Hvězda Severu

Hvězda Severu https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383834/bmid_hvezda-severu-orq-383834.jpg 4 154 52

Před dvanácti lety se Su-min vydala na romantický výlet na odlehlý jihokorejský ostrov. Měla před sebou univerzitní studia, vlastně celý život. Ale pak záhadně zmizela přímo z pláže. Je mrtvá? Její sestra Jenna se s takovouto představou nedokázala nikdy smířit. A nyní ji v této souvislosti kontaktovala CIA se žádostí o spolupráci. Ve stejné době se paní Mun, šedesátileté rolnici ze severokorejské provincie Rjanggang, stane velmi podivná věc. Na poli najde spadlý balón s jihokorejskou pomocí. Pár kousků prodá v nedalekém městě, kde v sobě nalezne netušený obchodnický talent. Netrvá dlouho a z prosté ženy se stane prosperující podnikatelka a následně také mluvčí místního disentu. V hlavním městě se život vysoce postaveného severokorejského diplomata začíná ubírat zcela opačným směrem. Jeho bratr aspiruje na funkci v nejužším okruhu Drahého vůdce Kim Čong-ila, ale nejprve je třeba prokázat, že po tři generace je celá rodina ideologicky bezúhonná. Tajná policie však nalezla informace, kvůli kterým se kariéry, a tím pádem i holé existence obou sourozenců mohou velmi rychle zhroutit. Životy všech tří hrdinů se propojí způsobem, který by nikdo nečekal, a vyústí v děsivém a – ano – smrtícím závěru. Autor využívá vlastních zkušeností nabytých při pobytu v Severní Koreji a v jeho podání na stranách knihy ožívá příběh, který se možná právě teď někde na Korejském poloostrově odehrává.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

Star of The North , 2018


více info...

Přidat komentář

jardacze
08.02.2024 4 z 5

Okolo KLDR mám načteno i nakoukáno spoustu, ale žádné dobrodružné knihy nebo filmy o KLDR neznám. Proto jsem byl zvědavý jak to dopadlo. Kniha mi bavila. Líbilo se mi, že autor měl též o KLDR hodně nastudováno, takže to působilo mnohem reálněji. Určitě jedna z mála knih, kde si budu příběh pamatovat ještě dlouho.

Ivka14
04.02.2024 4 z 5

Nejsem si jistá, že „užila jsem si knihu“ je to nejlepší větu, kterou lze použít, když v této knize bylo tolik hrozných věcí (mučení, strádání, strach, chudoba, ztráta), ale rozhodně bylo velmi těžké to odložit – fiktivní odhalení některé věci, kterými lidé v Severní Koreji trpí, jen aby přežili.

Jenna je částečně Jihokorejka, částečně Afroameričanka, žije v USA, ale nikdy se jí nepodařilo úspěšně překonat náhlé zmizení své sestry (dvojčete) z jihokorejské pláže, když byla teenageři. Když dostane příležitost asistovat americké vládě, dokáže své znalosti o Severní Koreji dobře využít a začne odhalovat některá překvapivá tajemství.

V příběhu se střídá Jenna, paní Mun v Severní Koreji a představitel severokorejské strany Čo, který žije v neustálém strachu, že upadne v nemilost.

Bylo to fajn čtení a téma, které normálně nečtu. Líbilo se mi propojení příběhů a informace a čtení na víc v autorově doslovu.


Lucciella_L
16.01.2024

Uznávám, že tahle knížka byla zcela můj záběr.

Zápletka byla dobrá, čtení jako takové zajímavé (hlavně popisování praktik v Severní Koreji), ale tak nějak.... no, úplně mi to nesedlo.

Dějem prolínají 3 linky - Jenna, pan Čo a paní Mun, což dává tušit, že se příběhy hrdinů protnou a nutně vždy nemusí jít o šťastný konec. Každá postava měla svoje, ale nejvíce mě zaujala paní Mun, která je neskutečně silnou ženou. Ta se mi líbila nejvíc, kdežto Jenn tam vystupovala podle mého tak nějak spíš "do počtu"... :(

Stanas513
12.01.2024 3 z 5

Zezačátku mě kniha nějak nebavila, dokonce jsem ji odložila na jindy. Letos je jedním z úkolů "Výzvy" přečíst knihu s více než dvěma perspektivami vyprávění a to je přesně tato kniha. Takže jsem se překonala a dočetla ji. Bylo mi smutno z toho, když jsem si uvědomila, že takovýto "socialismus" byl vlastně i u nás za mého mládí. Obchody zely prázdnotou, na banány jsme na Vánoce čekali dlouhé fronty. Dobře napsané a pravdivé. Hlavně se mi líbily na konci poznámky autora: co, kdy a proč...

izinkaVENDULKA
04.12.2023 5 z 5

Parádní knížka, plná napětí. 3 dějové linky. Nejlepší byla paní Mun.

Fantomek
03.12.2023 5 z 5

Příběh se mi velmi líbil. Je skvěle napsaný a dobře se čte. Škoda, že ten konec nebyl pro všechny šťastný, ale tady to tak asi mělo být.

Django
13.11.2023 5 z 5

Poutavá kniha, která nás zavede do úplně jiného světa, kdy si člověk až říká, zda to není už přitažené za vlasy a pak, když si některé věci dohledává, nestačí žasnout. Všechny 3 dějové linky jsou zajímavé, i když za mě byl nejlepší Čo a jeho vývoj.
Jedna z mnoha knih, ke které jsem se dostal v rámci čtenářské výzvy a vůbec toho nelituji.

ZuzkaPapežová
05.11.2023 3 z 5

Prvních 70 stran mne ukrutně nebavilo, ale potom jsem se od toho nemohla odlepit. Moc se mi líbilo konečné propojení všech dějových linek. Co mne přišlo až moc, byl konec ve stylu "Jamese Bonda".

nycol
23.08.2023 5 z 5

Skvěle napsané

Vlaďkaa4
28.06.2023 5 z 5

Zdánlivě nesourode příběhy se protnou. A vše pak dává větší smysl. Knížka je napsaná výborně a čte se sama. Škoda, že je jediná co autor napsal.

Irikihawa
29.05.2023 5 z 5

Původně mi byla kniha nabídnuta při hledání horroru. Následně jsem zjistil, že se jedná o thriller, což je také dobrý žánr, tak jsem knihu objednal. Není to ani jedno! Je to normální román. Je ale pravdou, že velmi povedený román. Od začátku se kniha četla příjemně a skoro sama, styl vyprávění mi naprosto sedl! Výhodou je, že jak se propletou jednotlivé příběhy, mezi kterými kniha s každou kapitolou přeskakuje, začne čtenář tušit až tak nějak v polovině, což je dobré. I přesto ale závěr hodně překvapí! Rozhodně bych to nekupoval jako autentické vyprávění, ačkoli kniha poskytne přibližný obrázek tamního života ve velmi jemných detailech. Zkrátka skvělé čtení pro každého, kdo se nebojí sem tam nějaké mrtvoly, sprostých výrazů a podobně.

EvaApple
03.05.2023 4 z 5

Ke konci rozpačité pocity. Je to o hodně jiné, než bych třeba i čekala, ale ne nutně v negativním smyslu slova. Některé části už byli přestřelené a nad některými věcmi člověk žasne, pokud by se to reálně mohlo stát. Ale obávám se, že v zemi jakou je Severní Korea, je to víc než reálné.
Skvělá kniha pro uvědomění si hodnoty toho, co máme a jak s tím nakládáme.

Prateri
29.04.2023 4 z 5

Je to román, thriller - jak nám sděluje žánr, takže mysl spisovatele může pracovat podle toho. Nikdy netrvám v románech, pokud to zrovna není odborná literatura, aby děj byl bezezbytku možný. Takže si pak mezi knihami šťastně žiju - buď se mi líbí nebo nelíbí.
Severokorejců je mi upřímně líto, jejich země není žádná zahrada plná nádherných květů.
Kniha se mi líbila.

handat
28.03.2023 3 z 5

Kniha se čte dobře, ale ten divoký konec...

petr8467
17.03.2023 odpad!

(SPOILER) Naprostá pitomost! V celku i v detailech. Proti hlavním hrdinovi a hrdince je Bond, James Bond jen ubohý čučkař. Čo a Jenny mají právě tolik úžasných schopností, aby se vyblízali i z těch naprosto neřešitelných situací. Příběh je zcela hloupý a konstrukce z něj trčí v každé větě. Pozorný čtenář se baví na každé stránce, protože autor si neohlídal triviální chyby. A tak se čtenář dozví, že osoba M se naprosto nečekaně setká s osobou Č, a je tím setkáním zcela šokována. V následujícím odstavci osoba M předává osobě Č několik důležitých věcí, které si pro něj připravila. Osoba Č prchá Čínou v ukradeném policejním autě, avšak nechce být nápadná, a tak přesedne na konci jedné kapitoly do taxíku, aby na začátku další kapitoly zase jela tím ukradeným čínským policejním autem. Takových kravin je kniha plná.
"Famózní" vlakové finále je naprosto neuvěřitelné. Aby se mohlo uskutečnit, je třeba synergie 62 náhod. S tím si však autor hlavu nelámal, jemu stačilo neodolatelné nutkání napsat o KLDR, poté, co tam strávil dovolenou (sic!), knihu, která severokorejský zločinný režim odhalí.
Tato kniha je naprostý a směšný škvár a její vysoké hodnocení zde je důkazem, že číst dokáží i lidé, kteří nejsou schopni ani té minimální analytické úvahy.

MaJa264
10.03.2023 5 z 5

Do knihy jsem se okamžitě začetla a už neodlozila.. Koncentráky s pokusy na lidech, vraždění a popravy obyčejných lidí jako v Kambodži za vlády Rudých khmeru (to mi připomnělo skvělý film Killing fields), vše zasazené do akčního thrilleru. Napínavá kombinace faktu a fikce. Dávám 5 hvězdiček.

myrna0868
17.02.2023 5 z 5

ráda čtu knihy o severní Koreji . Tato byla z jiného soudku, protože nešlo o výpověď uprchlíků nebo návštěvníku této země ,ale pouze o thriller zasazený do prostředí severní Koreje a inspirovaný tamním absurdistánem. Jako takovou jsem ji brala a byla jsem mile překvapená spádem, který kniha měla. Za mě nejlepší hodnocení.

Christo
12.12.2022 3 z 5

Zajimavé prostředí Severní Koreje, které zajišťuje úspěch jinak celkem nezajimavého akčního thrileru.

Mudry
18.11.2022 5 z 5

Pravda je, že konec byl malinko přitažený za vlasy, ale mé hodnocení to neovlivní. Ani minutu jsem se nenudila a jen těžko knihu odkládala . Dějové linky byly přehledné, neprozrazovaly nic navíc, krásně do sebe zapadaly. Za mě pecka.

kure91
15.10.2022 3 z 5

Ale jo, budu tentokrát zlý, protože ten závěr mě zkazil zážitek z celé knížky. Ta byla tak cca do 400 stránky dobře čtivá, bavila mě, zasazení příběhu do Severní Korei bylo hodně originální a moc jsem neměl problém s tím, že by mi něco přišlo přitažené za vlasy nebo tak, vše se dalo v rámci autorské licence přijmout. Ono člověk něco o KLDR a kultu Kimů slyšet či četl, takže ho nějak tamní režim nepřekvapil, ale i tak, prostředí bylo na onu pověstnou jedničky s hvězdičkou.
Vše se ale zlomilo od scény ve vlaku v záběru knihy, kde mám pocit, že si autor před psaním vytáhl z kapsy kuličku pinktu a rozhodl se to rozjet... Ne a ještě jednou ne. Posledním cca 80 stránkám jsem nevěřil ani čárku mezi souvětími, tohle se hodně nepovedlo a dost mi to zkazilo zážitek z celé knihy.

Štítky knihy

totalitní stát koncentrační tábory Severní Korea CIA totalitní režimy

Autorovy knížky

David B. John
anglická, 1966
2018  88%Hvězda Severu

Kniha Hvězda Severu je v

Právě čtených5x
Přečtených202x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených20x
Knihotéce163x
Chystám se číst144x
Chci si koupit23x
dalších seznamech1x