Kniha tužeb

Kniha tužeb https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445183/bmid_kniha-tuzeb-Exa-445183.jpg 4 89 23

Ana se narodí v Galileji v dobách, kdy se na ženy pohlíží jako na majetek a dívky opouští své otce, jen když se vdávají. Ana netouží po ničem jiném než mít nad svým osudem kontrolu. Umí číst a psát, a navzdory matčiným obavám se chce dělit o své myšlenky a najít svůj hlas. Hlas, který by mluvil za všechny tiché ženy. Ana propadá zoufalství, protože je přislíbená staršímu vdovci. V Nazaretu ale potká charismatického mladého tesaře, který v ní probouzí nepoznané touhy a díky němuž se před ní otevírá nová budoucnost. Tohle však není obyčejný milostný příběh. Cesta, na niž se Ana vydá, jí přinese radost i neštěstí, ale také ji obohatí o nečekaná přátelství. Kniha tužeb je mimořádný příběh o snech a touhách a o síle ženy změnit svět.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Book of Longings , 2020


více info...

Přidat komentář

Kytiii
22.06.2023 5 z 5

Poutavě pojatý příběh z počátků letopočtu coby "alternativní" nebo spíš domýšlená historie, která využívá skutečných událostí coby velmi silného nástroje. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a na konci si přála, aby toto byla skutečnost.

Tamirai
15.04.2023 4 z 5

Zaujímavý a netradičný historický román. Som rada, že som si knižku prečítala. Príbeh sa mi páčil, zaujal ma a Ana bola ako hrdinka silná a nezabudnuteľná.


Allla9
31.10.2022 5 z 5

Kniha je z velké části pravdivá. Vychází za známých pramenů, ale autorka si ji umělecky dotvořila. Seznamuje nás s obdobím od roku 14 až 60 našeho letopočtu. Zabývá se životem Ježíše, kterého oženila s Anou. Kniha je krásná.

Buchtičkajani
21.06.2022 5 z 5

Příběh Ježíše trochu jinak než ho známe a je nám předkládám křesťanstvím. I když tady je spíše v pozadí, jde spíše o Anu, vzdělanou a chytrou dívku, která sr snaží prosadit své, v době, kdy ženy měli spíš úlohu poslouchat muže. Podle autorky je příběh smyšlený, ale i tak mě během čtení napadne...jak to bylo doopravdy? Určitě doporučuji přečíst.

tynkaiscrazy
27.03.2022 1 z 5

(SPOILER) nemůžu ani slovy vyjádřit, jak zklamaná jsem. skoro všechno na týhle knížce bylo strašně blbý.

To, že Sue Monk Kidd Ježíše v knize oženila, to je v pořádku. Na Knize tužeb mi ale vadilo nemálo jiných věcí, zde nabízím aspoň krátký extrakt ze seznamu:

1) Hlavní postava - Ana. Poznáváme ji, když je Aně 11 let. Za čtyři stránky jí je 14 a v půlce knihy je jí 25, ale vy si toho ani nevšimnete, protože postava se NIJAK nevyvíjí. Neprošla žádnou změnou a jen těžko člověk zpozoruje, že je Ana už vlastně dospělá. Je to jako být zaseklý v hlavě čtrnáctiletého ukňouraného dítětě.

2) Krom toho, že hlavní postava neprochází žádným duševním progressem, bylo mi obrovsky nesympatické, jak sobecká, do sebe zahleděná a umanutá byla.

3) Psaní - knihu tužeb jsem četla v AJ a byla jsem velmi zklamaná. Autorka nesmyslně ustřihávala děj, zkracovala jej a v místech, kde si to přímo samo říkalo o popis, co by se dělo dál, autorka všechno shrnula do jediné jednoduché věty. Bylo to místy až primitivní.

4) Děj. Tato kniha nemohla nikdy aspirovat na reálný román, maximálně na pohádku pro děti na dobrou noc. Děj je TAK předvídatelný, jednoduchý! postavy jsou tak ploché - špatné a nebo dobré! Špatné postavy občas dělají bububu, ale Aně se to nehodí a potřebovala by to jinak, a tak se najednou vždycky všechno nějak vyřeší (v jedné větě samozřejmě) a jede se dál. V této knize nic není problém. Všechno jde jako po másle.

5) Ježíš. Ana se stává Ježíšovou manželkou, kterou je tuším asi 10 let (zdá se to dost, ale v knize se samozřejmě celou dobu nic neděje). V momentě, kdy ale nastává Ježíšova chvíle a odehrává se to, co většina zná z Nového zákona, Ana zmizí. Ana zmizí do Egypta a z vyprávění o Ježíšových tužbách nezbyde nic. Přišlo mi, že autorka nevěděla, co vlastně chce psát.

6) Any tužby. Ana chtěla být písařkou. Byla vzdělaná a chtěla být volná, chtěla být hlas. Možná proto vás překvapí, že Ana většinu svého života nepsala (spooousty let). Pak ale chvíli měla čas a najednou ze sebe vysypala jeden epos za druhým. Rozčilovalo mě, jak nepravděpodobné všechno bylo.

7) Víte co, já se fakt už nemůžu dál zabývat takovou blbostí. Úplně mě to rozpaluje. Kniha byla hloupá, jednnoduchá, nedotažená, zdlouhavá, plochá, plná zbytečností. Ne. Ne ne ne ne ne.

Ďumbierka
20.03.2022 5 z 5

Niekedy čítame knihu a niekedy KNIHU.
A výnimočne prečítame aj knihy, na ktoré skutočne nezabudneme.

Slová, momenty a chvíľe, keď som túto knihu čítala. Stále je to vo mne a ja sa cítim vyživená.
Nemám pre to lepší výraz.

“Tvoja vízia predstavuje, čo si želáš, aby predstavovala. Bude tým, čo z nej urobíš.”

KNIHA TÚŽOB je jednou z kníh môjho života. Úprimne, tušila som to, už keď som si ju vyberala na recenziu (vyd. Tatran).


Je to príbeh, ktorého slová, postavy a myšlienky ma dokonale nasýtili a kde sama potrebujem čas, aby ku mne prišli tie správne slová, ktoré chcem posunúť ďalej.

Tento príbeh nie je o kresťanstve. Nie je ani o Ježišovi.
Je o Anne a jej živote. Dej sledujeme jej očami a po začítaní sa, som mala pocit, že jej oči sú aj mojimi. Vtiahlo ma to.

Je o Anne, ktorá mala svoje túžby.
O Anne, manželke Ježiša Nazaretského.
O Anne, žene, ktorá túžila po hlase a nakoniec sa ním stala.

Autorka tento príbeh napísala s veľkou úctou a citom ku každému. Bez rozdielu na to, kto v čo a v koho verí alebo neverí. Som za to vďačná.

Putovanie životom Anny od jej štrnástich rokov bolo nezabudnuteľným zážitkom a často som mala vďaka tomu, ako je kniha napísaná sama pocit, že čítam niečo viac ako historický román.
Našla seba, našla lásku, rodinu, našla silu. V sebe, iných aj v slovách.

Výnimočnou ženou v tejto knihe však nebola len Anna.

Nemôžem zabudnúť ani na Yalthu, Tabithu, Máriu, Phasaelis, Chayu, Skepsis…

“Tak dlho som sa usilovala zapadnúť, byť taká, akú ma chceli mať. Teraz chcem byť sama sebou.”

Naša autenticita je ten najväčší dar, ktorý môžme dať s láskou sebe aj svetu zároveň.

Keď som túto myšlienku, ktorú mám v srdci už nejaký čas, videla napísanú aj v tejto knihe dojalo ma to. Aj mnohé iné.

Nie je to len veselá kniha, je plná aj ťažkých chvíľ, smútku aj neprávosti, taký je však často aj život a je na nás, ako sa k tomu postavíme. Každý po svojom. A to nám ukazujú aj hrdinky aj hrdinovia v tomto príbehu.

“Život, ktorý vedieš sa môže rozbiť na malé kúsky, no z jeho úlomkov si môžeš poskladať nový. Časť tvojho ja možno odumrie, no na jej mieste povstane tvoje nové ja.”


Je to výnimočná kniha a ak vás láka, dajte jej šancu. Pre niečo vás zaujala a možno v nej objavíte také poklady ako ja ️.

Majte nádherný deň.

Josh
15.02.2022 4 z 5

Pustit se na táááák tenký led, kdy autorka ožení Ježíše je odvaha. Možná někdo nazve jinak…. ALE pak se ošidí, protože je to výjimečný „led“. Jde ve své době o výjimečnou ženu, která i když pochází ze zajištěné VIP skupiny je ochotná se zamýšlet nad skutečnými hodnotami a také se za ně případně postavit.

Ježíš je zde v pozadí, ale někdy i málo stačí, aby bylo významné, a tak je pro Anu (to jedno n bilo do očí:o( setkání s Ním rozhodující. Ana má oporu v jiných ženách, k nimž si buduje respekt a díky vzájemnému přátelství je život snesitelnější. Na pozadí velmi rozdílných žen a jejich osobních zkoušek je autorkou předložena kultura, zvyklosti, postoje společnosti, postavení mužů a žen, a v neposlední řadě historie nejen Izraele, Egypta a Říma, ale celkový pohled na 1.století. Vítáno :o)

Náboženství je jen určitou kulisou, takže zapřisáhlí „ne-věřící“ a ti, co čtou kdeco o osobním rozvoji, přitom se řada z nich v životě do Bible ani nepodívala i když ji kritizují (také odvaha nebo už nadutost?) se nemusí bát, že by jim tato kniha víru vnucovala. Přestože by Ana bez víry nebyla tím kým ji autorka stvořila….

Roux
05.12.2021 3 z 5

(SPOILER) Chvíli jsem vahala jestli si knihu vůbec pořizovat a přečíst si ji. Nakonec mě přesvědčili komentáře.
Příběh Any, byl ze začátku velmi zajímavý. Přiznávám, že mě bavila především první část jejího příběhu. Střed, kdy se vdá za Ježíše a její život v Alexandrii pro mě nebyl tak poutaví. Kniha mi přišla chvílemi i zdlouhavá.

kneslova
05.12.2021 5 z 5

Nedá se napsat více než je v komentářích , prostě je to pěkná kniha.

ladyka
03.12.2021 3 z 5

Na knížku jsem se těšila, ale neupoutala mě tak, jak bych čekala. Při veškerém respektu ke knížce jako historické fikci, k dlouholeté přípravě autorky i snaze poukázat na utlačované, se nepřipojím k pozitivním reakcím dosavadních čtenářů. Nic z příběhu se mi nedostalo pod kůži, šlo to jen po povrchu. Ana mi nebyla příliš sympatická - působila, že jí více jde o "její" hlas, než aby byla tím hlasem. Příběh samotný potenciál rozhodně má, jen mi nesedl způsob pojetí, škoda...I tak vypadá, že určitě osloví i další čtenáře.

Linda007
18.10.2021 5 z 5

Krásná kniha, rozhodně stojí za přečtení.

danka13
22.09.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila.

zuzana2599
05.09.2021 5 z 5

Kniha tužeb je knihou, která naplnila a posílila moje srdce i duši. Nádherně vyprávěný příběh Ježíšovi manželky Any, i když její postava je zřejmě smyšlená, mě jako milovnici historických románů hodně zasáhl a posílil i moji víru. Víru v dobro, sílu slova a touhy, víru v mystérium kolem osoby Ježíše a jeho království. Království nebeské, které nesmíme hledat jen kolem nás, ale hlavně v sobě.
Příběh Any mě doslova uchvátil. Je silný, dojemný a fascinující. Ať se stane také inspirací pro všechny, kteří to potřebují ! Kniha tužeb je úchvatná a jedinečná !! Přečtěte si, prosím ! Nestává se často, abychom navštívili Nazaret, Alexandrii či Jeruzalém !!

inkatenysek
30.08.2021 4 z 5

Dnes večer bych se tu s váma chtěla podělit o své smíšené pocity z podle mě čtenáři trochu opomíjeného historického románu Kniha tužeb...

Většina z nás alespoň okrajově tuší, jak se přibližně odvíjel osud Ježíše Krista. Jak se narodil, žil i jak byl ukřižovaný. A většina to bereme tak, jak je nám to předkládáno církví a Biblí a většinou nás ani nenapadne zamyslet se nad tím, jestli měl Ježíš rodinu, děti a nebo jestli žil a vystupoval tak, jak je nám to po generace předkládáno...

Sue Monk Kidd nám ve své Knize tužeb přináší příběh inteligentní mladé Any, dívky z bohaté rodiny, která byla díky okolnostem vyhnána na okraj společnosti, kde se její cesta protnula na pár let právě s tou Ježíšovou. Při čtení mě mnohokrát napadlo, jak by se asi vyvíjela církev a celá naše společnost, kdyby Ježíš měl rodinu. Jeho příběh se odvíjel i jako příběh manžela, otce.. Změnilo by to něco? Mohli by se kněží ženit? Existoval by celibát? Docházelo by i tak ke zneužívání dětí církevními hodnostáři?

Osobně se mi líbil ten nápad. Celkem nevšední historická éra i zápletka pro knižní zpracování. Chvilkama jsem teda byla hotová z toho, jak se v té době zacházelo se ženami. Že byly pro ostatní míň, než kus hadru a když se podle názoru otce/manžela něčím provinily, tak je stihl krutý trest. Je hrozné, když si uvědomím, že v některých zemích to takto funguje dodnes...

Celkově mi tam ale chyběl takový ten WAW efekt. Čekala jsem asi o trošku víc propracovanější příběh. Nevím, jak to vyjádřit. Konec Ježíšova příběhu známe, takže happy end očekávat nemůžeme, ale i přesto tomu podle mě něco chybělo. Od autorky jsem četla již knihu Křídla ve větru, ze které jsem byla naprosto nadšená, takže možná jsem i díky tomu měla příliš velká očekávání. Tady mi chvilkami přišel děj takový rozvláčnější, pomalý. Opravdu nevím, jak to vyjádřit, protože na druhou stranu jsem zase trávila čtením každou volnou chvilku, jen abych se dozvěděla konec Anina příběhu...

Knihu tužeb vám každopádně doporučuju k přečtení. Trošku kontroverze, trochu inspirace pro překonání nelehkých životních situací. Myslím si, že každý čtenář si v tom najde to své.

Danago
28.08.2021 5 z 5

Velice zajímavá a originální historická fikce, napsaná velice citlivě a s úctou. Autorka popsala fiktivní biblický příběh Ježíše , který zde začíná v době, která není nikde přesně popsána, líčí ho jako muže, z pohledu hlavní hrdinky Any , která se v tomto příběhu stane jeho manželkou. Příběh ale končí v době, kterou všichni známe a je do ní velice procítěně zasazen. Kniha mi vzala dech.
Kniha tužeb se hlavně zaměřuje postavení žen v historii , které neměly hlas. Hlavní hrdinka příběhu, píše o umlčovaných a zastrašovaných ženách, které neměly žádná práva, jejich život byl v rukou mužů.
Příběh se odehrává v Galileji, Nazaretu, Alexandrii a nakonec i v Jeruzalémě.
Při čtení této knihy jsem si zjišťovala, co byla skutečnost a co si autorka přimyslela. Nejsem příliš znalá v oblasti bible, ale základy vím a byla jsem naprosto uchvácena tímto brilantním odvážným zpracováním, tak trochu notoricky známého biblického příběhu. Zajímaly by mě reakce jednotlivých věřících, na tuto knihu.

druzickaster
27.08.2021 5 z 5

Kniha mi byla doporučena a musím uznat, že zpočátku jsem k ní nepřistupoval s úplnou důvěrou. "Profláklá" jména vedlejších postav ve mně nebudila velkou důvěru, ale autorka se tématu chopila velmi umně a vypracovala krásný příběh dívky Any a jejich příbuzných a přítelkyň. Jako muž říkám zcela nepokrytě, že jsem rád za dnešní dobu, kdy je žena spíš partner než domácí doplněk bez práv na svobodu a šance na vlastní názor.

ivca7818
19.08.2021 5 z 5

"Pane náš, vyslyš mou modlitbu, modlitbu mého srdce. Požehnej, Bože, velikosti ve mně, ať už se bojím jakkoliv. Požehnej mým perům a inkoustům. Požehnej slovům, která napíšu. Kéž jsou podle tvého názoru krásná a zůstanou zjevná i očím těch, kteří se ještě nenarodili. Až se změním v prach, zpívej nad mými kostmi tato slova: byla hlas."
Co by se stalo, kdyby měla hlava křesťanství, Ježíš Kristus, manželku? A navíc ženu, jejíž hlas by byl znám a nebyl umlčen? Tuto otázku si kladla autorka románu, která se trochu provokativním způsobem pokusila vylíčit život posvátné a uctívané ikony tak, jako by to byl obyčejný muž se svými touhami, muž, jehož kroky částečně ovlivnila i žena jeho života. Tato kniha mnou silně zarezonovala. A to nejen jiným uchopením Ježíšova příběhu. Je to totiž hlavně příběh o umlčovaných ženách v historii. O těch, které neměly hlas. Vždyť sama Ana, hlavní hrdinka příběhu, píše o umlčovaných, zastrašovaných a porobovaných ženách, které jsou předně majetkem mužů a nemají žádná práva, nemohou si určovat, jak naloží se svým životem. To se mi zdá být hlavním poselstvím knihy. Poselstvím velmi silným a já už vím, že i tato kniha, stejně jako autorčina Křídla ve větru, která jsem četla rovněž, ve mě dlouho zůstane.

Tyet
10.08.2021 2 z 5

Opět jsem se nechala zlákat anotací a těšila se na historický román s určitou hloubkou a nějakým tím moudrým poselstvím. Přečetla jsem místo toho plytký příběh z červené knihovny zasazený do doby Ježíše. Ani jediné zanoření se pod hladinu se nekonalo, ani drobná vlnka slov, která by čtenáře nějak zasáhla, tuto hladinu vlažného rybníčku nerozvířila. Ach, klaním se, Nikosi Kazantzakisi!

alexis818
03.08.2021 5 z 5

Toto je překrásná kniha. Příběh Any mě úplně pohltil, kniha je tak dobře napsaná, že čtenář opravdu vše naplno prožívá. Četla jsem s velkým respektem a za toto dílo děkuji.

AjťačkaTýnka
02.08.2021 5 z 5

Ac nejsem priznivcem krestanstvi, nesnasim dobre bibli a vira jde naprosto mimo me, pribeh Any me neskutecne a zcela pohltil. Hltala jsem slovo za slovem a drzela palce ji i jejimu manzelovi. Momenty Aninych nejvetsich ztrat jsem prozivala s ni, posilala ji odvahu celit vsemu, co ji osud nadelil, a vzdy jsem doufala, ze to zvladne. Kniha tuzeb vypravi o lasce, vire, statecnosti, vizionarstvi, sile, vytrvalosti a obrovske odvaze.

"To, co te odlisuje nejvic, je tvuj duch, ktery se bouri a neutucha. Nejdulezitejsi neni velikost, ale tva vasen ji naplnit"

Štítky knihy

křesťanství láska víra touha fikce

Autorovy další knížky

Sue Monk Kidd
americká, 1948
2015  84%Křídla ve větru
2005  91%Tajný život včel
2021  84%Kniha tužeb
2006  50%Trón morskej panny

Kniha Kniha tužeb je v

Právě čtených5x
Přečtených111x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených12x
Knihotéce125x
Chystám se číst147x
Chci si koupit36x
dalších seznamech1x