnucuje obecně rozšířenou dietologickou mantru, že člověk potřebuje jíst pětkrát denně. Autorka správně poznamenává, že se to samozřejmě nedá stíhat (pokud děláte třeba dvanáctky u pásu).

Publikace je rozdělena do kategorií dle ročních období, v nichž nabízí recepty z bylin, které se v tu či onu dobu dají volně v přírodě sbírat. Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že Jana Vlková bydlí kdesi na svazích Kralického Sněžníku, opak je pravdou a autorka nám ukazuje, že i v Praze se dá v každém ročním období sehnat nepřeberné množství chutných a výživných bylin. Stačí znát ta správná místa.

Kuchařce dávám pět puntíků zejména za originalitu, protože květinové vaření zatím na knižním trhu neexistovalo. Držím palce do druhého dílu.

Samanicus
19.02.2016

Informace a recepty na polévky a hlavní jídla kde hlavní roli hrají květiny. Hezké obrázky.

notburga
08.08.2015 5 z 5

Velice praktická věcička pro milovníky divoké zeleně. Funguje jako parádní atlas (s malovanými i fotografickými vyobrazeními) i jako kuchařka. Skutečných receptů je tu sice poskrovnu, ale u všech bylinek je velmi dobře popsán způsob jejich využití, často přirovnaný k jiné známé bylince. Potvrzuji že bršlice nebo šrucha je vskutku výtečná ;)

Štítky knihy

bylinky jedlé rostliny

Autorovy další knížky

2015  91%Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení
2018  93%Kytky k jídlu v receptech i herbáři
2016  93%Notes Květinové kuchařky
2019  80%Pampelišky k jídlu

Kniha Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce30x
Chystám se číst26x
Chci si koupit29x