Bestie uvnitř

Bestie uvnitř https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105200/bmid_konrad-simonsen-bestie-uvnitr-JR0-105200.jpg 3 121 34

Konrad Simonsen série

1. díl >

Jednoho rána vběhnou děti do školní tělocvičny a spatří něco hrozného: ze stropu tam visí pět nahých znetvořených mužských těl. Na místo je povolán komisař Simonsen se svým týmem z kodaňského oddělení vražd. Výslechy brzy odhalí prvního podezřelého: školníka Pera Clausena. Ten sice nevypadá jako bestiální vrah, ale od začátku je patrné, že ví víc, než prozradil. Pátrání dlouho nepřináší odpovědi na základní otázky: Co bylo motivem? A proč byla vražda pěti mužů pečlivě naaranžována jako hromadná poprava? Dříve než od policie získává dánská veřejnost informace z rafinované kampaně v tisku a celý případ se rázem jeví ve zcela jiné perspektivě. Je možné, aby vrah byl zároveň obětí? A kdo bude nakonec rozhodovat o vině a nevině – média, veřejné mínění, nebo Konrad Simonsen a jeho tým?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Svinehunde , 2010


více info...

Přidat komentář

Aymira
07.02.2024 3 z 5

Zvláštní styl psaní. Takové jakoby ploché. Občas jsem měla pocit, že chybějí kapitoly, ale samozřejmě nechyběly.

Téma zajímavé, s důrazem na morálku a na to, zda si oběti zaslouží trest.

Konec nijaký. Co ti ostatní pachatelé, ty nikdo nezatkl? Možná ano, ale asi mi to proklouzlo mezi řádky.

bedkniha
14.01.2024 4 z 5

Série přečtena a v celku se mi to moc líbilo, něco více něco méně.

1.díl - Bestie uvnitř - u této knihy jsem měla největší očekávání, ale líbila se mi ze všech nejméně.

2.díl - Za všechno se platí - z anotace - Do Grónska přijíždí delegace vedená dánskou ministryní životního prostředí a německou kancléřkou s úkolem dosvědčit důsledky globálního oteplování. Z této knihy jsem měla největší strach, ale nakonec byla jako druhá nejlepší.

3.díl - Klub osamělých srdcí - začátek byl trochu nudný, pak se to rozjelo, ale bylo to jen na 4*.

4.díl - Dívka z ďáblova močálu - knihu mám koupenou už delší dobu, u které jsem netušila, že je součástí série. Nalákal mě název knihy. Pak jsem zjistila slabé hodnocení od čtenářů, ale nakonec dopadla nejlépe ze všech čtyř knih.


nikca1994
13.10.2023 3 z 5

No na to jak moc jsem se těšila, jsem byla trochu zklamaná. Jinak téma, bylo ok.Zajímavý námět, trochu jiná kriminálka než jsem zatím četla. Ti zlí možná nejsou tak zlí.Je to kniha, která vede čtenáře k zamyšlení - třeba nad tím, jaká je moc medií a kde je hranice mezi dobrem a zlem.

Vikk
05.01.2023 4 z 5

Kniha sama o sobě je pro mě takový průměr. Jak zábavností, tak tím, jak je napsaná, tak i postavami, které taky ani nenadchnou ani neurazí. Dala bych ***, ale na **** to posouvá velmi zajímavé téma k zamyšlení. Nutilo mě to klást si otázky, jak bych se sama chovala v situaci nastíněné knihou, jak je to s právy pro všechny, s "braním spravedlnosti do vlastních rukou" apod. Jsou to otázky, na které SNAD nikdy nebudu znát odpovědi, protože kdybych je znala, znamenalo by to, že jsem se z blízka setkala s podobnými tragédiemi, jako lidi v knize a doufám, že to se nikdy nestane. I tak ale myslím, že je zajímavé si takové otázky klást, protože právě tyto úvahy jsou tím, co dělá lidi lidmi.

Ava365
13.12.2020 4 z 5

Nemám příliš v lásce detektivky, ve kterých najdu polehčující okolnosti nebo dokonce sympatie pro vraha. Pak jsem vždy na rozpacích. Ale kniha je zajímavá.

hanzmb
24.01.2020 4 z 5

Asi spíše psychothriller, kdy se po počáteční krvavé scéně autor věnuje spíše řešení několika důležitých otázek. Je právní ochrana nezletilých na požadované úrovni? Neměli bychom se vykašlat na ptákoviny, ale naopak přitvrdit represivní složky těch nejhorších případů? Je možné brát spravedlnost do svých rukou pokud nejsou tresty odpovídající? Jasnou odpověď v knize nedostanete, ale přemýšlet o těchto věcech Vás přinutí.

Brams
25.09.2019 2 z 5

Těžce se mi kniha hodnotí. Severská kriminálka plná ponurosti a hutného děje a to od severské kriminálky čekáte. Zvláštností, kterou kvituji je prolínání mediálního světa a manipulace s populací. Jednoznačné mínus je samotný závěr knihy, který na mě působí velmi rozpačitě a divně. Nicméně je to můj subjektivní pocit.

smajiska
21.10.2018 3 z 5

Zajímavý námět, trochu jiná kriminálka než jsem zatím četla. Ti zlí možná nejsou tak zlí, ale o co jde a jak to dopadne je jasné asi v půlce knihy. Od té doby se to četlo hůře a pomaleji.
Do děje prosakují osudy vyšetřovatelů, kde bych čekala během knihy nějaký větší posun, něco víc než jen naznačení na začátku a pak asi 2x. Jako nápad se mi to líbí, ale dalo by se to napsat lépe.

Standa24
24.06.2018 4 z 5

Je to trochu jiná detektivka, než na jaké jsme většinou zvyklí. Je to kniha, která vede čtenáře k zamyšlení - třeba nad tím, jaká je moc medií a kde je hranice mezi spravedlivým trestem a pomstou.

Devil-Ivet
03.05.2018 2 z 5

Docela jsem se těšila, co se dočtu. Bohužel hned na začátku přišlo zmatení a následné zklamání. Není to typická detektivka, takže v podstatě hned víte, kdo je vrah a z jakého důvodu vraždil. A hrozně se mi pletly postavy. Na druhou stranu je to alarmující téma. Jen by to mohlo být v jiném podání, určitě by to mělo větší ohlas.

ddkk
23.09.2017 3 z 5

Pro me uplne novi seversti autori, koupila jsem si hned všechny jejich dosud u nas vydane knížky.Bestie je napsaná jinak nez je běžné u skandinavskych detektivek zvykem, ale není vůbec spatna.U mne tentokrát za 3.

marek1278
04.04.2017 4 z 5

4+ U knížky jsem se skvěle bavil, sice místy trochu více popisné, ale zajímavé a moji pozornost si kniha udržela po celou dobu. Těším se další díly

konicekbily
16.12.2016 2 z 5

Většinou velká nuda při pomalu rozvíjejícím se ději zaměřená na média, pedofilii a trpělivou práci policie.

sagasir
10.12.2016 4 z 5

Dánská Bestie

Bestie uvnitř je prvotina dánských sourozenců Hammerových. Kniha jako taková má samozřejmě své plusy a mínusy. Jako plusy uvedu kvalitně stupňované napětí, postavu komisaře Simonsena a jeho tým, originální téma a autorskou nebojácnost zabývat se pro mnohé tabu tématem pedofilie. Jako mínus vidím mnoho postav, které se v knize objeví zčista jasna a stejně tak zčista jasna zmizí. Mínusem také vidím kolumbovský styl vyprávění, tedy že už předem čtenář ví kdo je vrahem, a na dalších stránkách tak sledujeme strastiplnou cestu za tím, než vraha odhalí i policie. Uznávám, že tento bod, ale nemusí být mínusem pro každého a někomu naopak může vyhovovat. Já osobně však mám radši, když je vrah odhalen co nejpozději. Konec knihy mně pak přišel sice zakončený, ale tak nějak jakoby narychlo sepsaný a určitě by se dle mě mohl napsat i lépe. Místy mně vadilo i střídání stylu vyprávění, kdy jednu dobu nahlížíme na děj z úhlu vyšetřovacího týmu a jindy zase z úhlu vrahů. Za mně 70% a zde opravdu nevím nevím jestli si přečtu i další knihy z kriminální série sourozenců Hammerových, jelikož tento první díl mě zrovna dvakrát neuchvátil.

Martiiiik
01.10.2016 4 z 5

Kniha se mi vcelku líbila, zdá se, že se Dánové kvalitou přibližují Severským autorům a jistě sáhnu i po dalších knihách autorské dvojice. Doporučuji :-)

trudoš
11.08.2015 4 z 5

Prvotina sourozeneckého dua Lotte a Sørena Hammerových začne dobře. Děj od prvních stran šlape, zúčastněné postavy jsou zábavné, prostředí dostatečně zajímavé a záhada čím dál záhadnější.
Jenže pak bohužel, někdy kolem strany sto, příběh znenadání pro mě ztratil tempo. Od poloviny je už navíc jasné, jak se věci mají a na zbývajících stránkách už jen kompozice příběhu pomalu graduje k finále. Tím se autoři brzy připravili o to nejzajímavější a ve zbytku románu už se jim nedaří nijak zásadně překvapit či šokovat. Hrdinové se motají v kruhu, děj nepřináší nic nového a diskuze na téma „Zaslouží si vražda pedofila vyšetřování?“ sice morálně uspokojí, ale opakování opakovaného nezaručuje udržení pozornosti.
Ve výsledku příjemná detektivka, jen na můj vkus trochu moc utahaná.

LuckaH2
01.04.2015 3 z 5

Téma je společensky důležité a "zajímavé", ale jinal mi kniha přišla dlouhá, někdy jsem nechápala chvíli souvislosti, s Anni a Anitou jsem měla taky velké problémy! Závěr se mi líbil, ale celkově mě kniha nenadchla, takový střed. Ale určitě od autoru ještě neco zkusim

Sabi
06.02.2015 4 z 5

Dávám 4 hvězdičky ne jako hodnocení detektivky (to by nebylo na víc než 3), ale za děsivé a bohužel asi reálné vylíčení toho, jak média manipulují veřejným míněním. V současné době velice aktuální!!!

Efca
10.10.2014 3 z 5

Do třičtvrtě knihy jsem měla problém se jmény - hlavně Anni a Anita, pořád jsem nevěděla, která je která. Pak mě zaráželo oslovení Simone u Konrada Simonsena, ze začátku jsem měla pocit, že je to další postava. Ale to možná způsobil překlad. Jinak je kniha zajímavá a k zamyšlení. Co je třeba udělat, aby se začlo téma řešit a jak rychle ovlivní masmédia psychiku běžných lidí, ze kterých se stávají rázem kati.

HanaNov
07.08.2014 3 z 5

Pro mě ani ryba, ani rak. Kniha určitě zpracovává zajímavé myšlenky, jakou odplata "oko za oko" a s tím související otázka, zda může člověk vzít spravedlnost do svých rukou, zcela jistě jsou. Bohužel jsou tyto nosné pilíře ale úplně špatně uchopené. Kniha na mě působila jako určitý druh populismu, tedy spíše jako zviditelnění problematiky. Vadilo mi ono neurčité citové vydírání, které nutí čtenáře uvažovat příliš jednobarevně nad morálním dilematem a de facto se tak postavit na stranu vrahů.
Vše je zde dáno prakticky od samého začátku, již na prvních stranách známe vraha(y) a hned záhy motiv. Pro mě příliš přímočaré, schematické a samoúčelné. Navíc mi některé postavy doslova vadily.
Na druhou stranu je zajímavé sledovat některé psychologické momenty a posuny uvažování, stejně jako nahlížet na postupné odkrývání zločinu optikou někoho, kdo zná vraha(y). Navíc se kniha dobře čte:-)

Autoři knihy

Liselotte Hammer
dánská, 1955
Søren Hammer
dánská, 1952

Kniha Bestie uvnitř je v

Přečtených188x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce112x
Chystám se číst72x
Chci si koupit6x
dalších seznamech4x