Indická nevěsta

Indická nevěsta https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84773/bmid_konrad-sejer-indicka-nevesta-4IV-84773.jpg 4 238 68

Konrád Sejer série

< 5. díl >

Nor Gunder Lomann nemá štěstí. Během krátké doby prožívá euforii i pád z výšin do nejhlubší propasti zoufalství a bolesti. Rozhodne se odjet do Indie, aby si našel ženu. Potká tam Poonu, ženu svých snů, se kterou se záhy ožení. Vrátí se do své malé norské vesničky jménem Elvestad a čeká na příjezd novomanželky. V den, kdy má Poona přiletět, se však Gunderova sestra vážně zraní při autonehodě. Gunder musí do nemocnice a nestihne Poonu vyzvednout na letišti. Novomanželé se už nesetkají. Poona je nalezena mrtvá necelou míli od Gunderova domu. Kdo v poklidném Elvestadu mohl spáchat tak odporný čin? Konrad Sejer je poněkud nesmělý komisař. Existuje jen málo důkazů, které by ho mohly dovést k pachateli. Tuší, že zlo se může skrývat i v těch na pohled nejnevinnějších osobách. Řada podezřelých se stále rozšiřuje, až nakonec společně rozehrávají partii, která dává vyniknout všem přednostem tvorby Karin Fossumové — svěží styl a napínavý děj.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Elskede Poona , 2000


více info...

Přidat komentář

Starmoon
05.02.2024 5 z 5

Úžasné. Na detektívkach má asi väčšina z nás rada ten rozprávkový princíp, že zlo (akékoľvek hnusné, brutálne, rafinované) je odhalené a potrestané, tu to však autorka zámerne porušila... a ono to napodiv fungovalo. Teda u mňa. Súdiac podľa rozpačitých až naštvaných komentárov iných užívateľov, autorkin nápad na finále bol tak trošku kontroverzný, ale s tým asi rátala aj vopred. Mne osobne sa to páčilo presne v takej podobe, akú nám ponúkla; dávalo mi to dôvod ku knižke sa v myšlienkach vracať, prehodnocovať, rozmýšľať, koľkokrát sa niečo podobné deje aj v realite....

A to ani nevravím o skvelej atmosfére, psychologicky hodnoverne vystavaných postavách, zaujímavom námete.... Hoci som do čítania šla s tým, že už len nápad s indickou nevestou je, mierne povedané, uletený, nakoniec som knižku zatvárala súhlasiac s autorom doslovu, že je to jeden z najkrajších ľúbostných príbehov vôbec.

Radimka
10.07.2023 3 z 5

Tak teda nic moc. Skvělé psychologické vykreslení postav, ale jinak to stálo za prd. Nikdo mi tam nebyl sympatický a všichni mi lezli na nervy. A to, že se člověk nedozví v detektivce, kdo to udělal, tak to už je vrchol. Že prej nejlepší dektivka všech dob!? Ani omylem.


Teclaireddy
20.06.2022 5 z 5

Mé první seznámení s autorkou - a velmi milé překvapení. Líbila se mi psychologická propracovanost, komorní prostředí, sympatičtí vyšetřovatelé (takoví "normálnější" než depresivní antihrdinové, kterých je v severských detektivkách víc než dost). Příběh hezky odsýpal, autorka čtenáře lehce navádí různými směry, ale nechává mu i prostor pro vlastní úsudek a interpretaci - nejednoznačný závěr byl za mě perfektní.

Evišťátko
10.04.2021 5 z 5

Ufff! Dlouho jsem si Indickou nevěstu chtěla přečíst. Byl to dojemný krimi příběh,jehož konec jsem nečekala,ale nechává prostor k samostatným úvahám. Postavy propracované ,každá obdarovaná vlastním duševním světem,jakoby spisovatelka byla chameleon . Věřila jsem ji od začátku az do konce. Je fakt dobrá!!

fruitbueno
28.06.2020 4 z 5

Aaaaaaa, jak já nemám ráda příběhy s otevřeným koncem! Vždyť jsme se vlastně vůbec nedozvěděli, jak to bylo doopravdy! Komisař Sejer je tak jiný než komisař Jo Nesba, že odlišnější by už snad opravdu nemohl být. Přesto se mi příběh líbil, bylo jednoduché se začíst, postavy byly vykresleny věrně a až na ten konec šlo o dobrý příběh.

Luca287
05.11.2018 4 z 5

Tak nějak to odsýpalo...skvěle se četlo..nenáročný příběh k zamyšlení...

marion111
08.05.2018 5 z 5

Velké překvapení, tahle kniha - a příjemné překvapení! Je to sice severská detektivka, ale psaná úplně jiným stylem. Jsem moc ráda, že jsem na tuto autorku narazila. Aniž by v knize byly popisovány různé zvrácenosti, podrobný popis vraždy, mučení atd, je tahle kniha napínavá od začátku do konce. No - a smutná.

karel9045
08.04.2018 2 z 5

Kniha není ani skutečná detektivka a ani psychologický román. Spíš nenáročné čtení na pláž. Dvě a půl.

Missynka
03.04.2018 5 z 5

Skvělé čtení! Karin Fossum mě opravdu baví. Je to zatím druhá kniha autorky mnou čtená a už podruhé jsem příběhem ohromená. Ale ten konec? Proč? Chci pokračování!

pajama
10.08.2017 5 z 5

Knihu jsem právě dočetla a hlavou mi probíhá spousta myšlenek. Rozhodně doporučuji k přečtení, nejsem zrovna čtenářka detektivek, ale tahle je jiná. Rozborem myšlenek a chování jednotlivých postav dostává detektivní příběh jiný ráz. Moc se mi líbil otevřený konec, ze kterého mne trochu mrazí.

ivulka15
28.05.2017 4 z 5

Dost dobrý psychologicko-detektivní román. I když případ vraždy je tady vlastně až na druhé koleji. Mnohem víc tady jde o to, co se vlastně děje s lidmi okolo.A otevřený konec dává čtenáři prostor k přemýšlení......

Majdule
06.03.2017 4 z 5

Tenhle detektivní román je stejný a přeci odlišný od ostatní severské produkce. Stejný v tom, že řeší kromě zločinu i jeho sociální pozadí, zde v podobě motivace jednání jednotlivých postav. Jiný v tom, že je to vnitřně velmi křehký příběh. Autorka nám citlivě a přitom nemilosrdně ukazuje jednotlivé postavy. Na relativně malém prostoru nám představuje postavy tak, že máme pocit blízkosti a znalosti jejich myšlení a duševních pohnutek. Samotný příběh manželů, kteří se již nepotkali, je velmi jímavý; zločin, byť v hlavní roli, zde nakonec není tím nejdůležitějším. V popředí jsou právě lidé a jejich vztahy a příběhy. Zůstává dokonce pochybnost a nedokončené nitky, ale tak to v životě často chodí.

MarianP
04.01.2017 5 z 5

Karin Fossum - neuveriteľná rozprávačka a kniha Indická nevesta sa nedá ohodnotiť inak ako plným počtom hviezdičiek, ktoré do istej miery by mali hodnotiť kvalitu knihy. Ani tento raz autorka neodbočila a neustúpila zo svojho trendu a čitateľom ponúka vysokokvalitné, napínavé a čitateľsky veľmi pútavé dielo. Dej knihy je opäť tak, ako sme zvyknutí, zasadený do severského prostredia, na vidiek, kde sa prelínajú osudy postáv a autorka postupne odkrýva tajomstvá nejedného obyvateľa. Okrem klasickej detektvíky, ktorá je v tejto knihe naozaj dobre zvládnutá, detektívi dostávajú dostatok priestoru na vyšetrovanie. V knihe sa objavuje aj dôležitosť správania postáv, autorka "využíva" všetky možné vrstvy spoločnosti. Otvára rôzne tabuizované témy a čitateľovi chrstne do tváre pravdu, ktorá na konci knihy ostáva mnohokrát nedopovedaná, otvorená a je len na čitateľovi a na jeho fantázii ako si s ňou poradí. Indickú nevestu odporúčam každému milovníkovi severského prostredia. Jé to zásah do čierneho bodu na pomyselnom rebríčku "severských" detektívok...

JezinkaJ
27.11.2016 4 z 5

Pozoruhodné. Číst jsem začala, protože se mi název hodí do čtenářské výzvy. Navíc jsem ji už jednou četla a moc nadšená jsem nebyla. Ale to teď už neplatí. Druhé čtení bylo jiné. Konec má něco do sebe a vůbec, celý ten zdánlivě obyčejný příběh má svou cenu.
Teď už se mi to líbilo a určitě se budu pídit po dalších dílech.

sagasir
02.11.2016 5 z 5

DETEKTIVKA SEPSANÁ „PSYCHOLOGICKY“

Dovolím si teď napsat „možná“ jednu hlubokou myšlenku. Já totiž považuji Karin Fossumovou v určitém úhlu pohledu za moderního Romaina Rollanda. Tvrdím to proto, že i ona dokáže na poměrně málo stránkách sepsat neuvěřitelný příběh, který vás chytne a nepustí a po jehož skončení máte takový smutný pocit. Smutný pocit z celého příběhu a z toho, jak to vlastně dopadlo, ale i nedopadlo. Rozhodně si pak za tímto svým tvrzením musím stát, jelikož i v knize Indická nevěsta nemá láska šťastný konec.

Proč bych tedy knihu doporučil? Mohu vám nabídnout hned několik odpovědí. Za prvé, ať už máte či nemáte rádi detektivky, u Indické princezny rozhodně nešáhnete vedle. V relativně krátké knize (což je pro severské detektivky spíše netypický jev) se vám představí mnohovrstevnatý příběh, který je vypsaný opravdu detailně a zachycuje tak duši obyvatel zmíněného Elvestadu a jim podobných. Neočekávejte ale nějakou přílišnou gradaci napětí. Karin Fossumová spíše mistrně, dokáže popsat zločin z jeho psychologického hlediska.
Ne nadarmo je Karin Fossumová označována za „královnu severských detektivek“. Její Indická nevěsta vás vtáhne do děje a nepustí. Doporučuji tuto knihu i kvůli jejímu konci. O něm už vám nic neprozradím. Nechte se jím překvapit, stejně jako mě překvapila tato kniha.

lenkaabooks
27.09.2016 4 z 5

Severské detektivky nevyhledávám. A možná je to škoda. Protože jsem dala na doporučení a nelituji. A nevadí mi ani otevřený konec, prostě to k tomu nějak patří. No a nádech exotiky Indie v mrazivém Norsku krásně smutně zajiskřil.

Hany.Honey
07.09.2016 4 z 5

Velice mile překvapena, doslova mě to nadchlo. Podobně nadšeně čtu ještě Nesboa, takže další spisovatelka, která píše série se sympatickým detektivem.

pola
28.06.2016 4 z 5

Pěkná detektivka, čtivá s lehce otevřeným koncem :-)

Toňula
07.06.2016 4 z 5

Jako nadšená čtenářka severské krimi jsem se nedávno zúčastnila přednášky na toto téma a zaznělo zde i jméno Karin Fossum, kterou jsem dosud neznala. Sáhla jsem tedy po první její knize, která u nás vyšla, a byla jsem docela mile překvapena. I přes otevřený konec je čtivým příběhem, který, jak už to tak u severských románů bývá, spojuje pátrání s osobními příběhy hrdinů, které se odehrávají v mikrosvětě vesnice Edelstadt. Určitě nezůstanu jen u této autorčiny knihy.

Gracian1964
25.04.2016 5 z 5

(SPOILER) Knihu som práve dočítal a som v podstate spokojný, spisovateľka sa s nami pohráva a určite sa na tom dobre baví, potvora :-)) teraz čo si mám myslieť? Zabil ju Goran alebo ten bowlingista? no nič...a čo Skarre? tiež by ma zaujímalo, či ho Linda napokon "dostala". A dosť ma pobavil jeden z predchádzajúcich komentárov, že : "indický prvok bol úplne samoúčelný a mätúci". Však Púna Bai bola predsa ten hlavný prvok, obeť a postava, kvôli ktorej je celá kniha...bez nej by žiadny príbeh nebol...Nevychádzam z údivu, hm...

Štítky knihy

norská literatura severská krimi zmizení lidí

Autorovy další knížky

Karin Fossum
norská, 1954
2012  81%Indická nevěsta
2013  85%Provokatér
2014  82%Kdo miluje jinak
2013  75%Evino oko
2014  79%Neobzeraj sa

Kniha Indická nevěsta je v

Právě čtených1x
Přečtených322x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených18x
Knihotéce137x
Chystám se číst102x
Chci si koupit13x
dalších seznamech5x