Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VII - Praha a okolí

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VII - Praha a okolí https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102652/hrady-zamky-a-tvrze-v-cechach-na-mo-T3S-102652.jpg 4 11 11

Sedmidílná encyklopedie zpracovaná kolektivem autorů zahrnuje hrady, zámky a tvrze na území Čech, Moravy a Slezska, včetně řady již zaniklých. Popisuje panská sídla vzniklá přibližně od počátků 10. století do roku 1848, jednotlivé díly jsou členěny podle historických oblastí, které jsou zhruba totožné ze současným krajským členěním našeho území. Obsahuje relativně značné množství černobílých fotografií, případně dobových vyobrazení z obrazů, vedut a obdobných zdrojů, v jednotlivých dílech jsou v menším množství i barevné fotografie. Jednotlivé díly jsou doplněny rodokmeny a erby nejvýznamnějších rodů na daném území a podrobným jmenným a věcným rejstříkem.... celý text

Přidat komentář

Kuža007
09.09.2022 4 z 5

Velice příjemná encyklopedistická série týkající se hradů, zámků a tvrzí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Tento díl se týká tedy Prahy a jejího okolí. Tento díl je jakžtakž dobře zpracován. Samozřejmě vnímám fakt, že tato série je inspirována hlavně sérií Augusta Sedláčka či jiných autorů. Asi nejméně zajímavá kniha z celé série.

Sandik
15.03.2015 2 z 5

Velmi nekvalitní zpracování tématu, v podstatě vykrádající Sedláčka, Menclovou, staré i nové soupisy památek a další publikace. Navíc je plná chyb. V žádném případě nedoporučuji ani pro základní orientaci. Dneska máme k dispozici celou řadu kvalitnějších publikací.


nightlybird
02.01.2012 3 z 5

Tahle sedmidílná encyklopedie se pro mne stala velkým zklamáním. Jistě, je zde uvedena spousta zajímavých informací v množství nevídaném. Na druhé straně jsem ale narazil na netu na tvrzení, že je ve všech dílech celá řada nepřesností a dokonce chyb. Konkretizováno to ale nikde nebylo a já sám nejsem v problematice historie obecně a hradů obzvlášt natolik sběhlý, abych si jich povšiml a vadily mi tedy. Vadilo mi naopak to, že knihy měly být na křídovém papíře, obsahovat architektonické studie a plány budov, které jaksi ve finální podobě knih jednoduše vypadly. To jsem pochopitelně zjistil až po objednání a dodávce prvního dílu a tak jsem rezignoval a odebral je všechny, jak postupně vycházely. Omluvou mi budiž skutečnost, že v té době nebyla možnost si vlézt na net a na http://www.castles.cz/ si najít hradů, co jen libo a Durdíkovy a Plačkovy knihy byly rovněž nedostupné. S publikacemi o hradech apod. se roztrhl pytel až mnohem později. Takže bych zájemcům o tuto problematiku tohle ještě „socialistické“ vydání zrovna dvakrát nedoporučoval. Hodnocení dávám výslovně jen za kvantitu údajů.