Kriegel - Voják a lékař komunismu

Kriegel - Voják a lékař komunismu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509546/bmid_kriegel-vojak-a-lekar-komunismu-dJz-509546.jpg 5 47 9

Václav Havel ve svém eseji o Františku Krieglovi v roce 1988 napsal, že by jednou měla vzniknout kniha, díky níž by lidé pochopili, že tu byli politikové - a dokonce i komunističtí - kteří byli normálními čestnými a statečnými lidmi, byť třeba tragického osudu. Právě taková je nová monografie, díky níž má širší veřejnost poprvé možnost poznat v celistvosti nejednoznačný příběh muže, který je stále pokládán dílem za hrdinu a dílem za padoucha. František Kriegel je dnes znám širší veřejnosti pouze jako ten, který jediný v srpnu 1968 odmítl podepsat moskevský protokol. Životní osudy tohoto komunisty, lékaře a vojáka na několika frontách druhé světové války jsou ovšem o poznání spletitější a tragiku jim dodává například jeho přímý podíl na tvorbě Lidových milicí v únoru 1948. Autor si neklade ambici jednoznačně rozsoudit spor o Kriegla, nabízí však kontext životních peripetií, rozhodnutí a postojů, které jejich nositele opakovaně přiváděly spíše do problémů než na politické a společenské výsluní.... celý text

Přidat komentář

Ozzy86
16.04.2024 5 z 5

Biografie, u které je vidět, že si s ní dal autor hromadu práce. Pro mě nejpřínosnějším je odmytizování Pražského jara, které je stále vykládáno jako souboj reformních a konzervativních komunistů. Jak to tak bývá, skutečnost je o dost plastičtější. Poučením je, že pokud člověk vnitřně uvěří nějaké ideologii, trvá desetiletí, než prozře. A v určitém smyslu neprozře nikdy.

Bedrich84
24.02.2024 4 z 5

Ne úplně letní dovolenková četba. Představuje opravdu pestrý život a dílo, tohoto přesvědčeného a idealistického komunisty. Na jeden život je to až neuvěřitelné, namátkou účast ve španělské občanské válce, lékařská služba v čínské armádě i pod americkým velením, budování zdravotnického systému na Kubě během vylodění v zátoce Sviní. Účast na vítězném únoru a činnost v 50. letech, ale také jasný postoj v srpnu 1968 a pozdější spolupráce s odpůrci režimu a šikana ze strany státních orgánů až do smrti a ještě chvíli po ní. Je pro mě těžké zařadit si osobnost Františka Kriegla, jako pozitivní nebo negativní, tahle kniha poskytuje maximum informací, rozhodně se nesnaží hodnotit. Mě z toho vychází idealista ochotný bojovat za své přesvědčení a to i se zbraní v ruce a riskovat svůj život, ochotný ve své víře ve vyšší cíle, přehlédnout i bezpráví, kterého si byl vědom. Ovšem jen do určité míry...


mgeisselreiter
31.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Kniha, která není jen o Krieglovi, ale je vlastně historií 20. století hlavně v naší zemi. Autor se snaží podat o Krieglovi co nejpodrobnější a nejobjektivnější obraz a na knize je to znát. Groman dle svého vyjádření sbíral materiály průběžně 20 let, studoval nejen české, ale i ruské a ukrajinské archivy, vedl rozhovory se spoustou lidí. Ač byl Kriegel celoživotním komunistou, je (alespoň pro mě) velmi užitečné se s jeho životem, jeho postoji a jeho dozráváním, i když ne procitnutím, seznámit. Kniha přináší mimo jiné obraz poválečného převratu v roce 1948, procesy 50. let, dost podrobný vývoj v roce 1968 a končí normalizací, ke které patří agenti, sledovačky, provokace, Charta 77 apod. Nutno dodat, že kniha je i přes náročnější obsah čtivá a přehledná. Knize je těžko co vytknout, ať už obsahově, tak po stránce provedení (objevil jsem jen 2 tiskové chyby). Knihu mohu doporučit všem zvídavým čtenářům, ať už mladým, tak i starým. Plných 5*, 31. 12. 2023.

stoun25
19.08.2023 5 z 5

MilBart vystihl I můj postoj a tak již nemusím nic dodávat.
Kniha je skvěle zpracovaná jako veškerá díla pana Gromana. Klobouk dolů a dávám plný počet hvězd

alsha
14.08.2023 5 z 5

Úžasné čtení. Nejen osud Františka Kriegela, ale i kontext doby jsou podány tak, že mě dostaly k pohledům na naše moderní dějiny nečekaným. Poctivá, dvacetiletá práce autora je znát z každého řádku, citace, obrázku. Životní dílo. Děkuji za inspirativní čtení!!!

georgearrow
29.07.2023 4 z 5

Gromana se Stehlíkem jsem rád poslouchal až do jejich dehonestačního útoku na Honzáka. V tomto posledním díle jejich podcastu, který jsem slyšel, jsem se též dozvěděl o jejich postoji k historickému pohledu, který u nás byl medializován střetem Pullman vs Klíma, tj. pohled na komunismus jakožto standardní uspořádání společnosti, ve kterém historici jsou schopni bez komentáře předkládat "fakta", jakože "voleb se účastnilo 99,9% občanů", soustředí se na dějiny "všedního" dne, atd.

Přesto jsem si knihu koupil, a na rozdíl od posledního Chadimova dílka jsem nesplakal nad výdělkem. Kniha je velmi dobře napsaná, i přes sympatie, které autor ke Kriegelovi cítí, nezamlčuje jeho hnusné únorové angažmá, naopak sleduje jeho prozření a prozírání. Určitě stojí za přečtení, je na úrovni vynikajících biografií o Husákovi a Nejedlém z poslední doby.

BarboraSalome
16.07.2023 5 z 5

Mnohaleté úsilí Martina Gromana je korunováno úspěchem. Brilantní monografie. František Kriegel rozhodně nebyl je muž, co stál v cestě Leonidu Brežněvovi. Osobnost. Díky této knize jsme si rozšířila obzory nejen o Františkovi Kriegelovi,a ale i o určitých událostech 20. století v rámci celého světa. Děkuji.

MilBart
12.07.2023 5 z 5

Ze srdce nesnáším komunismus, který je jako zhoubný virus, ale ten Franta byl tuze zajímavý člověk. Kniha určitě stojí za přečtení.

pankaplan
09.04.2023 5 z 5

Kdybyste se mě před rokem zeptali na to, kdo to byl František Kriegel, ve šťastnější chvíli bych ze sebe vysoukal, že to byl komunista, který nepodepsal moskevské protokoly. V méně šťastné chvíli možná ani to.

Článek
František Kriegel nikdy nebyl ministr, prezident nebo premiér. Nebyl to šéf strany, ani šéf disentu. Přesto je ale jeho vliv na dobu v letech 1945-1989 silný. Podobně jako je silný jeho příběh. Ten zaujal publicistu a historika Martina Gromana a výsledek je šestisetstránková kniha, která vám pomůže zahladit bílá místa v historickém povědomí.

Kriegel bohužel nenapsal své paměti, ani pro ně nezanechal podklady. S výjimkou krátkých poznámek. Tím pádem je skládání obrazu Františka Kriegela dost komplikované, zvláště v některých částech života. Autor se musel spolehnout na obraz, který o objektu jeho bádání poskytli Krieglovi nejbližší. Manželka Riva a rodinný přítel František Janouch. Jejich vzpomínky jsou jeden z pilířů, na kterém Martin Groman stavěl svou knihu.

Naštěstí ne jediné. Jsou tu také dobové dokumenty a záznamy z různých stranických jednání. Jsou tu rozhovory s dalšími aktéry dění, jsou tu archiválie a dobový tisk. Poskládat z těchto drobných střípků co nejvěrnější mozaiku muselo být složité, i proto na knize Martin Groman pracoval (naštěstí pro něj ne soustavně) kolem dvaceti let, jak zaznělo v rozhovoru s Lucií Výbornou na Českém rozhlase.

A vzal to skutečně od podlahy. Od prvních let v ukrajinském městě Stanislaviv přes pražská studia medicíny, ohně španělské, čínské i barmské války až po zakotvení ve strukturách stranické politiky. Groman Kriegela a priorně nelíčí jako kladnou postavu. Všímá si a zdůrazňuje jeho roli při založení Lidových milicí, které sehrály klíčovou roli v Únoru 48. Všímá si také jeho pozice při politických procesech v 50. letech, které nakonec semlely i jeho, byť naštěstí ne s fatálním důsledkem.

Autor dopodrobna vysvětluje Krieglův postoj v Pražském jaru i v posrpnových událostech. Těch deset posledních let života je vlastně na knize to nejzajímavější. Sledujeme dost překotný vývoj od věřícího a zapáleného komunisty k nucenému disidentovi, který ale ve skutečnosti nikdy věřícím komunistou býti nepřestal. A nakonec sledujeme represe, které musel snášet a urputnost režimu zavřít mu ústa. Autor se věnuje také síti konfidentů, kteří byli na Kriegla nasazeni a popisuje některé až teatrální historky v režii StB.

Jak z Gromanova líčení František Kriegel vychází? Jako nesnesitelný člověk, který ale nikdy nezradí své zásady, svou víru. Jako člověk, který nikdy nepřestal věřit v lepší svět, který měl přinést komunismus. Z knihy jsem získal pocit, že komunismus pro Kriegla nebyl vstupenka do lepší společnosti, ale šance na změnu k lepšímu životu pro celý národ, ne-li pro celý svět. Napovídá tomu i celý název knihy: Kriegel - Voják a lékař komunismu. Jako by chtěl komunistickou ideologii uzdravit, a tvrdě narazil při střetu s realitou.

Kniha je napsaná čtivě, a tak má šanci oslovit široké spektrum lidí. V částech popisujících vypjaté momenty Krieglova života se čte skoro jako detektivka, kdy máte nutkání číst rychleji a rychleji. Nechybí ani dobový kontext. Když se František Kriegel dostane do španělské občanské války, ve stručnosti se dozvíte, proč tato válka vznikla, a proč tam Kriegel byl. V zásadě platí, že je to kniha přístupná i pro laiky, kteří dosud o tématu příliš nevěděli.

Z toho, jak Martin Groman Františka Kriegla popisuje, vychází, že to byl statečný chlap. Odhodlaný bojovat nejen za lepší svět, ale také za své ideály. Autor se ho snaží pochopit a hledá, co ho vedlo k rozhodování. Nevynáší ale finální soudy, ty nechá na čtenářovi. Poskytuje dostatek informací pro to, abychom si to zhodnocení osobnosti Františka Kriegla mohli udělat sami.

Kriegel - Voják a lékař komunismu je ve výsledku nejen čtivým životopisem jednoho prominentního komunisty, ale také svědectví o velmi dramatické části našich dějin.

Štítky knihy

životopisy, biografie komunismus rok 1968 politici lékaři

Autorovy další knížky

Martin Groman
česká, 1976
2021  85%Přepište dějiny
2023  90%Kriegel - Voják a lékař komunismu
2021  61%Babišistán
2010  100%Na smutek není čas
2022  83%Přepište dějiny podruhé

Kniha Kriegel - Voják a lékař komunismu je v

Právě čtených7x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce44x
Chystám se číst62x
Chci si koupit24x