Jen moje štěstí

Jen moje štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517572/bmid_jen-moje-stesti-m3T-517572.jpg 4 38 13

Lexi a Jake už patnáct let sázejí spolu se svými přáteli Pearsonsovými a Heathcotesovými pokaždé šest stejných čísel. Během večeří, večírků nebo letních grilování spolu vždy probírali důležité věci a společně se zasmáli, když v loterii vyhráli nanejvýš deset liber. Jenže pak se jedné sobotní noci stane nemyslitelné skutečností. Jejich šest čísel vyhraje a všechno je jinak. Lexi a Jake mají tiket s hodnotou 18 milionů liber a nechtějí se dělit. A jejich přátelé jsou odhodláni získat svůj podíl. Kam až jsou schopni zajít?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Just my luck , 2020


více info...

Přidat komentář

kirkpatrick
05.03.2024 4 z 5

Zajímavá psychologická sonda do partnerství tří rodin, které spolu sázejí loterii už patnáct let a najednou se jim podaří vyhrát. Vedlo mě to k zamyšlení, jak někomu z toho může totálně „hrábnout“ a na druhou stranu kdo ví, jak s tím dobře s rozmyslem a odpovědností naložit.

jahlina
23.02.2024 3 z 5

Knížka se nečte špatně. Samotná zápletka je hodně zajímavá. Líbilo se mi střídání kapitol z pohledu více postav. Jenže chvílemi jsem se malinko nudila. Hlavně v první polovině knihy. Pak přišlo pár překvapivých zvratů a příběh dostal tu správnou dynamiku a k závěru se knížka odkládala jen stěží. Také jsem si mohla ukroutit hlavu nad jednáním jednotlivých postav. Takovou "partičku" byste asi potkat nechtěli. Dlouho jsem nečetla knížku, kde by mi nebyl sympatický vůbec nikdo.
Celkově mám pocit, že šlo z rozjeté zápletky dostat víc. Nicméně špatné to nebylo a další knížku si bych si od autorky klidně přečetla.


Hvězdinka
29.10.2023 3 z 5

Skoro 400 stránek a většinu z nich se nic nedělo, děsně se to vleklo. A s blížícím se závěrem se autorka jakoby probudila a snažila se vše dohnat. Škoda, potenciál to mělo. Námět byl zajímavý - co s člověkem udělá nečekaně nabyté jmění a že ne každé přátelství je pravým přátelstvím.

micha-ella
21.10.2023 3 z 5

Docela se mi to líbilo, mohlo to být kratší. Přišlo mi divné, že taková solidní žena má za manžela úplného troubu. Po večírku a zmizení dcery už jsem tušila, jak to asi dopadne, konec byl výborný, nemýlila jsem se.

nada3314
17.10.2023 4 z 5

Asi jsem masochista, ale po dočtení knihy jsem si šla koupit sportku. :-) Nééé neodradilo mě to. Bude pátek 13. tého, tak co kdyby náhodou, že? Já bych si určitě z tolika penězi poradila lépe než naši hlavní hrdinové :-)

Krásně se to četlo, hltala jsem jednu stránku za druhou. Pořád se něco dělo, autorka mě nenechala vydechnout. Kromě pár protivných hlavních hrdinů jsem si čtení neskutečně užila. Asi nejvíc mi vadila dcera vyherců, ta mi pila krev hodně! Konec jsem samozřejmě nečekala, to se asi ani nedalo. Za mě skvělý počin a jako oddechovka perfektní!

bookcase
15.08.2023 5 z 5

No teda! Spadla mi brada na konci, celkově výborná psychologická sonda do životů lidí, kteří nečekaně vyhráli obří sumu peněz. Jedna z postav mimořádně protivná a nesympatická už od prvních stránek.

nela3812
31.07.2023 2 z 5

Očekávala jsem příběh nabitý akcí, zvraty a podlým chováním. Dostala jsem příběh, který se neustále točí v kruhu a navíc pouze v myšlenkách 2 hlavních postav. Zklamání.

Když vyhrajete miliony a neměli by patřit jen vám, očekáváte, že to kolem začne opravdu vřít a na povrch vyplave nejedna špatnost. A také, že si všichni pujdou doslova pro krku a pro penize potece i krev. Ale tady bohužel ne. Celý příběh je o tom, že Lexi chce věnovat peníze a snaží se moc neutrácet. Naopak zbytek její rodiny a především dcera s manželem jsou schopni vše rozhazet za nákupy na eshopech. Zatímco Lexi neustále přemýšlí o tom, že moc utrácejí, její dcera naopak přemýšlí o tom, proč její matka neutrácí. V této podobě se myšlenky hrdinek točí 90% knihy.

Tu a tam se v příběhu mihne náznak dějové linky a odhalování tajemství a skryté pravdy. Jsou to však velmi malé střípky, ke kterým se ty větší přidají až na samý závěr knihy. Posledních 30-40 stran se tam toho stane tolik, že jako čtenář nejspíše ztratíte hlavu.

Udržet myšlenky není jen tak, protože se zcela najednou otevřou všechny dveře. Jako plus vnímám sice nepředvídatelný závěr, ale po celém příběhu tam prostě nesedí. Proč si to autorka nechala až na konec? Proč nám nenaservírovala takovou dávku napětí už od začátku?

Hodnotím 2/5

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství Cosmopolis.

Monika1717
30.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Tři rodiny mají mezi sebou až nezdravě idylické vztahy, sázejí každý týden stejná čísla v loterii. Potom se ale pohádají a už nechtějí přispívat do společné pokladny na nákup tiketů. A Lexi tiket koupí a podá a vyhraje spoustu milionů. A začnou utrácet a všichni se to dozví a chtějí je o peníze připravit. Není to ani tak detektivka jako psychologický příběh. Hlavní postavy mi dost lezly na nervy, Lexi byla až čítankově spravedlivá, Jakovi výhra stoupla do hlavy. Nakonec se ukázalo, že je všechno jinak. Doporučuji jako čtení na dovolenou. Určitě podruhé číst nebudu, vadilo mi, že kapitoly nenavazovaly v čase.

Barbucha12
27.07.2023 4 z 5

Celkově hodnotím velice pozitivně. První půlka za mě taková čtecí, ale ne úplně strhující. Druhá polovina se rozjela z kopce a svištěla až na konec. Ta měla teda grády a ten závěr. Jo a ještě něco: Asi nechci vyhrát ve sportce.

Ivuska.09
26.07.2023 3 z 5

Přemýšlím, jak knihu hodnotit. Potenciál rozhodně má, některé zvraty byly skvělé a nemohla jsem ji odložit, ale zároveň v ní jsou místa, kdy jsem se nudila a do čtení nutila.

13werka
24.07.2023 4 z 5

Kniha přináší zajimavé téma toho, co s člověkem může udělat náhlé zbohatnutí. To přináší nejen uspokojení a štěstí, ale i nečekaná úskalí a problémy, včetně obyčejné lidské závisti. Otvírá i otázku, jak dobře vlastně člověk zná své nejbližší, ať již partnera nebo přátele. A nechybí tu ani detektivní linka, byť není hlavní linií celého příběhu.
Knížka měla trochu pomalejší rozjezd, ale její druhá polovina to docela vynahradila. Má větší spád a ve chvíli, kdy už člověk má pocit, že je na samém konci, tak přijde nečekaný a z mého pohledu hodně překvapivý závěr.

Danago
21.07.2023 5 z 5

Jedním slovem BOMBA.
Toto se povedlo. Vůbec jsem nečekala, tak dokonalý příběh, plný napětí a nečekaných zvratů.
Ano je to kniha o nečekané obrovské výhře, ale co všechno dokáží pro peníze lidi udělat to si prostě musíte přečíst.
A ten konec... Spadla mi brada.

Jane2016
14.07.2023 4 z 5

Co když vyhrát znamená vše ztratit? Věta na obalu, která mě velmi zaujala a donutila k přečtení anotace. A stačilo pár vět a nechala jsem se zlákat k přečtení celého příběhu!

A musím Vám říct, že to byla jízda. Celý příběh se točí kolem páru, který vyhraje v loterii obrovskou sumu peněz. Jejich životy se změní k nepoznání, ale úplně opačným směrem, než si zpočátku mysleli. Je až děsivé, jak můžete jako čtenář sledovat, jak se změní myšlení postav po zjištění, že vyhráli. Za mě byl příběh z části i zajímavým psychologickým románem a rozhodně se k němu v budoucnu vrátím.

Za mě tehdy mohu říct, že jde o poutavý příběh s tématem něčeho, co napadlo, troufnu si tvrdit, každého z nás. Pokud máte rádi detektivky a jak jsem psala výše psychologické romány, tak knihu doporučuji všema deseti.

V případě, že jste někdo knihu četl a věděli byste o nějakém podobném příběhu, který dokáže čtenáře chytit a nepustit až dokonce, tak budu moc ráda za případné tipy!