Ano, Masaryk

Ano, Masaryk https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12978/ano-masaryk-12978.jpg 5 64 20

Životopis významného českého filozofa a zakladatele československé státnosti. Rekapitulace dětství, dospívání, studií, univerzitního působení, rukopisných sporů, hilsneriády, publikační činnosti, vstupu do politiky, exilu, státotvorné role, působení ve funkci hlavy státu i samotného úmrtí. Masarykův život od dětství po smrt.

Přidat komentář

TaťkaMF
17.10.2022 4 z 5

Pokud chce člověk poznat Masaryka o něco více, než co je psáno ve školních učebnicích a nestojí zrovna o podrobné bichle, je tato kniha skutečně velmi dobrým začátkem.
"Pověz mi, co si myslíš o Masarykovi, a já ti řeknu, kdo jsi."

Klára-k
16.06.2022 5 z 5

Kniha mě opravdu zaujala. Přečetla jsem ji jedním dechem, je napsána velice čtivým jazykem. Jedná se o útlou knížku, takže samozřejmě nemůže pojmout osobnost Masaryka se všemi detaily, ale je to výborný základ pro poznání hlavních bodů v životě Masaryka a zároveň dobrý odrazový můstek pro další detailnější četbu. Každá strana je také doplněna zajímavými citáty. Knihu jednoznačně doporučuji.


Vidlička
25.01.2022 5 z 5

Musím pochválit sebe, že jsem skoro všechno věděla, a pana Zdeňka, že to tak bezvadně napsal. To by mohla být moc fajn povinná četba.

Kakho-Oto
26.03.2021 4 z 5

Zajímavá, seriózní i čtivá publikace, která pojednává o jedné z největších postav české historie. Tak nějak má vypadat kvalitní literatura faktu.

JarkaTopolova
10.06.2020 5 z 5

Poučná kniha, napsaná s velkou dovednosti a zajímavým pohledem.

MilanCFC
06.02.2020 5 z 5

Výborná a skutečně čtivá stostránková "rychlovka", která stoprocentně poslouží svému hlavnímu účelu. A řekl bych, že takový ideální předstupeň před Čapkovými Hovory. Úžasná kniha.

paulitoo
29.11.2019

neskutečný jazyk Zdeňka Mahlera, který plyne jako řeka, stručný, výstižný, ale nikterak nezanedbávající všechny významné životní okamžiky T.G.Masaryka od dětství až po úřad presidenta Repubiky Československé

gimli35
26.07.2018 5 z 5

Vše, co potřebujete vědět o T. G. Masarykovi - nepříliš rozsáhlá publikace, nic podstatného ze života prvního československého prezidenta však nechybí. Autor nezabíhá do zbytečných podrobností, přesto čtenáři prozradí i nějakou tu zajímavost.

soukroma
11.02.2018 5 z 5

Výborná kniha, zřejmě text bezkonkurenčního TV dokumentu o Masarykovi, takže si při něm oživíte známé i méně známé informace a souvislosti, a přitom úplně slyšíte autorův hlas.
Minimalistický styl je zdánlivý, protože na necelých 100 stranách textu knihy malého formátu je uvedeno neuvěřitelné množství detailních faktů z Masarykova života. Jeho citace nejsou součástí textu, nýbrž jsou velmi příhodně uváděny pod čarou na každé stránce, takže je radost se jimi zaobírat i samostatně.
Kniha je to levná, skladná, přenosná, takže nic nebrání tomu, aby si ji zařadil do své knihovničky pro referenci každý Čech a Moravák, možná i Slovák či dokonce každý Evropan (Masaryk se stal předsedou Evropské demokratické unie ještě dříve než československým prezidentem!).

Ellina
07.02.2018 4 z 5

Krásná kniha, klasika...

animovanej medv
10.10.2017 5 z 5

Velmi pěkná kniha která Vás donutí se zamyslet nad tím, co je v životě důležité.

Tatrman
27.05.2017 5 z 5

Skvělé, čtivé, jako všechno od tohoto autora. Krásný styl. Kéž by Česko mělo více takových Zdeňků Mahlerů!

Jana283
14.04.2017 3 z 5

Dobře napsané a čtivé, nicméně mnoho informací pro mne ne zcela akceptovatelných. Prostě si myslím, že to nebyl tolik "tatíček" a že politika, novináři a tzv. veřejné mínění bylo úplně stejné svinstvo (ne-li horší) jako dnes.

Lvice26
10.01.2017

Právě jsem knížku obdržela. Děkuji za ochotu, nabídku a rychlé vyřízení - Knižní sen.

Daydreamer
26.09.2016 5 z 5

Hodnocení útlé knížečky mi bylo celkem jasné předem, protože ji napsal můj oblíbený autor a já vím, jak on píše. Zalitoval jsem, stejně jako u autorova "Krajana" pouze jediného - totiž onoho minimalistického rozsahu. informace( i dnes nepochopitelně prosperující dezinformace, se dají sehnat i jinde, ale já osobně bych si moc rád přečetl o TGM více právě od Zdeňka Mahlera.

Pawlisman
06.09.2016 5 z 5

Krásně sepsáno, skvělý "výtažek" pro rychlé čtení o Masarykovi. Za pár hodin čtení se dozvíte více o TGM a vzniku státu a ještě více stoupne váš obdiv v tohoto státníka. Z. Mahler se chopil úkolu této útlé knihy skvěle a výstižně.

Alma-Nacida
01.05.2016 4 z 5

Dobře a čtivě napsaná kniha plná neznámých skutečností o našem prvním prezidentovi.

Skip
15.09.2014 4 z 5

Poněkud stručně (nikoliv nezajímavě) podaná fakt o prvním československém prezidentovi. Pro mě byl Masaryk vždy jednou z největších osobností našich dějin. V knize čtenář najde všechno to nejzákladnější z jeho života, jsou mu předloženy jeho názory na svět, politiku, život a vlastně by mohla být jakýmsi odrazovým můstkem pro ty, kdo by chtěli studovat nebo bádat dál.

Gizminek
26.07.2013 5 z 5

Přehledný popis Masarykova života a jeho hlavních myšlenek. Je zajímavé, že i tak velká osobnost, jako Masaryk beze sporu byl, měla problémy s veřejným (davovým) míněním (a to i ze strany studentů, z toho je vidět, že mladí lidé nemusejí zastávat vždy nesporně správný postoj) nebo spíše s některými pomluvami, kvůli různým kauzám např. s katolickou církví kvůli učení o Janu Husovi, Janu Ámosu Komenském nebo kvůli zastání se žida v soudním procesu - Hilsneriáda, kvůli zpochybnění Rukopisů byl nařčen z vlastizrady aj.

Slova, jimiž obhajuje existenci České republiky (resp. Československa), jsou velice aktuální i dnes - dále velice hezky rozvádí v knize Rozhovory s T.G.Masyrykem od K. Čapka.

Na otázku, která je v úvodu knihy: "Řekni mi, co si myslíš o Masarykovi a já ti řeknu kdo jsi...." odpovídám: "Masaryk byl osobnost, která se rodí jednou za desítky (stovky) let. Velký myslitel, filozof, vlastenec, statečný bojovník, který bojoval za vznik Československa a jeho uplatnění a místo ve světě, a jehož myšlenky jsou velice povzbudivé a aktuální dodnes. Klobouk dolů před panem Masarykem."

Andrejz
14.02.2013 5 z 5

Nezapamatovala jsem si sice všechna fakta té knížky, získala jsem z ní však pocit, že Masaryk byl někdo s velkým N. Člověk, kterého bych si měla vážit. A to byl, mám pocit, účel.