Klonová sága

Klonová sága https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410820/klonova-sagaA1CLPc-HYm-.jpg 4 56 56

Nastává den šakala. Zlosyn Jackal se snaží obrátit Spider-Manův život naruby. Do Petrova života se vrací přízrak minulosti a ze stínů ho straší čísi dokonalý dvojník. V tomto klasickém příběhu se objeví řada těch nejnebezpečnějších protivníků z pavoukovy minulosti! Obsahuje příběhy: Punisher útočí dvakrát, Klonová sága Sešity série The Amazing Spider-Man #129, #143-150 (únor 1974, duben 1975 - listopad 1975)... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Hachette
Originální název:

The Amazing Spider-Man: The Clone Saga , 1974


více info...

Přidat komentář

Polinius
17.08.2021 4 z 5

Nevýhodou je, že pointy příběhů jsou za ty roky dávno už vyhrazené a tím myslím tu hlavní pointu kdo je Šakal a kdo je klon.
Kresba moc neohromí, ale dokáže občas překvapit.

wullcann38
19.07.2021 4 z 5

Docela fajn Spidey kniha.
Celkem důležitá pro Spideyho historii, řekl bych.
Za mě:87%


Delphín
13.10.2020 4 z 5

Prazvláštní rušivá okénka mluvící k čtenáři a nesmyslný a nezáživný příběh Spider-Mana ve Francii jsou jediná velká negativa jinak docela fajn retra, ve kterém se ale občas postavy chovají poněkud divně či nelogicky. Abych ale jenom nenadával, děj provází dost zajímavá zápletka, která se postupně vyvíjí až přijde k odhalení, které bohužel moc nezaskočí ale to se dá přežít. Na retro je to navíc dost dobře napsaný komiks.
Nic geniálního, ale jako fajn jednohubka k večernímu čtivu bohatě postačí. 4* s odřenýma ušima

Marquis
30.07.2020 3 z 5

Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú - to som si pomyslel, keď sa mi po nablýskanej jedničke dostalo do rúk... Toto...

Stará éra Spideyho ma bavila možno v predpubertálnom období zošitov, ktoré vychádzali aj u nás, na Slovensku, no už vtedy sa mi väčšina jeho protivníkov zdala až neúmerne hlúpa a nezaujímavá. Tento comicbook je toho dôkazom...

Zlodejíčci Scorpion a Cyclone, záporáci na jedno použitie. Jackal, hlavný zlosyn v komickom kostýme, síce s osobnou motiváciou, zato však neskutočne nudný. Paradoxne ma najviac oslovil jeho krátkodobý spojenec Tarantula, no aj jeho som si viac užil v staršom príbehu zo stránok slovartových zošitov...

Navyše, klony ma v komiksoch (a ani inde) nikdy nebavili...

Slovom, keby sa hlavná línia príbehu s Jackalom rozsahom vymenila s ľahko nadpriemerným posledným príbehom, šiel by som možno aj na opatrné štyri *.

Potešilo cameo Punishera, dialógy ale radšej nekomentujem...

Terva
06.03.2020 3 z 5

Tobě asi hráblo, kamaráde!
Já nejsem padouch....
jsem jen váš zdejší
kámoš Spider-Man.
(Spider-man #129)

Zcela nesmyslně obsahuje sešity #129 pak velká mezera a #143 až # 150 ?!?! #@€+*

Nevýhoda této, u nás vydávané, série je ta, že svazky vycházejí na přeskáčku. Tak že například v této knize najdete spousty hvězdiček pod čarou s nápisy, kdy se věc, o které se v okně mluví, odehrála. To se stalo v #122, to zas v čísle #127 a #128 to se stalo tam a tam a já z toho hovno mám. Proč prostě společnost Hachette nezačala pěkně od prvního čísla a dále logicky popořadě? Tak mám čtení neustále prošpikované odkazy na jiná čísla a celkem mě to nebaví.

Citát: Člověk prostě nesnese, aby ho svět fackoval věčně. (Spider-man #145)

Na druhou stranu je zajímavé sledovat s jakými postavami se Spider-man ve svých příbězích setkává. Je to celkem pestrá škála hrdinů i antihrdinů. I zde máme možnost sledovat střípky osudů několika postav. Asi tou nejzajímavější je Punisher hned v prvním sešitě – tedy respektive v #129, kterému je vtisknuto číslo jedna této sbírky. Setkáme se i s Cyclonem. Ten je v následujícím sešitě, jenž má, světe div se, už až číslo #143. Hop, přes pavoučí síť hned o čtrnáct čísel do budoucnosti.

Citát: Nazdárek světe, vrací se ti Scorpion! (Spider-man #145)

Celkově se mi příběhy moc nelíbily. Je v nich strašně málo humoru a ani akcí to moc nehýří. Při čtení této nesourodé sbírky jsem poslouchal Billy Talent a jeho dvě CD z roků 2003 a 2006.
Vybral jsem ulepené čtyři citáty a zapavoučil je scénáristovi Gerry Conwayovi do jeho hnízda. Zajímavostí je, že během jednodenního čtení stačilo napadnout trochu sněhu, pak zapršelo a ke konci příběhů už svítilo krásně slunce. Ve své podstatě čtyři roční doby za pár hodin.

Citát: Myslím, že se lidem jako ty říká profesionální dement. Píše se to D-E-M-E-N-T. (Spider-man #148)

Ivan Kučera
28.11.2019 2 z 5

(SPOILER) Klonová sága bohužiaľ obsahuje veci, ktoré nemám rád: samoúčelnosť (vystrieda sa tu síce fakt veľké množstvo Spajdyho protivníkov, ale sú iba na jedno použitie: Spider-Manovi namlátia, potom rýchlo namláti on im a ešte rýchlejšie miznú z deja) a silenosť (začínam byť alergický na crossovery, kde sa kvôli nedorozumeniu režú dve kladné postavy, tentokrát to schytal Punisher, ktorý si tu odbavil svoj komiksový debut a mimochodom presne túto jeho životnú kapitolu si môžete prečítať aj v NHM: Punisher). Na Klonovej ságe je už na prvý pohľad očividné, že bola stvorená v 70. rokoch a to ako po vizuálnej, tak scenáristickej stránke. Nakreslené je to typicky sedemdesiatkovo, druh kresby, ktorá skrátka zostarla a neláka ma. naopak, osobne ma skôr až odrádza od ďalšieho čítania, sorry. Scenár je hlúpy a naivný (obschnutý učiteľ sa vypracuje na akčného hrdinu zrejme vďaka dvíhaniu činiek vo svojom kabinete a klonuje ľudí ako na bežiacom páse v školskom labáku). Zub času ho ohlodal na kosti a tie potom znechutene pohodil v jarku na okraji cesty. Dejová linka s Gweniným klonom ma nezaujala, navyše som vzhľadom na zápletku a názov naivne čakal, že Gwen tu bude mať obrovský priestor, ale nemala. Čo je však možno dobre, lebo je to nudná mladá žena. Plus tu nájdete hlody typu „Petr Parker se rozesměje“ (po tom, čo vidíme titulok HAHAHAHAHA). Fakt ma to nebavilo, je to strašne ukecané (nemám nič proti dialógom, ak sú kvalitné, ale tu neboli), bol som otrávený, že to musím čítať a padol mi kameň z srdca, keď som to v jedno pochmúrne novembrové poobedie konečne dočítal a založil do poličky. Oceňujem pekný obal a textové zaujímavosti (história projektu atď.). Jackal si s tými svojimi experimentami nedal pokoj a o pár desaťročí neskôr stvoril Pavoučí ostrov.

3DD!3
26.11.2019 4 z 5

Klonová sága je příběhově hodně zajímavá a jelikož jsem vyrůstal na seriálu z osmdesátek hodně osvětluje. Parker navíc prochází hodně schizofrením vývojem a rozhodně to není ten galantní pohodář co obvykle. V dnešní době by byl dokonce označen za sexistu! Navíc totožnost Šakala mě dost překvapila.

martinstefko
26.10.2019 3 z 5

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága" z mého pohledu rozhodně stojí za pozornost a je to příběh zajímavý. Jasně, jsou zde věci, které mi ani trochu nesedí. Gerry Conway je hodně ukecaný a někdy je toho textu zbytečně moc, standardně popisuje něco, co je zřejmé už z kresby, ale tohle je prvek, který se v této době objevoval příliš často. Stan Lee mu dal vlastně základy. Pak je tu ta skutečnost, jak se autor v rámečcích obrací přímo na čtenáře. Tohle je prvek, který mi nesedí a vadí mi. Jsou zde příběhy, které mi moc nesedí, jako třeba ta anabáze ve Francii, nemluvě pak o tom, že v rámci dvou panelů se udá skok, který se odehrál v jiném komiksu, ale tohle patří k vydávání. Na druhou stranu to nebyl příběh, který by byl pro "Klonovou ságu" zásadní. I přes určitá negativa pak v knize "Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága" dostáváme dobrý retro příběh z časů, kdy mě osobně Spider-Man bavil.

Atlantis
23.10.2019 3 z 5

Když jsem zahlédl název, těšil jsem se, že konečně zjistím, proč je Klonová sága tak nenáviděná etapa ve Spider-manově runu. A ono nic, protože tahle sága je ze sedmdesátých let.
Což by pro mne byl normálně poměrně problém. Retro mě nudí. Kopy textu, přitroublý příběh, trapná kresba. Překvapivě nic z toho v tomto komiksu nenajdete. Texty jsou na snesitelné úrovni (i když pomrkávání na čtenáře mě štve), kresba nadstandard s vyloženě povedenými panely (Spidey pochodující na okraji budovy) a příběh... No ten pořád stojí za velké prd.
Celkově je Klonová sága lepším retrem, zajímavým vhledem do původu nenáviděné etapy a celý Spider-manovský set má velice slibný a silný začátek.

KubaHanzelin
23.10.2019 4 z 5

Graficky jsem se vrátil do dob kdy na Supermaxu běžel animovaný seriál Spider-Man, hned jak jsem si přečetl anotaci, vzpomněl jsem si na tu dokonalou scénu kde jeden Spíďa ukazuje na druhého viz.: https://www.youtube.com/watch?v=JDlvIcpHOfs
Trochu jsem se obával, že mi nesedne styl kresby ze 70's ale vůbec mi to nakonec nevadilo a příjemně jsem se bavil i ze strany příběhu, jen mě trochu mrzel ne pořádně využitý Punisher a část s Cyclonem byla taky zvláštní. Ale opět, za 99 kaček? paráda!

hippiesak
19.10.2019 5 z 5

Asi takto... je to cca 45 let starej komiks a to je dost :) ale jak tu někdo psal "super retro" tak já plně souhlasím. Mě to bavilo. Jasan, děj byl občas lehce "sedmdesátkovej" ale přesto zkrátka a jednoduše pěkná podívaná. A jako třešnička na dortu pěkně nakreslená a dobře vyvinutá Mary Jane :) Jediná sexy postava v celém komiksu :) Za mě super a pro fandy Spider-Mana určitě doporučuji!

venomslav
13.10.2019 5 z 5

Super retro

hroubek
13.05.2019 4 z 5

Když, jsem viděl ten název, tak jsem se bál, že to bude ten příběh z devadesátých let. Naštěstí není, a já mohu psát jen pozitivní slova. Gerry Conway moc dobře umí vykreslit Petera/Spider-mana. Dokáže krásně prodat všechno co na té postavě mám rád, a jeho příběhy mě dost sedli a bavili mě. Děj má spád, a ani chvilku nenudí. I přestože jsou ty příběhy staré přes čtyřicet let, tak neztratily nic ze své hravosti. Jediné co trochu skřípe jsou dialogy, ale těch je zde mnohem méně, než jsem čekal vzhledem ke stáří komiksu. Za mě spokojenost, a pro každého fanouška Spider-mana porce dobrých příběhů.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové Spider-Man Marvel

Autoři knihy

Archie Goodwin
americká, 1937 - 1998
Gerard Conway
americká, 1952