Kavárna Union

Kavárna Union https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145570/mid_kavarna-union-hGn-145570.png 5 4 2

Sborník vzpomínek pamětníku.Roku 1923 marně volal Karel Čapek ve svém článku v Lidových novinách KLUB za starou Prahu o zachranu kavárny Union. Příliš moho uměleckých generací se zde scházelo k bouřlivým debatám, rozpáleným mladickým vyměnám názorů,zábavám,než aby se všem jimž se stala polovičním domovem nezdálo její zbourání činem barbarským. Kavárna přece zmizela a před námi leží hrst vzpomínek nejvěrnějších návštěvníků o zakladatelích proslulé kavárenské tradice V.H. Brunnerovi,Fr. Kyselovi, o bratrech Čapcích, Fr. Langrovi, J. Haškovi, J. Lady až po nejmladší umělce, kteří zažili již jen konec slávy umělecké kavárny.... celý text

Přidat komentář

1amu
18.06.2020 5 z 5

"Byla jednou jedna kavárna. Byla v prvním patře starého pražského domu v čp.342 na rohu Národní třídy (tenkrát Ferdinandova) a Perštýna. Byla to kavárna, jak má být a jakých již není. Neslula dobrou kávou ani vybraným pečivem, ani výpravností. Její slávu zajistili její stálí hosté a vrchní pan František Patera."
O kavárně Union jsem skoro nic nevěděl. A úplnou náhodou jsem v knihovně objevil útlou knížečku s podtitulem Sborník vzpomínek pamětníků. Vždy na prvním místě jmenují pana vrchního P. jako neúnavného obsluhovače návštěvníků, zásobovatele českého i zahraničního tisku (dokonce i z Francie a Anglie), který vše obstarával ze svého zpropitného. Ale to nejdůležitější - byl vždy ochotný finančník ve věcech drobných i větších půjček. Třeba J.Hašek mu dlužil přes celou I.sv.válku.
V poválečných létech za první republiky Unionka, žijíc ze starých tradic, nakrátko oživla, ale nebyla to ona kavárnička z předválečných let. Ona tehdejší bohémská družina se rozprchla. Téměř všichni zaujali ve veřejném životě významná postavení
Končím roztomilou příhodou v hlavní roli s panem vrchním Paterou :
"A co se Patery natrápili studenti svou věčně prázdnou kapsou. Jeden z nich, jakýsi Tvrzický si od pana vrchního půjčoval den co den. Před válkou odcestoval do Ameriky a vrátil se po převratu. Jeho první cesta vedla samozřejmě do Unionky. Sedl si ke stolu a optal se pana vrchního kolik že mu dluží. Pan Patera měl dluhy v malíčku-dělá to vašnosto dohromady 200 korun.Tvrzický vytáhl ze šrajtofle 200 dolarů. Pan vrchní ještě dlouho vykládal štamgastům tuto příhodu se závěrem - To je gentleman, to je gentleman ! "

maryzka
20.01.2013 3 z 5

Po přečtení této knihy si člověk řekne, že by rád chodil do kavárny Union a potkával tam rád vrchního Pateru. Pan Patera symbolizoval vrchního a člověka s obchodním duchem, břitkým humorem a odrážet nepříjemné hosty, Unionku navštěvovali umělci, kteří třeli bídu s nouzí a v současnosti se o nich učíme v literatuře,jejich malířská díla dosahují gastronomických částek a přitom v Unionce neměli často ani na kafe. Nejznámějším návštevníkem byl Jaroslav Hašek, Josef Lada, Brunner, Štursa, z nejmladších to byl Jaroslav Seifert,Michal Rosemberg, který sledoval uzavření kavárny v roce 1941 nemeckými vojsky. Po válce byla činnost obnovena pouze krátce nebot v roce 1949 byla zbořena- tentokrát definitívně.