Kdo miluje jinak

Kdo miluje jinak https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/189043/bmid_konrad-sejer-kdo-miluje-jinak-R0V-189043.jpg 4 125 33

Konrád Sejer série

< 8. díl >

Další pokračování případů vyšetřovatele Konrada Sejera a jeho spolupracovníka Jacoba Skarreho. Empatický a strhující portrét společnosti, viděný z úhlu slabých a odstrkovaných, z pera norské „královny detektivního žánru“ Karin Fossumové. Manželé Reinhardt a Kristina Risovi naleznou při nedělní procházce lesem tělo mrtvého chlapce a uvědomí si, že na parkovišti zahlédli prchajícího muže. Ještě než upozorní policii, si Reinhardt ke Kristininu zděšení dětské tělo vyfotografuje mobilním telefonem. Vyšetřovatelé Konrad Sejer a Jacob Skarre začnou pátrat v nedalekém městečku Huseby. Ale pak zmizí další chlapec a rozuzlení případu se náhle zdá být v nedohlednu. Se vzrůstající Reinhardtovou posedlostí tragickým případem a vlastní rolí v něm se stupňuje i Kristinin pocit odcizení, jenž má za následek postupný rozpad jejich manželství.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Host
Originální název:

Den som elsker noe annet , 2007


více info...

Přidat komentář

Teclaireddy
07.08.2022 5 z 5

Knížky Karin Fossumové jsem si oblíbila pro jejich specifický styl a netradičnost. Jsou to spíš psychologické romány než klasické detektivky. Sonda do vrahova života a zamyšlení se nad povahou a příčinou zločinu. Kdo miluje jinak je podobně minimalistický román jako autorčiny ostatní knížky, dvě stě stran přelouskáte jako nic, ale řečeno nebo alespoň naznačeno je vše, co je třeba, což je oproti jiným, často nabubřelým severským detektivkám osvěžující. Líbí se mi i zaměření na postavy svědků, pozůstalých a dalších osob, kterých se zločin dotknul. A vyšetřovatelská dvojice je mi také stále sympatičtější.

anna68
30.09.2020 5 z 5

Perfektní kniha.....četla jsme od autorky vše co máme k dispozici v knihovně a nikdy nezklamala.


marion111
13.05.2018 5 z 5

Zdalipak u nás vyjdou i další knihy od této autorky? Jsou prostě SUPER!!!!

Evišťátko
09.09.2017 5 z 5

Když se řekne severská krimi, vybaví se mi určitý typ kriminálního žánru, který osobně mám raději než americkou tvorbu. Tato autorka však onen žánr povýšila na -pro mě - literární skvost! Do detailu vyobrazené jednotlivé postavy a jejich vnitřní prožívání reality. Jakoby zločin nebyl to hlavní na čem autorce záleží. Konec je víc než šokující. Jenže svět není černobílý a kdo je bez viny....

krtecek_1
11.07.2017 4 z 5

Začátek mi přišel trochu rozvláčný, ale celkově to nebylo špatné. Závěr ovšem překvapivý.

Nikka710
02.07.2017 3 z 5

Čtivé a čím dál tím více aktuální téma. Knihu můžete v pohodě přečíst za jedno odpoledne. Kristina se krásně vypořádala s manželem, sympatický pár detektivů vyřešil vraždu a malí kluci si uvědomili, že vražda otylého spolužáka byla reálným činem, ne jen pouhou hrou, zda přežije či ne.

Zuzanka46
25.06.2017 5 z 5

Skvělá detektivka! Knihy od K. Fossum mě baví ☺

sagasir
02.11.2016 5 z 5

Do třetice opět skvěle

Třetí kniha autorky Karin Fossumové není v ničem horší než její předešlá dvě díla. To tedy znamená, že je opět skvělá.

Fossumová jednoznačně dokazuje, že v oblasti spojení psychologie a detektivky nemá konkurenci. Své čtenáře si jednoznačně získává právě tímto spojením, které umí mistrně sehrát v jeden celek, aniž by jedna část byla o něco horší než ta druhá. Nyní nám pro změnu nabízí otázku toho, proč člověk s někým vlastně žije, když si uvědomí, že dotyčného už nemiluje. Je to tím zažitým standardem, věkem, vidinou možná dlouhého hledání nového protějšku, který se třeba ani neobjeví. Čím to tedy je? Na tuto otázku si asi musí každý odpovědět sám. Nicméně je to rozhodně dobré téma k zamyšlení a troufám si tvrdit, že i tak to sama autorka zamýšlela. Další velké plus knihy tkví v jejích postavách. Nevím jak vám, ale mně rozhodně nepřijde normální fotografovat si tělo mrtvoly a poté být posedlý vyšetřováním takového zločinu. Dokonce jsem takovýmto člověkem zhnusen. Z nemalé části ale za tento můj názor určitě může právě to, jak tuto postavu autorka vykreslila. Na druhou stranu mi zase pro změnu bylo líto Kristiny a v koutu duše jsem jí dokonce fandil, aby od tohoto podivného muže odešla. Samozřejmostí této knihy je pak její menší rozsah, nijak velké napětí, ale to neznamená, že ho tam nenajdete. Musíte se však obejít i bez drastických scén.

Sečteno a podtrženo Kdo miluje jinak je excelentní detektivka. Příběh se nijak nezadrhává, dokáže zaujmout a právě díky spojení s psychologiií se jedná o takovou trošku netradiční krimi literaturu. Závěrem tedy toto dílo doporučuji všemi deseti. Vždyť se také jedná o dílo severské královny krimi a troufám si tvrdit , že snad i nynější světové královny krimi literatury.

Hany.Honey
20.09.2016 3 z 5

I když víme, kdo je od začátku pachatel, stejně se v útlé knížce najde místo pro moment překvapení.

Gracian1964
12.09.2016 5 z 5

Opäť dobré. Čo dobré? Skvelé, veď dobré je len za tri. A ja dávam plný počet hviezdičiek, nemôžem inak. Pani Karin ma ani tentoraz nesklamala a myslím, že ma ani v budúcnosti nesklame. Má to skrátka v sebe, buď vám to sadne, alebo nie. A mne jej písanie sedí. Nenudím sa pri čítaní ani sekundu. Je to ľudské, zaujímavé, pútavé, napínavé, desivé...čo len chcete...a podnetné...nuž, dúfam, že si ešte niekedy budem môcť dať rande s touto vzácnou dámou, hm...

MichelleS
11.09.2016 3 z 5

Detektivka s velkou dávkou psychologie. Snaha pochopit a vysvětlit i to nepochopitelné nebo spíš to, co běžný člověk odmítá chápat. Přestože je z mnou přečtených autorčiných krimi určitě nejzávažnější námětem, Indická nevěsta a Provokatér byly pro mne napsané lépe.

vnimat_Krasu
01.07.2016 3 z 5

Vůbec poprvé mě Fossumová úplně minula. A tam, kde Provokatér a Indická nevěsta dusila téměř až Dahlovským námětem, se protentokrát potýká s obyčejností. Forma je pořád fantastická a svižná. Pasáže s manželským párem si to dávají. Jenom to celé profrčí hlavou jako vítr a nezanechá po sobě jedinou výraznější vzpomínku. Ach jo.

lenka4091
15.09.2015 3 z 5

Tato kniha mě moc nezaujala.Příliš rozvláčné pasáže, debaty detektivů mi přišly jaksi navíc....Nevím, proti Indické nevěstě zklamání...

konicekbily
20.08.2015 3 z 5

Indická nevěsta mi připadá zajímavější, tady je zápletka zastřena delšími úvahami, rozuzlení nutí k zamyšlení o lidskosti a sobeckosti, také i o bezohlednosti.

Zuzaa
12.06.2015 4 z 5

Asi nic na co bych si po roce vzpomněla, ale pěkná, zábavná a čtivá kniha, na dvě odpoledne.

playada
11.01.2015 5 z 5

Vše už bylo řečeno. Pěkné, neotřelé, zvláštní pohled, prostě dobré.

Patapuf
04.01.2015 4 z 5

Není to nic co by vás dostalo do kolen, ale je to něco trochu jiného.... takový čerstvý svěží vítr vlající od norkého pobřeží.....

Aduska81
21.11.2014 5 z 5

Musím se přiznat, že první kniha od této autorky byla pro mě trochu rozporuplná. Říkala jsem si, tohle je detektivka? Ale teď jsem ráda, že jsem přečetla i další. Není podstatné znát vraha, ale příčinu, protože nikdo se nerodí s tím, že něco zlého ve svém životě udělá. Vliv okolí, prožité dětství a naše volby často zajišťují živnou půdu pro zločin.

MartinaP
12.10.2014 5 z 5

Opět úžasná psychologická detektivka s perfektně vykreslenými postavami, kde důležitější než znát vraha jsou vztahy, pohnutky, důvody.

Pett
25.08.2014 3 z 5

Tak tohle mi bohužel nějak nesedlo...oproti předchozím dvěma byl děj jednoznačný a tak nějak bez zápletky.... chvílema jsem ani nepochopila proč o tomhle nebo tamtom vlastně čtu a jakou má vše dohromady souvislost... každopádně předchozí dvě opravdu doporučuji!

Autorovy další knížky

Karin Fossum
norská, 1954
2012  81%Indická nevěsta
2013  85%Provokatér
2014  82%Kdo miluje jinak
2013  75%Evino oko
2014  79%Neobzeraj sa

Kniha Kdo miluje jinak je v

Přečtených147x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce75x
Chystám se číst49x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x