Komu se to dostane do rukou

Komu se to dostane do rukou https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84052/komu-se-to-dostane-do-rukou-84052.jpg 4 67 15

Podtitul: Podivuhodné příběhy z Ameriky 19. století Výsostně stylová sbírka, barevně ilustrovaná Michalem Cihlářem, absurdních, tajemných a hororových příběhů. Tato kniha byla původně zamýšlena jako soubor amerických klasických hororů, ale takový úzce vymezený výběr by neodpovídal duchu doby. V minulém století totiž ještě nebyly různé varianty fantastické literatury tak jasně vyhraněny, teprve vznikaly. Navíc tento druh prózy nespadal do pokleslé literatury. Smyslem fantastických příběhů nebylo jen tak pro nic za nic nahánět hrůzu, jejich smyslem bylo varovat, vychovávat a kárat, upozorňovat na zrádné stránky vnitřního světa člověka. V tomto souboru podivuhodných povídek z Ameriky najdete příběhy hrůzostrašné, duchařské, fantastické, pohádkové, vědeckofantastické, psychologické, humorné i trikové. S žánrovou bohatostí souvisí i bohaté zastoupení autorů, a to spisovatelů i spisovatelek. Vedle klasických autorů, kteří specifický druh fantastické povídky přímo pěstovali, a klasických autorů, kteří se k tomuto žánru občas anebo i třeba jedinkrát obrátily, jsou zde zastoupeni i autoři druhořadí, kteří psali hlavně pro časopisy, noviny a laciné edice, ale svou dobu nepřežili. Po mnohých z nich zbyly i jen ojedinělé povídky. Kéž v nás tyto „staré“ příběhy posilují to tušení, které máme jako lidé po staletí: že člověka čekají v životě dvě zrady: vesmír kolem a v nás.... celý text

Přidat komentář

CharlesWard
18.03.2024 2 z 5

Od úplného provaru to zachraňují povídky, Žlutá tapeta, Pokoj pro služku, Dáma nebo tygr a Horní lůžko.

eraserhead
05.01.2024 4 z 5

Hodně zajímavá antologie amerických strašidelných, mysteriózních a někdy ne vyloženě strašidelných ale prostě podivuhodných a neobyčejných příběhů. Duchové, zvláštní situace, tajemné jevy a bytosti. Spousta známých, pro tento žánr netypických jmen. Hrozně moc se mi líbilo zpracování knihy (font, ilustrace), která vypadá, jako by vyšla počátkem minulého století. Hodně zaujaly povídky ZÁPALNÁ OBĚŤ ZEMĚ, DUCHOVA ČINŽE, KOMU SE TO DOSTANE DO RUKOU, HORNÍ LŮŽKO, ŽLUTÁ TAPETA.


Lenka.Vílka
17.06.2021 5 z 5

Už od prvního pohledu luxusní macík jak počtem stran, tak grafických provedením. Vnitřní desky jsou krásné (můžete jenom hádat, co je to za vzor! Jo, přesně tamten, na který jsem se moc těšila), taky ilustrace u každé povídky jsou překrásné. A hlavně. Medailonky. A jejich zpracování? Jak jinak, než luxusní :O

"Vyšlo péčí Odeonu..." No není to hezká formulace? Naprosto s tím souhlasím.
A dali si záležet i na výběru :)

V knize je i povídka Pohřeb Johna Mortonsona, tu jsem už četla ve sbírce Oči plné děsu. A je to na dvě stránky povídka. Tak asi aby to bylo fér, je zde Ambrose Bierce zastoupen dvěmi kousky. Ještě je zde Zlý zápas.

Knihu jsem si půjčila hlavně kvůli povídce Žlutá tapeta. Její první čtení mě silně zasáhlo, takže jsem si konečně chtěla přečíst česky a vážně mi to udělalo radost :)

Protože podtitul knihy "Podivuhodné příběhy z Ameriky 19. století" naprosto sedí. Většina povídek se mi líbila na 100%. Některé sice průměr, ale ani jedna na hodnocení "fuj, nikdy víc". Našla jsem si i pár autorů, jejichž tvorbu ráda dál prozkoumám.

No, jako vždycky, nějaké ty řeči o povídkách u povídek.

Nejvíc se mi ale líbily:
Zápalná oběť země
Dáma, nebo tygr?
Žlutá tapeta

Jistě, v podstatě bych doporučila skoro všechny, ale tyhle tři kousky pro mě jsou ve sbírce nejsilnějším čtecím zážitkem. A jsou prostě jiné ;)

1972Sixo
23.03.2021 4 z 5

Priznám sa, že až na poslednú poviedku (ktorú som nedokázal dočítať - na mňa až príliš spoločenská) bola celá zbierka ucelená. Viac, než o duchov a strašidlá (už vôbec nie horor), tu ide o vykreslenie dobovej mysterióznej atmosféry spred stopäťdesiatich rokov v rôznych kútoch vtedy mladých Spojených štátoch. A to sa jej bohato darí. Kvetnaté opisy diania, okolia a vnútra hrdinov sú najväčším prínosom týchto poviedok, oproti súčasnej literatúre, kde je to čím ďalej - tým viac absentujúce. Knihu som čítal asi rok, keďže každú poviedku som prekladal inou knihou, pre zriedenie zážitku. Dík za požičanie 3nitka.

666Jitka
24.05.2020 5 z 5

Naprosto vynikající antologie amerických autorů narozených v období 1771-1876, píšících hrůzostrašné příběhy, při jejichž čtení jde leckdy člověku mráz po zádech, doplněná povedenými ilustracemi a medailonky všech autorů.

RyonMathrin
18.02.2018 4 z 5

Soubor strašidelných a fantastických povídek. Pěkné počtení, oddechovka, slušná práce.
Ovšem kromě jediné, která vysoce ční nad průměr: Žlutá tapeta. Ten nápad, ta provázanost, bezvýchodnost... To je prostě dokonalé.
Povídka, kterou si pamatuji dodnes a stále mi při vzpomínce trochu běhá mráz po zádech. Když si ji přečtete, budete se na vzory na malbách a tapetách dívat zcela jinak.

Tatsume
27.05.2016 2 z 5

Celkem zajímavý exkurz do doby, kdy se žánry fantasy, hororu a (psychologického) thrilleru začínaly teprve formovat. Některé povídky jsou prostě brak, a asi byly brak už ve své době. Jiné mají dodnes celkem náboj a obstály by celkem slušně i v konkurenci současných povídek a novel. Doporučuji jako letní čtivo, když už fakt nevíte, co lousknout

marukm
04.05.2016 4 z 5

Od přečtení této knihy mám se žlutou barvou podivuhodně zkreslené asociace.:-D Deníková forma je zajímavá, nezachycuje komplexní příběh, pouze to, co se postava rozhodla zaznamenat. Znepokojující zobrazení, jak "(ne)léčit" ženskou psychiku.

3nitka
16.01.2016 4 z 5

Niektoré sa mi páčili viac, iné trocha menej. Po nejakej dobe sa k nej vrátim.

Kamcatak
17.10.2015 5 z 5

naprosto perfektní a ano, děsivé :)

PMR
23.12.2014 3 z 5

I když cílem knihy asi nebylo představit nějaké literární skvosty, některé povídky jsou docela překvapivé. Člověka překvapí, když se na ostrově čtenářů myšlenek v povídce 'Komu se to dostane do rukou' setká s čistě filosofickým tématem transcendentality: Vzhledem k tomu, že čtenář myšlenek okamžitě rozumí druhému člověku, získává okamžitě náhled z mnoha perspektiv. Automaticky se setkává se světem, jaký skutečně je. Je zajímavé, že ani pak se jeho situace nijak podstatně nemění...

Nebo když se v povídce 'Zápalná oběť země' dozví, že:
"Hlavní užitek, který se dá od tohoto požáru literatury minulosti očekávat, je bezpochyby to, že si spisovatelé budou muset ode dneška rozžíhat své lampy o slunce a hvězdy."

Salonka
15.12.2014 3 z 5

Táto knižka je vcelku netypickým výberom menej známych mystických, duchárskych, napínavých a pútavých poviedok od rôznych dobových autorov (pre mňa trochu prekvapivo mužov aj žien). Každá poviedka je trochu iného razenia, subjektívne poníma fenomén strachu z neznámych hĺbok, ukrytých v človeku aj mimo neho, takisto strachu z nadprirodzeného.
Mňa toto výberové dielo zaujalo navonok obálkou a celkovým grafickým spracovaním – ilustrácie sú originálne, písmo takisto. Obsahovo som ocenila množstvo a pestrosť zaradených príbehov.

Každý príbeh je dobrý, ale mne sa najviac páčili:
surovo-desivé, nadprirodzené – Dobrodružství německého studenta; Náhoda; Horní lůžko, Aféra na groverském nádraží; Ložnice z haly; Až potom
a
psychologické – Zápalná oběť země; Zlý zápas; Dáma, nebo tygr?

Keďže mám sklony vyberať víťazov podľa osobnej preferencie, vyberiem si aj tentoraz – Žlutá tapeta. Jednoducho geniálne.
Uvádzam peknú vetičku:
„Tapeta je natolik monotónní, aby zmátla oko, které ji sleduje, natolik výrazná, že člověka neustále dráždí a nutí, aby si ji prohlížel, a když už ty strnulé, nepředvídatelné křivky nějakou chvílu sledujete, zničehonic spáchají sebevraždu – zřítí se střemhlav ve fantastických úhlech, zničí se v neslýchaných protikladech.“

Viac neprezradím, prečítajte si. :-) Ať se vám to dostane do rukou! :-)

Rup
29.11.2014 3 z 5

Sbírka spíše těch slabších povídek uvedeného období. Více než obsah mě zaujalo porovnání čeho se lidé báli před 100 lety a nyní, jak daleko jsme dokázali posunout práh citlivosti. Za mě slabší průměr.

Hawkey
21.08.2014 5 z 5

Naprosto úžasné, děsivé (taky proto se o tom myslím S. King v jedné knize zmiňoval).. člověku to zůstane v hlavě.. a nejde to ven.

Muflonius
24.04.2014 5 z 5

Ať už výběrem nebo grafickým zpracováním se mi tato sbírka tajemných příběhů velice líbila. Myslím, že obě stránky knihy, jak literární tajemná tak úchvatná grafická, se velmi dobře doplňovaly. Navíc mám určitou slabost pro horovou tvorbu ameriky 19. a začátku 20.století. Kdo má rád Lovecrafta nebo Poea, neočekávajete klenoty ale poctivou a velmi dobrou tvorbu. Osobně jsem si čtení užil. Takových knih více prosím...