Kšaft (komiks)

Kšaft (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394546/bmid_ksaft-a-ostatni-basne-MCc-394546.jpg 4 13 5

Komiksová "adaptace" dvou hororově laděných básnických děl českého básníka, filologa, vědce a filosofa první poloviny 19. století. První z balad vypráví o hadrnici, zoufalé a chudé matce, která vykrádala hroby. Druhá zase o zesnulém otci a jeho marnotratném synovi. Básně jsou kromě své atmosféry zajímavé i autorovými účelovými archaismy až neologismy. Doplněno krátkým Kalinovým životopisem. Kšaft Vypráví o otci, kterého syn přinutil vstát z rakve a sepsat závěť v jeho prospěch. Kšaft poprvé vyšel v roce 1842 vlastním nákladem autora v nákladu deseti tisíc výtisků, setkal se s velkým ohlasem a zlidověl. Hadrnice Hrůzostrašný příběh vypráví o chudé matce, která sebe a děti těžce živí sběrem starých hadrů a kostí ze zoufalství vyhrabává i kosti na hřbitově a krade u mrtvých, které prodává. Mrtví se ženě za to pomstí...... celý text

Přidat komentář

Knišíl
28.12.2022 4 z 5

Povedená grafická adaptace Kalinovy básně s původním textem, který zůstává silný právě ve své archaičnosti a paradoxně také díky Kalinově filologické úchylce. Kšaft jsem četl již kdysi v textové formě pouze, a myslím, že Lichý odvedl skvělou práci a oživuje a přibližuje tohoto pozapomenutého českého básníka současnému čtenáři. Podobně jako Kšaft i Hadrnice ukazuje, že v hororovém žánru se nemusíme vždy obracet k Němcům (Hoffmann), Američanům (Poe), Britům (bratři Bensonové) nebo Francouzům (Maupassant), ale vystačíme si v tom našem děsivě krásném českém literárním rybníčku.

Kalip
01.06.2022 4 z 5

Narazila jsem na komiks náhodou, když jsem si kupovala jinou knihu poezie, a nemohla jsem ho v knihkupectví nechat. Děsivě krásné. Škoda, že zvolený font je trochu špatně čitelný a tím, jak se jedná o staročeštinu a snad i vymyšlená slova, se nedá číst na „jeden nádech“ a trochu to kazí rytmus.


666Jitka
02.05.2022 5 z 5

Opět úchvatné zpracování tentokrát dvou hororů od J.J.Kaliny. Tohoto autora, který inspiroval nejenom K.J.Erbena, jsem neznala a seznámila jsem se s ním díky úžasné knize Umrlčí věnec od vydavatelství Golden Dog. Když jsem zjistila, že L.Lichý jeho dva slavné horory krásně strašidelně oživil v komiksu, hned jsem knihu objednala a zhltla jako malinu. Mohu jenom doporučit.

vlkove
05.07.2021 5 z 5

Skvělá záležitost. Přiznám se, že J. J. Kalinu jsem neznala, vlastně jsem ani netušila co to znamená kšaft.
Krásné kresby a dva temné příběhy... Jsem ráda, že jsem se o autorovi těchto příběhů dozvěděla. Vřele všem doporučuji tuto knihu přečíst a určitě se chystám i na třetí komiksovou knihu ve zpracování pana Lichého.

eraserhead
18.04.2020 5 z 5

Tak toto je opravdu grandiózní záležitost a já jsem rád, že je (prakticky čirou náhodou) součástí mé domácí knihovny. K tomuhle se budu vracet hodně často. Formálně v podstatě prolnutí historie se současností - současný ilustrátor a kreslíř doprovodil verše dnes již prakticky (neprávěm) zapomenutého českého básníka. Dva strašidelné, v případě HADRNICE vskutku děsivé a horrorové, příběhy, v nichž Kalinovu nádhernou mrazivou malbu slovy doprovází Lichého děsivé kresby. Tam, kde HADRNICE přímo děsí, KŠAFT zalézá pod kůži a nedá klidu. Tahle kniha je prostě nádhera a radost sama. Zajímavý, zvláštní a poutavý kousek českého horroru. A navíc mě přivedla ke Kalinovi.

Autoři knihy

Josef Jaroslav Kalina
česká, 1816 - 1847
Lubomír Lichý
česká, 1945