Jejich moře

Jejich moře https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439826/bmid_jejich-more-2yM-439826.jpg 4 123 37

Ledový měsíc Ilmatar leží na hranici poznaného vesmíru. V temných hlubinách se nerozléhá jen všudypřítomné praskání ledu. Hluboká temnota kypí životem. Vědecká expedice na podmořské stanici Hitode zkoumá podivuhodné formy života i prastarou místní kulturu. Ve jménu civilizace ale přichází i další návštěvníci. Moře pod ledem se nečekaně stává centrálním bodem hrozícího mezigalaktického konfliktu mezi lidmi a nepřátelskou rasou Šolenů. Nepatří však ani jednomu z nich, patří Ilmatařanům. Je to Jejich moře.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Planeta9
Originální název:

A Darkling Sea , 2014


více info...

Přidat komentář

KapitánSmrt
11.04.2024 3 z 5

Neschopnost konstruktivně se domluvit. To je dle mého hlavní motiv této knihy. Tři dost odlišné mimozemské druhy, každý se svým způsobem komunikace, se svou kulturou a historií, se střetávají. A ač záměry všech jsou poměrně bohulibé, nemožností přenést se přes limity své kultury přispívají k vršení nedorozumění, a tím pádem ke zbytečným konfliktům. Tento zajímavý motiv je ale zabalen do ne příliš zajímavého příběhu. Hlavní lidský hrdina je dost nesympatický a zvraty nepřekvapí. Zamrzí i poměrně dost překlepů v textu.

Vulcano
31.07.2023 3 z 5

Parádní fotoluminiscenční obálka (po nasvícení ve tmě svítí) a suprovej příběh střetu dvou nesourodých civilizací. Kombinace mých nejoblíbenějších světů: vesmír & hluboký oceán :), tedy děj odehrávající se na vesmírných korábech či podmořských základnách v oceánu na vzdálené planetě (paráda!).
Kazila to jen jediná věc a to ti kočičí humanoidi (chtěl jsem napsat kočičí lidé, ale oni to vlastně byli nějací emzáci), kteří tam byli jaksi navíc - vůbec mi tam nezapadali a narušovali příběh. Klidně tam místo nich mohla být nějaká jiná pozemská frakce a raději mohl autor víc rozvíjet interakci mezi lidmi a "domorodci".


Shaxx
16.07.2023 4 z 5

Nádherná obálka od Tomáše Kučerovského, která jako bonus svítí ve tmě. To je první, co na knize zaujme (a stokrát omílané nesuď knihu podle obálky si může jít sednout do kouta). Přiznám, že to byl chvilku boj se začíst, protože začátek byl skvělý, ale pak to razantně zpomalilo a chytlo to další dech až kolem stránky 200, ale stálo to za to. Ilmatařany bylo lehké si oblíbit, Šoleny snadné nesnášet a lidem přirozené fandit. V jedné části jsem si vzpomněla na Spasitele od Weira, i když zde bylo o poznání méně humoru. Tyhle střety mimozemských kultur mě baví, ať už jsou to Poutníci od Chambers, nebo kapku složitější záležitost Vzpomínka zvaná říše od Martine... Takže celkově spokojenost :)

Malarkey
12.06.2023 4 z 5

Na nakladatelství Planeta9 jsem pokukoval už řádku měsíců. Nicméně až s knihou Jejich moře jsem tento vztah protrhl a okamžitě si knihy z nakladatelství oblíbil.

Měl jsem ostatně pocit, že zde jdu na jistotu. Nádherný obal, zajímavý námět. Ten navíc opravdu zajímavý, protože tu autor popisuje tři různé děje, které se zároveň prolínají. Jeden z pohledu lidstva, dva z pohledu mimozemšťanů. Jedněch, které lidstvo objevuje a druhých, se kterými ty první lidstvo objevuje.

A vlastně kniha o tom, jak může být obtížné, když tři různé bytosti spolu komunikují a v rámci komunikace si nerozumějí. No a co si budeme povídat, nemusíme být u různých bytostí, abychom si nerozuměli. Nemusíme být ani u národností, aby si lidé mezi sebou nerozuměli. A ta premisa je tady jasná a musím říct, že baví od začátku do konce.

haannyys
05.06.2023 4 z 5

Odskočila jsem si od běžně čtené beletrie na jinou planetu, protože mimozemšťané a moře jsou super spojení, i když tohle moře je trochu jiné, je jejich.. za mě skvělý, nevadí mi, že jsem se nedozvěděla o obyvatelých víc, pro příběh dostačující množství informací. K čemu bych měla drobnou výtku je užívání pojmů a jmen, které se někdy trochu mění, ačkoli lidé skládají 'Tařanské věty i slova spíš nahodile, najednou vědí přesné názvosloví atp. No a pak poměrně velké množství chyb ve smyslu chybějících písmen či slov mě bilo do očí, ale to není dozajista vina autorova ;) (o světélkující obálce jsem se dozvěděla až teď, protože mám sakra celou dobu knížku v obalu, takže přidávám pomyslný plusový bod, i když obálka se mi líbí i bez tohohle super detailu)

Kenan
01.05.2023 4 z 5

Střet tří civilizací. Za mně originální a zábavné.

kyssling
23.04.2023 4 z 5

Po delší době jsem zabrousil do sci-fi, byl jsem nadšen. Obzvlášť Ilmatarská část skvělá, příběh byl také výborný, snad jen Šoleni vykresleni značně jednoduše (spíše bezduše). A lidé nepřekvapili, také tato rasa nebyla v příběhu extra zajímavá ... Celkově by si prostředí zasloužilo mohutnější příběh, klidně pokračování.

Franc
29.01.2023 3 z 5

Zajímavá kniha pojednávající o konfliktu 3 ras, konfliktu vycházejícího z naprosto odlišného přístupu k vnímání vlastní existence a jeho vymezení vůči vesmíru kolem sebe. To vše v prostředí, které je nepřátelské a neodpouštějící sebemenší chybu.

Autor toho o mimozemských civilizacích mnoho konkrétního v úvodu neprozradí, vývojem příběhu postupně popisem chování poodhaluje princip fungování těchto společenstev, jejich hierarchii, potřebu dominance nebo podrobení.

Vše je podáno svižně, poutavě. Potud skvělé čtení, primárně pak podmořská forma života má velký potenciál oslovit, a její linka byla největším plusem knihy. Paradoxně pak způsob, jakým autor naložil s lidskou částí příběhu mě "štval" nejvíc. Jejich chování bylo až příliš neuchopitelné a neuvěřitelné. Samozřejmě je to příběh, ale tihle podmořstí Rambové byli zbytečnou černou kapkou v jinak průzračně čistém příběhu.

Alvari
31.12.2022 4 z 5

Zasazení mi chvílemi připomínalo Crichtonovu Kouli, ale tady jsme samozřejmě byly na světelné roky daleko od Země. Na postavách toho tolik zajímavého a originálního nebylo, ale šlo tu spíše o střet zájmů rasy lidské a mimozemské ohledně Ilmataru a jejích obyvatel. Začátek byl malinko pomalejší, ale ve finále se Jejich moře četlo hezky a bavilo mě.

lampernaqui
09.12.2022 3 z 5

Přiznám se, že jsem od knihy čekal trochu víc. Uzavřené prostředí, tentokrát ještě pod hladinou oceánu, něco takového já rád. Oba druhy mimozemšťanů jsou zajímavé, ale lidé, kteří jsou nuceni opatrně fungovat mezi nimi, mi k srdci nepřirostli. Fandil jsem vodním obyvatelům a je škoda, že jsme se o jejich společnosti vlastně moc nedozvěděli. Jako menší bonus je světélkující obálka...

Enforcer
02.12.2022 4 z 5

Trochu podobný námět jako u Weirova Spasitele, s tím že tady se mají tři z různých světů pocházející civilizace vážný problém se domluvit. Vztahy mezi Illmatařany - v jakémsi feudálním systému žijícími domorodými korýši, pozemšťany a fašistickými, pomocí sexuálního nátlaku komunikujícími Šoleny se rychle vyhrocují a vše spěje k válce. Kniha má strhující tempo a hodně se mi líbila.

Laaca
13.03.2022 4 z 5

Pěkné scifi ve velmi originálním prostředí - v mimozemském moři pod silnou ledovou krustou. Kdo ví, třeba by se něco podobného mohlo odehrávat i na jupiterovslém měsíci Europa nebo Ganymedes. Jednotlivé postavy se chovají trochu divně, ale to zajímavé prostředí a časté vyprávění pohledem Ilmatarů a Šolenů příběh rozhodně oživuje.

RastazŘep
21.02.2022

Jedno malé doporučení: Až si budete knížku číst v noci v posteli, doporučuji jí na chvilku položit pod lampičku a až potom úplně zhasnout :)

Ares333
16.01.2022 2 z 5

(SPOILER) První půlka zacala vážně slibně. Máme zde 2 rasy a to lidi a "spřátelené" mimozemšťany Šoleny. Vybudovali průzkumnou stanici na dně oceánu zmrzlé oho měsíce v hlubokém vesmíru, aby zkoumali místní inteligentní druh, takový velký humry

Takže zkoumají, si far so good. Jenže pak se to zvrhne jako by do military sci-fi ale bez toho, aniž by vás to vtáhlo do děje. Nikdy nejsou pořádně Šoleni vysvětlení, proč se tak chovaji. Lokální mimozemský život je zajímavý, pestrý, ale když zjistí, že tam byla ještě starší civilizace, tak to skončí. Jako wtf? Posledních 30 stránek je velmi nezáživnych. bylo mi jedno, jak to dopadne. Více mě lákala neznámá civilizace, než to, jak se tam kdo zabíjí kvůli hloupým a nelogickým cílům.

Jinak nechápu, jak tomu zde někdo může přirovnat k A.C.Clarkovi, nebo hard sci-fi. To už k tomu rovnou můžete přirovnat Kremylka a Vochomůrku

Měli to nechat jako vědecké sci-fi bez rádoby akční vložky

Kaik
27.12.2021 4 z 5

Sci-fi odehrávající se v originálním prostředí - na dně oceánu. Řekl bych, že právě nezvyklé prostředí je na celé knize ten největší tahák. Bavily mě i střídající se pohledy všech zúčastněných stran na události, včetně jejich odlišné interpretace a jazykového stylu. Naopak konflikt ras vyvolaný domýšlivými Šoleny mi z lidské strany přišel zbytečně vyhrocený a málo uvěřitelný (vzdělaní vědci na cizí planetě provádějí mimozemšťanům kanadské žertíky?). Stejně tak pokus o šokující zvrat v samotném závěru knihy působil uměle. Ovšem znásilnění člověka čtyřnohou obludou... paráda! ;)

Arwen777
15.11.2021 4 z 5

Spojení vesmírného dobrodružství a podmořského světa, tedy mých dvou oblíbených témat, se zdálo být ideální.
Trochu mi ale trvalo, než jsem se začetla, začátek mi přišel poněkud rozvleklý a zvyknout si na způsob komunikace a pochopit myšlenkové pochody obyvatel moře kdesi ve vesmíru, no chvilku mi to trvalo.
Ale postupně jsem začala oceňovat příběh a smysl tohoto díla. Krásně ukazuje problémy, které mohou nastat v komunikaci mezi jinými rasami a to jak v řeči, tak i ve způsobu uvažování. To vše samozřejmě vede ke konfliktu a tak nechybí ani napětí a akce. Lidské chování je zobrazeno naprosto reálně a techniky je v knize tak akorát, aby to pochopil i laik.
Líbilo se mi vykreslení tohoto chladného vodního světa, klidně mohlo být i podrobnější. Trochu mi chyběla kapka historie, jak se lidstvo na tento měsíc dostalo a jak navázalo kontakt s další rasou žijící na jiné planetě.
Ale jinak jsem velice spokojená. Po delší době sci-fi, které má co říct a které tak krásně pracuje s fantazií.

Dragell
24.05.2021 5 z 5

Když jednou potkáme mimozemský život, jaký bude?

Jejich moře nás přivádí na měsíc Ilmatar, který je osídlen korýšovitou civilizací na dně hlubin oceánu. Co jsou zač a jsou inteligentní? To by si toužili lidé poznat, jenže to by dříve při svých cestách nesměli potkat s jinou inteligentní radou, s Šoleny, kteří jim zakázali se jakkoliv míchat a ovlivňovat jiné kultury.

A tak lidé dřepí na dně oceánu, daleko od všech těch Ilamatarských městeček a zkoumají alespoň to, co se dá. Někdy je ovšem touha jednotlivce silnější než pravidla pro udržení vesmírného míru.

Kouzelné sci-fi o střetu tří tak odlišných civilizací, jejich priorit, ale také vnímání světa. To vše může zapříčinit zajímavé situace a vzájemně nepochopení se. Dramatická linka je protnuta několika akčními scénami, které postupně gradují. Kromě toho ale objevujeme také tento cizí svět a jiné kultury.

Co mne opravdu nejvíce zaujalo, byly pasáže psané z pohledů Ilmatařanů, kteří jsou díky životu v hloubce slepí a svoje okolí tak vnímají odlišným způsobem. Je zajímavé tak porovnat kapitolu člověka a zdejšího korýšovce.

Frankenstein_09
13.03.2021

Výborný příběh, při kterém jsem měl trochu pocit, jako bych opět otevřel a četl některou z Verneovek. Vědecký přístup, který se mezi rasami liší (i když by se mnohé podobnosti našli) a přesto se snaží dosáhnout stejného pochopení, stísněnost na stanici Hitode (ať už kvůli mase vody které ji obklopují, nebo kvůli tlaku který vyvíjí Šolenové ve své domýšlivé nadřazenosti) a fascinace podmořským životem Ilmataru mě úspěšně udrželo u knihy a rozhodně mohu říct, že jsem si knihy náramně užil.

ondrej3767
24.02.2021 3 z 5

Je to prima čtení, z oddechovky se stává propracovanější a propracovanější příběh, i když nic vyloženě epického se očekávat nedá. Originální svět, krásně popisné, délka tak akorát, škoda trochu plošších postav.

PAVEL917
21.02.2021

Skvělá kniha. Výborně vykreslený mimozemský život v mrazivé hlubině. Napínavá a svižná kniha. Čte se jedním dechem. Už jsem ji přečetl 2 x a za čas si jí klidně dám znovu.