Kriminálník

Kriminálník https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31310/bmid_kriminalnik-tip-31310.jpg 4 66 5

Harvarďan Walter Starbuck, rozený Stankiewicz, potomek ruské Litevky a ruského Poláka a bývalý chráněnec samotářského koktavého milionáře, je propuštěn z vězení, do kterého byl odsouzen za „...vlastní nesmyslné příspěvky americkým politickým skandálům všeobecně známým jako ,Watergate’”. Walter Starbuck se po letech ocitá na svobodě a rád by někde dostal alespoň místo barmana. Po letech však potkává jednu ze čtyř žen, které ve svém životě opravdu miloval, a ta nečekaně promění jeho další životní osudy. Souhrou kuriózních okolností se Walter stává viceprezidentem známé gramofonové společnosti ... Dosud neznámý román proslulého Kurta Vonneguta nezklame žádného z četných autorových českých čtenářů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Jailbird , 1979


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
10.03.2019 4 z 5

Kriminálník je knížka, kterou nepovažuji za to nejlepší, co jsem od Vonneguta četl. Rozhodně však i v ní si autor udržuje svůj vysoký standard.

julanka
17.09.2017 4 z 5

Příběh až tak nezaujal, ale za skvělý styl psaní musím dát vysoké hodnocení.


TheCiko5
29.06.2014 2 z 5

Daleko víc,než stylistická nevyváženost textu mi vadilo časté a nepřehledné přeskakování z minulosti do přítomnosti a zpět. Ikdyž jsem čtenář poměrně trpělivý,tato skutečnost mě dost rušila a znemožňovala mi hladký průběh četby. Ale dvě hvězdy dávám za konec knihy,resp. za poslední zápletku. Najednou se vyprávění překlenulo do citlivého příběhu s příjemným vyústěním v podobě vysvětlení celé korporativní šmodrchanice.

metrolog
03.03.2014 5 z 5

Autor je jedním z mých nejoblíbenějších. Jeho kouzlo, a tedy i této knihy, je ve stavění příběhu pomocí množství vcelku reálných situací, ze kterých vznikne totálně absurdní příběh. Jestliže v anonci se píše, že je to vtipná a satirická kritika amerického kapitalizmu, berte tento slogan minulého režimu s velkou rezervou. Je to spíše příběh o tom, jak si život dokáže pohrávat s každým z nás a stavět nás často do paradoxních situací. To, že se děj odehrává zrovna v Americe, je v podstatě jedno, mohl by se klidně odehrát i u nás nebo v Rusku. A ten humor je právě v těch paradoxních příbězích, a to nejen hlavního hrdiny. Tak tedy za břicha se popadat nebudete, ale doufám že jako já si při čtení často řeknete, že život je jedno velké divadlo a my jsme v něm pouze špatně placení herci. Takže, nenechte se odradit popisem knihy a kdo má rád příběhy ve stylu Forresta Gumpa a Stoletého staříka, který vyskočil oknem, myslím, že zklamaný nebude. Dávám plný počet hvězd.

Lost Soul
07.12.2013 2 z 5

V knize bylo pár zajímavých momentů, ale protože jsem nikdy nebyla levicově orientovaná idealistka, tak mě to moc nebavilo - příběh Sacca a Vanzettiho mě při čtení rušil a hlavní hrdina mi vadil tím, jak se litoval. Ale je možné, že to byl druh humoru, který mi není blízký a proto jsem nadsázku nepochopila.

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Kurt Vonnegut Jr.
americká, 1922 - 2007
2008  82%Jatka č. 5
1979  83%Mechanické piano
1981  85%Snídaně šampiónů
1994  84%Groteska
1992  88%Matka Noc

Kniha Kriminálník je v

Přečtených93x
Doporučených2x
Knihotéce82x
Chystám se číst21x
Chci si koupit2x