Knihovna na Černohůrce

Knihovna na Černohůrce https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/287722/bmid_knihovna-na-cernohurce-VXs-287722.jpg 4 67 23

Román Knihovna na Černohůrce je zároveň hrůzostrašný i k popukání: přetéká zástupem nezapomenutelných postav, vypráví příběh, který vás šokuje v tom nejlepším slova smyslu. Kniha působí dojmem, jako by byla z jiného světa, je však dojemně lidská, psaná s neskutečnou dávkou představivosti a snílkovství, svébytná a vzrušující. To vše naznačuje příchod nového, významného hlasu současné fantasy literatury. První vydání. -- zdroj: www.legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Library at Mount Char , 2015


více info...

Přidat komentář

Maraiser
31.01.2024 4 z 5

Jak to hodnotit? Bylo to zvláštní, vše bylo nečekané. Vlastně ani nevím, o co tam nakonec šlo. Nebylo to úplně uchopitelné. Ale líbilo.

parvitas
05.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Chudák Steve, na jedinú ľudskú postavu toho bolo až príliš. Snaží sa byť budhistom, ale dohodnime sa, že ostáva pri tej snahe.
Páči sa mi koncept knižnice, naozaj má svoj špeciálny rozmer. A mnoho, mnoho oddelení. Knihovníci, ktorí celý život študujú len ten svoj katalóg, sú naozaj zvláštni. Ich výchova a vzdelávanie boli občas brutálne, no zároveň potrebné. (Hm, poznať cudzie jazyky je naozaj dôležité.)
Teraz to opisujem idylicky, ale pripravte sa na šokujúcu zmes násilia a krvi, všade sa povaľujú kusy tiel, náboje a vo vzduchu sa vznáša smrad spáleného mäsa. Niekoľkokrát usmrtení a znovu oživení. To zanecháva stopy. Moc a vedomosti z nich spravili to, kým sú. Ale kým naozaj sú? Realita je naozaj krehká.
Knihovna na Černohůrce mi mierne pripomína knihy majstra hororovej fantázie. Clive Baker (a jeho séria Knihy krve) má svoje prvenstvo v surovom naturalizme a v šokujúcom temnom násilí, ale Scott Hawkons ho nasleduje ako tieň. (Števko King píše rozprávky oproti nemu.) Mágia je živelná a nepodobná ničomu, čo si predstavujete, postavy šialené a mocné, no súcit a ľudskosť v nich ani veľmi nehľadajte. Je to román o smrti a aj o výchove boha. Všetko do seba zapadá na milimeter presne, ako keď sa pevne zatvoria dvierka na železnom býkovi a môže sa začať s upaľovaním.
Ja som si čítanie užila, nenápadná obálka a nič nehovoriaci názov a vnútri hotová apokalypsa.


Finn69
13.09.2021 4 z 5

Na někoho možná až příliš drsná a krvavá fantasy (nebo spíš horror) o pádu boha a o tom, jak vychovat boha nového. O tom, jak tenké jsou stěny té bubliny, které říkáme realita kolem nás. Má to takový lehký nádech Clive Barkera, je to ale originální a zajímavá věc. A přes všechnu tu krev a cucky i překvapivě vtipná a zábavná. V první polovině to byl jasný kandidát na pět hvězd, ke konci sice trošku ubírám na čtyři a kousek, ale spokojeně vrním :) A to je to autorův debut, klobouk dolů.

eva-lupen
09.10.2020 3 z 5

Uf. Teda několikrát jsem byla rozhodnutá dál nečíst, protože to bylo fakt hnusné, ale další kapitola byla zas jindy a jinde a ne tak odpudivá, takže jsem četla dál. Můj názor je vlastně totožný s Alma-Nacida, takže nevím co jiného napsat.

letadlosknihou
04.09.2020 1 z 5

Taková slátanina :D Strašně jsem se na tuhle knížku na základě doporučení těšila, četla jsem, četla, pořád jsem čekala na nějaké wow a ono nakonec vůbec nepřišlo. Zamotaný a trochu nesrozumitelný děj, zbytečná krutost. A konec to taky moc nevylepšil.

Mouton
03.07.2020 5 z 5

Kniha je úžasne napísaná, je veľmi krutá, vtipná, pútavá, strhujúca a v neposlednom rade plná prekvapení a počiatočného chaosu, bez ktorého by to však nebolo ono :) Som extrémne štastná, že som po nej siahla určite ju doporučujem ale asi nebude úplne pre každého :) V mojej knižnici si našla trvalé miesto :)

Patapuf
11.09.2019 3 z 5

Na můj vkus to byla až moc velká fantasmagorie... nebylo to úplně nejhorší, ale občas sem se v tom docela ztratil... hlavně na začátku, než sem zjistil o čem to autor vlastně píše.... ke konci to už docela šlo..

Wolf012
25.04.2019 4 z 5

Tato kniha je opravdu výjimečná. Postavy si rychle oblíbíte a děj opravdu plyne jedna báseň. Jestli někdy bude pokračování, určitě po něm sáhnu

Makropulos
09.10.2018 4 z 5

Tato kniha je úžasně šílená. Nebo šíleně úžasná? Je šokující, odpudivá, napínavá, vtipná, nápaditá a čtivá. Já jsem ze začátku nevěděla, zda se mi líbí nebo nelíbí, jestli mě vůbec baví to číst. Ale pak mě to nějak pohltilo. Měla jsem pocit, že i autor musí být trochu šílený, ale oceňuji jeho vtip, nápady i postavy, alespoň ty lidské. Nakonec musím říct, že jsem se dobře bavila. Tak třeba :
Steve si povzdychl a zatoužil po cigaretě. „Buddha káže úctu ke všemu živému.“ „Aha.“ Chvíli přemýšlela. „Vy jste buddhista?“ „Ne. Jsem kretén. Ale nepřestávám se snažit.“

evilunicorn
08.09.2018 4 z 5

Hravá, napínavá, neotřelá,někdy vtipná a někdy krutá a krvavá fantasy,která překračuje hranice žánru.Bavil jsem se :)

gruno
20.08.2018 5 z 5

Táto kniha je mňamka!

Alma-Nacida
09.08.2018 3 z 5

Na napsání tohoto komentáře jsem se musela vyspat. Je pro mě těžké hodnotit knihu jinak, než že všeho moc škodí. Tady bylo pro mě moc násilí, a že to bylo chvílemi hoooodně drsné, moc kombinování, ale přitom skoro geniálního. Moc bohů, či kdo to vlastně byl, a příliš strašných. Chudák Steve, asi jediná celkem normální a lidská postava knihy. Další normální jsou asi už jen zvířata, a ta po většině končí neslavně. Přitom necítím znechucení ani odpor, jen... údiv? Nevím, ale myslím, že víckrát už tuhle knihu číst nechci. Tři hvězdy dávám autorovi za ďábelskou schopnost připoutat mě i přes má občasná zvolání: "No to snad už k.rva NE!" :)

bbara155
04.04.2018 5 z 5

Skvělé!

Hraboshka
18.03.2018 5 z 5

Úžasná, úžasná kniha! A jedno z mých největších osobních čtenářských překvapení. Narazila jsem na ni náhodou v knihově a půjčila si ji s tím, že to nejspíš bude jen nějaké fantasy, na které už si za měsíc ani nevzpomenu. Jenže to bylo skvělé! Doufám, že se dočkáme dalšího dílu, případně nějaké jiné knihy od Scotta Hawkinse...
Knihovna na Černohůrce je rozhodně zvláštní, a to je ještě dost slabé slovo. Nepřipomíná nic, co jsem zatím četla, je prostě svá. Ale přinejmenším v jedné věci se podobá mému milovanému Zaklínači - a sice v té perfektně vyvážené směsici krutosti a laskavosti. I tady budete v jednu chvíli zděšeni něčím opravdu hnusným; a o deset stran dál už se zase budete div ne k slzám dojímat nad něčím strašně krásným. K tomu přidejte několik opravdu zajímavých a originálních autorových nápadů, pořádnou dávku čtivosti a napínavosti, pár zamilováníhodných postav a skutečnost, že všechno drží pohromadě a ještě navíc to vůbec není hloupě napsané - a máte alespoň velmi hrubou představu o tom, co od Knihovny čekat.
Jakýkoliv popis je ale nedostačující, tohle se prostě musí přečíst.

Elea
22.02.2018 3 z 5

Hodně zvláštní knížka, dokonce tolik, že vlastně nevím, jestli se mi líbila nebo ne. V každém případě je tam záplava krve a naprosto dokonalý Erwin.

Marekh
04.02.2018 3 z 5

Bohužel jedna z nejhorších knih, kterou jsem četl v roce 2017. KNIHU NEDOPORUČUJI!

Ačkoliv nečtu fantasy, přesto jsem si knihu půjčil v knihovně (omylem), a když jsem knihu už měl doma, rozhodl jsem se, že si ji přečtu.

Některé části v knize jsou zbytečně příliš zdlouhavé, tímto se děj knihy prodloužil. Některé části se mi líbily (úvodní část a závěr), ale bohužel tyto části nezachrání celkové hodnocení knihy. Kniha obsahuje také hodně násilí.

haaabi
13.08.2017 5 z 5

Začátek mě vůůůůbec nebavil... a 463 stran? To jsem myslela, že to nedám. Ale panebože bylo to výborné! Nepamatuju se, že by mě někdy nějaká kniha takto bavila a ještě k tomu takový krvák. :-D Takže tomu dejte šanci a nevzdávejte to hned na začátku. A Scotte Hawkinsi, prosím si další díl!

Lafix
04.08.2017 5 z 5

Ze začátku mě tato kniha moc nenadchla. Mátlo mě přeskakování z přítomnosti do minulosti. Ale po třech kapitolách jsem se začetla a nemohla odtrhnout. Bohužel konec přišel moc rychle.

hanpari
19.07.2017 5 z 5

Pravděpodobně nejlepší kniha, jaká byla v poslední době napsaná, pokud budete s to ji pochopit.

elenai
06.04.2017 4 z 5

Fakt divná kniha. Nevěděla jsem, jestli se mám smát, bát se anebo se třást odporem. Nápad s knihovnou a katalogy mi ale naprosto učaroval, škoda, že to nebylo víc o nich. Nelíbila se mi dynamika a tempo příběhu. Začátek i konec se odbyly rychle, ale prostřední část (Steve v městečku se lvy a dál) je popisována až příliš detailně a rozvláčně. A Erwin je naprosto boží! :-D

Autorovy knížky

Scott Hawkins
americká, 1969
2016  76%Knihovna na Černohůrce

Kniha Knihovna na Černohůrce je v

Právě čtených3x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených8x
Knihotéce18x
Chystám se číst57x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x