Král musí zemřít / Býk přichází z moře

Král musí zemřít / Býk přichází z moře https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35715/bmid_kral-musi-zemrit-byk-prichazi-z-mor-xOp-35715.jpg 5 77 19

Dvojice těsně na sebe navazujících románů, jež zpracovávají antickou pověst o attickém hrdinovi Théseovi, odvíjí před čtenářem obraz antického světa a bájného Labyrintu. Anglická autorka (nar. 1905), proslulá svými historickými náměty, volně dotváří a logicky spojuje známé epizody z příběhu o Théseovi.

Přidat komentář

PeterRainhard
20.12.2022 5 z 5

Tento dvojromán jsem ještě jako hoch ukořistil (jako četné jiné) z knihovny mojí babičky, předplatitelky nakladatsltví ODEON. Velmi kultivovaná próza, doplněná v doslovu pro srovnání originální bájí o Theseovi. Jelikož jsem oba romány kdysi četl několikrát, tak i po těch desetiletích dojem zůstal a považuji je dodnes za špičku historické prózy. Ne, není to seštrikovaná "fantasy", ale z hlediska reálií archaického Řecka velmi poctivě a s velkou láskou k předloze (a rovněž se znalostí antické literatury) sepsaný příběh Thesea, od dětství až po jeho smrt. Je skoro neuvěřitelné, jak silná, AECHETYPÁLNÍ je to látka, jak ty prastaré příběhy stále fungují. A jak mnoho z nich je stále součástí našeho povědomí dodnes - vždyť Minotaurus v podzemí stále čeká na hrdinu, který se s ním vypořádá. A Theseus zase potřebuje svou Ariadnu, která jej provede labyrintem...

Doplnění ex post: po opětovném přečtení doplňuji, jak zajímavý náhled dvojromán nabízí do kultů a mystérií starověkých náboženství, které tvořily samozřejmou součást světa tehdejších lidí.
Co mi kdysi zcela uniklo je velmi citlivě a zajímavě popsaný přechod od prehistorického matriarchátu (kult bohyní) k patriarchátu. A konečně pak neobyčejně vkusně rozeseté odkazy na řecké mýty - kde tu a tam se zatřpytí známé jméno - Daidalos, Médeia, Faidra, Meleagros...

jana14
26.10.2022 5 z 5

Nádherné zpracování starořecké báje o Théseovi. V dětství jsem četla Petiškovy Staré řecké báje a pověsti raději než klasické pohádky, později i ty pro dospělé. Renaultovo realistické pojetí Théseova příběhu bez bohů a nadpřirozených bytostí se mi přesto líbilo. Představovala jsem si, že na základě takových skutečných dobrodružství báje postupně vznikly....Později se mi v osmdesátých letech podařilo Řecko navštívit a jako chudý český turista nasednout na noční trajekt Athény-Kréta. Teplá noc, hvězdy a já celou noc na palubě myslela na to, že pluji cestou Théseovou....
Později jsem četla i další knihy inspirované řeckým bájeslovím, ale mimo Gravesova Zlatého rouna už žádná nebyla taková. Často mě svou povrchností zklamaly.


Eldar80
08.09.2021 3 z 5

Nechápu tak vysoké hodnocení. (Nyní 94%.) Kvůli němu jsem to koupil. Takže dobře mi tak. :D Moje teorie je, že spousta lidí to četla kdysi v mládí a mají na to hezké sentimentální vzpomínky. A tak tomu dali 5*.
Není to špatné, ale ani nějak dobré. Číst to ve 14, tak by to na mě zapůsobilo asi dost jinak. Těžko říct. Autorka z původního mýtu odstranila nadpřirozené bytosti a dala tomu formu historického románu.
Jenže celému vyprávění chyběla dynamika. Působilo to jako nezúčastněná zpověď unaveného důchodce z pozdní doby bronzové. (1400 př. n. l.) Akorát v tomto případě se jedná o Thésea, krále Athén a dobrodruha.
Nejsilnější dojem je, jako kdyby nějaká archeoložka dostala v zaměstnání za úkol napsat román z doby řeckých mýtů. Jenže to napsala před 60 lety a pokud autor nezpracuje příběh nadčasově, tak to časem ztratí přitažlivost.
Doporučit se to dá asi jen nadšencům do historických románů. Současné čtenáře to nejspíš bude nudit. Dnes by možná bylo lepší fantasy pojetí. Ale to jen hádám. Dobré převedení mýtu o Théseovi. Ale nic víc.
Blíže komentáře u jednotlivých knih vydaných samostatně. Stačí se podívat na jejich hodnocení a je vidět, že něco nehraje. 70%

a.k
01.09.2021 5 z 5

Řeckou mytologii jsem dlouho vnímala jako netradiční pohádku plnou božstev a mýtických stvoření. Proto když jsem před více než 30 lety četla poprvé tento román, naprosto mě uchvátil. Tady se totiž pohádka změnila v příběh reálný, uvěřitelný a jakési nadpřirozeno božských a bájných skutků se proměnilo v rozumově zdůvodnitelné činy.
Životní peripetie známého attického hrdiny Thésea jsou poutavě vyprávěné a zachycují všechny etapy jeho života. Ze všech zmíním alespoň známý Mínóův labyrint, naprosto dokonale pojaté.
Po znovu přečtení románu pro mě neztratil příběh na čtivosti. Je pravda, že dnes nabízí knižní trh oproti minulosti enormní množství různých strhujících příběhů a fantasy světů, ale tato kniha je úplně jinak pojatá a pro mě zůstává nadčasová.

sappan
04.01.2021 5 z 5

Tahle knížka patří k mému zlatému papírovému fondu. Vřele doporučuji, úžasné počtení.

VincentHS
28.01.2019 5 z 5

Knihu mohu jen doporučit. M. C. Renault v ní dokonale zúročila svůj zájem o starověký svět a kolem báje o Théseovi vytvořila velmi silný a dramatický příběh, kde nic nechybí - dobrodružství, láska, nenávist, boj, štěstí i neštěstí. A i když v příběhu často dochází k "božským" zásahům, v podstatě vždy mají své racionální jádro a příběh samotný se obejde bez dnes tak populárních "fantasy" berliček. Nejvíce však hodnotím skvěle zpracovaný vnitřní život hlavního hrdiny i dobré vykreslení ostatních postav a jejich pohnutek. Začátek mi přišel sice trochu rozvláčnější, ale od chvíle, kdy se Théseus vydá do světa, střídá jedno dobrodružství druhé a kniha mě nenechala vydechnout až do konce. Nejvíce mě oslovila pasáž s Amazonkami a vztah Thésea s Hippolytou. U mě tedy 5/5.

martunka
21.12.2018 4 z 5

Jedná se o velmi pěkné zpracování známé báje.

ewalien
16.01.2018 5 z 5

Když jsem si tuhle knihu poprvé půjčila v knihovně, nečekala jsem nic extra, ale protože v té době už jsem měla přelouskané Starověké báje a pověsti od Rudolfa Mertlíka (bylo mi asi 15), troufla jsem si.
A dodnes nelituju. Kromě Athéňanky Tháis to byly jedny z mála historických románů, které na mě tak silně zapůsobily. Hypolitinu smrt jsem obrečela a konec příběhu taky. Závěrečné rozuzlení mi připadalo hrozně nefér.
Hrozně dlouho jsem byla odkázaná na knihovnu, když jsem měla chuť si to zase přečíst (narozdíl od broskev28 jsem neměla trpělivost na to, abych si je ručně opsala), až jsem je objevila zde v bazaru.
Těm, kdo mají nějaké to povědomí o starořeckých bájích a chtějí začít s historickými romány, mohu tituly této autorky doporučit. Nakonec, psala o místech, dnes nazývaných kolébka kultury. Je to tedy historie nás všech.

ferda16
23.11.2017 5 z 5

Neuvěřitelná knížka. Byla jsem nadšená a přečetla ji jedním dechem. Mám tuto dobu ráda a příběh a styl psaní byl skvělý. Nakonec mi bylo líto, že jsem ji přečetla tak rychle.

broskev28
28.07.2017 5 z 5

Knížku jsem poprvé potkala asi v 18 letech a byl to neuvěřitelně silný zážitek. Po jejím přečtení jsem se rozhodla, že ji prostě MUSÍM MÍT DOMA! Jenže tou dobou už v knihkupectvích dávno nebyla a nesehnala jsem ji ani v antikvariátech, kterých jsem prolezla neuvěřitelné množství. A tak jsem každý den do noci vlastnoručně opisovala stránku po stránce, všech 558 stran.
Kamarád mi po mnoha letech konečně sehnal antikvární výtisk, výměnou za Pěnu dní Borise Viana, kterou miloval zase on. Dodnes umím některé pasáže přeříkat slovo za slovem; dodnes mám tuhle knihu-sešit ve své knihovně. A když někdy dětem ve škole vyprávím o lásce ke knihám, přinesu jim svou ruční práci . . .

Tripedalia
28.07.2016 5 z 5

Kniha mě naprosto uchvátila.. Jednak tím, že pojednává o antickém Řecku, které zbožňuji, ale hlavně svým stylem vyprávění. Jako by mě celý ten bájný svět obklopoval a Thésea jsem viděla jako živého. Není to kniha, kterou člověk přečte za večer, právě naopak, je potřeba si ji přiměřeně dávkovat.. Ovšem je to naprostá literární delikatesa..

IYv
29.01.2016 5 z 5

jsem milovník řeckých bájí a tohle bylo pošušňáníčko. Poprvé mě to úplně skolilo a omámilo. Po dvaceti letech to mělo stejný účinek i na mého přítele.

kalache
30.11.2015 5 z 5

...královna pera a plnitelka mysli...

Majrek
19.09.2015 5 z 5

Knihy od spisovatelky Mary Renaultové chutnají stejně jako lahodné řecké víno - člověk z nich musí upíjet pomaleji a opatrně, a to hned ze dvou důvodů - jednak proto, aby si je stačil vychutnat před tím, než se jimi opojí a jednak proto, aby mu část toho lahodného moku ještě zbyla do budoucna. Král musí zemřít - Býk přichází z moře patří podle mého názoru k nejlepším z autorčiných knih.

Hesiona
18.07.2015 5 z 5

Už je to hrozně hrozně dávno, co jsem knihu četla, ale pořád si ji pamatuju, pořád mi zůstává ten pocit - tohle se mi fakt líbilo...

Atuin
14.02.2015 5 z 5

Velice pěkně napsaná kniha. Thésea jsem před sebou viděla jako živého. Text má až fantaxtní prvky, příběh ztvárněn velice působivě a solidně.

ozzy13
21.05.2014 5 z 5

Krásná kniha, četl jsem ji několikrát a nepřestává mě bavit. Byl by to skvělý film.

Mesič
04.10.2012 5 z 5

Naprostá lahůdka, velmi čtivá a poutavá a taky místy smutná.

Joges
19.09.2012 5 z 5

V době kdy jsem knihu četl (někdy 1990), byl pro mně příběh M.Renaultové naprostým překvapením. I když jde o historický román, je v něm dobrodružství, napětí i fantasy až, až. Théseus s Ariadnou v labyrintu a s Mínotaurem, to se čte prostě jedním dechem.

Štítky knihy

antika Kréta báje starověké Řecko historické romány dobrodružné romány řecké báje

Autorovy další knížky

Mary Challans Renault
anglická, 1905 - 1983
1974  94%Král musí zemřít / Býk přichází z moře
2000  79%Do poslední kapky
1997  87%Perský chlapec
2009  78%Král musí zemřít
1996  90%Oheň z nebes

Kniha Král musí zemřít / Býk přichází z moře je v

Právě čtených2x
Přečtených106x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených21x
Knihotéce78x
Chystám se číst39x
Chci si koupit17x