Ještě než umřu

Ještě než umřu https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56619/bmid_jeste-nez-umru-DcA-56619.jpg 4 365 99

Sedmnáctiletá Tessa má stejné pocity, touhy a plány jako její vrstevníci. Na jejich uskutečnění má ovšem podstatně méně času. Trpí leukémií v pokročilém stadiu a v takovém rozsahu, že není možná žádná další léčba. Tessa se smiřuje s neodvratným osudem svérázným způsobem: sepíše si seznam věcí, které by ještě chtěla stihnout, dokázat, zažít, a pokud jí zdravotní stav dovolí, pustí se bezhlavě do jejich plnění. Hluboká a pochopitelná lidská touha chovat se někdy jinak, než je běžné, porušit zákony, prožít skutečné dobrodružství, bláznivě se zamilovat, uniknout ze všednosti a konvencí se v kulisách umírání a omezeného času mění v napínavý a překotný boj o holé přežití, o samou podstatu lidské existence. Intenzivní příběh odkrývající pozadí zamotaných rodinných vztahů, skrytých bolestí, příběh o rodičovské, sourozenecké a partnerské lásce, příběh o smíření a pomíjivosti všedních problémů promlouvá svou neúprosností, nesentimentalitou a jednoduchostí ke všem generacím čtenářů.... celý text

Literatura světová Romány Zdraví
Vydáno: , Eroika
Originální název:

Before I Die , 2007


více info...

Přidat komentář

E.T.007
07.10.2023 4 z 5

Príbeh, pri ktorom už od začiatku viete, že nebude mať happy end. Napriek ťaživej téme sa v ňom občas vyskytli situácie, pri ktorých som sa zasmiala. Inokedy mi zas zrak zastreli slzy. Kniha rozhodne stojí za prečítanie.

Nikusha
11.05.2023 2 z 5

Já vím, že je to strašně těžké téma, srdcervoucí. Ale nějak mě to "nebavilo" v tom smyslu, že jsem pak už jen přeskakovala řádky, abych to dočetla do konce. Ta kamarádka Zoey (či jak se jmenovala) mě strašně štvala.


Garfinela
15.07.2022 5 z 5

Knížka ve mě zanechala hluboký dojem. Je totiž velice, velice uvěřitelná. Líbí se mi jak se postavy chovají, líbí se mi právě to, že se nechovají vždy tak, jak se popisuje jinde. Jsou prostě opravdoví, se všema chybama, náladama. Uff. Opravdový prožitek. Určitě si ji budu na rozdíl od jiných knih pamatovat

Ládja
11.07.2022 1 z 5

Kdyby nebylo posledních cca 20 stran, které hrají hodně na emoční notu, tak kniha byla ztráta času...

Marsí5
10.07.2022

(SPOILER) Nejdříve jsem viděla film. Zanechal ve mně opravdu hluboký dojem a když si chci někdy u romantiky pobrečet, vracívám se k němu.
Až po několika letech jsem zjistila, že existuje i knižní předloha. Oproti filmovému zpracování se mi příběh nelíbil, nejedná se o takovou romantiku, jak jsem si myslela, hlavní postava mě svým chováním rozčilovala a nápad se seznamem neměl tak hluboký význam jako ve filmu.
Nepopírám, že se jedná o silné a smutné téma, ale v tomto zpracování jsem nedokázala s hlavní hrdinkou soucítit a kromě několika konkrétních okamžiků jsem děj moc neprožívala.

Ivana09
30.05.2022 4 z 5

Napřed jsem viděla film, poté jsem si náhodou všimla, že je i kniha.
Líbilo se mi,jak je to psané, různé popisy apod. Ale i tak se mi víc líbilo filmové zpracování.

barbora1636
16.05.2022 5 z 5

Jedna z nejsilnějších knižek které jsme četla, smekám před paní Downhamovou! Dobrá knížka je ta, která vás vtáhne do děje, vyvolá spoustu emocí, nepustí vás a utkví Vám v hlavě. A to je přesně tahle kniha...úplně přirozeně mi přišlo, že Tessu znám, cítila jsem všechny ty šílené emoce jako bych byla jeden z jejich nejbližších lidi...a tomu se říká síla psaní! Smekám!

Lily101
23.01.2022 5 z 5

Dost dojemné, ale to spíš ukazuje na talent spisovatelky psát autenticky.

AkiB
02.09.2021 3 z 5

Od knihy jsem čekala něco trochu jiného, moc mi nesedl styl psaní. Po přečtení knihy jsem se podívala i na filmové zpracování a možná bylo o chloupek lepší než kniha, ačkoli se ve filmu hodně věcí lišilo. Myslím si, že na téma umírání a rakovina jsou mnohem lepší knihy.

hopen
25.02.2021 5 z 5

Moc pěkná kniha , všem doporučuju. Nechápu jak mi mohla kniha uniknout.

Anna 13
24.10.2020 5 z 5

SPOILERY

Když autorka nechává svou Tessu umírat... otevírá nám cestu k opravdovému životu.
Když Tessa umírá, probouzí v nás lásku ke všemu, co máme, co můžeme, co musíme.
Když Tesa odchází, my chceme žít. Chceme si najednou všímat i toho, že nám do čaje svítí slunce.
Když Tessa opouští svět, máme strach. Cítíme toho tolik a přijde nám to tak autentické, tak dobře možné...
Tato kniha na konci umírá v té nejkrásnější a nejupřímnější podobě.
Možná nikdy nebudete číst nic podobného.


Četla jsem ji ve třinácti, nyní jsem se k ní vrátila. Tušila jsem, že z toho zase budu špatná a že ji nedokážu číst před spaním. Ale také jsem věděla, že Downhamová píše nebojácně, okázale a statečně. Kdo jednou tuto knihu přečte, má ji už napořád. Už se jí nedokáže pustit. Ať je mu kolik chce let.

Nebojte se do toho na konci položit. Brečte, prociťte tu bolest, dýchejte... Milujte tu knihu až do konce, i když se jí vlastně bojíte. Je neuvěřitelné, co dokáží slova a lidi jako Jenny Downham.

Děkuji...

kofina
09.07.2020 5 z 5

Pro mě to bylo celé takové hezky uvěřitelné. Myslím tím celé to chování umírajícího člověka, vnitřní boj, občasné zkratkovité chování, "spratkovitost", někdy zádumčivost a deprese, jindy snahu o vytřískání z toho zbytku života ještě něco navíc.
Věřím, že je to kniha, která ve Vás něco probudí, ať už třeba uvědomění si vlastního zdraví nebo štěstí. Mě to donutilo přemýšlet i nad tím, jak bych se asi chovala a co bych chtěla v její situaci já.
A taky kdy se doopravdy cítíme naživu?

Aprilek
27.06.2020 5 z 5

Velmi smutné

edisek83
17.05.2020 5 z 5

Celý den jsem četla a četla....a brečela a brečela...

Sarrah
02.04.2020 2 z 5

Upřímně, mě kniha neoslovila. Nedoporučila bych ji.

Jass
24.03.2020 4 z 5

Myslela jsem si, že jsem s knížkami o rakovině skončila... pak jsem ale tuhle viděla ve výprodeji za 15 korun (no, nekupte to...), kdysi dávno už jsem viděla film a tak jsem věděla, že ten příběh není špatný a byla jsem docela zvědavá... K čemu jsem dospěla? Není to kniha o rakovině, je to kniha o životě. Je o těch běžných malých věcech, kterých si ani nevšimneme. Je o sobectví a touze - mít ještě trochu víc času, víc všeho. Je o bolesti a o tom, že někdy to za tu bolest stojí.
Příběh Tessy a Zoey spolu tvoří unikátní celek a tahle kombinace příběhu dodává úplně nový rozměr. Nechci spoilerovat a kdo četl tak ví, o čem mluvím... Adam je samozřejmě hrdina a stejně tak Tessin otec. A Cal... ten mi lámal srdce. Pokud si chcete/potřebujete trochu poplakat, tak tahle kniha je rozhodně ta správná volba...

Luc.i
06.02.2020 3 z 5

Půjdu Teda proti proudu ale mě knížka neoslovila a většinou mě ani moc nebavila...Tohle téma čtu celkem často ale tahle knížka zatím nejhorší

Cleo De Nile
06.06.2019 5 z 5

Jedna z nejsilnějších knížek, co jsem kdy četla. Příběh vás chytne už od prvních stránek, a čím blíže budete nevyhnutému konci, tím víc se ho budete snažit oddálit. Tess je skvělá hlavní postava, byla mi hodně sympatická, a i když si samozřejmě vůbec neumím představit, jak na tom asi musela být, chápala jsem ji a moc jsem jí fandila. Jenny Downham píše skvěle, určitě se ještě podívám po její druhé knížce.

zlatkr
12.04.2019 5 z 5

Asi spoiler.
Úžasná,smutná kniha. Napínavě jsem čekala,jestli se alespoň dočká narození mrňouse a dopadlo to teda nejhůř jak mohlo.

Damaj
26.03.2019 5 z 5

Strašně smutná a zároveň hezká knížka.

Štítky knihy

smrt zfilmováno leukémie

Autorovy další knížky

Jenny Downham
anglická, 1964
2010  86%Ještě než umřu
2011  76%Ty proti mně

Kniha Ještě než umřu je v

Právě čtených1x
Přečtených543x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených49x
Knihotéce202x
Chystám se číst362x
Chci si koupit62x
dalších seznamech3x