Jen o rodinných záležitostech

Jen o rodinných záležitostech https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199055/bmid_jen-o-rodinnych-zalezitostech-DMN-199055.jpg 4 19 6

Příběh z období kultu osobnosti, usilující o postižení psychologie doby a lidí ji žijících. Odsuzuje i varuje vylíčením tragických osudů dvou mužů, zatčených a obviněných z velezrady, a ženy jednoho z nich, kteří trpí nesprávnými metodami i s nimi zápasí a sami v sobě i ve svém okolí hledají odpověď na palčivou otázku, kde vlastně je pravda a spravedlnost.... celý text

Přidat komentář

Monika1717
22.04.2023 5 z 5

Viděla jsem v televizi a hned jsem sáhla po knize. Přečetla jsem na jeden zátah. Tak jako se nesmí zapomenout na hrůzy války, nesmí se zapomenout na hrůzy komunistů, které páchali tito soudruzi v letech 50.

Pavelina
04.02.2022 5 z 5

Novela o politických procesech v 50. letech napsaná koncem 60. let. Autorka překvapila, protože s televizními komediemi a dívčími románky to nemá pranic společného, oceňuji i krásnou češtinu.


Katka2382
26.01.2021 5 z 5

Myslím,že nic než co tu už bylo napsáno dodat nejde.Jen poznamenám,že jsem kdysi viděla stejnojmenný film natočený podle této knihy,a ten byl také moc povedený.

kap66
26.01.2020 5 z 5

Malá rozsahem, hluboká výpovědí.
Revoluce požírá své děti, tady spíše své zploditele, a to opravdu se vším všudy. Jaroslavovi dopřála autorka na začátku dvě dobré chvíle, s milenkou a poté s manželkou a dcerou. Pak ho zatčením posadila na skluzavku – a i vy, kteří o procesech v 50. letech něco víte, sledujete s otevřenými ústy jeho sjíždění, přinejmenším k létům vězení, jak tušíte. Každý výslech vedený omezenými "vyšetřovateli" jeho jízdu blížící se pádu zrychluje a on v závěru dožene i kamaráda Honzu, jehož životní příběh v tragičnosti, pocitu bezpráví a bezmoci Jaroslavův ještě předčí. A protože my, nyní už chytří a zkušení, "všechno víme" a nechápeme, jak může Jaroslav po měsících vězení uvažovat ve stranických kategoriích, souhlasíme s jeho ženou: "Ty jsi přece idiot, Slávino." Zároveň ale (díky retrospektivním pohledům) rozumíme těm, kteří onu lepší, spravedlivou společnost budovali od začátku s tím nejlepším úmyslem a nemohou tuhle víru – smysl života - lehce opustit.
Kolárovou jsem v mládí znala z její "odlehčené tvorby". Tahle knížka mě praštila do hlavy.

hs777
13.10.2018 5 z 5

„Mrázek byl špión, bylo to dáno shora, bylo třeba najít jen zdůvodnění. Jak může být obžalovaný tak tupý a nepochopit to.“
Jsem ráda, že jsem tuhle dobu nezažila a budu ráda, když už se nikdy nevrátí.

marlowe
22.04.2017 5 z 5

Až cudně komorní příběh nejenom o krutosti systému, který si vytkl za cíl vybudovat ráj na zemi, ale i o pokřivenosti myšlení lidí, kteří tento systém budovali, aby jím pak sami byli semleti.
"Raději se desetkrát se stanou mýlit, než mít jednou pravdu proti straně" – k tomu už netřeba víc dodávat!