Kolem Měsíce

Kolem Měsíce https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528692/bmid_kolem-mesice-658402a30485e.jpg 4 71 8

Sci-fi román francouzského klasika Julese Verna o výpravě na Měsíc, který byl první do češtiny přeloženou verneovkou. Kniha Cesta kolem Měsíce (Autour de la Lune, 1870) je volným pokračováním románu Ze Země na Měsíc (1865).

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Autour de la Lune , 1870


více info...

Přidat komentář

Kortez
22.07.2023 3 z 5

Audiokniha. Vyslechnuto na popud CV 2023 - kniha, která se odehrává ve vesmíru. Tak trochu jsem se vrátil do dětských let, kdy jsem Verneho četl docela často a žasnul nad jeho vizionářstvím. Teď když je technika ještě daleko vpředu, než za mého mládí se ty Verneho vize zdají ještě obdivuhodnější.

danny_21
03.03.2022 3 z 5

Pokračování románu ze Země na Měsíc bylo docela povedené, osudy tří prvních austronatů v dělostřeleckém náboji při cestě k naší Luně, kdy se snaží dosáhnout povrchu a prozkoumat místní faunu a floru, ideálně rovnou kolonizovat. Typický Verne tak jak si ho pamatujeme - spousta fantazie, technických popisů a zvratů. Samozřejmě díky době vydání úsměvně ( např. vyhazování předmětů z okna projektilu do kosmického prostoru ), ale některé myšlenky se potvrdily - 60 %


alef
19.01.2022 5 z 5

Jeho jevištěm je svět a jeho hrdinou věda.
Naivní ve své víře ve všemocnost vědy sní o využití vědy a techniky ve službách člověka,
zobrazujíc boj – mezi silami dobra a pokroku a silami zla /ti, kdo chtějí zneužít vynálezů pro zištné cíle/,
spojujíc vědecké objevy s hrdinstvím člověka potýkajícího se s přírodou a skrývajíc ty nejlepší lidské vlastnosti za podivínství a roztržitost svých hrdinů.

Románopisec a vizionář Podivuhodných cest mě upoutal poezií svých textů,
a pak svými bezpředsudečnými, statečnými a nejsebeobětavějšími hrdiny, morálně čistými, charakterními i charismatickými, jež na svá bedra kladou těžké úkoly a velké cíle.

Ve své fantazii je tvůrcem vynálezů budoucnosti,
… a představte si, že i básník …

„Dneska je pára zkrátka na pořadu dne.
Pohání vše, leč… bude k užitku, či škodě?
Kdo kolem světa cestuje, ten pospíchá jak zloděj
Ani na malou chvilku v klidu nesedne.

Jak ptáci létáme teď po souši i vodě
Bez obav, kam nás vedou cesty nezbedné.
S den krátkou poutí slunce v dojemné až shodě
Chcem u cíle být nejhůř v poledne.“

Pára (Jules Verne)

Opravdu jsem si to užila … další z podivuhodných výprav do světa autora mého dětství.
Cesta okolo měsíce v podání pana Verna byla přiměřeně krátkým a pro mě stále dost zajímavým a osobitým dobrodružstvím :-).

„Žádný příběh nepodvrátil posud důvěru cestovatelů v šťastný výsledek výpravy. Ulehli a usnuli plni naděje, kdežto je koule rychlostí pravidelně se umenšující přímo k bodu unášela, kam měsíc v určitou hodinu a minutu musil doraziti.“

„Pozorovatelé nemohli po dlouhý čas svých zraků od toho divuplného pohledu odvrátiti, jehož velkolepost a krása nižádným popisem se nedá dostihnouti. Jaké to myšlenky střídaly se v jejich hlavách, jaké to city naplňovaly jejich srdce!“

„Žádné těleso samo sebou se nehne, k pohnutí jeho potřebí moci odjinud vycházející; jsouc ale jednou pohnuto, nezastaví se, leda odporem cizí moci, a v tom případu přejde zadržený pohyb v teplo, jak ohřání koule pokud ve vzduchu letěla, dosvědčilo a jak důmyslné zákony nové fysiky učí. Pohyb se sdělí také všem předmětům na pohnutém tělesu se nacházejícím, a tudíž měli všickni tři cestovatelé, jakož i všechny věci s nimi v kouli uzavřené, tentýž pohyb, jako ona, neb všechny podléhaly témuž obecnému zákonu přírody, jenž slove setrvačnost.“

Moc se nad těmi ukázkami neusmívejte … a nenechte se zmýlit fantastikou představ o cestě na Měsíc …

Neil Alden Armstrong – skutečný první člověk, který 21. července 1969 vystoupil na povrch Měsíce, mimo jiné prohlásil: „Připomínám si podivuhodnou knížku Julese Verna, která, jak se ukázalo v mnoha bodech, je naprosto správnou předpovědí technických postupů při projektu Apollo.“

Kochy84
01.03.2021 4 z 5

Zestárlo to strašně, samozřejmě. Ale spousta věcí nebyla zase tak mimo. Letělo se z Floridy, jako Apollo, ve třech, jako Apollo, přistálo se do moře, zase jako Apollo. Jen ty psy s sebou v Apollu neměli (ale jistě jen proto, že díky Vernerovi věděli, že samec umře a co pak se samotnou čubou, že..)
Upřímně mě pobavilo vyhazování předmětů z projektilu, otevřít okénko a rychle je zase přibouchnout, aby neutekl vzduch.

Motorhead
31.07.2019 3 z 5

Popravde by som tento román medzi verneovkami neumiestnil ani do prvej desiatky. Vadila mi tam príliš očividná odborná nepripravenosť - už ako siedmak na ZŠ som si uvedomil, že autor netuší nič o vektore zotrvačnosti či o nestlačiteľnosti vody. Ako dospelý som potom nachádzal oblaky ďalších vážnych nezmyslov. A tak ma to nebavilo. Nazdávam sa, že aj dobrý nápad a v podstate dobrý príbeh nestačí, ak nie je spojený s odbornou prípravou ani na najzákladnejšej úrovni. Stredoškolský profesor fyziky na ktoromkoľvek vtedajšom francúzskom gymnáziu by pánovi Vernemu ako konzultant otvoril oči a napomohol by mu napísať tento príbeh omnoho lepšie, teda bez priveľkého balastu fyzikálnych nezmyslov.

tygřík2
12.11.2018 5 z 5

Na YouTube je k vidění a slyšení První rozhlasová hra vysílaná do vesmíru a je to hra podle této knihy, jedné z prvních sci-fi. Výkony herců a ruchařů jsou úžasné. Báječně se jsem se bavila.

Blancheerka
07.03.2017 3 z 5

Pojednává o nezdařené výpravě na měsíc, kdy se posádka místo na jeho povrchu ocitne na měsíční oběžné dráze. Kosmonauti v ,,raketě´´ pozorují cestu a sdělují zajímavosti o měsíci a vesmíru, různé úvahy a možné teorie (dnes již dávno překonané). Líbila se mi známka v úvodníku, kdy autor radí čtenáři vzít při čtení této knihy do ruky také encyklopedii vesmíru. Tato rada z 19. stol již, díky našim rozšířeným všeobecným znalostem, nemusí být pro nás směrodatná :)

pegascom
16.06.2016 4 z 5

Kniha sa mi pacila hlavne z dovodu, ze okrem pozitkuz objavovania neznama zaujimavou formou, predklada otazky a fyzikalne vysvetlenia javov vo vesmire. Samozrejme, vela veci je uz prekonanych a o vesmire vieme viac ako v case, ked bola kniha napisana (existencia eteru vo vesmire), a niektore popisovane udalosti su nerealne, ale to jej neubera na čare.