Kick-Ass: Nářez

Kick-Ass: Nářez https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36151/bmid_kick-ass-narez-eE3-36151.jpg 5 160 22

Kick-Ass: Nářez série

< 1. díl >

Chtěli byste se stát superhrdinou? Nasadit si masku, obléct si trikot a vyrazit do ulic potírat zlo? Tak tady je komiks přesně pro vás! Ten vám to vyžene z hlavy! Superhrdinové patří do komiksů a ne do reálného života. Aspoň do chvíle, kdy si obyčejný teenager Dave Lizewski oblékne kostým a začne bojovat se zločinem. Samozřejmě, dostane děsnou nakládačku. Jenže správný superhrdina se nedá zastavit... Zvlášť, kdy se stane hvězdou Youtube a má vlastní profil na MySpace. Kick-Ass: Nářez je další „nářez" z dílny Marka Millara, který zahanbuje snad i jeho zatím nejslavnější řežbu Wanted: Mrtvý nebo živý. Ale nejde jen o zábavné násilí, hlášky a cynický pohled na svět (komiksový i skutečný), ale i o úvahu nad podstatou superhrdinů... a jestli bychom to s tím trikotem přece jen neměli zkusit. Než to ještě zkusíte, tak si toto přečtěte, protože tohle vám to vyžene z hlavy!... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Kick-Ass 1 , 2009


více info...

Přidat komentář

jarynek
25.03.2023 5 z 5

Film patří mezi mé hodně oblíbené, Millar je také oblíbenec, přesto jsem se Kick-Assu (Nářez mi nějak nejde přes rty) doma v knihovničce dlouho vyhýbal, abych si nekazl dojem z filmu. Úplně zbytečná obava. Byla to skvělá zábavná, ale i krvavá jízda. Kniha snad ještě film překonává. Jediné mínus bylo, že při znalosti příběhu jsem neměl při čtení takové ty radostné pocity, kdy autor čtenáře překvapí při dějových zvratech. No i tak to stálo za to. Millar umí výborně uchopit téma superhrdinů z jiného pohledu než je mainstream. Povedlo se mu to v Ultimates, povedlo se mu to u Kick-Assu. No a samozřejmě skvělá je i kresba. Zabíječka je mnohem povedenější (taková milejší, dětštější, důvěryhodnější) než ve filmu. Tento zákusek si nechám chvíli uležet a pak s chutí na další díl.

fvalek
07.02.2023 5 z 5

Dobře, tak tohle je překvapení... Filmy mě zprvu vůbec neoslovily, zalíbily se mi až nějak dva roky dozadu, ale stejně jsem komiks pořád odkládal a neměl na něj chuť. Teď jsem se vlivem lednové pauzy ve vydávání k Nářezovi dostal a je to tedy vážně pecka. Všechno, co napíšu, bude objevení Ameriky s křížkem po funuse, ale bohužel, dříve to nešlo.

Samotný svět, který je velice podobný našemu, až je vlastně přesně náš, je krásně propracovaný a je tématem, které se v komiksech hodně autorů snaží využít, ale vlastně to vždy dopadne nějak fantasticky či sci-ficky... Tady je to přesně to, co čekáme a sice se z toho vyvine pěkný nářez, ale přesto nevybočíme ze zcela uvěřitelného základu. Celé téma komiksu je téma, které asi společností komiksových maniaků rezonuje dnes a stále, ale náš svět má poměrně přísnější zákony o mlácení lidí na ulici, stejně tak je mnohem nebezpečnější. Ale je to takový vlhký sen každého fanouška komiksu, udělat si kostým a někde pomáhat a bojovat se zločinem. Takže postava Davea je velmi sympatická a vyjadřuje tajný chtíč každého z nás. Jeho uvedení do praxe je ta třešnička na dortu, která z toho dělá akční příběh a ne realismus.

Celkově se mi zalíbilo i jak je příběh naturalistický, a to hlavně neustálou vulgaritou a náchylností k násilí, krvi apod. Co si budeme povídat, on je Dave docela vedlejší, protože ho extrémně zastiňuje Zabijačka, která je milionkrát roztomilejší než její filmová verze. Celkově ale skladba postav funguje skvěle a komiksu nechybí vážnost, dobré vyobrazení vztahů a sociálního prostředí a taky ta samotná akce. Inu... tenhle měsíc dokupuju celou sérii a už se těším! :)


Rollman
19.11.2020 5 z 5

Prvně se přiznám, že filmovou adaptaci mám nakoukanou asi 30x. Nedávno jsem se dostal i ke komiksu (konečně) a byl to nářez. Samotný koncept je krásnou METOU mezi superhero subžánrem a ještě k tomu mu nevadí si ze sebe udělat srandu. Hrdinové jsou skvěle napsaní, se správnými motivacemi a neskutečně nahláškovaní. Nechybí milión odkazů na komiksová díla i filmy. A hlavně je to děsně brutální a explicitní. Což je pro mě velký plusový bodík. Po dočtení mi bylo hned jasné, že i když je předloha malinko surovější, filmová adaptace (Teda prvního dílu určitě), je totálně přesná, dokonalá verze, která si u mě drží top kvalitu i dnes. Tohle byl milník jak v komiksovém světě, tak v tom filmovém. Rozhodně spokojenost a nemohu se dočkat jak se to bude vyvíjet dál.

B-artX
13.01.2019 5 z 5

Výborné čtení, které baví od začátku do konce. Děj nemá ani jeden slabší moment a já se velice bavil. Parádní kresba, originální postavy a super zápletka. Nářez je zkrátka nářez. Film je dle mého ještě o kategorii lepší, chybí mu sice zvrat se Zuřivcem, ale propracovanost postav, akční scény a cool momenty má znatelně lepší. Přesto hodnotím komiks plným počtem, skvělé čtení. Doporučuji.

raffi
07.09.2018 5 z 5

Môj prvý komiks, nečítala som dokonca ani Čtyřlístek :)
Poctivo som teda vyberala, čo si vziať ako prvé, aby ma to od tohoto žánru neodradilo. A neurobila som chybu! Parádny nárez... je jasné, budem pokračovať.

Wojta777
14.07.2018 5 z 5

Úžasný komiks s úžasným dějem a vážně super drsnýma postavam. Komiks obsahuje velké množství narážek na MARVEL a DC. Hlavní postava byla jako já. Taky četla komiksy, koukala na filmy o superhrdinech a seriály. Každý někdy chtěl být superhrdinou a tento komiks vám to vyžene z hlavy. Spousta násilí a božích hlásek. Všechno o čem každý geek sní. Vážně super komiks a proto dávám zasloužených 5 hvězdiček.

-Endy-
02.02.2018 5 z 5

No ty bláho, to je teda zabijácký nářez :-D
Samozřejmě kromě avizovaných príma věcí, jako jsou tuny krve, sprosťácké superhlášky či poletující končetiny, si všimněte třeba Daveova naprosto okouzlujícího sarkasmu, nápisů na tričkách nebo toho, jak se John Romita vyžívá v kreslení nosů a všeho, co z nich kape, teče nebo doutná!

Lenka.Vílka
14.01.2018 5 z 5

U komiksů se snažím vždy vybrat nějaký ten citát nebo hustou či vtipnou hlášku. Pokusím se i zde, ale bude to těžký. Nemám ale nervy, a asi ani licenci, na přepis celé knihy. Tak snad vyberu něco dobrého. A taky něco míň sprostýho. Protože, zlatíčka, jestli jste citlivá princezna nebo jemný gentleman, tady zapláčete. Protože vy to víte, píšou to na obálce. Tak si, do p#&i, nestěžujte, že to je sprostý! (V knize tahle cenzura není. Jako třeba u Deadpoola, kde to prostě kazí zážitek. Tady s plnou parádou.) I když se přiznám. S tím jak se překládá třeba věta: "He was fucking dead.", máme stále problém. U nás to drhne. Takže tenhle překlad často drhnul, páč tohle "expresní stupňovací vyjádření" stále překládáme jako prosté vložené ku&#a. Někdy to funguje, ale někdy fakt drhne.

("Jediný superlidi, na který jsem narazil, byla ujetá subkultura fetišistů, který si mě zřejmě vzali za vzor.")

Dave je úplně normální týpek, co čte komiksy. A má úplně normální kámoše. Co čtou taky komiksy. Takže v očích ostatních jsou vlastně něco jako retardi. A ta sexy kočka si Davea taky začne všímat až v moment, kdy si myslí, že prodává svý zadní vrátka (hlavně že všímá, tak co). Ale on je jenom normální kluk, jako všichni ostatní. Se spoustou orgasmů, pochopitelně. Když je sám doma. U netu. Takže jako každej kluk od vedle. Jenže tenhle kluk si na sebe vezme neopren (není bohatej, tak to není latex s odlitkem bradavek a sebevědomě zvětšeným rozkrokem) a stane se živým důkazem, že online nakupování by mělo být dovoleno pouze lidem se zdravým rozumem. Protože hned první záchrana skončí jeho záchranou. Ale ne, na držku nedostal až tolik. Jenom nečekal hit and run. Jó, to by se Spider-Manovi nestalo. On je totiž hrdina z lidu (mámu mu nezabil psycho zabiják, takže ani nemá trauma. Tečka.) a musí se hodně učit. Jako hodně. A aby v tom nebyl sám, pozná někoho, jako je on. A ještě někoho dalšího. Až na to, že mu zachrání pr&%l. Až na to, že je to holka. A už jsem zmínila, že jí je deset? Jo, to rozhodí kompas. Co bude dál je jenom na Davovi. Doporučuji to zjistit s ním, protože tenhle kluk valí. Jasně, Taťulda a Zabijačka nejsou jenom do počtu, ale i Dave valí. Hlavně, když neustále přemýšlí o tom, jestli mu to celý stojí za to.

("Když homosexuálního muže přitahuje pohled na těla jiných mužů, znamená to, že se někdy můžeš vzrušit nad sebou samým? Myslím jako tím, že by ses podíval do zrcadla? Stačí to k tomu, aby homosexuál dostal erekci?"..."No, jo. Jasně. To se děje v jednom kuse. Aspoň myslim.")

Viděla jsem film, ale kdyby se mě někdo zeptal, o čem to bylo, pamatuju si to k hit and run. Film mě prostě tolik nebavil, ale tohle je jiná liga. Komiks je totiž o nekonečno tříd nad ním. Je to sprostý, vtipný, násilný, krvavý, brutální. Už jsem zmínila vtipný?! A taky absolutně nekorektní.

("Slovníková definice demokrata?" ..."Zkurvený hovado, co bude demonstrovat za právo vraždit neviňátka, ale za sériový vrahy bude pořádat svíčkovej pochod.")

Ale nejlepší je asi to, jak autor bravurně balancuje nad tím, co chce komiksem vlastně říct. Dave je jinej hrdina než všichni ti ostatní. Chce být jinej než oni, ale zároveň je všechno přirovnáváno právě ke komiksovým hrdinům (ten by teď udělal to a tam to, teď jsem jako ten a tamten). K jeho hrdinům, o kterých si čte. Těm, kdo jsou jeho hrdinové. Ale zároveň na druhou stranu chce být sám sebou. Dost mi to připomnělo Ennisova Hitmana. Takže jasný, že super.

LordSnape
22.09.2016 5 z 5

Mark Millar není prostě jen další z řady autorů superhrdinských kokotů. Millar je doslova a do písmene pošahaný pračůrák, jinak by nemohl vytvořit zrovna tohle a přinutit Romitu Juniora pod pohružkou pomalýho znásilňování a pouštění elektrošoků do koulí, aby tak dobře kreslil. Je to asi jediný komiks, kde vystupují superhrdinové a který není zároveň vlastně ani sci-fi či fantasy. Tohle je zkurvená realita, vážení! Hlavně hrdina je totální přizdisráč, který se rozhodl, že si vezme tepláky a změní svět. Hned na první vycházce dostane nakládačku od bandy buzerantských vágusů a skončí ve špitále, kde mu daj do té duté hlavy kovové destičky. Pak se objeví Hit Girl s Big Daddy a komiks dostane úplně nový, brutální rozměr. Tady se pak láme chleba, odpadají zženštilí teplouši, frustrovaní panicové a kuřbuřti, co si doma honí péra nad Rihannou. Takže radím jedno - kupte si náhradní spoďáry, dejte si je do aktovky s kočkou Mícou, vemte si od maminky paličku na maso, běžte ven a kupte si ten zasraný komiks, ať vyjde další pokračování, vy zmrdský kundy!

Diabel
11.09.2016 5 z 5

Filmovou adaptaci jsem kdysi viděl v kině a pamatuji si velmi dobře, že to byl film, který mě po dlouhý době zvedl ze židle. Teprve nedávno jsem tento klenot uviděl v knihovně a nevěříčně na to koukám, aniž bych věděl, že tento komix vůbec existuje. Kouknu se a najednou než přijedu domů mám už půlku za sebou. Druhý den ráno čtu druhou půlku na hajzlu a znova mě to zvedlo na nohy, až jsem dočista zapoměl že to čtu na záchodě. Dave Lizewski to opět dokázal.

Jde vlastně o zcela archetypální příběh o zrodu a počínání superhrdiny. Ovšem jak většina ví, superhrdina je kluk, který ani omylem nemá superschopnosti a jeho rozhodnutí pomáhat lidem je tak idealistické až hrůza. Millar formuje dohromady příběh, kde se na pozadí hektolitrů krve vznáší myšlenky, kdo jsou vlastně superhrdinové, a k čemu je máme. Je opravdu nutné, mít superhrdinské schopnosti k tomu, abyste byli hrdinou? Je tedy zřejmé že ne. Stejně mě zarazila tak silná a neuvěřitelná vulgarita. :-) Vzhledem k tomu, že čeština má v tomto ohledu skutečně bohatou slovní zásobu, nebál se jí překladatel využít a to mě hodně potěšilo. Na Kick-Ass komixu mi vadila pouze jedina věc a to je opět český překlad a tím myslím zrovna jmená. Ty mohly ponechat s přehledem bez překladu, ale po chvili si na to stejně zvyknete...

John Romita, který se nám postaral o výtvarnou stránku, odvedl velmi slušnou práci. Jeho postavy perfektně vyjadřují emoce a vyzařuje z nich živost a pořádná dávka energie. Okénka jsou plná detailních záběrů na to, jak někdo někoho rozřezává, láme kosti a mlátí ho a všechno to působí jak realisticky, tak velmi komiksově a perfektně dotváří atmosféru celého komixu.
Kick-Ass rozhodně patří mezi TOP a měl by si ho přečíst každý fanda komixu.

Hodnotím 10/10

SolomonSane
29.06.2016 5 z 5

"Jak se desetiletá holka dostane k plamenometu?"
"Přes eBay."

Příběh, co má styl a parádní tempo.

Disease
08.02.2016 4 z 5

Po zkouknutí filmu jsem vůbec neměl potřebu tenhle comics číst. Nedávno se mi dostal v knihovně pod ruku, tak jsem to zkusil a dobře jsem udělal. Je to totiž o několik tříd lepší.

lyriq
11.11.2015 5 z 5

Větší nářez než film, a to už je co říct. Realističtější, zajímavější, určitě stojí za přečtení.

Covenant
24.10.2015 5 z 5

Tak tenhle komiks jsem zhltl během chvilky. Žádné hluché místo. Sprostá slova nebyla bezúčelná, akce byla tam, kde měla být a z ubožáka se přes noc nestal superhrdina se superschopnostmi. I když změna u něj proběhla, tak hlavně v jeho hlavě (nemyslím kovové destičky). Film byl dobrej, ale komiksu se prostě nevyrovná. A není to jen kvůli krvi a násilí bez cenzury skoro na každé stránce. Ani kvůli rychlému spádu. Ani kvůli dobře vystavěnému příběhu. Ani kvůli skvělému výtvarnému zpracování......co to melu, vlastně je to kvůli tomu.

memphisz
07.05.2015 5 z 5

Absolutní Kick-Ass s chytrou akcí, příběhem i neurážející brutalitou. Mark Millar zkrátka umí, příběh má nápad, postavy jsou vtipné a akce funguje. Rozhodně doporučuju.

hroubek
03.05.2015 5 z 5

Jako komiksový fanda si Kick-Ass nelze nezamilovat. Millar paroduje komiksový žánr a dodává mu realistický nadhled, aby ho v následujících několik stránkách znovu shodil a to s příchodem Big Daddyho a Hit-Girl. Na Millarovi se mi líbí, že jde dál, než všichni ostatní, je nekorektní a nebojí se pobuřovat. A to je právě na tomto komiksu úplně to nejlepší. Je to nehorázná zábava, i když se tady krájí lidi na kusy, připínají se tady elektrody na genitálie nebo někdo někomu rozbíjí ústa pendrekem. Je to brutální, nekompromisní, zábavný a hlavně je z toho cítit láska ke komiksovému žánru a k samotným superhrdinům.

3DD!3
18.11.2013 5 z 5

Nářez. Film u mě teď tak o dvě třídy klesl. Nekompromisnější originál nabízí (až je to paradoxní) větší formu realismu. Všechny postavy jsou tak nějak lidštější a dává to víc smysl. A závěr neuvěřitleně odsýpá.

fellaZ
23.07.2013 5 z 5

Úžasný komiks. Film ještě lepší =)

RaptoR
31.01.2013 5 z 5

Dave Lizewski nezní jako jmén pro opravdového hrdinu. Navíc se o opravdového hrdinu ani nejedná... Dokud si na e-bayi nekoupí zelený neopren... který mu nedá žádný schopnosti. Žádný radioaktivní pavouk, žádný mimozemský vysídlenec ani smrt rodičů. Jen obyčejnej klučina s obyčejným životem, který trochu moc žere komiksy... Dokud ovšem nepotká Taťuldu a Zabijačku - kteří se nesnaží mafiánům jen dát za uši a poslat je zpytovat svědomí někam do koutku, ale rovnou je zabíjí. A desetiletá holčička ohánějící se dvojicí samurajských mečů vypadá fantasticky! :) Kráglování zločinců ale samozřejmě naštve mafiánského bosse, který se rozhodne všechnu tu "maskovanou verbež rychle zhasnout."
Mark Millar opět nezklamal... Kick-ass opravdu pokračuje tam, kde ostatní komiksy končí. Precizní kresba od J. Romity jr. (u nás mu vychází např. Straczynskiho Spider-man) doslova lahodí oku. Samotný příběh je taky pěkný, jak se pubertální looser stane... on vlastně zůstane pubertálním looserem, ale měnís e jeho náhled na svět... Millar svůj příběh opět protchnutý cinismem jemu vlastním se spoustou, ale opravdu SPOUSTOU sprocstých slov.

Thunair
06.01.2012 5 z 5

Toto je AntiHrdinský comics. Je potřeba číst bez vztahu k filmu a užít si syrovost a ciničnost na plné pecky :)
Beztak všichni budete slintat nad HIt Girl čuňata.
5* a prominu i otřesnou kresbu páně Romity Jr.
kéž by se u tatíka naučil víc.