Kompletní průvodce půstem

Kompletní průvodce půstem https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394289/bmid_kompletni-pruvodce-pustem-Nw3-394289.png 4 100 28

Jak léčit své tělo pomocí jednodenního i dlouhodobějšího vynechání jídla Po celé dlouhé dějiny se lidé postili. Ať z kulturních a náboženských důvodů, nebo jen kvůli neúspěšnému lovu, občasné hladovění bylo tisíce let přirozenou součástí života – až do nedávna. Naše těla se evolučně nezměnila, ale hlad už nemáme nikdy: každý den snídáme, svačíme, obědváme, zase svačíme, večeříme... Má současná epidemie obezity a dalších civilizačních chorob kořeny v této radikální stravovací změně? Přibývá vědeckých důkazů, že ano. Lékař Jason Fung proto vyzkoušel s více než tisícovkou pacientů různé postní režimy a dosáhl přitom skvělých výsledků. V knize vysvětluje, jak můžeme využít půstu v boji s nadváhou. S pomocí vědeckých studií také dokazuje, že půst zpomaluje stárnutí, má potenciál pro léčbu cukrovky 2. typu, vysokého krevního tlaku nebo metabolického syndromu a efektivně pomáhá tam, kde selhávají jiné postupy. V knize se mimo jiné dozvíte: - Komu půst může pomoci a proč je účinnější metodou hubnutí než tradiční nízkokalorické diety. - Proč vás půst připraví o tuk, ale nikoliv o svalovou hmotu. - Proč je dodržování půstu vlastně jednodušší než klasické diety a jak pracovat s pocitem hladu. - Jaké jsou druhy půstů a že si můžete zvolit postní režim na míru. - Že i několikahodinové vynechání jídla může sloužit jako účinný půst. - Jaké (překvapivě chutné!) zdroje výživy si můžete při půstu dopřát. - Jak půst správně přerušit a kdo by ho vůbec neměl držet. Tak co kdybyste zkusili jít proti proudu, alespoň chvíli nejedli a počkali, co to s vámi udělá?... celý text

Literatura naučná Kuchařky Zdraví
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The Complete Guide to Fasting: Heal Your Body Through Intermittent, Alternate-Day, and Extended Fasting , 2016


více info...

Přidat komentář

bigbabe
24.06.2023 3 z 5

V lednu jsem začala držet přerušovaný půst, nebylo to předsevzetí, prostě to vyplynulo z debaty s kamarádkou a z toho, že po silvestrovském tataráku jsem tři dny nic nejedla a tak jsem vlastně nevinně do toho vklouzla. Pak jsem si něco málo přečetla na internetu, ale chtěla jsem i něco odbornějšího.
Kniha je rozsáhlá, ale bohužel se už hodně opakuje a hlavním tématem je léčba cukrovky. I přesto se o půstu můžete dozvědět spousty zajímavých faktů.
Určitě mě to nalákalo k tomu, zkusit i víc než 1denní půst.
Recepty jsou výborné a většinu z nich si vlastně už připravuji dávno i před půstem.

malpet
30.05.2023 3 z 5

Dobrá kniha pro toho, kdo se chce s půsty seznámit, jinak nic nového ani objevného.


Mathiola8
15.05.2023 5 z 5

Jelikož jsem zrovna teď držela půsty přerušované a spoustu věcí jsem si odzkoušela na sobě, tak mi tato kniha, kterou jsem měla ve formě audio, doplnila spoustu informací a moc se mi líbila. Už jsem ji poslouchala vícekrát.

P_E_T
17.03.2023 5 z 5

Jasně a srozumitelně vysvětlené, jak a proč půst funguje, vysvětlená historie z medicínského hlediska, uvedené příklady lidí, kteří půst drželi, proč ho drželi, jak dlouho, kde a proč selhali a proč selhání není problém, ale běžná součást procesu. Za mě asi úplně nejlepší zjištění, že (nejen) cukrovku 2. typu léčili půsty už před 100 lety a dokázali vyléčit a že inzulin není léčba.

KerliDepp
01.03.2023 3 z 5

V průběhu čtení knihy jsem si položila otázku - proč sis koupila knížku jak léčit půstem cukrovku 2.typu a 1.typu když tímto onemocněním netrpíš? Je to průvodce půstem a kniha je přeplněná informacemi zejména pro lidé trpící cukrovkou. Nehledě na to, že některé informace dokáží autoři opakovat neustále dokola, takže jsem si říkala jsem na správné kapitole? Tohle už jsem ale četla. Autoři jsou především také zastánci nízkosacharidové diety kterou vám neustále během celé knihy podsouvají a pro změnu v 5.kapitole označují kalorický deficit jako naprosto nefungující kdy "méně jídla, více pohybu" je podle autorů vlastně neúspěšný. Nejvíce mě pobavila kapitola kde se popisuje kdo by půst držet neměl a pro koho je nejméně vhodný a jedním z bodů je diabetes? Kde musíme být zvláštně opatrní a případně se radit s lékařem? 80% knihy čtu o tom, že půst je nejvhodnější právě pro léčbu diabetu 2.typu. Každopádně kniha mi byla i přínosem a ujasnila mi jak především funguje inzulín v našem těle. Tenhle proces je v knize popsán nesčetněkrát, takže jsem opravdu neměla problém si to zapamatovat. Závěrem? Kniha především pro obézní lidi trpící diabetem, kteří by mohli v půstu najít svou léčbu.

Allla9
01.07.2022 5 z 5

Podrobný a srozumitelný návod, jak se postit a zabojovat s nadváhou. Pomocí půstu se dá hodně zlepšit na svém zdraví. Snížit cholesterol, tlak, upravit cukrovku ... a hlavně se zbavit nadbytečných kilogramů.

Clea3112
23.04.2022 4 z 5

Kniha může být velmi inspirativním rádcem pro ty, kteří váhají, zda se pustit do půstu, či nikoli. Je psána jednoduše, srozumitelně a přestože se místy myšlenkově opakuje a primárně zaměřuje na diabetiky, určitě stojí za přečtení. Motivuje každého, aby si našel svou vlastní flexibilní cestu ke zdraví a snaží se dodat čtenáři sebedůvěru, že se to dá zvládnout, pokud se rozhodne. Odměnou je zdraví, nebo alespoň zlepšení zdravotního stavu jakožto nejvyšší hodnoty, kterou máme.

Lucie131313
17.04.2022 5 z 5

Žijeme v době nadbytku, je zkrátka všeho moc a o jídle to platí dvojnásob. O kvalitě jídla ani nemluvě.... Rovnováha, ta by měla být vždy a ve všem, proto nadbytek by se měl vykompenzovat úbytkem. Jak prosté, jednoduché, logické....
Zpracování knihy hodnotím kladně, členění do kapitol je praktické. Vše je srozumitelně popsáno a vysvětleno.

domihruzkova
14.03.2022 5 z 5

Přestože půst o 16 hodinách držím už skoro rok, tak mi kniha dala spoustu nových informací a pár fajn receptů k tomu. Kniha vás kompletně provede půstem a odpoví na téměř jakékoli Proč?, které vás v souvislosti s půstem napadne. V knize je popsáno spoustu postních režimů s výhodami i nevýhodami.

Cajda
08.03.2022 3 z 5

Dobrý, ale nic pro gurmány.

bukiet
22.01.2022 4 z 5

Kupodivu nikterak fanaticky pojatá, ale naopak čtivá (poslouchatelná) kniha o tom, že se nemáme přežírat, že to není normální. Autoři nic nevnucují, naopak radí, jak nejlépe půst provádět, ale také poukazují na všechna úskalí s půstem spojená. Jen mi připadalo úsměvné, jak v uváděných příkladech Američané trpí při myšlence jednodenního půstu. A tak jsem si při poslechu velmi příjemného hlasu pana Voženílka dal jeden šestatřicetihodinový půst, který jistě nebude poslední.

pepap
14.01.2022 4 z 5

Půst býval po dlouhou dobu přirozenou součástí lidského života. Tato kniha ukazuje způsob opětovného začlenění hladu do našeho životního biorytmu. Dozvíte se o podstatě pocitu hladu a jak ho překonat. Já mám přečteno a jdu plánovat svůj půst ;-)

ditul
19.11.2021 5 z 5

Knihu jsem si koupila ze zvědavosti, protože poslední dobou slyším kdekoho, že půst občas drží.. A tato kniha byla skvělá volba a zodpověděla mi některé otázky.
*Existují období roku, kdy byste měli jíst hodně. A pak přijde doba, kdy byste neměli jíst skoro nic. To je přirozený cyklus života. Většina velkých náboženství to reflektuje, když v určitou dobu předepisuje hodování, například na Vánoce, a jindy zase přikazuje zdrženlivost, jako během čtyřicetidenního postního období před Velikonocemi. Starověké civilizace tento prostý rytmus života také znaky. Po sklizni lidé hodovali, ale v zimě obvykle drželi půst.
Za posledních přibližně padesát let jsme nepřestali o svátcích hodovat, ale úplně jsme zapomněli držet půst. Narušili jsme tak normální rovnováhu a nemůžeme se divit, že důsledkem je obezita. Jestliže hodujeme, musíme se i postit. A to je celá věda.
Jsme-li obézní, protože jsme se zbavili všech půstů, co se stane, když přestaneme hodovat? ...

MíšaS.
16.08.2021 2 z 5

Jak píše Zorka neustálé omílání informací o tom, že půst je lék a uzdraví nás ze všeho mi začalo brzy lézt na nervy. Stejně jako rada - pokud máš hlad, napij se. Ano, vím, že se říká, že hlad je převlečená žízeň, ale velké množství tekutin ledvinám také škodí. Já držím 16/8 už asi měsíc, někdy je to lepší někdy horší, s tím, že bych chtěla postupně zkoušet denní půst. Potřebovala jsem, protože na internetu toho moc není, aby mi někdo "poradil", jak se zachovat když - se mi začíná dělat blbě, jsem malátná, mám zácpu/průjem apod. Na tohle je v knize jediné řešení - napít se, protože to není hlady, ale žízní. I když uznávám, že pak je tam jedna malá poznámka, že můžu sníst pár ořechů. Jo, a taky mi dostala rada, že pokud chci držet půst, tak bych neměla vařit. Jsem zvědavá, jak by mi to doma prošlo. Miláčku, sorry, ale dneska "půstujeme"....
Takže z knihy nejsem nijak zvlášť nadšená, prakticky půlku jsem jen tak přeskákala a půlka informací mně v knize vůbec nezajímala.
Knihu prodám a zkusím si koupit jinou.

lenkavildomcova
07.05.2021 5 z 5

Skvělá kniha. Půst jsem ještě nedávno brala jako nesmyslný a zbytečný. Po přečtení, této už druhé knihy o půstu, vím, že je půst cesta k ozdravení těla a bude už napořád nedílnou součástí mého života stejně jako otužování a zdravé dýchání nosem.

Bakana
03.04.2021 5 z 5

Výborná kniha. Veškeré fyziologické procesy a důvody, proč je půst v každém ohledu prospěšný, je v knize popsáno tak, aby to pochopil i laik. Má to i svou stinnou stránku: člověk by opravdu musel být skutečný odborník, aby věděl, jestli a kde existují protiargumenty, které autoři záměrně nezmiňují, nebo dokonce kde ve svých závěrech vysloveně chybují.
Já bych to uzavřela tím, že pokud nápad držet půst v někom rezonuje, pak je to zřejmě jeho cesta. Takže já tedy půst rozhodně vyzkouším a uvidím, co to se mnou udělá :-).

jaroiva
14.03.2021 5 z 5

Jak logické: pokud chci někdy hodovat, musím se někdy zase postit.
Děkuji za doporučení této knihy, krásně doplňuje poznatky z Cirkadiánního kódu. Ten mě namotivoval k přerušovanému půstu a tady je krásně popsané, jak na to. Takže teď přestávám se svým divokým pokusem o přerušovaný půst (i když to i tak zatím v pohodě šlo) a vezmu to systematičtěji.
Kapitoly jsou přehledně členěné, takže je možné ty, co vás až tak nezajímají, přeskočit nebo jen rychle prolétnout očima. Ty důležité věci jsou pak, v té, pro vás zajímavé kapitole, zopakované, takže se nemusíte bát, že o něco přijdete.
A jako příjemný bonus jsou na konci i recepty na nějaké ty Lowcarb pokrmy. Takže musím dát 100%

orson
01.03.2021 5 z 5

Nikdy jsem nechápal půsty a lidi, kteří je podstupovali. Přišlo mi to nezdravé. Po přečtení cirkadiálního kódu a této knihy jsem se dozvěděl spoustu vědecky podložených informací, které zcela změnily můj pohled na půsty. A vlastně i mé osobní návyky. Uvidím za pár měsíců, jak moc mi tyto knihy změnily život :)

Jonny
25.01.2021 4 z 5

Zdá se mi, že k téhle knize může mít výhrady ten, kdo půst nezažil. Název "průvodce" mi připadá jako zcela vystihující. Kniha může být zajímavá i pro "náhodného kolemjdoucího" co je jen zvědavý a žádný půst neplánuje. Podrobnější recenze tady http://postrehy.honzakacer.cz/jak-se-pustit-do-pustu/

tomas3272
01.04.2020 5 z 5

Super napsaná kniha, přečetl jsem ji velice rychle. Neměl jsem tušení, že obyčejný půst může mít tak blahodárné účinky na lidské tělo. Sám jsem zkusil již několik půstů a ve finále to není tak složité, aneb jak píší autoři, hlad přichází ve vlnách. Není tam stále.

Štítky knihy

půst

Autoři knihy

Jason Fung
kanadská
Jimmy Moore
americká, 1971

Kniha Kompletní průvodce půstem je v

Právě čtených5x
Přečtených124x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených7x
Knihotéce63x
Chystám se číst59x
Chci si koupit27x
dalších seznamech1x