Kluci ze hřbitova

Kluci ze hřbitova https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480991/bmid_kluci-ze-hrbitova-rBt-480991.png 4 151 45

Trans kluk Yadriel by se rád zavděčil své latinskoamerické rodině, která má problém přijmout jeho gender. Aby jim dokázal, že je pravý brujo, rozhodne se s pomocí své sestřenky a nejlepší kamarádky Maritzy provést rituál s cílem vyvolat ducha jejich zavražděného bratrance. Něco se ale zvrtne a Yadriel místo něj vyvolá ducha Juliana Diaze – kluka z místní střední, který neměl zrovna nejlepší pověst. Yadriel by se ho milerád zbavil, ale Julian nehodlá odejít jen tak. Je odhodlaný přijít na to, co se mu stalo, a zbavit se tak pout, která ho na tomto světě drží. Yadrielovi nezbývá než Julianovi pomoci. Čím více času spolu však tráví, tím méně si Yadriel přeje, aby Julian odešel...... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Cemetery Boys , 2020


více info...

Přidat komentář

ElessaRiverbow
17.04.2024 4 z 5

Velmi miloučké oddechové čtení, já jsem spokojená. Ze začátku se mi to špatně četlo než jsem si zvykla na formát - jednalo se totiž o reading copy. Navíc nic moc se prvních sto stran nedělo, ale ve výsledku mi to ani tolik nevadilo. Společnost brujx byla zajímavá a moc se mi líbilo, jak je celé to prostředí, tradice a zvyky popsané. Yadriela i Juliana jsem si okamžitě zamilovala a ten jejich postupný vývoj vztahu byl skvělý. Zápletka byla tedy lehce odhadnutelná, ale to na kouzlu neubralo. Trošku mě tedy mrzí, že tam bylo tolik věcí napsáno ve španělštině - slovníček na konec by byl fajn. Celkově se mi to ale moc líbilo a na další autorovu knihu si rozhodně brousím zuby.

SáraR.
24.03.2023 5 z 5

Tahle knížka byla naprosto dokonalá! Jsem neskutečně ráda, že je v mé knihovně. Pěkný, čtivý děj, originální nápad a úžasná romantická linka. Roztomilé zamilovávání postav mě neskutečně bavilo a u čtení jsem se pořád potutelně usmívala. Postavy byli dokonalé a není co dodat, hrozně mi sedly. Prostředí bylo taky moc příjemné a měla jsem z něj takový ten Coco vibe, jak tady už někdo zmiňoval a mě napadlo přesně to samé. Popravdě jsem knížku na poprvé odožila, protože jsem očekávala trošku něco jiného, a přešla mě tzv. chuť na tento typ knih, ale teď jsem měla naopak náladu se do ní začíst a rozhodně toho nelituju! Teď se rovnou vrhám na Šťastně až navěky?, protože mám náladu na další LGBT knihu. ;)


baruu.s
06.03.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem si zamilovala. Prostředí latinskoamerické kultury a romatický děj mezi hlavními postavami z ní dělají, jako by byla přímo stvořená pro mě. Možná že jediné zklamání je překvapivý konec, který mi tam trochu neseděl, ale jinak si myslím, že kniha stojí za přečtení, zvláště, pokud se zajímáte o španělskou kulturu! Výskyt španělských slovíček je docela početný, ale i s mojí primitivní španělštinou jsem to nějak zvládla. Takže já můžu jen doporučit!! :D

Denni112
20.01.2023 4 z 5

V této knize je naprosto originálním způsobem zpracovaná problematika přijetí transexuálních lidí do společnosti, se klterou se sám autor potýkal. Příběh se odehrává v prostředí latinskoamerické mytologie (Paní Smrti, Dias de los muertos…), což je za mě rozhodně neotřelé téma, které se v knihách moc často nevidí. Je to milý příběh plný magie, přátelství, lásky a někdy i nějaké akce. Za mě velmi milá oddechovka, kde děj není nijak převratný (koneckonců hlavní zápletka je velmi lehce odhadnutelná), ale za to téma je velmi originální. Jediné co mi možná trochu vadilo byla absence jakéhokoliv překladu španělských frází. Neberte mě špatně líbilo se mi, jak se v knize španělština objevilo, dotvářelo to atmosféru, ale ocenila bych alespoň malý slovníček vzadu či poznámku pod čarou, abych neustále nemusela otevírat překladač, to mě popravdu trochu rušilo, ale chápu, že tady jde spíš o preferenci ;)

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Standalone LGBTQ+ fantasy, která má úžasnou atmosféru připomínající film Coco. Zamilovala jsem si i postavy a celkově za mě prostě super čtení.
Kluci ze hřbitova jsou po dlouhé době něčím novým v žánru young adult fantasy. Nedivím se zahraničnímu hypu okolo této knihy, zaslouží si ho!

whiolet
27.11.2022 3 z 5

Zajímavý příběh, ale jako celek mi to dohromady moc nesedlo.
Škoda.
Pochopila jsem to hlavní sdělení, tj. jak rodina a blízké okolí má problémy přijmout jinou orientaci, natož trans, ale tohle sdělení bych více ocenila v nějakém psychologickém dramatu než v lehké fantasy knize.

JitulHa
31.10.2022 4 z 5

Kluky ze hřbitova jsem měla delší dobu rozečtené, ale jak se říká nikdy neříkej nikdy. A kdy je lepší příležitost dočíst duchařský příběh z prostředí mexické kultury obestřený temnou atmosférou a špetkou magických rituálů, než právě na Halloween? Tato kniha je unikátní, ať už jde o vystavění světa, kde jsou jedinci obdaření mocí léčit ty potřebné a provázet ty zbloudilé, nebo pro charaktery svých hrdinů, kteří hledají nejen své pravé já, ale i svůj úděl a místo ve společnosti, v níž žijí. Mísí se zde také nadpřirozeno s dávnými tradicemi i odlišnými zvyklostmi. To vše krásně dotváří poměrné množství španělských frází, které možná mohou být pro někoho rušivé (dají se však docela snadno odvodit), navíc dodávají ději takový ten správný nádech exotična. Ve výsledku, jde o velmi nekonvenční a zajímavou knihu, byť nemusí hned zahrát na notu každému čtenáři, ale určitě stojí za druhý pohled. Zkrátka čtivo jako vystřižené pro ponuré podzimní večery.

Iva095
17.10.2022 4 z 5

Ze začátku mě knížka moc nebavila, ale po tom co se na scéně objevil Julian tak to začalo být zajímavé. Příběh ubíhal v celku rychle. Co mi celkem dost vadilo bylo hodně španělských výrazu. Průměrná oddychová knížka.

Grohlinka
10.10.2022 4 z 5

Asi bych normalne dala o hvezdicku min, protoze hlavniho padoucha a vlastne celou zapletku jsem odhalila v podstate na zacatku knihy, ale beru to tak, ze o tom tahle kniha vubec nebyla. Naopak ma obrovsky presah a knih s timhle nametem u nas moc nevychazi, spis jich vychazi zalostne malo. Takze pro vsechny, kdo mate radi latinskoamerickou kulturu a lasku ve vsech podobach a formach, dejte ji sanci, je rozhodne lepsi, nez jak ukazuje hodnoceni na databazi.

kajka.bhlv
25.09.2022 3 z 5

V první řadě chci říct, že kniha nebyla špatná. Určitě nebyla. Ale nesplnila má očekávání. Chápu, jak byla zaměřená spíš na problematiku transsexuality a celého problému přijetí v rodině a společnosti po změně pohlaví, ale potenciál celého spiritualismu byl strašně vyhozen pryč. Proto říkám - víc jaguářích démonů a míň trapných dialogů.

E-liška-S
01.09.2022 5 z 5

Popravdě, neočekávala jsem mnoho, ale když už se mi kniha dostala do ruky, říkala jsem si, proč ji neotevřít. A jsem tomu opravdu ráda!

Hned zezačátku musím říct, že velmi oceňuji, že autor do této knihy vložil tolik ze sebe sama. Už dříve mě zaujaly latino kultůra a tradice a diky Klukům ze hřbitova se o nich chci dozvědět ještě více. LGBT hlavní hrdina byl dle mého velmi pěkně napsaný. Ukázal nám toho spoustu ze "svého světa", ale zároveň to, že touží po tom samém jako skoro každý mladý člověk (nehledě na to, odkud je, jak se cítí a kdo se mu líbí) a to po přijetí a uznání. Stejně vyvedené byly dle mého i další postavy (opravdu jsem si všechny zamilovala, i když různými způsoby).

Za polovinou už mě vyloženě bolelo knihu odložit, byť na malou chvilku. Opravdu mě moc mile překvapila.

KateTheBlogger
14.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Jakmile jsem se do knihy začetla, tak jsem se ji nemohla nabažit. Autor od začátku prokládá děj velice jasnými náznaky, takže není vůbec složité rozluštit děj knihy. Proto mě opravdu překvapilo, že si to Yadriel neuvědomil mnohem dřív... ale to nic neubírá na tom, že mi naprosto sedlo prostředí, tématika i obě hlavní postavy. Chemie mezi nimi byla parádně vykreslená a naprosto uvěřitelná. Velice oceňují, že kniha vznikla, zejména díky tématice LGBT.

Tuti
10.07.2022 3 z 5

Za mě takový lepší průměr!
Taková lepší fanfikce...

plus za LGBT a zajímavé zpřístupnění mexické kultury ;-)

dawson321
22.06.2022 2 z 5

Bohužel jsem knihu nedočetl... pro mě vykreslovala tak neuchopitelnou a vzdálenou kulturu, že jsem se do knihy vůbec nemohl začíst. Tématika duší zemřelých mě moc nenadchla. Jiné LGBT young adult knihy se mi líbily více.

Evička2006
08.06.2022 5 z 5

Knížka se mi velmi líbila a přečetla jsem ji za jeden den, nemohla jsem se od ni odtrhnout. Moc hezky napsáná. Postavy pro mě byly sympatické. Bavila mě a líbilo se mi i téma, které je zajímavé a originální. Do konce jste nevěděli jak to dopadne. Ani mě nevadila ta španělština, i když se ji neučím a nemám k ní žádný vztah. V nějakých části jsem i brečela, ale byly části, kde jsem se musela usmívat nebo smát. Určitě si ji přečtu znovu. Doporučuju

BlueTer
17.05.2022 3 z 5

(SPOILER) Nakonec to tak slavné nebylo.. Dalo se to číst to ano, ale na začátku jsem myslela, že knihu odložím. Co mi strašně vadilo, byla ta španělština... Ano, kdyby to bylo pár slov, ale mnohdy to byly celé věty a dost zásadní a opravdu mě nebavilo, pořád odkládat a ťukat do překladače. Kdyby byl vzadu aspoň malý slovníček.
Strašně mi vadil ten konec. Ten zachrání jeho, jeho zachrání ona. No prostě najednou to jde. Rozuzlení už jsem tak nějak tušila od půlky knihy.
Ale naopak se mi moc líbilo prostředí, ve kterém se kniha odehrává. Trochu mě kniha zklamala a znova bych si ji už asi nepřečetla.

sgjoli
18.04.2022 3 z 5

Na tuto knihu mne nalákala řada aspektů. Jednak to téma lidí se schopnostmi vídat mrtvé a pomáhat zemřelým duším přecházet na druhý břeh. Je v tom spousta magických prvků, které mne uchvacovaly a u kterých se mi líbilo zpracování. Také zápletka samotná mi připadala zajímavá. Navíc kniha zobrazuje život mladého kluka, který je trans - čím si prochází, o jakých věcech přemýšlí, s jakými úskalími ve svém životě se setkává - takže pokud je i tohle něco, co v literatuře hledáte, tady to v nějaké míře dostanete.
Přesto knihu hodnotím nakonec jen průměrně. Ač mi námětem a výše zmíněnými tématy kniha seděla, měla jsem při čtení několik záseků, kdy jsem se musela nutit do čtení. Zatímco první polovina byla pro mne velmi dobře naplněná důležitými informacemi a dějově se vyvíjela svižně a pro mne uspokojivě, tak cca v polovině a lehce v druhé polovině se kniha na můj vkus až moc motala v kruzích. Občas jsem měla dojem, že se v knize některé věci moc opakují a řeší se pořád dokola. V určitém bodě ten děj za mne trochu stál na místě a já se v tom plácala. Ale poslední čtvrtina zase nabrala na obrátkách a konec za mne uspokojivý. Ale já už tomu bohužel neuměla věnovat tolik pozornosti.
Takže proto to hodnocení takové polovičaté. Skvělý námět, skvělá témata, ale za sebe bych si uměla představit, že by se to lehce proškrtalo a dějově to tak bylo nahuštěnější.

maja8148
15.04.2022 4 z 5

Tato kniha mě zaujala na první dobrou a to hlavně názvem. Miluji hřbitovy a stejně jako autor jsem na nich strávila podstatnou část svého mládí. Chodila jsem tam za školu a když jsem měla špatnou náladu.
Samozřejmě, že kdyby šlo jen o název tak se nejspíš do knihy nepustím, ovšem zde byl zajímavý i obsah knihy a tak jsem  po ní šáhla.
Než jsem ji začala číst, bála jsem se, že Yadriel bude transkluk jen proto, aby byl zajímavý a jen z toho důvodu, že udělat z postavy homosexuála už v dnešní době není dostatečně cool. A díkybohu to tak nebylo a to, že je Yadriel trans hrálo v příběhu velmi podstatnou roli, protože kdyby nebyl, tak by se vlastně velká část příběhu udála jinak, nebo by se možná ani neudála vůbec.
Jediné, co je škoda, tak kniha má cca 380 stránek a vám už někdy kolem 90. stránky dojde, kdo zabil Juliana a dokonce i čím a proč. To jediné mě na knize plné skvělých a dokonalých postav, zvyků a rodinných i sociálních vazeb mrzí. A abych byla upřímná právě díky té atmosféře, kouzlům, Yadrieově komunitě a Julianovy jsem se od knihy nemohla odtrhnout, protože to všechno bylo naprosto uchvacující a to i přes to, že příběh byl v podstatě od začátku naprosto předvídatelný a upřímně tam nebyla jediná věc, kterou bych nečekala, nebo která by mě alespoň trochu překvapila. Zde rozhodně zvítězila forma nad obsahem, protože forma je naprosto dokonalá a díky tomu odpustíte nedostatky v obsahu.

Bettybook
03.04.2022 5 z 5

Po dlouhé době kniha, která mě dokázala svým obsahem úplně rozsekat. Protože tohle bylo skvělé, boží atd. Jako pardon, ale já jsem byla naprosto okouzlena! Příběh nádherně plynul, postavy jsem si naprosto zamilovala, co víc si přát? To co jsem čekala, to jsem dostala v desetinásobné míře. A španělština v knize mi vůbec nevadila, ba naopak, ještě více upevnila příběhu tu dokonalou atmosféru, která mě provázela až do samotného konce. Rozhodně záležitost na kterou budu ještě dlouho vzpomínat. #Yadrian

DK197
29.03.2022 4 z 5

E-KNIHA: Milovnici španělštiny zbystřete - tato kniha je psaná česko-španělsky. To se mi strašně líbilo. K tomu zde najdeme povrchové přiblížení svátku Dia de (los) muertos. Magie je zajímavá a ústřední dvojice zábavná. Někdo píše, že mu postavy přišly ploché, mně to takhle stačilo. Nehledě na to, že příběh přibližuje myšlení transgender lidí, k čemuž jsem se dostala poprvé... Přála bych si některé okamžiky vidět na plátně (ale filmaři by to určitě zkazili). Každopádně kniha má jen jednu vadu - zápletka je rozpletená ve výsledku hrozně neoriginálně (nikoli ta milostná, ale ta temná) a kdo má něco načteno může ho to zklamat. Pro mě má kniha ovšem mnohem víc kladů, než záporů. Je zábavná, jazykově zajímavá a tematicky přínosná. Chci další knihu Aidena Thomase.