Kulturní dějiny klimatu

Kulturní dějiny klimatu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39255/bmid_kulturni-dejiny-klimatu-VGE-39255.jpg 4 12 4

Podtitul: Od doby ledové po globální oteplování Jak lidský druh v průběhu dějin ovlivnil klima? Jak ovlivňovaly výkyvy klimatu život našich předků? Autor nám fascinujícím způsobem osvětluje všechno, co bychom měli vědět o historických změnách klimatu a jejich kulturních důsledcích od holocenu po 21. století. Jeho vědecký záběr přitom sahá od věd přírodních k vědám společenským, opírá se o geologii, klimatologii, paleontologii, archeologii, o kulturní historii a mnoho dalších oborů. Kniha v roce svého prvního vydání (2007) úspěšně vstoupila na pole současných diskusí o globálním oteplování a do počátku roku 2010 se dočkala již šesti německých a jednoho anglického vydání.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Kulturgeschichte des Klimas


více info...

Přidat komentář

Bakana
25.10.2022 5 z 5

Kniha, která se poměrně podrobně zabývá tím, jaký dopad má i malá změna klimatu na lidskou společnost. Je hojně ozdrojovaná, prochází celou historii lidstva. Klobouk dolů před autorem za sepsání takového díla.

bejan
06.07.2022 5 z 5

Pro mě, jako pro laika, výborně shrnuté a sepsané působení změn klimatu na osudy civilizací a celého lidstva. To, co bych musel hledat v mnoha speciálních publikacích, mám v této knize na jednom místě. Co mě zaujme, mohu si dále dohledávat a porovnávat.

Zároveň je to výborně napsaný přehled antropologických dějin lidstva.


Rocker007
23.08.2021 5 z 5

Překlad jedné z nejdůležitějších knih pro studium historie. Čtenářům dále doporučuji díla Geofreye Parkera.

Stilico
02.01.2013 3 z 5

Jak píší v doslovu Rudolf Brázdil a Oldřich Kotyza, musí se především ocenit odvaha sepsat knihu tak rozsáhlého záběru v jednom člověku. Odráží se to ale na kvalitě informací. Nejsem odborník v dané problematice, ale i přesto si troufnu tvrdit, že překroutil mnoho faktů, především pro starší období. Vývoj klimatu určitě silně působil na lidská společenství, ale Behringer ho staví na první místo a často nepříhlíží k dalším možnostem (např. objev železa jako reakce na zhoršení klimatu). Přitom pro novověk už uvažuje i o jiných alternativách, za což mohou dostupné prameny, které pro starší období nemáme.
Kniha určitě stojí za přečtení. Je podnětná a čtivá. Kvalitně asi nejpřínosnější v pasážích týkajících se novověku. Kniha zabíhá i do moderní doby, kde autor vyjadřuje osobní stanovisko ke globálnímu oteplování. Sice s autorem nesdílím optimismus, že teplo je vždy k užitku, ale určitě má pravdu, že je lepší nic nedělat, než se pustit do razantních opatření, které rozpoutají neočekávané reakce.