Kosmická hra

Kosmická hra https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73229/bmid_kosmicka-hra-wFi-73229.jpg 5 54 11

Výklady o mimořádných stavech vědomí od českého psychologa a psychoterapeuta, působícího v USA.

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Perla
Originální název:

The Cosmic Game: Explorations Of The Frontiers Of Human Consciousness , 1998


více info...

Přidat komentář

asakz
24.06.2023 5 z 5

Mimořádné dílo syntetizující Grofovy celoživotní zkušenosti s holotropními stavy vědomí spolu s poznatky jiných výzkumníků, filosofickými koncepcemi, spirituálními technikami a prožitky z různých kulturních a historických kontextů. Grof předkládá základ nového paradigmatu alternativního jak k materialisticko-mechanistickému, tak k úzce náboženskému vidění světa. Samozřejmě jakýkoliv teoretický koncept nemůže mít sílu přímého zážitku takového typu, z nichž právě vychází. Přesto pokus o jejich uchopení a sdílení prostřednictvím pojmového myšlení zřejmě dává smysl a může mít i rozsáhlé praktické důsledky. A v tomto poli je toto dílo tak silné, jak jen kniha může být. Grof se snaží o velmi střízlivý, nepředpojatý a racionální přístup a ač by s ním samozřejmě bylo možné o některých vývodech polemizovat, jedná se o velmi inspirující myšlenky.

declen
14.12.2022 5 z 5

Občas jde Grof trošku proti sobě, občas je opravdu až moc "ezo" a jeho model bude jistojistě jednou nahrazen modelem ještě lepším, ale určitě se jedná jednu z nejzásadnějších knížek co si člověk může přečíst a směr co je tady nahozený je správný.


tonysojka
15.11.2022

(SPOILER) Náročné čtení o výzkumu zážitků změněných stavů vědomí pod vlivem drog,holotropniho dýchání a jiných technik.Půjčeno kolegou, který se o tyto věci zajímá ale v mém případě jsou na okraji mých zájmů.
Kniha vede k teoriím o vzniku světa, stvoření a našem místě v něm.
Celkově jsem z ní pochopil , že vědomí je nad hmotou a že žijeme v iluzi tvořené nějakým Absolutním či Kosmickým vědomím, které hraje nějakou kosmickou hru z pro mne zcela nesrozumitelných důvodů.Tady jsem narazil na hranice mého chápání a protože si myslím, že chyba je na mé straně,nehodnotím.

Elea
26.09.2021 4 z 5

Hodně náročné čtení.

Aeon
26.09.2020 5 z 5

defacto vysledky takmer 50 rokov vyskumu S. Grofa v oblasti transpersonalnej psychologie a potreby realizovat ludsky potencial v plnej miere. kriticke ponimanie materializmu zapadnej civilizacie vs. "primitivne" myslenie starovekych narodov. otvara to dvere k vnimaniu suvislosti, preco sa ludia spravaju tak, ako sa spravaju a preco sme taki, aki sme

Mellivora
13.05.2020 5 z 5

Kosmická hra mi změnila život. Resp - zbourala svět, o kterém mě učili, že nějak funguje, a ve kterém jsem žila 30 let. Začala jsem přemýšlet, že by věci mohly být i trochu jinak, než nám vtloukávají do hlavy :) .. transformační iniciátor. Jinak velmi náročné čtení. I přes to doporučuji

peterberes
15.02.2019

v tejto knihe som našiel popísaný podobný zážitok ako sa prihodil aj mne

Danafantom
05.01.2019

Abstraktní témata popsaná jak jinak než abstraktními slovy, a přesto nějak nevystihující nepopsatelný zážitek. Nemůžu říct, že bych věděla o čem vlastně ta kniha byla. A to i přesto, že jsem měla v životě zážitky, které něco ve mně hluboce změnily, ale popsat slovy nešly. Pan Grof se o to pokusil, ale mě to nebavilo číst.

Petůnius
24.11.2013 4 z 5

Kosmická hra mě nevtáhla tolik jako Dobrodružství sebeobjevování, přesto jsem v ní našla další zajímavé informace a užila si ji.

Pablo Kral
22.09.2013 5 z 5

Nemůžu říct, že bych byl přímo znalcem knih Stanislava Grofa, ale když se mi tato studie dostala na vánoce 1998 do rukou, měl jsem už poměrně slušnou představu, o čem bude. Profesor Grof si klade zajímavý cíl – prozkoumat základní filozofické a spirituální aspekty v rámci prožitkových sezení se svými klienty. „Těhotná prázdnota“, „tvůrčí impulz“, „Božská touha“, „kosmický tanec“, „Božské kořeny zla“, „dokonalá iluze“ … atd. atd. Lze říci, že se pokusil popsat nepopsatelné a tohle dobře věděl. Knihu bych doporučil všem hledačům „konečných odpovědí“, ačkoliv je jasné, že mystický prožitek není verbálně sdělitelný.
Za sebe můžu říct jediné – cítím, že autor vytěžil z tisíců holotropních sezení to nejlepší. S touto knihou by měl být seznámen každý zájemce o filozofii a psychologii. S odstupem času jsem knihu přečetl třikrát a pokaždé jsem měl pocit, že vstupuju na pole vědění, které bylo v dobách před Stanislavem Grofem polem neoraným. Anebo se mýlím? Rozhodně stojí za přečtení. Autor mne nezklamal. Dávám 5*

Ikkju
03.05.2013 5 z 5

Všichni jsme bohové ponoření do dojemné i radostné omáčky našich malých i velkých, čistých i špinavých her... Při čtení jsem si líznul přesně tohohle poznání, bez závratě lsd či holotropního dýchání...