Humanismus nestačí

Humanismus nestačí https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63940/bmid_humanismus-nestaci-Ai1-63940.jpg 4 13 2

Knížka se skládá z rozhovoru se Slavojem Žižkem a z jeho dosud nezveřejněného textu „K materialistické teologii“, v němž Žižek načrtává obrysy nové ontologie.

Přidat komentář

Flipper
03.08.2015 4 z 5

"...jaká byla Vaše otázka?" Rozhovor s Žižekom je ako loďka na rozbúrenom mori - nikdy neviete kde Vás zaveje, neviete či stroskotáte, alebo sa zachránite. Každopádne živelná energia, pansofistická rétorika a akýsi semináristický prístup (kde si Žižek na položenú otázku sám kladie ďalšie otázky) poháňa čitateľa k hlbšiemu skúmaniu predkladaného i predkladá nezameniteľnú, pedantskú a málo výdanú filozofickú vyhranenosť Žižeka. Skvelý rýchly úvod k Žižekovi, ktorý Vás hodí do vody pojmov kde sa musíte rýchlo naučiť plávať.

yenda1
05.12.2014 5 z 5

"Můžu vám dát krásně patetický příklad toho, jak k nám idea přichází z věčnosti? Věčnost ne v nějakém zásvětí, ale jako jevení. Nedávno jsem četl Jorge Semprúna, španělského spisovatele, který byl v koncentračním táboře Buchenwald. Ve svých pamětech zaznamenal příběh, který je velmi patetický, zní jako poezie, ale pro mne je to ontologie. Říká, že v táboře jednou viděl vlak se sto osmdesáti Židy, a protože to bylo v zimě, všichni v něm umrzli. Když ve vlaku umírali – jeli dva dny –, do svého středu dali děti. I když všichni umrzli, uprostřed přežilo osmnáct dětí. Němečtí dozorci je vyvlekli ven a postříleli, zůstaly jenom dvě. Jeden hošík asi šestiletý, druhý čtyřletý. Dozorci na ně pro zábavu pustili psy. Ti dva začali utíkat a psi za nimi. Menší hoch upadl. Ale druhý se k němu vrátil a chytil jej za ruku. V tu chvíli je psi dostihli a rozsápali. Semprún velmi hezky říká: „Jejich ruce se spojily pro věčnost.“ To je pro mne moment, toto zcela absurdní gesto, kdy víte, že zemřete, moment cti, pro který stojí za to zemřít."