Kdybych tě našla

Kdybych tě našla https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414590/bmid_kdybych-te-nasla-Qbh-414590.jpg 4 114 28

Sedmnáctiletá Angie žije jen s mámou. Její otec zemřel, ještě než se narodila, a máma o něm skoro nemluví. Angie už se dávno vzdala naděje, že by se o něm někdy něco dozvěděla. Dokonce ani netuší, jak vypadal. Dokud nenajde v komodě obálku s fotografií, na níž je usměvavý mladík v objetí šťastného děvčete. Okamžitě pochopí, na koho se dívá, a jelikož jí nález nedá spát, rozhodne se začít pátrat. Když objeví důkazy o tom, že by dokonce mohla mít strýčka, začnou v ní hlodat pochybnosti. Co když jí máma lhala? Co když je všechno úplně jinak? Ve společnosti bývalého přítele se Angie vydává z Nového Mexika do Los Angeles, aby tam hledala svého otce. Cestou se dovídá nelehkou pravdu nejen o něm, ale taky o sobě...... celý text

Literatura světová Romány Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

In Search Of Us , 2018


více info...

Přidat komentář

PetraBery
26.03.2024 3 z 5

Hezký příběh dívky Angie, která se po nalezení fotografie rodičů rozhodne hledat svou rodinu. Dvě linky vyprávění, matky a dcery, se dobře doplňují a výsledkem je ukázka toho, jak silná může být láska mateřská i partnerská.

PREBURDA
13.01.2024 1 z 5

Tato kniha je víceméně cílená a psaná formou pro dnešní teenagery. Příběh amerického mládí matky a její dcery, ve většině velmi podobný. Až závěr knihy je strhující, překvapivý a četl se velmi dobře, jinak tuctově psané. Hlavně vkládané mezi řádky názvy písní a kdo zpívá, (nevím, proč měla autorka potřebu toto vypisovat )........působilo to, při četbě rušivě !! Knihu jsem četla pro ČV. Můj šálek kávy, to tedy není.


kata3529
10.11.2023 4 z 5

Skvostný příběh týkající se zejména mezilidských vztahů (rodinných, přátelských, ale i milostných), ve kterém se částečně řeší také rasismus, dospívání a alkoholismus. Naleznete v něm dvě linky, kdy jedna je zaměřena na přítomnost, kde hraje hlavní rolie Angie, druhá se zaobírá minulostí, kde ústřední roli představuje Marylin, Angiina maminka. Angie si nepřipadá nijak výjimečná, avšak to, co ji opravdu trápí je skutečnost, že se ona představuje jen jednu z davu, a tak na ní až příliš nezáleží. Možná, že i navzdory této myšlence se rozhodne vyhledat svého otce, o kterém ji Marylin tvrdí, že už je mrtvý. Podaří se Angie najít otce? Zvládne Marylin skutečnost, že její dcera už je skoro dospělá? Bude Angie na hledání sama?

Upřímně řečeno, ze začátku jsem měla problém se do knížky začíst, ale zároveň mi cosi říkalo, abych ji jen tak nenechala ležet, a dneska jsem opravdu ráda, že jsem ji dočetla. Ten příběh je skvělý, jsou tam zobrazeny jak ty kladné, tak záporné stránky života, a to je jedině dobře, neboť právě to mu přidává na uvěřitelnosti. A ten konec, tak ten je vskutku skvostný!

Pokud bych si z tohoto příběhu měla odnést jen jednu věc, tak to, že rodiče se vždy snaží dělat pro své děti maximum, i když to tak někdy na první pohled nevypadá.

Varjohukka
14.09.2023 5 z 5

Kniha mě (stejně jako autorčina prvotina Dopisy na konec světa) velmi překvapila tím, jak se mi dostala pod kůži a emočně mě vyždímala.

lapetitedeny
28.08.2022 5 z 5

Kdybych tě našla vypráví citlivý příběh o rodině, lásce, rasismu a dospívání. V současnosti sledujeme sedmnáctiletou Angie, která se vydává na cestu v naději, že najde otce, kterého nikdy nepoznala. V minulosti zase poznáváme její matku Marilyn v tom samém věku a pomalu odkrýváme příběh o tom, jak se poznala s otcem Angie.

Ava Dellaira velmi obratně pracuje s chronologií a způsobem, jakým se příběhy obou hrdinek prolínají. Neskáče pouze mezi minulostí a přítomností, ale současně se i v rámci jednotlivých kapitol hlavní hrdinky vrací a vzpomínají. Příběh přitom není vůbec zmatený, každý takový přesun je pečlivě zvolený a postupně pomáhá odhalovat další kousek skládanky.

V hlavní roli jsou především pocity hlavních hrdinek – láska, zármutek, strach, dospívání, snaha najít samu sebe… Postupně Marilyn a Angie sledujeme, jak je příběh mění a dozvídáme se o věcech, které definovaly to, kým jsou. Hlavní hrdinky jsou velmi okouzlující, postavy obecně jsou propracovány do detailů. Jsou realistické i se vším dobrým i zlým, nepatrné zvyky a úvahy jim dodávají na živosti a díky tomu všemu je velmi snadné se do nich vcítit.

Kniha je napsána s velkým citem pro detail, autorce se povedlo skvěle zachytit melancholickou atmosféru, která čtenáře doprovází na každé straně. Příběh je velmi emotivní, dokáže vás pohladit po duši i rozesmutnit. Vychází z témat, která se týkají nás všech a to mu dodává na síle. V jádru je to příběh, který by klidně mohl být tak reálný jako vy nebo já.

Kdybych tě našla je unikátní příběh plný citu, jaký jen tak nenajdete. Zejména prolínání různých časových rovin je naprosto geniální a pomáhá budovat napětí, takže i když kniha není sama o sobě plná akce, čtenář si nemůže pomoct a napjatě čeká, až se příběhy obou hrdinek konečně setkají a prolnou v jeden. Kdybych tě našla si rozhodně zaslouží velkou pozornost a pokud jste ji ještě nečetli, určitě byste to měli napravit. Pro mě to je rozhodně jeden z nejlepších příběhů, které jsem letos četla a velmi se těším, s čím autorka přijde dál, protože už její první kniha Dopisy na konec světa byla výborná.

kotatkoz
19.06.2022 4 z 5

K tomuto tématu mám trochu osobnější vztah, být objektivnější, asi by se slušelo dát jen tři hvězdy. První polovina se mi vlekla a těžko jsem si hledala chuť se dělší chvíli začíst, ale jakmile dorazila Angie do LA, začalo to pro mě nabírat spád a pak už jsem knížku nedala z ruky. Obálka je opravdu hezká, příběh poměrně originální, i díky dvěma hezky se prolínajícím příběhům, a postavy mi, až na Woodyho, byly sympatické a přirostly k srdci. Konec byl podle mého ideální, na jednu stranu happy end a přitom i trochu temnoty...

Anastazie0810
04.05.2022 3 z 5

Moje "recenze" se asi nebude moc lišit od jiných, co už tu jsou. Také jsem do knihy šla bez nějakých očekávání. Upoutala mě krásná obálka a název. Dostala jsem však o hodně víc. Matka, která bezmezně miluje svoji dceru ale chce nechat minulost za sebou. Dcera, která se snaží najít sama sebe ale i zjistit něco o své rodině a o svých kořenech.
Četlo se to hezky, prolínali se zde dva různé pohledy, dvě časové linie. Líbilo se mi, že jsou zde i zmíněny témata vážnějšího charakteru jako je např. rasismus a další.....
Krásný příběh. 3* jsem mu však dala proto, protože i přesto že to bylo opravdu pěkně napsané, jsou knihy co mě zasáhli víc.
Přesto si myslím že je to dobrá knížka :)

lucisa.n
26.03.2022 4 z 5

Musím říct, že před čtením jsem neměla úplně velká očekávání, přeci jen už dávno nejsem cílová skupina této knihy. Nicméně dokázala opravdu překvapit. 17-letá hlavní hrdinka se vydává odtajnit a poznat svoji rodinu, její názory a smýšlení dalece přesahují její věk. Byla jsem udržována v napětí, jak to všechno bylo a nakonec dopadne :)

maky1702
14.03.2022 4 z 5

Velmi milá oddychovka. Má relativně jednoduchou zápletku, první velké lásky matky a její dcery. Ale příběh má určitý přesah, je hodně o hledání sebe sama a částečně o rasismu. Postavy se občas chovaly naivně a nelogicky, obecně se mi ale kniha líbila a četla se dobře.

čuřil
25.01.2022 3 z 5

Kniha se prý četla dobře, ale je spíše pro teenagery, popisuje dospívání a mládí, o životě normálních lidí. Kniha pro pohodu a uvolnění. Četla dcera - předávám hodnocení.

RendyaDav
28.09.2021 5 z 5

Kniha mě velice mile překvapila. Líbilo se mi prolínání příběhu matky a dcery, a minulost a přítomnost. Konec knihy mě velice překvapil , nečekala jsem to .A je velice pravdivé jak dokáže minulost ovlivnit přítomnost. Autorka psaním příběhu plným emocí ,chce ukázat co můžeme svým konáním v životě napáchat a způsobit si.

domihruzkova
07.07.2021 4 z 5

Krásný a zároveň krutý a smutný příběh. Četla jsem na dovolené. Konec jsem nečekala.

kuky921
17.06.2021 3 z 5

Obálka je krásná, ale ten příběh by to chtělo dopilovat. Jako knížka k vodě, proč ne. Je to škoda.

jasmína
28.10.2020 2 z 5

Za mě bohužel ne, ale asi jsem na tento příběh už stará či nevím...

Určitě si najde a už i kniha své čtenáře našla, a to je dobře.


Souhlasím s Danago.

Janca001
17.10.2020 5 z 5

Tato knížka mě natolik zaujala, že nemám slov. Líbila se mi tam zahrnuta i ta minulost. Autorka to vážně skvěle napsala, moc se mi to líbilo. Bylo tam dobrodružství, romantika, prostě to co v knížce má být. Rozhodně doporučuji.

zamilov.do.knih
27.09.2020 5 z 5

Kniha se mi narozdíl od knihy Dopisy na konec světa od stejné autorky moc líbila. A to je pro mě překvapující, protože právě zmíněná kniha se mi vůbec nelíbila, hlavně proto, že mi nesedly postavy. V knize Kdybych tě našla jsem si postavy zamilovala. Kniha je rozdělená na dvě části, na část v přítomnosti z pohledu Angie a na část z minulosti z pohledu Marilyn, Angiiny matky. Více se mi líbily části z pohledu Marilyn, protože tam jsem si zamilovala dvě hlavní postavy, Marilyn a Jamese. Kniha je psaná v er-formě, což byl pro mě oproti Dopisům na konec světa nezvyk, protože ty byly psány v ich-formě, ale po čase jsem si přivykla a kochala se stylem psaní autorky a jazykovými prostředky autorky. Ale hlavním důvodem, proč se mi kniha tak moc líbila, byl ten, že kniha ve mně při čtení vyvolala spoustu pocitů. Při čtení jsem se culila, protože mezi postavami byla chemie a měly se moc rádi, byla jsem napjatá, jak kniha dopadne, byla jsem naštvaná na jednu zlou postavu a brečela jsem, když se dozvíme pravdu o otci Angie. A hlavně kvůli vyvolaným pocitům a dobrým postavám budu knihu hodnotit vysoce, přestože na začátku mi trvalo se začíst a někdy se děj táhl. I přes tyto věci knihu hodnotím velmi kladně, protože kniha je pro mě dokonalou YA romantikou.
~
9*/10*

Ashriel
19.07.2020 5 z 5

Tenhle poklad v krásné obálce s kolibříky rozhodně patří mezi knihy a příběhy, které se mě hluboce dotkly a budou mě v životě doprovázet dál.
Příběh byl pro mě hodně osobní, protože jsem podobně jako Angie vyrůstala bez táty a na mé otázky, které časem přicházely, se mi nedostávalo odpovědí. Mé hledání trvalo 34 let a s tátou jsem se minula o pouhých pár měsíců.
Všechno, co zůstalo nevyřčené, otázky, na které už se nikdy nedozvím odpovědi, ta divná prázdnota, když ve skládance vaší osobnosti chybí pár nejdůležitějších dílků... když vlastně nevíte, kdo jste... to všechno moc dobře znám, a proto mi postava a chování Angie byly blízké a pochopitelné.
Děj knihy tvoří dvě samostatné linky, které od sebe dělí 17 let - můžeme tak s mámou Marylin poznat její životní lásku, prožít spolu s ní chvíle, kdy se zakoukání postupně mění v zamilovanost, sledovat jejich postupné krůčky k sobě a pomalu rozplétat, co se tehdy vlastně stalo. V Angieině lince zase můžeme z jiného pohledu postupně rozplétat tajemství, které tak zásadně ovlivnilo její život, vnímat jeho dopad a vidět její první kroky k vlastní identitě, k nalezení sebe sama.
Střídání linek mě vůbec nerušilo, naopak se vzájemně hezky doplňovaly. Četla jsem jedním dechem, příběh měl tempo, nic mi v něm nechybělo, ani nepřebývalo. Oceňuju za mě skvěle uchopené pasáže týkající se intimity - otevřené, přirozené, upřímné - žádná červená knihovna, ani detaily na několik stránek. A klobouk dolů za opravdu realistické podání osobnosti a pocitů člověka, kterému chybí kus rodiny, kus vlastní identity, kus sebe sama.

Nikychlupova
14.07.2020 5 z 5

Velmi citlivý a krásný příběh, propojený generací, lehce se četl. Super oddechové čtení na léto.

SknihouVrukách
19.06.2020 3 z 5

Od Avy Delliary som už čítala jej knihu Listy do neba a keď som sa pustila do tejto knihy očakávalo som lepšiu knihu. Avšak Keby som ťa len našla bola na tej istej úrovni. Knihu som čítala dlho, pretože nebola to tá kniha, ktorú by som chcela čítať stále. Dej je písaný z dvoch pohľadov a pohľady sa striedajú po častiach. Nie je to zlý koncept, ale keď sa stane niečo zaujímavé na konci jednej časti a potom čítate 70 nudných strán, tak vás to naštve. Postavy boli pomerne sympatické a niektoré som si dosť obľúbila. Prvá polovica má veľmi nebavila, ale tá druhá je pomerne dobrá a bavila ma. Myslela som si, že pravda o smrti Jamesa bude iná a tá má veľmi prekvapila a naozaj som to nečakala. Kniha je jednoduchá oddychovka, ktorá má zaujímavejšiu téma, ale kniha nemala využití potenciál a to ma na nej sklamalo. 3,5⭐/5⭐

martinakraus
12.05.2020 4 z 5

Hodně příjemné čtení. Nerozbije vás to na milion kousků, ale rozhodně to ve vás zanechá takový zvláštní pocit a na některé myšlenky si po jejím přečtení vzpomenete "chca, nechca". Krásně psané, dojemné, celý příběh se odkrývá jako když se otevírá květina. Střídání dějových linek je přirozené a nijak neruší čtenářský zážitel.
A velký bod za to, že se konečně mluví o masturbaci - nejen teenagerů, ale taky dívek! Hurá, 21. století konečně dorazilo!