Kulička

Kulička https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76101/bmid_kulicka-TcE-76101.jpg 4 418 50

Samostatné vydání Kuličky, populární novely, jejíž námět čerpá z doby prusko-francouzské války. V jedné vsi zadrží prušácký důstojník dostavník se zámožnými francouzskými měšťany a nepustí jej na další cestu, dokud se mu nepodvolí lehké děvče, které je mezi cestujícími. Tato žena, nejprve z vlasteneckého cítění jeho nabídku odmítající, pod nátlakem ostatních ke styku s důstojníkem svolí. Přestože vyhoví přání celé skupiny mešťanů a umožní jim pokračovat dál v cestě, upadne svým rozhodnutím v jejich nemilost a opovržení. Autor tak na relativně malém prostoru mistrovsky ukazuje pokrytectví a upjatost měšťanů, kteří odsuzují zhýralost, ale sami ji neváhají využít ke svému prospěchu.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Boule de Suif , 1880


více info...

Přidat komentář

SoňkaSoník
16.01.2024 5 z 5

Mně se příběh zdá krásně zpracovaný, nulová empatie, úpadek morálky, vše sám pro sebe a jestliže mi druhý pomůže, otočím se k němu pak zády, protože to každý dělá a upevním se v tom, že to je tak správné.

Petr874
27.12.2023 3 z 5

Zajímavý příběh, který poukazuje na skutečnost, že i někdo, kdo opovrhuje morálkou, ji může mít vyšší, než ti, u kterých by se to očekávalo.


Zelený_Drak
20.10.2023 4 z 5

V kategorii povídka je to velmi povedené. Jako současník Zolův mě Maupassant vůbec nelákal, ale Kulička byla příjemným překvapením. A to nemohu ocenit minimalizaci francouzské společnosti do osazenstva onoho dostavníku, protože na to se dost neorientuji v historii. Ale to, jak nejdřív Kuličce všechno sežerou a vypijí a pak, když se situace obrátí, vrátí se k opovržení a nerozdělí se s ní ani o chleba, to je nadčasové.

StrYke
18.08.2023 3 z 5

Když jsem četl Kuličku k maturitě, nezaujala a nebavila mě. Nyní jsem si ji po letech pustil jako audioknihu namluvenou Janem Vondráčkem a názor jsem byl nucen pozměnit. I přes krátký rozsah a zdánlivou prostotu v sobě totiž nepříliš pečlivě skrývá hlubokou myšlenku. O tom, že ani největší bohatství světa nedokáže napravit lidskou hloupost, zbabělost a pokrytectví.

Valikcz
08.07.2023 5 z 5

Kniha mě chytla za srdce. Rozhodně doporučuji přečíst. Ideální četba k maturitě. Je krátká, snadná na čtení, ale s poutavým příběhem o tom, jak jsou lidé schopní využít jiného člověka.

Tereza226
12.06.2023 3 z 5

jedno z děl z mého maturitního seznamu četby. kuličku jsem měla přečtenou za jedno dopoledne, právě úspornost mauppasanta je důvod, proč je tak oblíbený mezi maturanty. hned na úvod autor seznámí čtenáře se všemi postavami, které jsou povahově - snad s výjimkou kuličky - absolutně nesnesitelné a otravné. ale pozor, maupassant je udělal takovými úmyslně. jejich zkaženost se projevuje v několika sférách - pokrytectví, hamižnost, zbabělost, předsudky, falešné vlastenectví... a to sice v období okupace francie pruskými vojsky, tedy v době, kdy by měla být solidarita mezi obyvateli největší. myšlenka díla je dozajista stále aktuální, ale mě osobně zpracování příliš nenadchlo a těšila jsem se, až budu mít dočteno.

mi-380
26.04.2023 5 z 5

O několik desetiletí opožděná příprava na maturitu, tenkrát to šlo nějak mimo mě. Autor čtenáře nenápadně uvede do děje několika odstavci, kdy popisuje napjatou situaci po prohrané válce a brzy se dostáváme k tomu podstatnému - dokonalé analýze lidských vlastností. Na vzorku uzavřené komunity několika pasažérů dostavníku (šlechtic, obchodník, republikán, jeptišky, prostitutka) mladý autor přesně vystihl proměny nálad, falešnou morálku, pokrytectví, zbabělost a nevděk, v protikladu ke skromné obětavosti. Dílko chytré a překvapilo mě, že i zábavné.
Rozhlasová četba, Jan Vondráček, 2008. Rytmický a melodický hudební doprovod je příjemný a správně francouzský, ale v porovnání s dějem novely nějak moc rozjuchaný.
90 % (zatím 342 hodnotících, průměr 77 %).

P.S.
Kuličku napsal Maupassant před svým třicátým rokem a nenapsal už nikdy nic lepšího jenom proto, že dokonalost se nedá překonat, poznamenal literární kritik Albert Thibaudet.

n.ezn.amy
18.04.2023 5 z 5

V době francouzsko-pruské války prchá z okupovaného města Rouenu dostavníkem dvě ctihodné manželské dvojice, dvě jeptišky, politik Corduet a prostitutka Kulička. Při příjezdu do jedné ze vsí je jim zakázáno pruským důstojníkem odcestovat dokud mu nebude Kulička povůli. Ta odmítne hlavně z vlastenectví, neboť je přesvědčením bonapartistka, ovšem ostatní jí přesvědčují, aby mu vyhověla. Příběh o morálce , odvaze a pokrytectví a že důležitější než ctihodnost či zbožnost, je lidský charakter.

bohejsova
14.04.2023 4 z 5

Krásný příběh o lidské obětavosti. Je hrozné jak se lidi dokáží chovat k lidem jenom kvůli tomu co dělají, ale ne kvůli tomu jací jsou...... Docela je k zamyšlení, kdo by se taky takhle obětoval pro lidi, které vůbec nezná,.... myslím že Kulička byla silná žena, že tohle dokázala.

Naďa2411
30.03.2023 3 z 5

Děj aknihy převážně v dostavníku z doby prusko-francouzské války. Kulička , tak jí říkají, je fyzicky velmi silná "povětrná žena" - zastupuje jednu z pasažérek. Jak lze využít dobroty této prostitutky, se dozvíme v této krátké knize. Zde platí přísloví "pro dobrotu, na žebrotu". Čtenář hned pochopí, že se během chvíle umí lidé, hlavně ženy, chovat k druhému přátelsky a poté odtažitě a využít a donutit počin jen ve svůj prospěch. Kniha ukazuje na zhýralé vlastnosti, které snad nemá ani zvíře.

lukaskmn1
12.03.2023 5 z 5

Velmi reálně psaný příběh a propracované postavy. Jedním z hlavních plusů je dozajista aktuálnost novely. Osobně bych uvítal ještě pár stran ohledně konce, ale i takto to považuji za výborně napsané.

zandu
28.02.2023 5 z 5

Úžasná novela. Kraťounký příběh o tom, jak lze člověka využít a poté odkopnout. Chudák Kulička...

Ella161
08.02.2023 5 z 5

Krásný příběh. Jen jednu výtku bych měla, a to takovou, že nebyl delší! Doporučuji.

Česneksmedem
24.01.2023 5 z 5

Musím konstatovat, že tenhle kratičký příběh je momentálně neuvěřitelně aktuální. Na nadcházející víkend vám přeji klidnou plazmu.

R47
20.01.2023 4 z 5

Chirurgicky přesná kritika pokřivené morálky, která je i po těch letech stále aktuální. Jen lehce změnit kulisy a myslím, že příběh (a hlavně jeho poselství) by se mohl odehrát prakticky stejně. Na druhou stranu je to až moc přímočaré a vlastně dopředu víte, co se stane. Trochu ploché. Od Maupassanta mám radši Miláčka, tam jsou ty charaktery mnohem prokreslenější, přičemž příběh pořád zůstává aktuální.

alishek
15.01.2023 4 z 5

Jednotlivé příběhy v knížce nutí k zamyšlení a vykreslují lidské vztahy v ne úplně dobrém světle. Každý příběh má nějaké morální poučení. Četlo se to relativně rychle, ale asi se už ke knížce vracet nemusím, moc vesele čtení to zase není.

Artemis886
15.01.2023 5 z 5

Byl to jeden z nejsilnějších příběhu jaké jsem si kdy přečetla. Skládám velkou poklonu spisovateli, protože napsat tak zajímavý příběh na tak málo stránek je umění.

Doubravka1975
07.12.2022 5 z 5

Úplně krátký, ale hodně povedený, silný příběh o morálce, charakteru a falši.
Doporučuji

alabra
06.10.2022 4 z 5

Jedinou bytostí, která se ukáže jako charakterní , je prostitutka. Krátká novela zachycuje faleš a nemorálnost všech vrstev společnosti - církev, podnikatele, šlechtu i demokrata, jak smutné a pravdivé.

adabraz
01.10.2022 3 z 5

Jakožto povinná četba mi toto přišlo jako fajn volba. Dobře se čte, je to krátké a děj je celkem taky jednoduchý. Líbí se mi postavy a děj. Člověk musí být připraven na řádnou dávku realizmu .

Štítky knihy

Francie francouzská literatura prostituce pokrytectví

Část díla

Autorovy další knížky

Guy de Maupassant
francouzská, 1850 - 1893
1972  81%Miláček
1968  76%Kulička
2014  81%Kulička (19 povídek)
1990  72%Neteře paní plukovníkové
1967  72%Mont-Oriol

Kniha Kulička je v

Právě čtených6x
Přečtených771x
Čtenářské výzvě60x
Doporučených16x
Knihotéce57x
Chystám se číst62x
Chci si koupit12x
dalších seznamech13x