Jan Werich vzpomíná... vlastně Potlach

Jan Werich vzpomíná... vlastně Potlach https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24093/jan-werich-vzpomina-vlastne-potlach-24093.jpg 5 54 11

Kniha vzpomínek Jana Wericha na začátky Osvobozeného divadla, na spoluprácí s J.Voskovcem a jejich společný pobyt v USA za 2. světové války. Ve středu knihy je vsazena bohatá fotopříloha (72 stran), tématicky mapující celý obsah knihy. Předmluvu napsal Josef Rybák, obrazovou přílohu uspořádal a legendu k ní napsal Jaromír Pelc.

Přidat komentář

zaz
16.03.2024

(SPOILER) Není komik jako komik. Není herec jako herec. Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Co by tak pan Werich řekl na výkon herce, který předstírá, že je prezidentem a všechny šokoval..., chtěl by nás zatáhnout do třetí světové...?
...za roli Oskara a s těmi, co to umožnili , odeslat na nekončící dovolenou na Měsíc..., nebo raději na Mars, aby nezbylo palivo na návrat.
Bez váhání knihu doporučuji.
Než se začtete, jukněte zde na jeho citáty. Okamžitě mne vystřelí z jakýchkoliv strastí a mám pocit, že si povídám s přítelem u sklenky a fluidum tančí kolem nás.

AdamMadam
13.12.2023 5 z 5

S Werichem vždy zažiji krásné chvíle, které nejsou nikým a ničím nahraditelné.
V této knize navíc naleznete velké množství zajímavých fotografií...


Cípísek2022
21.02.2023 5 z 5

Kniha, kterou mám pár let v knihovně a nedávno jsem se k ní znovu vrátil. Tak jako čtenáři níže uvedli, stál bych moc o to, sednout si s Werichem na Kampě, koukat na Vltavu a poslouchat jeho vyprávění. Brát si z něho jeho moudra, jeho nadhled a jeho humor. Není až tak laskavý, je hlavně moudrý, neurážející... Děkuji pane Werichu....

Hyaenodon
16.09.2020 4 z 5

Že byl Jan Werich vynikající "vypravěč", vím už díky jiným jeho knihám. Knížka je to krásně nostalgická, ale rozhodně lehčí než třeba Korespondence V+W. Jediná výtka se týká toho, že text nepokračuje (proč asi?) návratem ze Spojených států a popisem toho, co se tu od roku 1945 dělo. Bylo by to jistě velmi poutavé a mrazivé čtení.

radusak9806-1
31.07.2019 4 z 5

Některé věci již byli řečeny jinde , některé byli nové. Mě čtení o Werichovi baví, člověk se od jednoduché historky z lovu ryb dostane k moudru, které je i dnes aktuální. Těším se na další knihy ;)

Jana283
07.08.2018 4 z 5

Tuhle knížku jsem jako mladá dívka milovala, četla, podtrhávala a znovu četla... Dávala mi něco, co se mi v té době hodně chybělo... Kdo prožil,ví. No ale musím přiznat, že časem a poznáním se mi ten obraz truchlivého klauna zkalil a jsem poněkud alergická na všechna ta "rádoby moudra". Možná nejsou ani všechna původní. A tak jsem ráda, že jsem některé knihy přečetla v těch - nácti a prožila jejich neopakovatelné kouzlo, když ho bylo nejvíc potřeba.

Damato
30.07.2018 5 z 5

Vždycky, už jako mladá holka, jsem toužila po tom, sednout si s Werichem u kávy a jen tak si povídat o životě, o Voskovcovi a Ježkovi, o pobytu za velkou louží a vůbec, jak se to tak sejde, že umí tak krásně žít, vyprávět, být vtipný, prostě pro mě nedostižný vzor férového a přitom nenudného člověka.

Spoustu mých otázek, které bych mu u té kávy v křesle na Kampě dala, jsem tady v té knize našla, spoustu nových věcí jsem se dozvěděla a spousta nových věcí mě pana Wericha přiblížilo. Nejen jako umělce , ale především jako člověka s velkým Č na začátku tohoto slova.

A jsem moc ráda, že zrovna tahle kniha mě v životě potkala , že se mi postavila do cesty a že zůstane nedílnou součástí NAŠÍ knihovny.

KnihovniceVěra
02.11.2017 5 z 5

Autentické vyprávění plné humorného nadhledu, osobních vzpomínek a emocí této jedinečné osobnosti není členěno na kapitoly, vypravěčský talent pana Wericha se nezapře, takže jsem měla problém se odtrhnout od čtení.
Pro další inspiraci: V knize je zmíněna kniha Jaroslav Ježek + Osvobozené divadlo od Václava Holzknechta, poprvé vydaná v roce 1957.

fereny
21.11.2016 4 z 5

Krásné vypravování a vzpomínání, čte se lehce a poutavě.

yelcin
27.11.2012 5 z 5

Knihu okomentujem slovami J.Wericha:,, Není to deník ,ani paměti ,ani životopis. Je o obyčejných věcech, jako třeba , že všude na světě je chleba o dvou kůrkách. Že nikde na vás nečekají, že se všude ptají umíš? Neumíš? Že je pořád ješte plno slušných lidí na světě".

WEIL
16.08.2011

Kniha vyšla až po smrti J. Wericha, takže ji musel někdo sestavit, což zde schází.