Cizí děti

Cizí děti https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12351/bmid_cizi-deti-6hv-12351.png 4 51 15

Tři povídky, které navzájem spojuje autorčino zamyšlení nad osudy dospívajících dětí z rozvrácených rodin. Povídky prozrazující autorčinu znalost světa dospívajících a velké pochopení pro jejich starosti i často nepochopitelné reakce. Knížka je čtenářsky přitažlivá a zároveň apeluje na odpovědnost dospělých k dětem a jejich osudu.... celý text

Přidat komentář

sajanka
11.12.2023 5 z 5

Je to jedna nejlepších knih Jaromíry Kolárové.
Všechny tři příběhy mě dostaly, ale nejvíce Dívka s mušlí.
Pamatuji si taky, že tento příběh byl natočen a viděla jsem jej dřív, než jsem četla knihu.

Znedla
31.10.2022 5 z 5

Soubor tří mistrně napsaných povídek o nelehkém dětství a dospívání dětí z rodin, ve kterých soudržnost, láska, mateřství a rodičovství nefunguje tak jak by mělo vlastně nefunguje vůbec.

Dívka s mušlí nám otevřela dveře do rodiny kde veškerá zodpovědnost dopadá na dospívající Vendulku. Vendulka se musí postarat o své tři sourozence a matku alkoholičku, která prakticky všechno propije. Po přečtení knihy jsem si pustila i film (znala jsem ho z dřívějška, ale chtěla jsem si ho připomenout) musím ale konstatovat, že film zdaleka nedosahuje takové kvality jako sama povídka.

Co Hedvika neřekla nás zavedla do rodiny, kde Hedvika vyrůstala v dětském domově, ale teď už konečně si jí její zlatá maminka vzala domů...
Takhle povídka mě naprosto rozsekala. A stačila jen ta scéna s tou čokoládou na stromečku a hozený celofán za postelí - i já jsem přesně takovou scénu zažila, když jsem byla jednou po Vánocích u táty.
A pak se mi vše zase otevřelo - když mi bylo asi 8 let, chtěla jsem žít s tátou. Jednou jsem si zabalila tašku a jela za ním, dostala jsem najíst, napít a tak trochu naděje, že bych s ním mohla žít - jenže on vyženil dvě děti a měl malé dítko s novou ženou - pro mě už tam nebylo místo. A tak mě odpoledne posadil do auta a odvezl zpátky k mámě a ta vzala pásek a tak mě seřezala, se slovy Ty hajzle, měla jsem tě tam tenkrát nechat ležet (jaká to podoba s tím, že stačilo jen nechat otevřené okno), a ještě 14 dní jsem měla modřiny po celých nohách a styděla si na TV obléknout modré trenky.... Na konci povídky jsem opravdu štkala, byla jsem tak ráda, že nikdo není doma, že se nikdo neptá. Jsou prostě věci, které nezměníte a není třeba otevírat staré rány, vždyť je to skoro 40 let. Táta už nežije a máma mi před pár lety řekla, že nejhorší je, když si rodiče vybíjejí svůj vztek na dětech a že ona své děti nikdy nebila - na to fakt není co říct...

Baculka a Maculka nás nechala nahlédnout do rodiny, kde je jen maminka s dospívající dcerkou, tatínek zemřel. Teď se ale objevil "nový, mladší, tatínek" a Maculka se s tím bude muset popasovat....

Za mě opravdu zdařile napsaná kniha. Bohužel, nemyslím, že je poplatná své době protože i dnes jsou mezi dětmi Vendulky, Liborové, Hedviky i Maculky....


Pivka1
28.05.2021 5 z 5

Nádherná knížka i když hodně depresivní. Tři příběhy dětí, které mě zasáhly už jako mladou, bezdětnou holku. Po přečtení mě ještě dlouho bolelo srdce. Mistrně napsané, rozhodně stojí za přečtení.

Katka2382
13.12.2020 5 z 5

Kniha která vás zasáhne přímo do srdce a už tam zůstane.
Některé ženy by dali nevím co za to aby se staly matkami a jejich náruč zůstává prázdná a některé mají dětí fůru a srdce tvrdé jako kámen.

Ronny
19.02.2018 5 z 5

Mistrně napsané tři příběhy ze života dětí z nefunkčních nebo neúplných rodin. Chytla mně za srdce!!

gleti
18.10.2017 5 z 5

Jedna povídka bolestnější než druhá.

morava
16.04.2016 4 z 5

Jak jen hodnotit knihu, ktera vas dozene k slzam ?I kdyz by se tato utla knizecka svym poctem stran dala zvladnout klidne za jeden nebo dva vecery, tak ja si musela mezi povidkami delat pauzu , jinak bych to citove nezvladla. Hlavne povidka Divka s musli a Co Hedvika nerekla mne hodne zasahly.

flycat
04.12.2014

Silná kniha,první dvě děti bych si nejradši nastěhovala domů:o((((

adaaugusta
13.09.2014

(SPOILER) K třetí povídce (Baculka a Maculka):
Situace jako z Lolity: mladá vdova se znovu provdá, její dcera se zamiluje do otčíma, koketuje s ním, žárlí na matku, jenže otčím je normální chlap, žádný Humbert Humbert, takže to dopadne jinak. Jestlipak autorka na Lolitu myslela, když psala tu povídku?

anibeni
13.06.2014 5 z 5

Velmi silná knížka, nad kterou člověk nezůstane chladný a donutí ho se zamyslet... Tuto knihu bych dala přečíst všem puberťákům, co se posmívají dětem ze sociálně slabších rodin... protože co my víme, jak se takovýmto dětem daří...

Ramondia1
02.04.2014 5 z 5

Vynikajícím způsobem napsané tři příběhy, souhlasím s makemake. Haranti, co mají od svých rodičů všechno, nač pomyslí, ať se jedná o materiálno nebo cit, tak si na ně otvírají pusu, naopak děti, co musí o rodičovskou lásku škemrat, ke svým rodičům vzhlíží a milují je. Viděla jsem zfilmovanou Dívku s mušlí i Co Hedvika neřekla. Film Dívka s mušlí se mi líbil víc, protože byl zasazen skutečně do doby socialismu, ve které byla i napsán příběh, proto byla přesvědčivější, samozřejmě také díky hereckým výkonům dobrých herců. Film Co Hedvika neřekla byl zasazen do doby porevoluční a přestože měl dobré herecké obsazení, vyzněl film přes výbornou předlohu poněkud jalově.

pedi
24.03.2014 5 z 5

makemake přede mnou to vyjádřil úplně přesně..některé pasáže až k pláči.

makemake
30.01.2014 5 z 5

Jednu ze tří povídek - Dívku s mušlí - jsem znal jako televizní inscenaci. Musím ale říct, že číst to, uf - tohle by měl do rukou dostat každej zhejčkanej harant, kterej si neváží toho, co doma má! Ta syrovost a věcnost příběhů, ta naprostá oddanost dětí, žijících s lidmi, co jim říkají mámo a táto jen proto, že nikdy nepoznali, co pravá máma a táta znamenají ... Výtečně napsané, těžko stravitelné - tři příběhy, tři životy, a u čtenáře jen kroucení hlavou a NEKLID - a možná i trochu toho tichého uvědomění si, jaké měl vlastně štěstí, že vyrostl v milující rodině!

hortenzie
03.10.2011 5 z 5

U knížky jsem při čtení brečela a vůbec se za to nestydím. A byla jsem šťastná, že pocházím z normální rodiny a že jsem normální rodinu vytvořila i udržela svým dětem. Povídky byly i zfilmované, nejlepší je Dívka s mušlí. Docela mě tato kniha udivila, protože jsem znala Léto s kovbojem nebo Holky z porcelánu (filmové) a to byly filmy plné pohody a optimismu.

Surikata
27.08.2011 5 z 5

Jedna z knih, které mě hodně zasáhly. Pokud nemáte srdce z kamene, tak vám u této knihy ukápne slzička, a ne jedna.