Jak se stát dobrým psychoterapeutem

Jak se stát dobrým psychoterapeutem https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304991/mid_jak-se-stat-dobrym-psychoterapeutem-ZKD-304991.jpg 4 24 5

Tato odborná příručka je užitečná pro všechny, kdo podstupují psychoterapeutický výcvik, psychoterapií se živí, uvažují o této profesi nebo v ní začínají, i pro zájemce o psychoterapii. Kniha slouží jako průvodce, který usnadní vstup do této pomáhající profese i orientaci v ní. Dobrý psychoterapeut má umět odložit stranou své předpojatosti, když se setká s novým klientem. Má mít vyzkoušeny terapeutické postupy, ale také být schopen přijmout jedinečnost každého terapeutického vztahu. Úkolem psychoterapeuta je dobře spolupracovat s klienty, umět vést rozhovor, uvědomovat si vlastní protipřenosy, které vůči nim má, trpělivě naslouchat, dodržovat etiku a nebát se improvizovat. Kniha je mimo jiné opřena o výpovědi řady zkušených psychoterapeutů, kteří si postupně vytvořili vlastní styl terapie. Přestože se jedná o text, jenž vychází z výsledků řady výzkumů, důraz je kladen na srozumitelnost a čtivost textu.... celý text

Přidat komentář

stoceska
28.02.2024 4 z 5

Kniha vhodná pro začínající psychoterapeuty (psychology), která shrnuje důležité informace o tom, co má či nemá správný terapeut dělat. Většinu informací už cílová skupina pravděpodobně slyšela, ale zde jsou všechny popsány hezky, stručně, srozumitelně na jednom místě.

hu_87
08.01.2021 5 z 5

Svůj účel nepochybně kniha splnila. Téma, kterým se autor v knize zaobírá, je dost úzce zaměřené, avšak pro lidi, kteří knihu čtou čistě ze zvídavosti, naproti tomu bez touhy stát se někdy psychoterapeutem, budou knihou nejspíše zklamaní.

Takhle - nemůžu říct, že mi knížka něco dala nebo mi přišla nějak extra zajímavá (hádám, že za to může téma knihy versus má zaměřenost), avšak knihu doporučuji všem, kteří se na dráhu psychoterapeuta chtějí někdy vydat.

Jako užitečnou shledávám kapitolu o etických problémech v psychoterapii.


rad123
06.03.2019 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a i mi pomohla.

Shindo
16.08.2018 4 z 5

Dobrá pre tých, ktorí majú blízko k psychoterapii, či už chcú vstúpiť do výcviku, sú v ňom alebo ho už majú za sebou. Pekne zhrňuje čo by dobrý psychoterapeut (ne)mal, no nedrží sa inštitucionalizácie celej profesie a nezabúda na to, že cesta a práca psychoterapeuta je predovšetkým o vlastnom raste, krokoch vpred, no aj pádoch a že veľmi veľa vás môžu naučiť sami klienti, s ktorými pracujete.

Potešili ma aj odpovede českých psychoterapeutov z rôznych škôl na konci každej kapitoly na otázky, čo im pomohlo / pomáha v profesii a čo je pre nich dôležité. O to viac, že mnohých poznám (žiaľ nie osobne) a tak som si ich mohol spojiť s tou-ktorou školou a uvedomiť si "aha, to je ten a ten".

Kessetra
22.10.2017 3 z 5

Kniha byla podaná pěkným způsobem. Informace v ní jsou dobrým shrnutím zásad terapeutické práce. Nemůžu říct, že bych s něčím nesouhlasila. Zároveň mě to ale příliš v ničem neobohatilo.