Kolaps neznamená konec

Kolaps neznamená konec https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182840/bmid_kolaps-neznamena-konec-4fK-182840.jpg 4 48 9

Kam se řítí naše civilizace? Rozhovor s prof. Miroslavem Bártou, naším předním egyptologem, vede Tomáš Tureček, šéfredaktor české edice National Geographic. Jsou kolapsy dávných civilizací jen zapomenutou stránkou v knize historie? Rozhovor s prof. Miroslavem Bártou, naším předním egyptologem, přináší zajímavé pohledy na tento fenomén. Nejnovější výzkumy celé řady vědních oborů totiž ukazují, že faktory, které vedly k pádu starověkých říší, se cyklicky opakují. Naše současná západní civilizace, jež byla vůdčí silou světa v posledních stoletích, se těmto vlivům také nemůže vzepřít. Čeká nás tedy podobný osud, o němž jsme se zatím jen učili v hodinách dějepisu? Rozhovor však nepřináší žádné apokalyptické vize. Spíše zamyšlení, jak bychom o případném kolapsu společnosti měli uvažovat. Sám kolaps totiž neznamená konec.... celý text

Přidat komentář

petrarka72
24.01.2022 5 z 5

Letem světem metodou komplexního myšlení a mezioborové konfrontace. Kolaps jako fenomén nikoli pouze negativní. Varování. Chci víc - takže na řadě je nájezd na knihkupectví Academie...

PFP
26.12.2021 5 z 5

Docela zajímavý koncept, který je pak předpokládám primárně rozvedený v objemnějších dílech Miroslava Bárty a v antologiích na kterých spolupracoval. Je to tak spíš ochutnávací jednohubka, aby si člověk otestoval jestli to chce zkusit. Vzhledem k velikosti a formátu knihy (dialog) je to vyvážené.


mosem
03.09.2021 3 z 5

Pokud bych měl knihu vystihnout jedním slovem, bylo by to "plytké". Kniha je nepochybně čtivá, zajímavá je cesta prof. Bárty k egyptologii, ale další část knihy postrádá podle mého názoru hloubku. Hloubku, kterou prof. Bárta nepochybně umí. Dokladem jsou jeho besedy a přednášky. Věřím, že mnoho čtenářů to vnímá jinak, ale já to prostě vidím takhle.

Hobo
20.08.2021 5 z 5

Opustili jsme z valné míry principy, na nichž vznikla a rozvíjela se naše civilizace, přičemž návrat k těmto principům, podle mého, není možný. A tak si počkejte, děti, co nového vznikne. Já už ne, já nemám tolik času.
Velmi inspirativní knížka rozhovorů.

momo01
09.03.2021 5 z 5

„Již Winston Churchil kdysi prohlásil, že čím dále dohlédneme do minulosti, tím lépe uvidíme do budoucna“ a tak nám Miroslav Bárta jako odborník na dějiny a archeologii starého Egypta přibližuje, co kolaps v jednotlivých kulturách znamená, jak se projevuje a jaký může mít průběh. Už dlouho jsem si do knížky nevlepila tolik lístečků k myšlenkám, které mě zaujaly a přitom je tento knižní rozhovor rozsahem k přečtení za jediný večer.
A o to víc se teď těším na připravovanou knihu Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají, která vyjde tento rok.

Současná situace ukazuje ještě víc slabiny našeho systému a potvrzuje mnoho z tvrzení, které zde knižně vyšly v roce 2013.
Zde jedno z mnoha velmi aktuálních témat:
„Někdy dokonce mám tendenci si myslet, že naši politici záměrně očí vzdělávací systém, protože v takové zemi se snáze vládne a mnohem lépe se „prodávají“ ve své podstatě populistické a laciné vize.“

mi-380
14.01.2020 5 z 5

Malá kniha, velké varování. Profesor Bárta s podporou Tomáše Turečka přesvědčivě předpovídá další vývoj naší civilizace. Nedávno jsem se zúčastnil vyprávění cestovatele a filmaře Petra Horkého, přítele Miroslava Bárty, o jejich připravovaném společném projektu s názvem „Civilizace“, který zobecňuje zákonitosti vzniku, vývoje a nevyhnutelného kolapsu všech civilizací. Ta naše není výjimkou. Kniha „Kolaps…“ je jedním z kamínků mozaiky tohoto názorového proudu, který je založen na poznatcích mnoha vědních oborů, a krůčkem k projektu Civilizace. Většina lidí a politiků strká hlavu do písku; nechci vidět, nechci slyšet.
Závěr: kolaps neznamená konec, ale…
90 % (bohužel jen 26 hodnotících, aktuálně na shodném průměru).

Víme, jaké faktory byly ty, které přivedly minulé společnosti ke kolapsu, přesto když vidíme tytéž faktory v našem světě, přivíráme před nimi oči, místo abychom si to přiznali.

Takže máš pro chování tamější armády pochopení?

Svým způsobem je zde egyptská armáda modelem, na kterém se může stavět i v jiných částech světa v případě, kdy by v té či oné zemi světa mohla z různých důvodů začít dominovat jakási extrémní síla popírající občanské svobody či volnost projevu. Měli bychom si konečně uvědomit, že armáda je v případě nouze jedním ze dvou stabilizačních prvků, který má na to tuto roli na území vlastního státu naplnit. Samozřejmě, že za určitých předpokladů. No, a tím druhým předpokladem je ta má neustále omílaná úroveň vzdělanosti a soudržnosti dané populace.

P.S. Kniha je někdy až moc stručná, cca polovinu zabírají fotografie.
P.S.2 Podrobnější informace: https://www.databazeknih.cz/knihy/kolapsy-slozitych-spolecnosti-155139

Beebee
07.08.2019 5 z 5

Ochutnávka života našeho předního egyptologa, taky drobky z kolapsů rozebíraných v jiných knihách. Hezky se čte a sympatický je i duchovní přesah s poselstvím pro nás všechny...

jaroiva
11.04.2018 5 z 5

Vzhledem k celkovému počtu stránek knihy, která navíc obsahuje i spoustu obrázků, není bohužel dost dobře možné ponořit se do tématu hlouběji. Ale zase, kdyby nebyla tahle knížka tak útlá, asi bych ji odsunula k přečtení na později, a později... a to by byla škoda...
Řekla bych, že pro mě tato knížka znamená "úvod do problematiky kolapsů civilizací", na základě čehož se budu pídit po dalších knížkách s podobnou tematikou ať už od pana Bárty nebo dalších autorů/odborníků .
Bylo příjemné zjistit, že pocit úpadku nemám sama a že se svým způsobem jedná o přirozený běh věcí, i když tahle fáze nepůsobí zrovna optimisticky.
Ale co už naděláme, žijeme tady a teď a je jen na nás, jak s informacemi, které máme, naložíme.

oolinkaa
09.12.2014 5 z 5

Nadherna kniha k zamysleni, co nas jako lidstvo asi za par let postihne jako Egyptany..take je krasny rozhovor s Bartou a jeho ceste dostat se k egyptologii a na pist na kterym je dnes.tuto knihu doporucuji na 100%..precteno za 2hodiny