Smrtihlav

Smrtihlav https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478415/bmid_smrtihlav-C4X-478415.jpg 4 173 52

Komisař Sharko série

< 2. díl >

V nejtemnější hodině se probouzí nové zlo. Další případ komisaře Sharka. Vražda v kostele. Do posledního chloupku oholená nahá žena. Sedm živých motýlů třepotajících křídly na její lebce. A strach ze smrtící epidemie. Vyplní se mýtus o apokalypse? Z osobního života Francka Sharka zbyly jen doutnající trosky – a představa návratu do práce je pro něj zcela nereálná. Brutální zločin ho však ukotví zpátky ve skutečnosti. Zničený kriminalista se vydává na nebezpečnou cestu vedoucí až na dno lidské duše: vrahovy… i své vlastní.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Deuils de miel , 2006


více info...

Přidat komentář

Atak
10.02.2024 5 z 5

Napínavé, zábavné a místy i vtipné.

Žanek_Hantec
03.02.2024 4 z 5

Až po fšech bichlách v sérii ze Žralokem sem přelóskal tudle. Nějak sem si nemoh zvyknót, že Smrtihlav je šrajbčené v ichformě, to mě teda dost rušilo. Bichla je klasicky magořina jaxviňa, samé neapetýtlich hmyzoš, larvoši a hafo komeců - no humus. Ale betálné. Vodfčil je mi jasná válka, že dyž mě džogne komec, tak hned lapnu maláriju. Tím pádem šlus s dovolenéma v bakelitlendech. Doporučuju k lóskání, ale za sebe vopatrně dávám jen čtyry šterny.


berila
21.12.2023 4 z 5

Sérii jsem četla postupně, tento díl teprve teď. Celá série je hodně drsná, i když dobře napsaná. Tento díl je toho jen dokladem. Spousta zajímavých informací o hmyzu, ale při čtení o něm jsem se tedy necítila moc dobře. Přemýšlím o posledním dílu série, ale když jsem si přečetla o čem bude, tak do něj nejspíše nepůjdu. Těch hrůz už na mě bylo moc, chce to něco odlehčeného.

lexikon_tf
05.11.2023 5 z 5

Druhý díl ze série s komisařem Franckem Sharkem. A opět brutální nářez plný akce!

V kostele je nalezena mrtvola ženy, dohola oholená a na lebce se jí třepotá sedm motýlů smrtihlavů. Jaký vzkaz tím chtěl pachatel zanechat a proč?
Jestli se jedná o nějakou rituální vraždu, na to musí přijít komisař Sharko, který se po rodinném traumatu vrací opět do práce, což pro něj rozhodně není nic snadného.

Postupné odkrývání detailů vedoucích k pachateli zároveň stupňuje zvědavost i napětí. A také se dozvídáme spoustu zajímavých informací o všemožném hmyzu, což tedy bylo něco pro mě, protože nejsem zrovna fanda lezoucích potvor. Ale o to větší mělo u mě čtení efekt!

Opět nechybí propracovaný děj a gradující akční scény, které nutí číst dál a dál, pár těch nechutností, a samozřejmě velké finále.
A na co se můžeme těšit v dalším díle? Já už teď vím, že si brzy třetí díl s názvem Syndrom E s chutí přečtu! A tohoto autora velmi doporučuji všem, kdo mají rádi strhující děj a nevadí jim sem tam nějaký drastický výjev. Za mě opět skvělé čtení!

konicekbily
02.07.2023 5 z 5

Autor se opět "nakrmil" spoustou vědeckých poznatků - tentokrát "Ze života hmyzu" - a ohromuje čtenáře lavinami informací na toto téma. Nejsem schopen rozeznat, co hmyz zmůže a co je jen fabulace v rámci románu. A potom spustil spád napínavých scén, kdy čtenář neví, kdy a jak se vše zastaví. Snad to, že vše je vyprávěno první osobou dává naději, že to hrdina snad přežije bez větší úhony! Anebo ne?

Jane2016
17.06.2023 4 z 5

Franck Thilliez byl pro mě úplně neznámý autor. Často jsem vídala recenze, kde si ho lidé chválili, a měla jsem v plánu něco si od něj přečíst, ale nikdy jsem se k tomu pořádně nedostala.

Autor umí dávkovat napětí a na tento příběh určitě jen tak nezapomenu. Pokud stejně jako já nad autorovými knihami uvažujete a stále nevíte, zda ho zkusit, tak do toho jděte! Sama se chystám na jeho další tvorbu a těším se na to, co mě čeká! A pokud uvažujete rovnou nad koupí, tak si pro Vás @albatrosmedia připravilo kód "FRANCK", za který lze po celý červen tj. 1.-30.6. pořídit všechny knihy a audioknihy autora s 25% slevou a k tomu ještě dopravou zdarma!

Sečteno, podtrženo, Smrtihlav byl dokonale vymyšlený a mně kolikrát zůstávala hlava stát, jak dobře autor píše. Nenudila jsem se ani chviličku a dočteno jsem měla v rekordním čase!

Další kniha, která mě od autora čeká je novinka s názvem Pokoj mrtvých!

Jack Bauer
15.04.2023 5 z 5

Nejen že je to velmi drsná kniha těch nejneuvěřitelnějších mučení a smrtí, ale čtenář se dozví i mnoho zajímavého ze života hmyzu. Napínavé, že se od první stránky do poslední nedá přestat číst.

ANDY28
01.04.2023 5 z 5

Poklona pane Thilliez a wow! Naprostá bomba, jako vždy!
Přiroda nás každý den učí, že nesmíme truchlit nad minulostí, protože to, co je před námi, září stejně krásně.

kneslova
19.03.2023 3 z 5

Za mně nezajímavá na efekt napsaná kniha a to se mi první autorovy knihy fakt líbily . Žádná zajímavá postava a hlavní hrdina už vůbec ne

ZuzanaZ83
14.03.2023 4 z 5

Zvláštně znepokojující příběh komisaře Sharka, který trpí ztrátou rodiny a zároveň řeší případ plný děsivých vražd.
Thilliez buduje děj velmi chytře, postupně odkrývá pachatele i podrobnosti dějící se hlavní postavě.

ArwenAragorn
24.02.2023 5 z 5

81%
Měl jsem před sebou stopu. Zároveň však vyvolávala hrůzu z toho, kdo je opravdový vrah, protože se nespokojoval jen s vražděním. Propracoval své zločiny do sebemenších detailů, naplánoval je a provedl jako skutečné umění.
A v součinnosti se smrtí...vytvořil mistrovská plátna...
_____________________________________________________________________________________________________________
Skvělý je i druhý díl s komisařem Sharkem. Není tak zvrhlý jako ten první, ale zvrácený je vlastně taky. A je to lahůdka pro entomology. Problém naopak budou mít ti, co se hmyzu hodně bojí. Opět napínavé. akční, výborná zápletka a závěr. Náramnou čtivost asi nemusím zmiňovat. Líbilo se mi, jak se postupně vysvětloval vrahův vzkaz. Sharka je mi líto, to co si prožil a prožívá je děsné.
Doporučuji!

ELIKALLY
16.02.2023 4 z 5

Mě chvíli trvalo se začíst, hmyz obecně ve mě vyvolává až hysterické reakce a i proto mi dělalo problém se tomu na startu poddat. Četla jsem jako samostatnou knihu, díl ve kterém je Sharkova minulost mě teprve čeká, ale na schopnosti vtřebat jeho minulost to nijak vliv nemělo.

katka.oo
13.02.2023 5 z 5

Perfektní, napínavé, propracované čtení opět propojené s vědou tentokrát s hmyzem, moc se mi zpětně do druhého dílu nechtělo, ale nelituji, moc dobré počtení, tak jak jsem u F. Thillieze zvyklá, akorát škoda, že u nás vydali první dva díly zpětně, protože už vím kam se posune Sharkův osobní život, ale nevadí, budu se opět těšit na setkání s ním a s Lucií.

Luci19346
09.01.2023 5 z 5

Kniha je naprosto geniální. Promyšlená od začátku až do konce.
Nejvíce mě překvapil konec děje osobního života komisaře Sharka. Byla jsem zvědavá, jak se to vysvětlí, a takový konec mě opravdu nenapadl.

1v8na
04.01.2023 4 z 5

S touhle knihou jsem měla trochu problém se začíst kvůli mému odporu k hmyzu a komárům.
Nicméně i přesto když byla ale kniha parádní a měla super sešup.
Případ vyl zajímavě zamotaný.
Taky se mi líbila i psychologická stránka knihy, která příběh velmi oživila.
Už teď se těším na další díl ze série.

orinka3
04.11.2022 3 z 5

Asi teď pohněvám většinu nadšených čtenářů, ale moc se mi to nelíbilo. Hmyz ve větším množství předem zaručuje úspěch v tom smyslu, že nažene hrůzu a vyvolá nechuť sám o sobě. Hrdina Shark se chová hystericky na každé stránce. Chápu, přišel o rodinu a pustil se do řešení opravdu nechutného případu. Jenomže když se tak chová od začátku do konce, přestává mě bavit. Celé je to za vlasy přitažené a čpí z toho manýra, řemeslnost. Hon na zlomyslného pachatele všech těch odporností se koná v ovzduší horečnatosti a vyšinutosti detektiva samotného. Co je skutečnost a co jeho představa? I když nakonec uspěje, jak to dopadá s ním samotným? Prostě jenom průměr a možná i ještě o fous míň. Kvůli jarmarečnímu dryáčnictví.

Hanina61
14.09.2022 5 z 5

Druhý díl série a opět parádní jízda, místy až šílená (hlavně pro arachnofobika, jako jsem já)... Mám dalšího oblíbeného detektiva (právě ony často "temné" - a Sharko takový rozhodně je - postavy detektivů jsou tím, co mě na detektivkách baví nejvíc)... Původně jsem si čtením Francka Thillieze jen chtěla zkrátit čekání na dalšího Chrise Cartera, ale teď i FT řadím, mezi své oblíbené spisovatele... a jdu si do knihovny půjčit další díl. Vřele doporučuji, ovšem - zase - nikoliv citlivějším povahám...

Lachtaan
11.09.2022 5 z 5

Zatím poslední vydaná Sharkova temná vyšetřovací odysea mě možná tolik nezasáhla celkovým průběhem (ačkoli si Thilliez vzal na paškál zase pořádně drsnou zápletku), ale postranní linka s Franckovými problémy mě hlavně ke konci knížky fakt sundala. Tak ještě Pandemie a mám hotovo.

birgitte
10.09.2022 5 z 5

Výborný detektivní román, čtu již 3. knihu od tohoto skvělého autora ajsem nadšena, doporučuji

evismaior
29.08.2022 4 z 5

75% - Sharko sice před lety zachránil svoji těhotnou ženu ze spárů únosce, ale po několika letech o ni i o dceru stejně přišel při dopravní nehodě. A tak zdrcený žalem a prázdnotou (a podobně jako v Krvavém andělovi i zde autor prostřednictvím vyprávění v ich formě a velmi expresivním vhledem do Sharkových myšlenek dokáže přiblížit čtenáři jeho nitro tak, jak jsem se s tím v detektivním žánru už dlouho nesetkala) noří sám sebe do stále větších hlubin policejního vyšeřování, jako kdyby chytání vrahů bylo to jediné, co ho dokáže udržet při životě a jakž takž i při smyslech. I když případ ženy, kterou doslova zevnitř rozežrala malárie, a preciznost vraha, který obklopený rojem strašlivých, byť fascinujících hmyzáků pokračuje ve svých hrůzostrašných činech, stejně jako čtenářsky zajímavé, leči jinak děsivé podsvětí, které je s tím spojené, to vše buší neutuchající silou i do Sharkova zdánlivě nabytého klidu... Právě Sharkovo prožívání je to, co na této sérii hodnotím velice vysoko, protože on je jako člověk popsaný bravurně a baví mě i ty autorovy často až básnické metafory, které mě doslova vtahují do děje. Bohužel zápletku, byť na první pohled originální, čtivou a svou hrůzností málem beroucí dech mi i zde, podobně jako v Krvavém andělovi, zkazilo závěrečné rozuzlení, kdy pachatel mi prostě nepřipadal jako někdo, na koho by tohle všechno mohlo sedět - i kdyby tedy prožíval svůj motiv do té míry, že by kvůli němu chtěl rozpoutat takové peklo (což mi prostě nepřišlo pravděpodobné), tak si zkrátka myslím, že by jednoduše pobil pár lidí a nepouštěl by se do takovýchto složitých a přehnaných konstrukcí, které mi k němu neseděly ani v tom smyslu, že by byl schopný tohle všechno takto naplánovat a provést. Asi mi přišel zkrátka příliš obyčejný. A po jasnovidecké sousedce z minulého dílu, i tady autor zabrousil do poněkud mimosmyslové roviny - a tentokrát mě docela otravovalo, že bylo brzy jasné, jak to celé dopadne (ono ostatně v tomto dílu bylo už hodně přitažené za vlasy i to, jak Sharko zásadně chodí všude sám a to tedy často i ke škodě věci) - třebaže nakonec to autor docela zachránil a já jsem zvědavá, jak to se Sharkem bude dál.

Autorovy další knížky

Franck Thilliez
francouzská, 1973
2016  85%Syndrom E
2019  80%Krvavý anděl
2021  89%Pandemie
2019  89%Strach
2017  88%Smrtící DNA

Kniha Smrtihlav je v

Právě čtených2x
Přečtených230x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených15x
Knihotéce176x
Chystám se číst101x
Chci si koupit25x
dalších seznamech6x