Invaze

Invaze https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379757/bmid_invaze-tCP-379757.jpg 3 36 18

Superinteligentní srstnatí cizinci se náhle přiletí z jiného vesmíru. Přišli se na zem bavit. Jeden z nich – "Louie" přijde do domu rybáře Billyho Mortona a celá rodina si ho okamžitě zamiluje. Ale když Louie začne používat jejich počítač, pronikne do vládních a firemních sítí a ukradne miliony z bank, uvědomí si, že Louie a jeho přátelé mohou znamenat potíže. Billy, jeho manželka a dva synové se rázem ocitnou na ztřeštěné houpačce slávy, štěstí, vězení, smrti, vzkříšení – a také na prvním místě žebříčku nejhledanějších osob FBI. Vláda brzy rozhodne, že všichni tito cizinci jsou teroristi. Musí být odstraněni. Mimozemšťané přišli s cílem svou hravostí otevřít lidem oči a doufají, že pochopí nesmyslnost válek a nenávisti. Ale lidé hrát nechtějí, pro ně je to válka.... celý text

Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: , Omega
Originální název:

Invasion , 2016


více info...

Přidat komentář

Zlatinka.Emilly
03.12.2023

Myslím, že jsem ani nedočetla. to se prostě nedalo. Fakt to někoho bavilo??

maja8148
26.07.2023 2 z 5

Zápletka zní dobře, opravdu.

Ale... ale je tam moc politiky a strašně moc konspiračních teorií (na které narážíte dnes a denně na FB a bůh ví kde ještě), které se všechny ukážou pravdivé a až moc antirepublikánské a antikapitalistické propagandy (a taky trochu komunistické propagandy, páč heslo všem všechno dejme za úsměv a když budou mít všichni všeho dostatek a stejně, jde tak trochu z jejich hlavy). To všechno by se to možná dalo té knize i odpustit, kdyby ta kniha byla tak o polovinu kratší a všechno by se to nezahnalo do takových extrémů.

A kdyby se ta kniha ták moc netočila v kruhu. Jako tam se jelo celou dobu do kola a do kola to stejné - Máme Luiho rádi. Něco se posere. Lui to chce napravit (vymyslí strašně složitý plán jak). Chvilku to vypadá dobře. A ne. Ono se to posralo ještě více (díky tomu co Lui vymyslel). Lui to chce napravit. Chvilku to vypadá dobře. A ne. Ono se to posralo ještě více (díky tomu co Lui vymyslel)......

SPOILER ALERT!!! A nejsmutnější na tom je, že tento kolotoč nikam nevede, protože kniha končí přesně uprostřed jednoho z těchto koleček... Tedy, že Lui právě vymyslel strašně složitý plán, jak to všechno napravit...


denoush
08.03.2023 2 z 5

Kdyby se kniha úplně odprostila od politiky, tak by sice neměla zápletku, ale určitě by se našla nějaká příhodnější, a tak by se mi kniha moc líbila. Byla vtipná a místy mě i celkem dost bavila, ale ta všudy přítomná politika mě odrazovala. Asi tak čtyřikrát jsem měl opravdu velkou chuť jí položit a už se k ní nevracet, ale doufal jsem, že to bude lepší. Nebylo. Od sci-fi jsem vždycky očekával něco u čeho se můžu uklidnit a být udiven, co za stroje a technologie si lidi dokáží vymyslet. Tady kromě podivných superinteligentních tvorů nic takového nebylo. Ale tak někomu, kdo má rád politiku, by se kniha určitě mohla líbit. Mě zkrátka nesedla a očekával jsem něco jiného. Nebylo by špatné v popisu knihy trochu víc naznačit, že celá kniha je v dost politickém duchu.

NemmamSlov
13.02.2022 4 z 5

„DR sa chcú dostať do stavebného priemyslu,“ pokračujem „takže budú do AOV sypať nekonečné množstvo peňazí cudzích ľudí.“
„Žiadna banka so štipkou sebaúcty im na túto eskapádu nepožičia ani cent,“ namietal Harry.
„Nie nepožičia.“
„Tak kde, ku..., tie peniaze vezmú?“
„Od dárcov.“
„Od dárcov? To retardovaný ľudia majú vážne toľko peňazí?“

Dávam 4* hviezdy, ale napriek tomu odporúčam. Už dlho som nečítal dobrú komédiu a táto mi po dlhodobom vážnejšiom čítaní sadla dokonale. Veľa vtipných situácií, hlášok a hlavne dobre zobrazený mimoženšťania.

Príbeh sa točí okolo Billyho a jeho rodiny, ktorých sa život mení, keď sa nečakane na rybárskej lodi objaví mimozemský tvor v tvare volejbalovej lopty. Sám Billy bere život z nadhľadom a bere svojho nového priateľa domov, kde zisťuje, že je tvor inteligentný. Príbeh sa začína kaziť, ako náhle na scénu nastupuje vláda USA, začína dej naberať na vážnosti a humor ide bokom. Autor v príbehu poukazuje na veľmi veľa amerických a trošku aj svetových problémov, čo príbeh trošku kazí, lebo ako som spomínal prichádza o svoj humorný podtón. Aj Billy sa časom ukazuje len okrajovo, čo je škoda, lebo som si túto postavu obľúbil zo všetkých najviac.

Hanka44
03.05.2021 3 z 5

První půlka byla fakt zábavná, jenže když to začalo moc fušovat do politiky, tak to na mně bylo moc levičácký (což by nejspíš autora potěšilo).

ava.s
15.04.2021 5 z 5

Povedená satira.
První polovina knihy byla za 10/10. Velice slušný rozjezd, plný humoru, sarkasmu, cynismu a drsné kritiky, nejen USA. Přesně moje gusto. Neskutečné jsem se bavila a nechápala jsem špatné hodnocení knihy, ale v půlce se to nějak zlomilo a následovala taková nijaká čtvrtina knihy, kdy jsem si říkala "co se to sakra stalo s touto knihou?". Jako bych četla úplně jinou knihu, závěrečná čtvrtina byla výrazně lepší než předchozí, ale měla jsem pocit, že autor spíš už jen konstatuje smutné a depresivní fakta, které sice občas působí až úsměvně, ale s první polovinou knihy se to nedalo srovnat.
Přesto celou knihu hodnotím pozitivně, jako velice zdařilý kousek (4,5/5*), který mě pobavil a má své místo v mé knihově.

jockel
07.11.2020 3 z 5

Ve světle probíhajících amerických voleb Biden-Trump, jsem se docela pobavil. Ale zase ne tolik, abych řekl jinému čtenáři, jo to si přečti, je to sranda.

kirkpatrick
05.10.2020 3 z 5

Přečetl jsem kdysi obě předchozí knihy autora a pamatuji si, že mě velmi pobavily. U této jsem se sice párkrát taky zasmál, ale nebylo to tak humorné. Spíše kniha upozorňuje na západní styl života a jeho absurditu, kdy člověk chodí z práce do práce a snaží se nějak zaopatřit a všechno ovládají peníze.

salkyn
02.09.2019 4 z 5

Taktéž jsem se bavila :)

Gustik5
22.05.2019 4 z 5

A já se bavil. Sice to rozhodně není alternativa ke Stopařovu průvodci po galaxii (kde satira nebyla na úkor fikčního světa), ale je to výborné. Mnohem víc než o klasickou sci-fi se jedná o kritiku poměrů v USA. Místy skoro až cynickou, přesto docela terč strefující. Chlupatí a kulatí mimozemšťané, pro které je vše jen hra a chtějí se prostě bavit, jsou dobrým způsobem jak poukázat na leckteré absurdity západního světa. A ta rodinka anarchistů byla prostě boží...

gecko
25.12.2018 2 z 5

Dávám dvě, ale to jsem ještě velkorysý. Komentáře uživatelů sice varovaly, ale člověk si chce udělat vlastní názor, že? Tak do první třetiny to byla celkem zábava - zajímavý námět, lehký humor s dávkou sarkasmu. Druhá třetina už mě celkem nudila a tu poslední jsem četl jen z donucení. Ke konci jsem měl nutkání knihu už odložit, ale když už jsem ji dočetl tak daleko, chtěl jsem vědět jak dopadne. Chyba! (spoiler alert!) Kniha totiž nijak nekončí. Má ten nejtrapnější useknutý konec, jakým obvykle trpí české filmy a já ho nenávidím. Kdybych ji odložil v polovině, absolutně o nic bych nepřišel! Postupně se tak ze zajímavého námětu a příjemného čtení stala nuda, která se časem přetavila v otravu, zakončenou kopancem do zadku. Grrrrr!

handlovas
24.11.2018 2 z 5

Kdyby byla knizka polovicni, uplne by to stacilo.

kaffa
01.10.2018 5 z 5

páni, tak to byla jízda :-))) autor nenechal na júesej ani nit suchou! ze začátku sem se ohromně bavila, vtip, ironie a sarkasmus na každé straně.... v polovině knihy se mi zdálo, že to ubralo na tempu, ale ani tak sem se nedokázala odtrhnout.... a.... spíš se začal člověk zamýšlet na tím, co se ta kniha snaží sdělit.... svět by byl opravdu veselejším místem, kdyby se lidi dokázali více bavit, kdyby uměli své životy žít a ne jen tupě přikyvovat systému....

"Daleko se nedostaneš, pokud si dáš vážně za cíl svrhnout systém. Jen tehdy, když se vaše civilizace naučí, jak si hrát, se něco změní. Když budeš bojovat, systém pojme každou ránu a zanechá ti jen hořkou pachuť v ústech. Nejprve změň svůj život. Nauč se hrát si. Dělej si srandu z diktátorů, nebojuj s nimi. Pouze tehdy se systém začne pomalu měnit."

Estudiante436
26.09.2018 2 z 5

Knihu jsme otevírala s velkým očekávání, ale moc jsem se u ni nebavila, za mě zklamání. Rozsahem velká kniha, ale pro mě zvláštně bezobsažná.

Gurus
26.09.2018 3 z 5

Chvilku jsem přemýšlel, že bych dal 4 hvězdy, ale celkově je kniha prostě za 3.

Asi kdyby Invaze skončila v polovině bylo by to OK, takhle knížka působila jako že je děj natahován, jen aby se zaplnili stránky.

Jako satira a kritika na americkou spolešnost, ale Invaze funguje výborně jen to sci-fi od ní čekat nemůžete a neměli by jste.

Ivuska.09
06.07.2018

V případě, že se chcete pobavit, by Invaze mohla být správnou volbou. Zařazením mezi sci-fi se nenechte odradit - je samozřejmě oprávněné, ale hlavní přednosti knihy jsou jinde. Sarkasmus, typický americký humor, nespokojenost se situací ve světe - to všechno autor ve svém příběhu reflektuje.

ReziEngli
01.07.2018 3 z 5

Vtipné to bylo, ale jinak najdu určitě lepší scifárny.

Steew
24.06.2018 4 z 5

Kéž by se nám tu takové chlupaté koule objevily a život se nebral tak příliš vážně. Kniha je to určená spíše pro Američany, jelikož satira na jejich "establishment" je vážně super, ale pochopí to každý. Občas často na zamyšlení :)

Štítky knihy

satira humorné sci-fi

Autorovy další knížky

Luke Rhinehart (p)
americká, 1932
1995  79%Kostkař aneb Náhoda je život
2018  61%Invaze
1996  87%Všechno je náhoda?!

Kniha Invaze je v

Právě čtených4x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce57x
Chystám se číst26x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x