Ničitel

Ničitel https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81320/mid_nicitel-b0r-81320.jpg 4 57 11

Isaac Bell série

< 2. díl >

V hlavní roli Isaac Bell, lovec zločinců v divokém akčním thrilleru Rok 1907 je rokem finanční paniky a dělnických protestů. V té době také pokračuje obrovský rozmach železnic směrem na západ. Jedním z nejvýznamnějších železničních magnátů je Osgood Hennessy, jehož Jižní pacifická dráha se mimo jiné snaží o vybudování kratšího spojení přes Kaskádové pohoří, kde musí postavit tunely a obrovský most přes kaňon. Pokud se to nepodaří do zimy, stáhnou bankéři finance a Hennessy zkrachuje. V té době začíná řádění sabotéra přezdívaného Ničitel, jenž škodí Jižní pacifické po celých Spojených státech a zanechává za sebou mrtvoly a vykolejené vlaky. Zoufalý železniční magnát si najme Van Dornovu detektivní agenturu, aby tomu řádění učinila přítrž, a Van Dorn pověří vyšetřováním Isaaka Bella, mladého, pohledného detektiva, jenž se umí zkušeně pohybovat jak v salonech „privilegované hrstky“, tak v džungli tuláckých osad u nádraží velkých měst. Přestože se čtenář identitu tajemného Ničitele dozví celkem záhy, čeká Isaaka Bella dlouhé a nebezpečné pátrání, při němž musí zjistit, zda se jedná o anarchistu snažícího se svrhnout nadvládu kapitálu nebo o člověka s vlastními sobeckými motivy. Dokonale vykreslená atmosféra té doby s množstvím historických reálií vtáhne čtenáře do děje a nedovolí mu vydechnout dřív než na poslední straně tohoto skutečně napínavého thrilleru. Desítky let oblažuje Clive Cussler čtenáře knihami plnými napětí, akcí a čiré odvahy. Nyní všechny tyto atributy znovu ožívají v historickém dobrodružném románu, který překypuje temnými intrikami a sleduje osudy dvou protivníků.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Wrecker , 2009


více info...

Přidat komentář

Luigi1
27.09.2023 5 z 5

Opět velice dobře napsané a čtivé

kokrokr
25.05.2020 5 z 5

Velmi rychlá jízda, tohle bylo hodně zábavné.


oleg
03.08.2019 5 z 5

Byla to první kniha od Cliva Cusslera a hned od začátku mě vtáhla do děje a stránky jen lítaly,určitě to nebyla poslední a spisovatel je už v oblíbených.....

čef
17.06.2019 5 z 5

Trochu nezvyklé téma pro hlavního autora. Výstavba železniční sítě a vůbec fascinace vláčky je u něj trochu výjimečné, vždyť to je jen druhý a zatím poslední díl této minisérie. Ovšem je to podle mne jeden z jeho nejlepších románů. Historické dobrodružné drama jak má být a vůbec nepotřebuje žádné zázračné zbraně ani extra atraktivní krásky, i když ty tu také samozřejmě nesmí pro okrasu chybět. Příběh neurvale kvapí do konečného střetu hlavních rivalů. Kdopak asi vyhraje? Myslím, že čtenář.

davidurban1973
18.06.2018 5 z 5

Stejně jako první díl super. Napínavé, akční, v zajímavém prostředí budování železnice v Americe na počátku století. Škoda ze nejsou v ČR další díly...

Peter.Melon
12.06.2016 4 z 5

Moc dobrá kniha.Skvělé popisy míst a osob.Velmi dobrý thriller.Tato kniha opravdu potěší...

lampernaqui
02.11.2015 4 z 5

Podle mě stejně kvalitní jako první díl a je jen škoda, že zatím nevyšlo v češtině žádné další pokračování. Isaac je mnohem příjemnější než všeználci Fargovi, ale co se dá dělat. Budu doufat, že něco v budoucnu vyjde, přeci jenom vyšlo dost dalších dílů.

hnusák
22.10.2015 4 z 5

Vůbec to není špatná kniha, dá se říci, že má švih a čte se opravdu lehce. Za mne palec nahoru.

Eidalon
20.10.2015 3 z 5

Další z mnoha knih Clive Cusslera na které se tentokrát spolupodílel Justin Scott. Pokud autorovi knihy a příběhy znáte vězte, že ani Ničitel neopouští Cusslerovu známou šablonu.

Výrazná kladná a záporná postava s nadprůměrnými inteligencemi, krásné ženy, nespoutaná příroda a dobrodružně – romantický příběh s jednoduchým dějem vpřed, nijak složitými zápletkami, ale vypravěčky zručně pojato, nenáročné čtení pro chvilky volna, ať na dovolené či do propršených podzimních odpolední a večerů.

Cussler tentokrát nechává spát své osvědčené hrdiny předchozích knih a probouzí nové, stejně tak jeho Ničitel se tentokrát odehrává na kolejích a počátku dvacátého století, kdy se velké společnosti předháněly v propojení východního a západního pobřeží USA železniční tratí.

Prostředí pro drsné chlapy, kde především převládala ruční namáhavá práce a kde se tisíce nájemních dělníků denodenně lopotilo ve zdolávání překážek. Pokud jste sledovali americký seriál Peklo na kolejích, pak si tuto atmosféru dovedete živě představit.

A do tohoto prostředí vstupuje Ničitel, aby ničil a sabotoval práci Jižní pacifické promyšlenými útoky na trať, stavby, vlaky, dělníky – vše má jedinný cíl, zdiskreditovat a přivést ke krachu největší společnost na západním pobřeží. Proti Ničiteli je nasazena „armáda“ Van Dornových detektivů v čele s Isaakem Bellem a souboj dvou osobností začíná.

Již v první půlce se dozvíte, kdo je Ničitel a stejně tak postupně i jeho motivy, i když ty jsou vždy podobné – peníze, sláva, moc.

Blíží se zima a souboj vrcholí. A ikdyž kniha má začátek a konec v roce 1934 v Evropě a tehdy se rodícímu nacistickému Německu, převážná část děje je zasazena do roku 1907 od září do prosince. Do doby v USA ekonomicky napjaté a zcela nestabilní, kde železnice a telegraf je jediný prostředek, jak se rychle dostat z jednoho pobřeží na druhé a to informačně či fyzicky.

Pokud máte knihy Clive Cusslera rádi, příběh Vás nijak nezklame, žádné veledílo ale nečekejte, čte se to příjemně a mile – prostě romantické duše s dobrodružnou náturou budou spokojeni.

Jste-li vyznavači Draků, trollů, litrů krve či romantických lásek, a nebo soudobých odrazů reality, pak sáhněte někam jinam.

Dávám průměr, neb patřím do té první skupiny.

Nelly
24.06.2015 3 z 5

Pro mne zatím jedna z nejslabších Cusslerových knih. Možná mi nesedla přímo doba, kdy se děj odehrává, nevím... prostě jsem od něj četla daleko lepší a napínavější knihy.

derminator
24.02.2015 5 z 5

Skvělá kniha! Už první kniha s hlavním hrdinou Isaacem Bellem byla skvělá a tato je mnohem lepší! Clive Cussler umí napnout čtenáře! Knihu velice doporučuji i když místama je ničitel skoro nesmrtelný musím říci že kniha se hodně povedla! Dávám 80%. A vřele doporučuji všem kdo mají rádi thrillery ze staré doby divočejšího západu!

Štítky knihy

Divoký západ dobrodružství 1. pol. 20. století

Autoři knihy

Clive Cussler
americká, 1931 - 2020
Justin Scott
americká

Kniha Ničitel je v

Právě čtených2x
Přečtených90x
Doporučených2x
Knihotéce105x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x