Islámský stát - Uvnitř armády teroru

Islámský stát - Uvnitř armády teroru https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271702/mid_islamsky-stat-uvnitr-armady-teroru-g1Y-271702.jpg 4 41 12

Islámský stát v Iráku a Sýrii (ISIS) šokoval svět svou brutální silou a odporným stínáním hlav rukojmích. V obou zemích dobyli jeho příslušníci velká území – rovnající se velikosti Velké Británie – a slíbili vytvořit nový muslimský chalífát pod přísnými pravidly zákona šaría. V knize Islámský stát – Uvnitř armády teroru vysvětluje americký novinář Michael Weiss a syrský analytik Hassan Hassan, jak se tito násilničtí extremisté přerodili z povstalecké skupiny, která byla v Iráku téměř poražena, do džihádistické armády mezinárodních dobrovolníků, kteří natáčeli profesionální videa a šířili násilí a chaos po celém Blízkém východě. Počínaje prvními dny Abú Mus’aba az-Zarqáwího, zakladatele prvního ztělesnění ISIS ve formě „al-Káidy v Iráku“, Weiss a Hassan vysvětlují, kdo jsou klíčoví hráči – od nepolapitelného vůdce Abu Bakra al-Bagdádího až po bývalé Saddámovy baasisty v jeho řadách – odkud přišli, jak získávali místní i globální podporu a jak fungují – od jejich sociální mediální strategie až po pokoutní zisky z obchodu s ropou. Politické a vojenské manévrování Spojených států, Iráku, Íránu a Sýrie podnítilo překvapivou a prudkou expanzi ISIS. Na základě původních interview s bývalými americkými vojenskými činiteli a současnými bojovníky ISIS odhalují autoři také bratrovražedný boj uvnitř tohoto hnutí, stejně jako neskutečnou nenávist příslušníků ISIS vůči šíitským muslimům, což je příčinou další sektářské války v tomto regionu – přesně té, o které si Spojené státy myslely, že ji v Iráku zastavily v roce 2011. Ve světě se zrodila nová generace teroru, a chceme-li vědět, jak ji zastavit, musíme vědět, o koho jde.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , CPress
Originální název:

ISIS: Inside the Army of Terror , 2015


více info...

Přidat komentář

vvikingg
25.01.2024 3 z 5

Islámský stát nikdy žádný stát formálně neuznal, zanikl v roce 2019, i když zbytky jeho bojovníků občas někde udeří viz současná situace na středním východě. Ruská intervence v roce 2017 do Sýrie zachránila Asadův režim za pět minut dvanáct a i oslabila ISIL. O misi Američanů v dané oblasti panují různé názory , někteří odcházející američtí vojáci byli hrdí na vykonanou práci, u jiných panovali smíšené pocity. Irák i celá oblast, kde operoval ISIL se pořád zmítá v etnických, náboženských svárech (rozkol mezi sunnity šiíty, kurdy). Velmi těžké čtení ohledně různých frakcí, jmen vůdců a žádné vysvětlivky vzadu nenajdete, používání internetu nezbytné.

pobijecmuch
28.02.2017 3 z 5

Spousta informací, které jsou zajímavé, ale zbytečně je z toho guláš a nemáte ponětí o čem se píše. Tedy autoři se snažili vysvětlit na 264 stranách historii a vznik IS. A je to móda vydávat takové publikace.


katicaj
08.01.2017 4 z 5

Trochu náročnější čtení - když se zorientujete ve jménech, tak je to v pohodě - četla se mi docela špatně, ale když se člověk přenese přes tohle, jedná se o zajímavou publikaci plnou zajímavých informací. Po přečtení jsem se na celou kauzu "uprchlíci" dívala jinak.

Claricia
07.03.2016

Knihu jsem si půjčila na základě recenze v časopise Echo. A jsem ráda, že jen půjčila. Věřím, že obsahově je kniha skvělá - ale abych to zjistila, budu si asi muset přečíst anglický originál. Po jazykové stránce je totiž česká verze tak mizerná, že mi dělá velké problémy ji číst. Stále doufám, že se to ještě zlepší, ale moc to na to nevypadá.

FlashDC
05.03.2016 5 z 5

Jestli chcete pochopit, proč se děje na východě, co se děje a proč je ISIL tak krutý, zde se vám dostane mnoho odpovědí. Při čtení nejdnou budete používat internet, kdo je alávista,baasista,teokracista, salavista apod. Zezačátku je dobré si zapamatovat jméne a názvy organizací ať v tom nemáte zmatek.

Mixxa
26.02.2016

Knížku si určitě plánuji přečíst, až se mi trochu uvolní seznam. :-) Jen by mě zajímalo, když už ti muslimové (myslím ty radikální) chtějí, aby hlavním náboženstvím byl Islám, proč se tedy 'mydlí' mezi sebou i proto, že je jeden šíít a druhý sunnit? Tady nakonec vypadá, že jakákoli volba je prostě ta špatná. Ale kdo ví? Možná se něco málo dočtu právě tady. :-)

Lukinsons
16.02.2016 5 z 5

Opravdu velké množství informací, někdy až moc :D

Gee.Rocks
13.02.2016 5 z 5

Velice dobře napsaná kniha. Takové ISIS v kostce. Myslím, že informací o ISIS je mnohem víc, ale tady je opravdu vše co potřebujete vědět, abyste poznali svého nepřítele. Čte se to blbě jen proto, že těmi lidmi (ISIS) pohrdám.

premacech
27.01.2016 5 z 5

Hodně, hodně, hodně obsáhlá, i když má malý rozsah stran. Čte se velmi poutavě a důkladně popisuje příčiny vzniku dnešní situace. Musíte se ale hodně vracet, abyste pochopili souvislosti. Občas mám pocit, že si autoři vyřizují účty, ale obsahově výborné. Kdo chce vidět popis zabíjení civilistů, pro toho toto opravdu není. Ten at si radši pustí TV Nova. Kdo chce trochu pochopit pozadí vzniku IS a podobných bojůvek, tomu doporučuji se začíst. Dalo hodně práce vytvořit toto dílo. 100%

frantisek408
18.01.2016 3 z 5

Čekal jsem více. Kniha je převážně o vzniku Islámského státu, "současnost" - pro mě ta nejzajímavější část je až v Epilogu, který má cca 5 stran.
Kniha určitě dala dost práce, ale...

bukope
08.01.2016 4 z 5

Veľmi veľa informácií , zišlo by sa jednotlivé fázy rozpísať podrobnejšie aby človek získal ešte lepší prehľad.Kniha sa mi páčila ... dozvedel som sa veľa nového .

DCKH
05.12.2015 4 z 5

Vážně poučná kniha v dobách predátorské krize.
Je pravda že jsem od tohoto čekal více ale přesto bezva. Respekt
Přesně takovou knihu dle mého česká země potřebuje.
85%

Štítky knihy

islám terorismus hnutí Islámský stát

Autoři knihy

Michael Weiss
americká
Hassan Hassan
arabská, 1982

Kniha Islámský stát - Uvnitř armády teroru je v

Právě čtených5x
Přečtených50x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce55x
Chystám se číst53x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x