Indický hlavolam

Indický hlavolam https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41240/bmid_indicky-hlavolam-wSi-41240.PNG 4 9 2

Cestopisné reportáže z Indie 50.let 20.stol. jsou řazeny mezi klasická díla naší cestopisné literatury. Svěží kniha s mnoha stále platnými postřehy vypráví o autorových dojmech z Indie. Dotýká se složení indické společnosti, jejích zvyků a tradic, kultury i náboženství, přírody, kulturních památek i klíčových dějinných událostí.... celý text

Přidat komentář

mgeisselreiter
02.03.2013 4 z 5

Trochu rozporuplná kniha, nejen obsahem (Indie je rozporuponá). Fyzicky patří dle mého kniha k malým klenotům. Vytištěna je na kvalitním papíře vysoké gramáže a obdařena je množstvím - dovolím si říct - velmi pěkných ilustrací talentované studentky oboru Ilustrace a grafika Jany Zimové (*1987).
Po stránce literárního jazyka už zde máme rozpory. Začátek knihy je opravdu kouzelný, jazyk autora je velmi poetický, umělecký. Bohužel se hodí víc k popisu vlastní cesty do Indie než ke kapitolám popisujícím historii Indie a další faktografické údaje. V těchto částech knihy jsem se občas ztrácel a ani pořádně nevěděl, co čtu.
Další mínus si kniha, resp. její autor, odnáší za komunistickou příchuť. Abych pravdu řekl, neznám autora, abych mohl posoudit, zda do Strany vstoupil z blbosti, z vychytralosti či z přesvědčení, ale s jeho názory na kapitalistické anglické vykořisťovatele apod. nesouhlasím. Naštěstí takových úletů v knize je jen pár.
Zajímavé pro mě bylo především to, že Indie se za 40 let od napsání knihy téměř nezměnila (dle vlastní zkušenosti). Hodnocení knihy rozdělím na: provedení 100%, umělecká a informační stránka 70%, celkově 75%. 2.3.2013.

soukroma
13.09.2012 3 z 5

Spíš zklamání - kniha se snaží o velmi poetický jazyk, takže poněkud unikají jakákoli zeměpisná i kulturní fakta. Navíc není zřejmé, proč se autor do Indie vydal - chvílemi to dělalo dojem, že je součástí jakési delegace 50. let, čemuž odpovídal také velmi silný a nepříjemný socialistický nádech zejména první poloviny knihy, která hned zpočátku vychází z citací Marxe o Indii (což mi k autorovi sice moc nesedí)... Výprava publikace s nesčetnými ilustracemi (a žádným fotem) by se spíše hodila k indickým pohádkám, mýtům a představení alespoň některých z hinduistických božstev, o čemž však kniha nebyla vůbec.


Štítky knihy

Indie

Kniha Indický hlavolam je v

Přečtených8x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x