Oheň z nebes

Oheň z nebes https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13128/bmid_ohen-z-nebes-Y9d-13128.jpg 5 27 27

Alexandrovská trilogie série

1. díl >

1. díl Alexandrovské trilogie První díl trilogie zachycuje dětství a dospívání Alexandra Velikého až do doby nástupu na trůn po vraždě jeho otce Filipa Makedonského, kdy se rozhodne uskutečnit otcův sen o tažení do Persie. Autorka na základě historických materiálů, které v mnohém dotváří a domýšlí, kreslí mohutnou beletristickou fresku Makedonie a Řecka ve 3. století př.n.l., fresku každodenního života chudých i bohatých. Popisuje válečné šarvátky, politická a diplomatická jednání, přibližuje zvyky, sport a umění té doby a přivádí do děje historicky známé osobnosti jako byl napřž. Demosthenes či Aristoteles. Barvitý román je zalidněn řadou rozmanitých postav a upoutá vylíčením dobových reálií.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Fire from heaven , 1969


více info...

Přidat komentář

bleekemolen
29.09.2021 5 z 5

Tak trochu jinak pojaty Alexander. Ponekud cernobile pojata postava Olympias nabizi neokoukany pohled na Filipa jako pomerne kladny charakter. Alexander samotny je vsak uz od utleho mladi naprosto vyjimecny. V podani Mary Renault mi to vsak vubec nevadi. Poctive napsano, tesim se na dalsi dil, pokud se mi ho podari sehnat, aniz bych musel obetovat bohum bileho byka s pozlacenymi rohy.

lencin
19.09.2020 4 z 5

Historický román. Dětství a dospívání Alexandra Makedonského.
Čtivé.
(2009)


Richie1
29.07.2018 4 z 5

Výborný román o mládí Alexandra Velikého. Renaultová opět nezklamala, její zpracování Alexandrova dětství i dospívání je nejen čtivé, ale i odpovídající známým historickým faktům. A navíc je skvělé, že popsala období, které předchází tomu úžasnému tažení Alexandra, při kterém dobyl celou perskou říši. Tažení Alexandra Velikého je zpracované v mnoha knihách, zatímco předchozí období jen velmi málo. Autorka si samořejmě musela vypomoci často svou fantazií a dotvořit celý příběh Alexandrova mládí, ale celkově se jí to povedlo na jedničku. Těším se na další části trilogie. 90%

ewalien
16.01.2018 5 z 5

Protože jsem si tuto knihu přečetla jako velmi mladá (kolem 16-17 let), překvapilo mě, jak otevřeně autorka ztvárňuje tehdejší přístup ve věcech homosexuality. Vyrostla jsem do doby, kdy to není až takové tabu, ale po přečtení téhle knihy a později i odborných článků o historii tohoto tématu, zjišťuji, že staré Řecko bylo v tomto ohledu velmi benevolentní. Až když jsem si přečetla její životopis, pochopila jsem její odvahu.
Kniha popisuje Alexandrův vztah k rodičům i okolním lidem během jeho dospívání velice otevřeně a realisticky. Je to velmi působivé dílo, člověk má při čtení pocit, že to prožívá spolu s postavami... Právě tyto knihy mě naučily milovat historii a postupně se v ní i soukromě vzdělávat. Dokonalá četba pro milovníka historie a hist.románů.

braunerova
31.05.2016 5 z 5

Výborný román, velmi reálný pohled na Alexandrovo mládí.

ivana8555
12.06.2015 5 z 5

Historicky věrné a přesto klasický historický román. Velmi mě to bavilo.