Kultura středověké Evropy

Kultura středověké Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22877/bmid_kultura-stredoveke-evropy-M6b-22877.jpg 5 51 8

Kniha představuje jakousi plastickou mapu či průvodce dějinami středověké Evropy. Udivuje svou šíří záběru, sahající od politických událostí přes vývoj hospodářství a obchodu k dějinám mentality, myšlení a kultury. Jak a kde středověký člověk žil, čeho se bál, proti komu a proti čemu bojoval, o čem snil a v co doufal, kterými směry upíral své touhy i svou intelektuální potenci – tyto a mnohé další otázky jsou ve středu Le Goffovy pozornosti. Kultura středověké Evropy skutečně není jen suchým výčtem událostí, součástí knihy je svým rozsahem ojedinělá obrazová příloha, díky níž je možné do Le Goffovy středověké Evropy takřka vstoupit. Podrobná časová tabulka a slovník nejdůležitějších pojmů pak dodávají knize i rozměr praktické pomůcky pro všechny milovníky nejen dějin středověkých.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Odeon
Originální název:

La civilisation de l’Occident médiéval , 1964


více info...

Přidat komentář

MaroCZ
20.05.2023 3 z 5

Určitě velmi přínosná a skvěle zpracovaná kniha, kterou by žádný zájemce o středověk neměl opomenout. Navíc čtivě podaná a opatřená bezvadným "pomocným aparátem". Le Goff byl prostě TOP medievalistou. Proč tedy "jen" 3 hvězdy? Inu, zejména proto, že Le Goff v textu nezapřel své členství v Socialistické straně Francie. Jak už psal kdosi níže, ta kniha je skutečně determinována marxistickým pohledem na středověk a dějiny společnosti obecně. Je to fakt škoda, té skvělé knize to hrozně ubližuje. Sekundárně pak je třeba uvést, že vzhledem k době napsání kniha obsahuje několik málo tvrzení, která dnes už historici většinou přehodnotili (např. pohled středověké společnosti na děti). Ale málo platné - zájemcům o středověk jednoznačně doporučuji (ideálně však v kombinaci s dalšími pracemi)

tessa.mik
27.06.2022 5 z 5

Ač se jedná o vědeckou publikaci věnující se středověku a vysvětlující pohnutky tehdejších lidí, kniha je psána velmi čtivým jazykem. Ať už první část věnující se historickému vývoji středověku (od usazování barbarů až po krizi středověké kultury) ta potom druhá část věnující se středověké kultuře, kde autor mistrně představuje jak to tehdy v Evropě viděl - myslím, že každý, kdo si tuto knihu přečte přehodnotí svůj postoj vůči této historické epoše a středověk už nenazve dobou temna, protože byl vše, ale temný určitě ne ;). Já osobně velmi oceňuji velkou základnu obrazového materiálu, který kniha obsahuje.


J.F.
21.01.2022 3 z 5

Znamenitá kniha, jen název byl přeložen zavádějícím způsobem, přesnější by bylo "Civilizace středověkého Západu" (nečekejte tedy příliš výkladů o literatuře, básnictví, spiritualitě... ani moc výkladů o střední, natož východní Evropě). Hlavní témata, z jejichž přehledu je to jasné, jsou naštěstí vypsána hned na přebalu.

Kuža007
29.06.2021 5 z 5

Kniha Jacquese Le Goffa velice obsáhle v první části knihy podává historii středověkého světa. Zejména tedy historii západu. V druhé části je obecně poukázáno na zrod středověké kultury a formování středověkého světa. Kniha je vybavena velkou obrazovou přílohou.

R.E.M.
23.10.2018 4 z 5

Kultura středověké Evropy běžnému čtenáři poodhalí závoj středověku, společnosti a kultury té doby. Spousta informací. Škoda, že členění textu nebylo ideální, kniha je málo přehledná, obtížně se hledaly dříve přečtené informace - to bylo jediným důvodem odebrání jedné hvězdičky. Složitější čtení a místy malou čtivost vynahrazuje obsahová bohatost.

JLČ
18.12.2016 4 z 5

Jedná se o marxistický přístup ke středověku, přesto ale kniha svou hodnotu má.

steppen-wolf
24.03.2013 5 z 5

Joooo kde jsou ty časy....

Septimus
23.01.2013 5 z 5

Kniha, díky které pomalu, avšak zcela jistě proniknete do středověku. Po přečtení vám už nikdy nepřijde středověk temný.