Hříbě ze zlata

Hříbě ze zlata https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478078/bmid_hribe-ze-zlata-roS-478078.jpg 4 19 9

Slunce stojí vysoko a pálí. Cítíš vůni sena a prvních jahod? Je čas obětovat bohyni léta – a propadnout lásce. Píše se rok 906, nad Velkou Moravou se stahují mračna a mladá Milana zachrání před obětováním vzácné hříbě se zlatavou srstí. Leč krást z Mojmírova stáda se nevyplácí, obzvlášť musí-li se kníže před bojem zavděčit nejednomu bohu. Milanu čeká úprk do pohanských Čech za dopro­vodu otravného mníška a vnadné Kotys, ale také nečekaná střetnutí s bytostmi lesů, vod a strání i cizími nájezdníky. Ale slunce stále pálí, les zpívá – a kdopak by se bál oprátky či ostří protivníka, když ho pohání touha mládí! Historický fantasy román přináší kromě dobrodružného příběhu i nevšední pohled do slovanské mytologie a věrné reálie raného středověku.... celý text

Přidat komentář

Vestička
04.11.2023 3 z 5

Koupila jsem si historický román z Velké Moravy a dostala jsem fantasy s rusalkami vodníkem, lesním mužem a kobylí bohyní léta, drakem a hadem, Tak teda nevím, jak to mám hodnotit, když vydavatel lže. Navíc Milana mi přišla jak Angelika de Pejrak. Protože několikrát unikla znásilnění a několikrát i sňatku.

janasim
26.06.2023 5 z 5

Ačkoli (a možná právě proto) jsem očekávala jiný příběh, s touto knihou jsem se rozhodně nenudila. Příběh plný magie, vášně, žárem zalitých dnů na pozadí našich dějin je velmi poutavě vykreslen. Je to už pár měsíců, co jsem knihu dočetla a přesto si stále pamatuji pocit napětí, smutku, naděje, strachu i úlevy, když jsem obracela stránku za stránkou.


Elzebeth1655
11.06.2023 5 z 5

Za mě je tato kniha plná esence pozdního srpnového odpoledne, kdy se slunce kloní k obzoru.
Já knihu přečetla za necelé dva dny a myslím, že jako letní četba je naprosto perfektní!
Samosebou nemusí sednout každému fantasy prvky v jinak ranně středověkém prostředí, ale kdo rád koně, lesy, LARPy a podobné radůstky života, tak snad objeví kouzlo této knížky.

Parwana
03.06.2023 odpad!

Od knihy jsem měla velká očekávání, bohužel nebyla naplněna. Nesedl mi styl psaní a ani hlavní postavy mi k srdci nepřirostly. Čtení bylo spíš utrpení a furt tam něco drhlo, jako když jedete na kole s prázdným kolem a spadlým řetězem. Knihy s tématikou Velké Moravy mám ráda, ale tady jsme se nepotkali.

špulo
01.02.2023 5 z 5

Leto...
Keď o lete čítate v zime, má to úplne iný šmrnc. Toto dielko je letom tak nasiaknuté, až z neho sála, vonia. Autorka zvolila zamatový poetický jazyk plný všakovakých magických veršovaniek a obrazov. Strieda erformu s ichformou na prekreslenie charakterov. Možno občas trochu zbytočne. Historický príbeh sa celkom rýchlo zmení na poctivú slovanskú fantasy. Takže by podtitul mal znieť skôr "Láska a magie na Velké Moravě". Nie, že by sa v deji neumieralo. Smrť je tu však tiež len dalším fantasy korením príbehu. Preto ani nečakajte nejaké zásadné popisy života starých dobrých Slovanov.
Nedajte sa zmiasť komentom predomnou, že ide o YA. Potom je Pán prsteňov ekologický thriller. YA má isté pravidlá a tu sa práve na žiadne pravidlá nehráme. Tu sa hráme na leto, ktoré má len jedno pravidlo, jednu hranicu. A aj tá sa dá čítaním takejto knihy v zime obísť ;))

martin.ahoj
27.06.2022 5 z 5

Na této knize mne už při přečtení anotace zaujalo zasazení na Velké Moravě. Jednak tím, že mne toto období počátku křesťanství na území dnešní ČR zajímá, ale také z toho důvodu, že žiju v místech, kde se kniha odehrává.
"Hříbě ze zlata" bych zařadil jako young adult fantasy a je potřeba s tím počítat. Jsem přesvědčený, že děj nesedne úplně každému a také kombinace pohanství, křesťanství a fantasy zápletka není úplně pro každého, ale pro mne to bylo hezké guilty pleasure a rád si přečtu i další knihy od této autorky.

dpxcz
23.02.2022 5 z 5

Věra Mertlíková ty historické fantasy romány prostě umí. A i tentokrát to stálo za to. Samozřejmě koně nesmí jako vždy chybět.

Ladygeront
20.10.2021 5 z 5

Jedna kniha krásnější, než druhá a třetí. Hříbě ze zlata je sice historická fantasy,ale s historickými fakty a nezaměnitelnou poetikou. Čtu a čtu, nedívám se na hodiny a jsem prostě na Velké Moravě kolem roku 906. Tolik bych si přála, aby takových knih bylo víc.

LilithPI
28.09.2021 5 z 5

Jsem nadšená, krásná kniha, čtivě napsaná a moc hezky příběh