Jmenuji se Václav a zachráním ti život

Jmenuji se Václav a zachráním ti život
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504952/bmid_jmenuji-se-vaclav-a-zachranim-ti-zi-J5O-504952.jpg 5 10 10

True Road Liebe Story aneb první román improvizátora, učitele improvizace a cestovatele Václava Wortnera. Otočím se a za mnou se usmívá Jasmin. Trochu jsme se prali na trávě a pak jsme v tom vedru leželi na zemi zpocení. Jsem úplně slaný. Really? zeptala se a olízla mi ruku. Jo, jseš slaný. V tu chvíli jsem věděl, že je to holka pro mě. V tu chvíli jsem věděl, že se kvůli ní naučím německy. V tu chvíli jsem věděl, že chci, aby naše děti měly její oči. V tu chvíli jsem ale ještě nevěděl, jestli spolu nalezneme středobod vesmíru, nebo ho oba ztratíme. A nevěděl jsem to v Budějcích, Nepálu, Chicagu ani v Kolumbii, nevěděl jsem to na Letné ani ve Vídni, na louce mezi hipíky a divoženkami, ani v korporátu mezi kravaťáky, ani na jevišti mezi herečkami a tanečnicemi. Nevěděl jsem to ještě dalších devět let.... celý text

Přidat komentář

Lenchov
včera 5 z 5

Velmi čtivá a poutavá kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout. Nepopisuje jen osobní milostný život autora, ale obsahuje i mnoho zajímavých osobitých cestovatelských zážitků. Určitě doporučuji.

Markéta_Jeffi
včera 5 z 5

Od první kapitoly mi kniha svou formou připomínala Kerouacovo legendární "Na cestě". Proud myšlenek, který v dlouhých souvětích prolíná současnost, vzpomínky a zamyšlení, aby se zase vrátil k současnosti. Připadalo mi to osvěžující a divoké, možná bylo i autorovým záměrem takto lépe uchopit popisovanou životní etapu nebo nespoutanost emocí a valících se myšlenek. Postupně se příběh stává strukturovanější, i když se k překotným myšlenkám zase občas vrací.

Na rozdíl od Kerouaca (a proto 5 hvězdiček) se ale děj netočí kolem sjetých a opilých hipíků, přestože hipíci i zde mají svoje místo. Je to spíš příběh jedné lásky a dvou rozdílných lidí. Tak trochu cestopis zeměpisný i vztahový. Hlavní hrdina hledá sebe i ženu svého života, ale i přes svou váhavost na mě působí spíše vyzrále - pochybuje o sobě, reflektuje svoje jednání (až na pár vyjímek), jeho vnitřní cesta mi připadala zajímavá a v závěru inspirativní.

Až na konci příběhu jsem si dala dohromady, proč se nejspíš kniha jmenuje, jak se jmenuje a proč je na přebalu vlna (toto není spoiler).
K této knížce se jednou ráda vrátím pro její čtivost, příchuť dobrodružství, autenticitu a hloubku. A možná i proto, že "Tresku" a "Šemíka" znám osobně a to mě taky dost bavilo.


Marurxx
předevčírem 5 z 5

První ústřižky z knihy jsem slyšela přímo od autora na autorském čtení. Pamatuju si, že mi ta kniha tak nějak zlomila srdce. Ale jako nádherně. Ona je totiž psána s takovou bezprostřední lehkostí, až má člověk pocit, že si autorův pohled na svět přenáší na sebe. Všechny pocity, proudy myšlenek, tiché úvahy i cestovatelské zážitky mi vyprávěl Václavův hlas, který jsem už znala. A byl to výbuch emocí. Obrovskej.
Jako mladému čtenáři mi kniha i takovým zvláštním způsobem otvírala svět. Jakoby mi ukazovala, co všechno je tam venku, co ještě můžem zažít, cítit, a že je to uplně běžný.
Občas se mi vrací některé myšlenky z knihy, hlavně ty smutný. Ty smutný jsou totiž obzvlášť dobře napsaný.

Hanourm
předevčírem 5 z 5

Kdo by to byl řekl, že tak malá nenápadná kniha vyvolá u čtenáře tolik emocí. Smích, slzy smutku i dojetí vystřídala i nejniternější touha žít tak, aby se člověk nikdy za nic nemusel stydět, ale zároveň, aby životu jako takovému nezůstal nic dlužen. Nemohla jsem se odtrhnout. Kniha je psaná lehce, čte se rychle, a přesto jsem se několikrát při čtení zastavila a to nad jednotlivými filosofickými přemítačkami autora, jelikož se nepopiratelně dotýkají i mého života osobně. Krásný, strhující, zábavný cestovatelský autobiografický román plný hlubokého citu, filosofických úvah, dobrodružných zážitků z cest a romantických, ale i bolestných zkušeností. Ze srdce děkuji autorovi za tento počin!

Aknedz168
19.04.2023

Knižní lahůdka, která je napsána vtipně, svižně a navíc patří mezi ty knihy, které nemůžete odložit, dokud je nedočtete. Prostě rychlá jízda, ze které nemůžete a už vůbec nechcete vystoupit. Ačkoliv je to zaměřeno hlavně na začátek, průběh a především konec jednoho vztahu, navštívíte přitom Chicago, Indii, jižní Čechy, Alpy atd. a to včetně zajímavého kontextu a stručného historického exkurzu. Tato kniha mi rozšířila vnímání toho, co znamená být lidskou bytostí.

pavel75299
22.01.2023 5 z 5

Kniha je psaná jakoby myšlenkový proud. Bez uvozovek pro přímou řeč, míchá se děj se vzpomínkami a úvahami. Je to nezvyklou, ale velmi čtivá forma, která podtrhuje naléhavost situací a myšlenek. Psaná velice autenticky, uvěřitelně a dle mých informací je částečně autobiografická. Nutno však podotknout, že autor žije pro nás obyčejné smrtelníky dost neuvěřitelný život. Je krásné nahlédnout pod pokličku a chvíli si představit sebe na místě autora. Přiběhem se prolíná vztahová linka, která jistě zaujme každého, kdo si prošel nějakou větší krizí v dlouhém vztahu. Autentických textů o takto důležitých tématech je málo. Díky za to!

JaSuHonza
18.01.2023 5 z 5

Malá kniha, ale velká zábava. Perfektně se čte. Pro mě osobně nahléhnutí do světa, který vlastně neznám. Zajímavé autorovy zážitky i myšlenky. Je to menší kniha, taková jednohubka. Ideální vzít někam sebou a společně s autorem prožít jeho zážitky i love story.

Autorovy knížky

2022  90%Jmenuji se Václav a zachráním ti život