Kulturní dějiny klimatu

Kulturní dějiny klimatu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39255/bmid_kulturni-dejiny-klimatu-VGE-39255.jpg 4 12 4

Podtitul: Od doby ledové po globální oteplování Jak lidský druh v průběhu dějin ovlivnil klima? Jak ovlivňovaly výkyvy klimatu život našich předků? Autor nám fascinujícím způsobem osvětluje všechno, co bychom měli vědět o historických změnách klimatu a jejich kulturních důsledcích od holocenu po 21. století. Jeho vědecký záběr přitom sahá od věd přírodních k vědám společenským, opírá se o geologii, klimatologii, paleontologii, archeologii, o kulturní historii a mnoho dalších oborů. Kniha v roce svého prvního vydání (2007) úspěšně vstoupila na pole současných diskusí o globálním oteplování a do počátku roku 2010 se dočkala již šesti německých a jednoho anglického vydání.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Kulturgeschichte des Klimas


více info...

Přidat komentář

Bakana
25.10.2022 5 z 5

Kniha, která se poměrně podrobně zabývá tím, jaký dopad má i malá změna klimatu na lidskou společnost. Je hojně ozdrojovaná, prochází celou historii lidstva. Klobouk dolů před autorem za sepsání takového díla.

bejan
06.07.2022 5 z 5

Pro mě, jako pro laika, výborně shrnuté a sepsané působení změn klimatu na osudy civilizací a celého lidstva. To, co bych musel hledat v mnoha speciálních publikacích, mám v této knize na jednom místě. Co mě zaujme, mohu si dále dohledávat a porovnávat.

Zároveň je to výborně napsaný přehled antropologických dějin lidstva.


Rocker007
23.08.2021 5 z 5

Překlad jedné z nejdůležitějších knih pro studium historie. Čtenářům dále doporučuji díla Geofreye Parkera.

Stilico
02.01.2013 3 z 5

Jak píší v doslovu Rudolf Brázdil a Oldřich Kotyza, musí se především ocenit odvaha sepsat knihu tak rozsáhlého záběru v jednom člověku. Odráží se to ale na kvalitě informací. Nejsem odborník v dané problematice, ale i přesto si troufnu tvrdit, že překroutil mnoho faktů, především pro starší období. Vývoj klimatu určitě silně působil na lidská společenství, ale Behringer ho staví na první místo a často nepříhlíží k dalším možnostem (např. objev železa jako reakce na zhoršení klimatu). Přitom pro novověk už uvažuje i o jiných alternativách, za což mohou dostupné prameny, které pro starší období nemáme.
Kniha určitě stojí za přečtení. Je podnětná a čtivá. Kvalitně asi nejpřínosnější v pasážích týkajících se novověku. Kniha zabíhá i do moderní doby, kde autor vyjadřuje osobní stanovisko ke globálnímu oteplování. Sice s autorem nesdílím optimismus, že teplo je vždy k užitku, ale určitě má pravdu, že je lepší nic nedělat, než se pustit do razantních opatření, které rozpoutají neočekávané reakce.

Štítky knihy

podnebí, klima

Autorovy další knížky

Wolfgang Behringer
německá, 1956
2016  92%Čarodějnictví - Globální historie
2010  88%Kulturní dějiny klimatu
2018  80%Chonrad Stoeckhlin a „noční houf“ : Příběh z raného novověku

Kniha Kulturní dějiny klimatu je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce14x
Chystám se číst25x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x