Kde jsi, lásko?

Kde jsi, lásko? https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154384/kde-jsi-lasko-154384.jpg 4 139 37

Některých špatných rozhodnutí můžeme už jen litovat. Anebo ne? Lucy přetéká štěstím. Je mladá, krásná a šťastně zasnoubená. Jejím chotěm se stane Daniel, bohatý a rozvážný muž, o němž sní nejedna slečna z vysoké společnosti. Lucy trápí jediné: proč Daniel otálí se sňatkem? Proč z ní neučiní svou ženu se vším všudy? Rozhodnuta dostat na svou otázku jednoznačnou odpověď se Lucy potají vydá za snoubencem, ale cestou ji potká nehoda. Heath Rayne ji sice zachránil před jistou smrtí, ale pošramocenou pověst mu to stejně nevylepšilo. I nadále je terčem všeobecného opovržení: pochází z Jihu, je podivného původu a nikdo neví, čím se živí. Zprvu jím pohrdá i Lucy, ale polibek, kterým Heathovi platí za svou záchranu, v ní probudí nečekanou touhu. A protože touha přetrvává, skončí Lucy v Heathově náručí znovu. Bohužel se tentokrát její poklesek neobejde bez svědků, a tak jí nezbývá nic jiného, než se za Heatha poníženě provdat. Pro takovou roli se ale přece nenarodila! Své rozčarování dává Heathovi najevo a ten jí oplácí stejnou mincí. Prvotní okouzlení je pryč, zbyl jen smutek. A touha po lásce. Mají vůbec šanci ji někdy nalézt?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Domino
Originální název:

Love, Come To Me , 1988


více info...

Přidat komentář

evismaior
22.05.2023 3 z 5

55% - Bylo zajímavé číst tuhle ranou Lisu Kleypas. S knížkou zasazenou do doby po skončení války Severu proti Jihu jsem se u ní nesetkala, oproti příběhům z viktoriánské Anglie je to docela změna, která by byla i příjemná, koneckonců tohle období znám především z druhé, té jižanské strany, tak, jak ho prožívala Scarlett O´Harová. Tady je hlavní hrdinkou seveřanka poměrně vzdělaná a přímočará Lucinda, která má k naší představě o feminismu mnohem blíž než jižanské krásky, jež se před muži s oblibou vydávají za husičky, aby jim tím lichotily. Přesto se právě do ní zakouká Heath pocházející z Jihu, a poté, co ji zkompromituje, se musejí vzít a hledat k sobě cestu, což je docela těžké, zvlášť když ji pak vytrhne z prostředí rodného městečka a odveze do Bostonu, kde se rozhodl koupit noviny a jejich prostřednictvím ovlivňovat smýšlení lidí. Jako příběh to tedy není úplně špatné, ale přiznávám, že jsem se s oběma hlavními hrdiny dost trápila, neboť jejich pohnutky k tomu či onomu jednání v jejich vztahu mě nezřídka udivovaly a příliš jsem nechápala, co vlastně pořád mezi sebou tak zbytečně složitě řeší.

Bergerac16
30.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Nevidím důvod pro tak nízké hodnocení a slabé komentáře. Původně mě od četby odradil krapýtek blbounký název a nižší hodnocení. Autorčin styl mi nepřijde začátečnický a zasazení do doby po občanské válce se podařilo se všemi reáliemi, skutečnými událostmi a neklidnou náladou ve společnosti.
Trochu mě mrzí, že jsou při stavbě příběhu použity hned dvě živelné události (tonutí, požár), pro mě na úkor věrohodnosti.
Téměř po celou dobu čtení jsem žasla, jak spolu můžou žít jižan a seveřanka v tak třeskuté době, a nehádat se na toto téma. Tento rozpor zahoří až na samém konci příběhu, kdy už jsem to opravdu nečekala, a Heathova slova jsou skutečně zraňující - navíc jimi hájí svou dávnou jižanskou lásku, kterou si právě přivedl domů: „Zatímco tys seděla v obchodě svého otce, cpala se bonbóny a koketovala se zákazníky, ona se děsila, že jí Yankeeové zapálí střechu nad hlavou, znásilní ji, zabijí anebo nechají zemřít hlady. Právě ovdověla. Viděla, jak se její sousedé a přátelé mezi sebou málem pozabíjeli kvůli Rekonstrukci, o níž jsi nadšeně diskutovala s ostatními dámami nad kávou a zákuskem. Až se zase začneš litovat, tak si na tohle vzpomeň.“
Téma divoké doby po válce, příběh jižana podnikajícího na severu, motiv zrušeného tříletého zasnoubení a přistižení při nevěře jsem od Kleypasové ještě nikde nečetla, a bavilo mě to. Peripetie kolem nové koncepce Examineru a hádky s Redmondem byly taky velkým osvěžením. Moc jsem ocenila, že hlavní hrdina si svou kariéru teprve buduje a rve se o ni, protože obvyklí zámožní hrdinové, které Kleypasová popisuje jako závratně zbohatlé milionáře (Winterborne, Hunt, McKenna) z původně chudých poměrů, jsou pro mě v tomto příliš pohádkoví. V tomto je Heath Rayne o dost opravdovější a víc mě jeho boj o místo na slunci vtáhl do děje.
Podobně jako v sérii o Valerandových, McKennovi a Rutledgeovi jsou i tady milostné scény trochu na hraně a o nátlaku; tedy jinak, než je tomu u obvyklých historických romancí, ale vnáší to do příběhu napětí, hrdinové nejsou černobílí, Lucy i Heath v sobě vzájemně probouzejí to horší ze svých povah – do doby, než oba moudře složí zbraně. A že Lucy k tomu bude potřebovat opravdu hodně nadhledu, jelikož její manžel ji má sice přečtenou velice dobře, ale sděluje jí ty pravdy naprosto bez obalu, neúměrně její nezkušenosti a poměrně tvrdě.


petulkapeta
23.08.2022 5 z 5

Když už nic jiného, tak pro tohle by se měl každý muž oženit. Pro možnost spát každou noc se stejnou ženou, uvyknout její vůni, jejímu tělu, způsobu dýchání.

„Bylas mi oporou, když jsem to potřeboval. Dovol mi oplatit ti stejnou mincí. Pověz mi, čeho se bojíš, a já ti vysvětlím, proč jsou tvoje obavy zbytečné."

Moc krasny příběh z doby z které jsem nic jeste nečetla. Heath byl mužem, ktereho by chtěla skoro každá a Lucy, proste jsem nechapala jak mohla chtit Daniela..

mina_harker
22.07.2022 3 z 5

Oceňuji, že příběh se dotýkal důležitých částí americké historie. Také to, že postavy řešily i vážné problémy a příběh se neodehrával jen v posteli byla příjemná změna proti jiným knihám tohoto typu. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že to ústřední dvojici nemohlo tak úplně klapat - přece jen Heath si nechával stále svoje nejniternější pocity a vzpomínky pro sebe, byl často v zaměstnání a na svoji ženu neměl tolik času...

Radka1727
20.02.2022 4 z 5

I když je znát, že je to autorčina prvotina (Čekanky i Ravenelovi jsou úplně jiný level),tak se mi to líbilo. Možná mi jen chyběl epilog ... Lucy mi připomínala Scarlett, která byla taky dlouho zblázněná do Ashleyho,aby pak zjistila, že láskou jejího života je Rhett ...

Míša12
07.09.2020 5 z 5

Krásná romantická knížka.... nejdříve se mi do ní moc nechtělo, protože jsem byla ovlivněna nízkým hodnocením a některými názory,ale teď jsem moooc spokojená, že jsem se do čtení dala:-)...

DUNIKO
06.09.2020 5 z 5

Krásné.Moje první knížka od autorky která není z Anglie a moc se jí povedla.

Irenka8
27.05.2020 5 z 5

Knížka se mi líbila. Myslím, že na prvotinu je super. Samozřejmě je jiná, než Čekanky nebo Ravenelovi, ale musím říct, že jsem byla tak zvědavá, jak to celé bude pokračovat, že jsem se nemohla odtrhnout.

Ludus75
10.09.2019 4 z 5

Upřímně řečeno po přečtení některých komentářů níže jsem vůbec neměla chuť pustit se do čtení této knížky, ale kvůli nedostatku jiných titulů po dvouměsíční uzavírce knihovny, jsem po knížce nakonec sáhla a vůbec nelituji. I když jsem za poslední rok přečetla víc než dvě stě knih a od Lisy všechno (něco i v originále) nepovažuji se za natolik etudovaneho literárního kritika, abych knihu hodnotila jako slabou, poukazovala na mnohá hluchá místa a otírala se o to, že se jedná o autorčinu prvotinu... inu každý nějak začínáme. Já jsem si příběh užila a ani trochu jsem se nenudila. Nenechte se odradit komentari a s chutí se pusťte do čtení!!! Je pravda, že se jedná o trochu jiný příběh, než na který jsme zvyklí, oprostite se od Anglie a všech těch lordů a slečinek z dobrých rodin, užijete si příběh z USA z období po skončení války Jihu proti Severu, hlavní hrdinové jsou "obycejnejsi lide" se svými problémy a možná že právě proto jsou o to víc sympatičtější.

helenkan
30.05.2019 5 z 5

Ještě že se od toho Daniela odpoutala. Byl to blb. :-) Já si tu romantiku pěkně vychutnala. Lucy a Heath sympatická dvojka.

Kamiliana
21.02.2019 5 z 5

Já jsem příběh četla velice dychtivě a najednou jsem si uvědomila, že jsem za stranou sto, ani o tom nevím. Ocenila jsem skvělé vyjádření nálad i popis vztahů mezi Severem a Jihem.

avalonek
18.07.2018 5 z 5

Krásné čtení.Obdivovala jsem Lucy,že byla tak trpělivá a snášela to chování,které občas předváděl Heath..Ale strach z předchozího zklamání se musí překonat a nakonec se zadařilo a vše dopadlo dobře..A co Damon,jak s ním to bude,co jeho příběh??

vcielka
28.06.2018 3 z 5

No tak, kde zacat. Asi tym ze som z nej pred rokom precitala 10% a nedokazala som ju dalej citat. Vidno ze je tu autorka este nevypisana a styl je kostrbaty. Pri dialogoch postav mam chut si buchat hlavu o stenu. Vcera som sa k nej konecne vratila a docitala som ju. Nelutujem. Miestami ma strasne chytila, miestami som skripala zubami. Pribeh pekny s hlbokou myslienkou i potencialom ale nejak autorke miestami akoby unikal. Chcelo tam prehlbit niektore pasaze a aj charaktery. Vystupnovat niektore konflikty. Napr Heathova byvala laska alebo Lucyin byvaly snubenec a jeho nova snubenica a Heathov spolocnik. Tam je plno nacrtnutych konfliktov ktore sa dalej nijak nerozvijaju. Dokonca i medzi hlavnymi hrdinami je to take... neviem ako to presne nazvat. Nie celkom nemastne neslane ale chyba mi tam toho vela medzi nimi. Lisa ale na to prisla a to co tu chyba bohato dava do dalsich svojich knih. Je uplne vidno ako sa krasne vypracovala s trochu aivneho pribehu ale s hlbokou temou, ktoru zial nezvlasla tak podtrhnut ako v odviate vetrom alebo sever a juh ale zato malo tej hlbky a tych pravych zivotnych problemov nez v ostatnych jej knizkach co hodnotim na tejto knizke dost kladne. Ku koncu sa trochu jej kostrbaty styl zlepsil ale nie o moc ale precitat sa to nakoniec dalo. Koniec zial ma az tak nechytil a ani ma nenaplnil, ale zato som zostala po nom hladna a zamyslena akoby som cakala nieco dalej a to sa z inej stranky tiez pocita.

Domkar9116
21.05.2018 3 z 5

Ouu, první kniha od Lisy, kterou jsem zatím nedočetla. Nechytlavá, příběh nic moc, postavy nic moc, ano je to její prvotina a je to celkem znát...Snad se k ní někdy vrátím a alespoň jí dočtu. Jinak vše ostatní od Lisy je prostě THE BEST, MUST HAVE,...a všecky tyhle věci :-D :-D

ariel platto
22.03.2018 5 z 5

Nevím, proč je kniha v modrých číslech a nevím, proč se nelíbí a zdůrazňuje, že se jedná o její prvotinu. Hrdinové byli syroví, prostě skuteční a autorka je opět bravurně rozehrála, že se při čtení zhmotnili...

zinon
10.02.2018 4 z 5

Tuto autorku mám moc ráda, ale tato knížka na 5 hvězdiček u mě není. Konec se mi moc nelíbil a celkově měla několik slabých míst. Jde poznat, že je to její prvotina.

karamelka57
11.08.2017 3 z 5

....akurát by som si dovolila skritizovať slovenský preklad, že si v manželstve po mnohých prevášnených nociach stále vykali....

karamelka57
10.08.2017 3 z 5

Bolo to pekné. Aj ked súhlasím, že čosi tomu chýbalo, nevtrhlo ma to do deja, skôr akoby som príbeh sledovala skrz dymovú záclonu. Napriek tomu hodnotím ako pekný príbeh a určite sa k nej v budúcnosti rada vrátim.

PerlaZP
09.06.2017 4 z 5

Příběh se mi docela dobře četl, ale podle mě zde zůstalo několik věcí nevyřešených. Docela by mě, totiž zajímalo, jak nakonec dopadli Sally s Danielem a nebo Damon – takže, tady by klidně, ještě mohl vzniknout nějaký další příběh…
Knížce dávám čtyři hvězdičky a velké plus si určitě zaslouží i obálka, která se moc povedla…

Majdule
13.04.2017 4 z 5

Další americká romance se vymyká zejména velkou vnitřní proměnou hrdinky. A silné hrdinky je jedna ze silných stránek Lisy Kleypas.