Ještě jeden maraton

Ještě jeden maraton https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447601/bmid_jeste-jeden-maraton-tWq-447601.jpg 4 18 7

Běžci mívají sladké začátky. Jsou napumpováni euforií, žádná překážka není dost vysoká. Jenže po pár letech a tisícovkách kilometrů může váš vnitřní motor začít chladnout, až se úplně zastaví. Znovu ho nahodit není vůbec snadné. Poslední, co v takové chvíli potřebujete slyšet, jsou průpovídky, že věk je jenom číslo a že když člověk opravdu chce, dokáže všechno. Musíte na to jinak. Naštěstí nikdy nejste sami. Jsou tu kamarádi, kteří vám na trati symbolicky udávají tempo a směr. Jsou tu všichni, kdo od roku 1896 běželi maraton před vámi. I jejich příběhy posilují motivaci. Luboš Brabec se ve své třetí běžecké knize vydává proti proudu času, který tiká na našich stopkách. A snaží se hledat odpovědi na zdánlivě banální otázky. Jak restartovat zpohodlnělé tělo? Za kterými sny má smysl se hnát a za kterými už ne? Jak se mění běžecký svět kolem nás? A jak my? A kudy vlastně vede cílová čára možná posledního maratonu?... celý text

Přidat komentář

icewind
11.01.2023 5 z 5

Tohle bylo hodně příjemné šimrání běžecké duše, mému vztahu k běhání je v podstatě všechno v této knize tak moc blízko a i styl, kterým autor píše je pro mě příjemný stejně jako povedený dlouhý víkendový běh :) Už i Můj dlouhý běh mi sednul, ale to čemu je věnovaná pozornost tady je mi prostě ještě mnohem blíž než z hlediska představivosti přeci jen hůře uchopitelný Spartathlon a podobné ultra. Těch několik večerů ve společnosti těchto možná spíše zamyšlení a postřehů mi parádně vylepšilo náladu.

kure91
18.02.2021 5 z 5

Jelikož znám autorův Dlouhý běh jak knižně, tak v podobě webu, šel jsem na jistotu a tušil, co od knížky očekávat. Rovnou musím říct, že s jeho názorem a pohledem na běh a věci okolo něj dosti často souzním, proto jsem se těšil už na samotné vydání knížky. Ta je v podobném duchu jako Můj dlouhý běh, byť tentokrát sleduje jisté jednotící téma, kterým je snaha dát si ještě jeden maraton. Takže některé kapitolky chytnou za srdce zejména běžce dlouhých distancí, některé souzní s běžci obecně. No a u některých kapitol, napadá mě zejména ideální běžecká snídaně, jako bych se viděl, tématika laborování s jídlem před či při běhu, vděčné to téma :) Kol a kolem, stejně jako prvotina se tato knížka řadí mezi mé oblíbené běžecké.


Anry63
09.01.2021 5 z 5

Dnes v půl druhé ráno dočteno. Kniha se čte ve velké pohodě a s lehkostí, tak s jakou lehkostí je psaná. Autor píše na 196 stranách nejen o svém pokusu o další maraton, ale i o spoustě dalších "věcí" okolo běhání. O běhání u nás, venku, o běhání právě teď v reálném čase, ale i o běhání v hluboké a dávné historii. Od Luboše Brabce mám i jeho předešlé knihy Maraton a jiné pošetilosti a taky Můj dlouhý běh (velké povídání o a s Danielem Orálkem, naším vynikajícím ultramaratoncem. Jen podotýkám, že tato knížka není pro úplně během nepolíbené čtenáře. Autor jaksi předpokládá, nebo si to aspoň myslím, že čtenář této knížky už běhá, běhal, zná toto prostředí, určitá jména atd. Hodně se toho dozvíte a stránky budete hltat snad jako já s lehkým úsměvem v koutku, neboť knížka je i velmi vtipná. Vřele doporučuju.

Elosha
17.11.2020 4 z 5

Autor je vypsany a je to znat. Velmi dobre se cte a jak bylo nize jiz napsano, kniha krasne plyne. Nakouknuti do sveta behu, spousta zajimavosti a stripku. A nakouknuti do duse a nazoru jednoho bezce.

Jizi
02.11.2020 4 z 5

V žánru "běžecké literatury" výjimečně milý počin.
Oproti Lubošově prvotině má Ještě jeden maraton za pasem tisíce odběhaných kilometrů, které autorovi značně (a ku čtenářově prospěchu) obrousily hrany. A to je dobře. On se opravdu člověk s lety proběhá k podstatně smířlivějšímu postoji ke spoustě věcí.
Naštěstí se Luboš ještě úplně nevyzenoval a tak má pořád potřebu se k některým věcem vyjadřovat - a proto vznikl Ještě jeden maraton. Kdo zná Lubošův blog, nebude nijak zvlášť překvapený, pro ostatní vězte, že jsou to střípky z běžeckého světa, z přípravy na "ještě jeden dobrý maraton", z nahlédnutí za oponu ultramaratonu a třeba i zamyšlení nad tím, kam odvál čas popularitu "bosoběhu", nebo jestli existuje ideální předtréninková snídaně (tím výčet samozřejmě není kompletní).
Velkým plusem je příjemný vypravěčský styl, díky němuž kniha hezky plyne. Tady opravdu nic moc nechybí, ani nepřebývá.
Příjemné čtení do nepříjemné doby.

laker4life
29.10.2020 5 z 5

Knih o behani uz vyslo tolik... O cem tak jeste psat, aby to bylo zajimavy? Pokud od teto knihy necekate vic, nez jen soubor delsich clanku na tema "trenink na maraton", nebudete zklamani. A ne, nutne to nemusi byt malo. Lubos psat umi, se vtipem a ironii i osobni zkusenosti. Takovou, kterou zname vsichni.

Podarena jednohubka na vikend. Prijemny cteni, pokud zrovna nebehate (“Jak jako nebehate???”) a pokud od knizky necekate vysokou literaturu (v knize o behani? tak urcite...).

Jo a pochvala za krasnou obalku!

adelach
17.10.2020 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knížek o běhání :) A mám ji přímo od autora s věnováním :)

Štítky knihy

běhání, běh ultramaraton maraton (sport)

Autorovy další knížky

Luboš Brabec
česká, 1974
2014  92%Můj dlouhý běh
2017  97%Můj divoký hokejový život
2014  79%Maraton a jiné pošetilosti
2020  88%Ještě jeden maraton
2006  80%Kluby NHL 2007

Kniha Ještě jeden maraton je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst7x
Chci si koupit5x