Černá čarodějka

Černá čarodějka https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368607/bmid_cerna-carodejnice-T9w-368607.jpg 4 479 111

Elloren Gardner je vnučkou poslední Černé čarodějnice Carnissy Gardner, která přemohla nepřátelské síly a uchránila lid před zničující válkou. Ale ačkoli je Elloren své babičce podobá jako vejce vejci, ve světě, kde jsou magické síly nade vše, nemá žádný vliv. Jejím celoživotním snem je stát se lékárnicí, a tak je šťastná, když je přijata na prestižní univerzitu Verpax. Ale brzy si uvědomí, že na univerzitě studují i zapřisáhlí nepřátele Gardneřanů a že tahle škola může být pěkně nebezpečným místem. A další hrozba je na obzoru a Elloren bude muset přijmout výzvu a navázat na dědictví své slavné babičky. Může však důvěřovat těm, které celý život nenávidí a bojí se jich?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

The Black Witch , 2017


více info...

Přidat komentář

Frakira
03.04.2024 3 z 5

"Skutečné vzdělání vám život nezjednoduší. Naopak, všechno se vám bude zdát mnohem složitější, chaotičtější a velmi zneklidňující. Máte samozřejmě ještě jednu alternativu, Elloren Gardnerová, a to žít život založený na lži a nespravedlnosti."

Kája041
30.03.2024 4 z 5

Tak tohle bylo moc příjemné překvapení. Nic moc jsem neočekávala, protože jsem si tuhle sérii vybrala čistě kvůli obálkám, ale musím říct, že po přečtení prvního dílu jsem ráda, že jsem se do toho pustila. Líbil se mi propracovaný svět a obdivovala jsem, kolik je v knize různých druhů tvorů. Taky se mi líbilo jak si Elloren zvládla najít přátele, kteří s ní souzní a udržet si vlastní pohled na to, co je správné a co ne. Těším se, až se dozvím víc v dalších dílech. :-)


Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Tady musím přiznat, že Černá čarodějka mě opravdu překvapila. Očekával jsem tuctové YA, se kterými se v poslední době roztrhl pytel, ale kupodivu tohle bylo opravdu celkem dobré.
Tedy ze začátku to bylo utrpení a kniha jako na běžícím pásu zaškrtávala všechny klišé kolonky svého subžánru. Mrtví rodiče, školní prostředí, nenáviděná spolužačka, řeší se šaty, řeší se polibky, řeší se ten krásný frajer. Vše ukazovalo na to, že jsem se nemýlil. Příjemnou změnou ovšem je, že pocity hlavní hrdinky většinou nejsou vyhrocené ad absurdum.
Samozřejmě, spoustu věcí během čtení lze snadno předvídat, a to, co hrdinka odhaluje na konci druhé části pravděpodobně víte už v půlce té první. Podobná kniha by se ani neobešla bez jakéhosi milostného trojúhelníku a toho, že hlavní hrdinka musí neustále po někom toužit. To už je prostě kolorit žánru, ale opět mě mile překvapilo, že romantika zde nehrála prim. Zhruba v polovině knihy jsem se smířil s tím, že jsem Černé čarodějce trochu křivdil.
Autorka se věnuje závažným otázkám, které v současné době silně rezonují západní společností a činí tak s grácií a celkem zajímavě. Samozřejmě se dá najít i spousta věcí k vytknutí, ale většina z nich není zásadního charakteru a k YA prostě patří. Závěrečná část byla na už i malinko drsnější, možná proto se mi líbila nejvíc. Celkově dávám 4/5 jednomu z nejlepších YA, co jsem četl, i když tento subžánr nevyhledávám a dokonce nevylučuji, že si přečtu další díly. Opravdu to bylo o mnoho lepší, než jsem na začátku tohoto společného čtení čekal.

Kačí137
19.01.2024 4 z 5

4,5* Moc pěkné. Přečetla jsem celou sérii, teda zatím vydanou.
Spisovatelka má skvěle vymyšlený svět. Hodně připomíná nacismus a rasismus. Který je všude kolem nás. Líbí se mi myšlenka, že historie se neustále opakuje a chyby lidí jsou stále stejné.
Hrdinka je normální děvče, který chce jen zapadnout, ale bohužel se jí to díky historie její rodiny nedaří. I tak nachází přátelé a postupně zjišťuje, že není všechno tak černobílé, jak se zdá.
Je skvělé, že i hlavní postava dělá chyby. Je to prostě normální holka, kterou teda spisovatelka neustále zkouší a život ji rozhodně neulehčuje.

Thalin
13.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Začátek se mi opravdu líbil a bavil mě autorčin styl psaní. Líbil se mi hlavně svět, v kterém se příběh odehrává, popisy přírody i různé druhy, které se v knize objevují. Bohužel to začalo kulhat na jednu nohu, jakmile Elloren nastoupila na školu.
V ten okamžik se to mění na obyčejné školní drama. Nebýt to totiž ve fantasy světě, tak to přesně odpovídá scénáři filmu z americké střední školy. Nová holka ve škole hned narazí na královničku školy, která je tupá tyranka a brousí si zuby na největšího frajera, který ale jak na potvoru najde zalíbení právě v nové holce a tak si z ní udělá královnička terč pro svou šikanu a hloupé fóry. A kromě ní vlastně i všichni ostatní. Od tety, přes některé učitele a spolužáky až po poskoky v kuchyni. Nechybí trable se spolubydlícími a nerozhodnost mezi čarokrásnými kluky. Klasické školní drama.

Elloner na mě většinu času působila dost ufňukaně, neuměla se za sebe postavit sama a očekávala pomoc od jiných (nejčastěji od Lucase, kterého ale zároveň vlastně odháněla) a byla neuvěřitelně naivní. A na to, že vyrůstala v prostém prostředí v malé vesnici, se často projevuje i dost marnivě. Buď fňukala a nebo dupala nožičkou ve stylu "Moje babička\teta je ta či ona, tohle nesmíte!" Nejvíc mě asi naštvala, když se jí svěřil její bratr. To se opravdu projevila jako "charakter". Sestřička k pohledání, opravdu.
Až tak po tři sta stranách se u ní konečně začala projevovat nějaká osobnost a vývoj a přestala mi jít na nervy.

Celá kniha je navíc protkaná spoustou předsudků a rasismem, jak tu mockrát padlo. Já chápu, že tam autorka chtěla tahle vážná témata komponovat a celkem se jí to povedlo. Ale čtenář vlastně jen neustále čte o tom, jak jedna skupina\národ nesnáší druhé, jaké předsudky vůči sobě mají, jak se chtějí pozabíjet a jak jsou všichni špatní a vzájemně se nesnáší. Také je tu již zmiňovaná homosexualita, otroctví... autorka se zřejmě snažila nacpat sem co nejvíce závažných problémů a hodit je na hlavu puberťačce, což zkrátka není ono.

Neumím si představit, že by taková škola mohla někde fungovat a to ani ve fantasy světě. Ne s takovou vzájemnou nevraživostí a obřími rozdíly v kastách a mezi druhy. Jak můžou na takové škole třeba studovat vlkodlaci a démoni, které doslova všichni ostatní nesnáší a přejí si jejich smrt a všichni je tam diskriminují? Vždyť by se to neobešlo bez neustálých konfliktů a nejspíš i napadení.
Zkrátka mě to po nějaké době trošku unavovalo, protože se děj skoro vůbec neposouval, jen se tam pořád řešilo proč jedni nesnáší druhé a co kdo komu zase provedl. Opakuji, chápu proč to tam zakomponovala, ale všeho moc škodí. Dobrých tři sta stran se tam totiž kromě tohoto zrovna moc neděje. Alespoň ne nějak zásadního.
A to zásadní, co čtenáře trkne už dávno, Elloren ne a ne dojít a to mě tak štvalo. Celkově vzato se mi líbila myšlenka knihy, i prostředí. Bohužel mě nejvíc bavily postavy, které tam neměly tolik prostoru a hlavní hrdinka mi většinu knihy svým chováním a řečmi lezla nervy. Ale i tak se nejspíš pustím do dalšího dílu, protože mě zajímá, zda se to konečně posune správným směrem a jestli nastane posun ve vztazích u postav, kde jsem to čekala (chtěla) už tady.

Laerry
23.11.2023 5 z 5

Jsem ráda, že jsem narazila na tuhle sérii, která se zaměřuje na dost závažná témata, jenž halí do roušky květnatého fantasy světa. Hlavní hrdinka Elloren je jako Harry Potter, ale (zatím) bez magických schopností a s větší mírou šikany, se kterou se musí vypořádávat na čarodějnické škole. Postupně se vyrovnává se nemilými spolubydlícími a nepřátelsky naladěnými skupinkami studentů, kteří nechtějí k sobě pustit někoho cizího. Při čtení narazíte na neustále přítomné tísnivé podtóny v podobě mezirasové nesnášenlivosti, otevřené diskriminace a rasových předsudků, kterými jsou někteří krmeni již od narození. Autorka tu podává současné problémy společnosti, kdy snahy o začlenění odlišných žáků naráží na názory o rasové nadřazenosti a čistotě (míšenci jsou vyvrhelové). Autorka sem dokonce i vtěsnala společenskou neakceptovatelnost homosexuality, náboženská dogmata hraničící s fanatismem, či zapovězenost mezirasových vztahů, nucených domluvených sňatků bez lásky. Aby toho nebylo málo, tak je tu i čilý obchod s bílým masem (sexuální otrokyně, které nejsou považovány za lidské bytosti). Je tu také jasná inspirace našimi nedávnými dějinami: nacistickým Německem (a jeho zvrácenou ideologií) počínaje, přes ukrývání židů a tajnými partyzánskými odboji konče. První díl je především o budování charakterů, vztahů a celkově celého různorodého světa, nežli dobrodružná fantasy s bitvami, přesto se jedná o velmi návykovou četbu, která rychle uteče.

kikikrat
17.11.2023 5 z 5

Tohle je tak skvělá fantasy! Je čtivá, má mapu a spoustu nadpřirozených postav. Elloren se postupně s další a další stránkou vyvíjí a vy spolu s ní poznáváte svět, plný zla, předsudků, kouzel a tvorů. Některé postavy si zamilujete a jiné budete nenávidět. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

lucyvase4
01.11.2023 5 z 5

Elloren vnučka Černé čarodějky. Vychovávána v ústraní svým strýcem je rozhodnutá vydat se svou cestou a studovat na univerzitě. Chce se vyučit apatykarkou. Když ale dorazí do města všichni se na ni obdivne dívají. Je neskutečně podobná své babičce. Jen magické schopnosti ji oproti mocné čarodějce chybí. Zatím co její rasa ji pro její vzhled obdivuje, zjišťuje ze na univerzitě kam chodí i ostatní rasy (elfové, kelti, lupíni a dokonce i ikarove) je její vzhled spíše na obtiz. Její babička zabila mnoho lidí jiných ras při válkách. Elloren je tak vystavena šikaně. Vše se nakonec obrátí a ona začíná vidět, že není vše tak, jak je jejich národ gardnerianu učí. Začne si dělat přátelé i u jiných ras a nechápe nevraživost, která vůči nim panuje. Navíc k moci se dostane muž, který chce ostatní rasy zabít a nebo zotročit.
Elloren nezbývá nic jiného než jednat....

Odzbrojující první díl ze série Kroniky Černé čarodějky. Vše se teprve rozbíhá . Autorka nás seznamuje se světem, ve kterém se děj odehrává. Ale na to, že je to první díl je i tady neustálá akce a napětí. Z Elloren, která je na začátku naivní mladou dívkou potřebující neustálou ochranu někoho silnějšího se před našimi zraky stává žena, která si kde za svým, nemá strach a místo toho, aby slepe věřila všemu, co se jí řekne si informace ověřuje a činí velká rozhodnutí.
Kniha se mi moc líbila a teď hurá na druhý díl... Snad bude stejně dobrý jako ten první

Ticiana
29.08.2023 5 z 5

Strhující, fascinující a dechberouci pribeh. Ja jsem si rikala, ze nejraději bych jim všem nejak pomohla. Kniha plna akce, kouzelných bytosti a draku. Kniha plna zloduchu, které nenavidite a postav, které si zamilujete. Vse, co ma dobra fantasy mít. Škoda, ze se to čte tak snadno a rychle. Další dil čeká :-)

Gibis
21.08.2023 4 z 5

V létě se snažím číst odlehčenou, odpočinkovou literaturu, tak jsem se konečně pustila do mnou dlouho odkládané fantasy série. Knihám pro mládež jsem už sice dávno odrostla, ale občas se ráda vrátím do těch let a přečtu si nějakou romanci. Chvíli jsem sice bojovala s Elloreninou ukňouraností, pořád jsem si říkala, že jestli se má stát tou vyvolenou a obávanou Černou čarodějkou, tak by neměla být ze všeho pořád tak vystrašená. Nakonec se ale všechno vyvinulo trochu jinak, tak nějak postupně se to vykrystalizovalo a mě čtení začalo dost bavit. Takže už se moc těším na pokračování a jsem zvědavá, jak bude příběh Elloren a jejích nových přátel pokračovat.

Duchoslp
15.08.2023 4 z 5

Tenhle typ knížek o magii miluju. Kouzelníci, Fae, Elfové a super padouch. Skvělý koktejl, kterému nic nechybí. Knížka se čte opravdu dobře a těším se na pokračování

evineckY
15.08.2023 4 z 5

Akční kniha s čaroději, mágy a nesčetně kouzelných bytostí -
elfové, keltové, fae, vlkodlaci....
Kniha o škole pro nadpřirozené bytosti, přátelství, rasismu a
boj dobra se zlem.

vera5841
18.07.2023 4 z 5

Původně jsem tuto sérii dlouho odkládala s představou, že je trošku o něčem jiném.
Nakonec se z ní vyklubal zajímavý příběh pojednávající především o rasových předsudcích, rasové segregaci a celkově diskriminaci. Zpočátku jsem se bála, že se ve všech těch postavách různých ras úplně ztratím, ale nakonec jsem se orientovala docela dobře. První polovina mi přišla docela depresivní a přišlo mi, že šikana byla všudypřítomná a to nebylo vždy úplně příjemné. Ve druhé polovině mě moc bavilo, jak Ren začala poznávat svět jinýma očima (myšlenka o tom, jak si každý vykládá historii po svém se mi moc líbila!)
Jistě se brzy pustím i do dalších dílů.

Pepa0216
03.07.2023 5 z 5

Autorku ani sérii jsem do té doby vůbec neznal, ale byl jsem mile překvapen. Moc se mi líbila hlavní postava Elloren Gardnerová a to jak se ta postava vyvíjí a jak jde zjistit pravdu a snaží se najít pravdu a spravedlnost. Kniha nemá moc slabých chvil a již teď můžu říct že mě moc potěšilo že vychází již čtvrtý díl. Mám se na co těšit...

Laf
02.07.2023 4 z 5

Dlouho jsem se knize vyhýbala, ale jsem nakonec ráda, že jsem se ke knize díky čtenářské výzvě dostala. Bavilo mne to. Sice mi tedy první půlka přišla poutavější, než ta druhá, neboť mi přišlo, že se tam pak nic moc zásadního nedělo, ale závěr knihy to celé úplně vylepšil. To se dostalo i na nějakou akci. Snad pokračování bude jen lepší a lepší :)

Jidu
30.06.2023 5 z 5

Tak toto byla parádní jízda. Přiznám se, že když jsem knihu poprvé otevřela, tak jsem se trochu lekla. Drobné písmo, kapitoly, které nejsou odděleny koncem stránky a ještě skoro 500 stran! Jenže jsem dostala absolutně parádní jízdu, která mě vrátila do mých pubertálních let, kdy jsem YA fantasy četla neustále.

Jakmile je kniha napsaná v ich formě, tak je to pro mě první dobré znamení. Zkrátka a dobře tento styl absolutně miluju a vyhovuje mi nejvíc.

Co se týká samotného příběhu, tak plně souhlasím se zasazením do žánru YA fantasy. U některých knih mám problém, že tam je třeba moc erotických scén, které bych do YA fakt neřadila, ale tady je to vše ve správných mezích.

Absolutně jsem si zamilovala autorčinu bohatou slovní zásobu. Velmi krásně a barvitě napsané.

Samotný vymyšlený svět má vše. Je nádherný. Jednotlivé tvory, druhy autorka popíše do nejmenších detailů, a při čtení vám úplně přijde, že jste tam s nimi.

Celkově knihu doporučuji na 100%. Je nádherná. No, a já si musím samozřejmě pořídit i další díly .

sidonka
29.06.2023 4 z 5

Pořád hledám cestu k tomuto žánru, ale díky takovýmto knihám, asi nebude dlouhá, čtivý příběh, který vám vyloudí úsměv na tváři, ale i vyvolá touhu neodložit knihu, protože prostě chcete vědět, jak to dopadne, tak u téhle série se pustím i do dalších dílů

kopeceli
08.06.2023 3 z 5

Ke knize jsem se dostala díky Knižním závislákům na FB. A překvapila!
Je velmi zajímavá, čtivá i napínavá. Překvapila mne určitou moudrostí, kterou v sobě skrývá a která je nejen v této době aktuální. Líbí se mi i ty studentské lásky, postupné dozrávání postav, budování přátelství, popisy krajiny, emocí...

Ale:
Nelíbila se mi práce vydavatele. V legálně zakoupené e-knize chyběl kus textu, nevím, jak dlouhý. Na konci odstavce nenavazoval nový, s překvapením jsem se náhle ocitla uprostřed přímé řeči, která zcela nenavazovala. Přivlastňovací zájmena se řídí anglickými tvary, což činí český text mnohdy špatně srozumitelným. Objevují se i hrubé chyby, které viděla dokonce má dcera navštěvující ZŠ a ne zrovna nejzdatnější v předmětu Český jazyk... Čtenáři soustavné chyby navnímají jako správné tvary a jejich čeština se zhoršuje. Při čtení mne to velmi rušilo a potěšení z opravdu povedeného příběhu se vytrácelo. Je škoda, že vydavatelství platí tak špatnou práci svých zaměstnanců. Sama si v zaměstnání něco podobného dovolit nemohu a ani nechci, styděla bych se.

Artep071
28.05.2023 5 z 5

Výborné ..skvělé .. fuuuu jsem okouzlená .. skvělá fantasy :) doporučuji

hokaca
03.04.2023 5 z 5

Z knihy jsem nadšená. Nebyl to jen obyčejný příběh, ale úžasně poukazuje na problematiku předsudků, šikany a otvírá mnoho důležitých témat. Člověk by měl nejprve použít hlavu, než začne jednat či oduzovat. Díky konci, který je vlastně začátkem, hned sahám po druhém dílu.

Štítky knihy

draci magie čarodějnice pro dívky čarodějky

Autorovy další knížky

Laurie Forest
americká
2019  89%Černá čarodějka
2020  90%Květ železného stromu
2021  85%Stínová hůlka
2023  83%Příliv démonů

Kniha Černá čarodějka je v

Právě čtených13x
Přečtených648x
Čtenářské výzvě57x
Doporučených65x
Knihotéce449x
Chystám se číst530x
Chci si koupit107x
dalších seznamech17x