Studie stínů

Studie stínů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491256/bmid_studie-stinu-vho-491256.jpg 4 63 12

Hledači Duší série

1. díl >

Kdysi býval v sázce jen její život. První díl nové fantasy série Hledači Duší. Když Jelena bývala pouhou ochutnavačkou, byl její život jednodušší. Přežila a stala se klíčovou součástí rovnováhy sil mezi soupeřícími zeměmi Ixií a Sitií. Teď svou magii využívá k tomu, aby udržela mír a ochránila svůj vztah s Valekem. Najednou se však v obou zemích začíná ozývat odboj a Valekova práce i jeho život jsou v nebezpečí. Jelena se snaží odhalit své nepřátele a zároveň čelí nové výzvě: její magii cosi blokuje. A ona musí najít způsob, jak udržet naživu nejen sebe, ale i všechny a všechno, co je jí drahé.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Shadow Study , 2015


více info...

Přidat komentář

Luciluc
15.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Trochu jsem se zdráhala pustit se do čtení, protože poslední díl, Studie ohně, mě zrovna nenadchl. Ale tohle bylo super. Kniha začíná bonusovou povídkou Studie ledu (cca 70 stran) a obsahuje i mapku území, což jsem uvítala, připomněla jsem si alespoň rozdělení země, vojenské oblasti Ixie a klany Sitie. Oceňuji, že je příběh vyprávěn ze tří pohledů (Jelena, Valek a Janko), děj je díky tomu dynamičtější. Bylo to napínavé a velmi čtivé, ke knize jsem se vracela každou volnou chvilku. Hodně mě bavilo číst o Valekově minulosti, u popisů jeho výcviku na vraha jsem si vybavila Miu Corverovou ze série Nikdynoc. Děj se posunul o několik let, Jeleně je 27 let a to mi vyhovovalo víc než v prvním díle, kde ji bylo -náct, ale z Valeka je tím pádem slušný čtyřicátník, to už mi zas tak úplně „nesedí“ :D Vtipy a popichování Janka jsem měla ráda, tady mi už ale občas začínal lézt na nervy s tou jeho neustálou potřebou něco komentovat, být za každou cenu nejlepší a nejvtipnější. Ještě, že to částečně vyvažoval Ari. Vyskytuje se zde poměrně dost vedlejších postav, u některých jsem musela hodně pátrat v hlavě, kdo že to vlastně je...a někdy jsem se stejně ani nedopátrala. Z nových postav dostala trochu prostoru Onora, o Gerikovi toho moc řečeno nebylo, jsem zvědavá na další vývoj vztahů Onora-Gerik, Onora-Janko, Onora-Jelena, a hlavně Valek-Velitel. Owen a Ben Měsíčňákovi, pašerácká stezka, pašování kurare, tajné tunely pod zemí a magické clony...uvidíme, co se z toho ještě vyklube. Tušila jsem, že tento díl bude jen přípravnou půdou pro ten další, který si nenechám ujít a už se na něj těším. Konec určitě navnadil k přečtení dalšího dílu.
Doporučuji, pro mě skvělá fantasy oddechovka. 4,5 *

KnihomoLucy196
27.09.2023 4 z 5

SOUHLAS S Alethea_k !!
Přesně, ½ knížky na prd, nic se neděje.. ale spravil to Valek a ta poslední ¼ knížky
ALE TA POSLEDNÍ VĚTA, TA MĚ DOSTALA
Jako celkově knížka ušla, ale už tomu chyběl drive předchozích dílů a přišlo mi, že autorka vyplýtvala všechny nápady a už se jen plácá s kdejakými slabými padouchy


Alethea_k
06.09.2023 4 z 5

Nejprve jsem přečetla povídku - Studii ledu. Nijak mě neohromila.
Při čtení samotné Studie stínů jsem si nejednou říkala: co to sakra je za postavy? Ty tam byly ve třetím díle? Je tu hodně změn a jde poznat, že se děj odehrává o několik let později... Dále může čtenář dost rychle poznat, že v Česku nevydali jednu celou sérii z tohoto světa... Leccos by se tím potom v této knize vyjasnilo. Ale nevadí, tato série se dá číst tak jako tak, člověk si na mezeru v příběhu nějak zvykne.
První polovina knihy mě ale zklamala. Nedělo se tam nic, co by člověk nevěděl z anotace, spoustu postav jsem si nepamatovala nebo se objevily právě v té nevydané sérii. Zajímavá byla až postava mladé vražedkyně, linka a myšlenkové pochody Velitele a poslední cca 1/3 knihy.
Nejvíce ze všeho mě ale bavila minulost Valeka. Konečně jsme se o něm a Veliteli něco dozvěděli... Na druhou stranu - tyto nečekané flashbacky mohla autorka napsat právě jako povídku. Natahovala takhle akorát celou knížku zbytečně --- ale to teda dělala obecně. Pěkně bych knihu proškrtala, ničemu by to neuškodilo.
Do poslední chvíle jsem zvažovala, jestli se pustit do dalšího dílu, ale poslední věta zaručila, že do něj jdu.

Shrnuto podtrženo - první polovina knihy nestála za nic, spravil to Valek s Velitelem a vylepšila to ještě asi poslední čtvrtina knihy společně s poslední větou.

Duchoslp
07.07.2023 5 z 5

Skvělé čtení. Jelena a Valek jsou moje oblíbené postavy. Knížku jsem přečetla za jeden den. Objevují se nové postavy a zápletky, nic není tak, jak se zdá a rozehrává se velká hra, kde si nemůžete být nikým ani ničím jistí. Už se moc těším na další díl.

Laerry
22.02.2023 5 z 5

Než započne „Studie stínů“, tak ji tu (zcela logicky) předchází povídka „Studie ledu“ jakožo spojovník mezi dvěma trilogiemi, než nastane časový skok, který ale považuji za dost zbytečný. Začíná tím tak „nová série“, která se nijak neliší od faktu, že je to prostě čtvrtý díl – jen tu postavy o něco zestárly a nic moc se nezměnilo.
V knížce mě těšily časté kapitoly Valeka, které byly tou nejlepší částí (zajímavé flashbacky na jeho „učňovská“ léta) a kapitoly Janka, díky nimž jeho postava dostává větší hloubku a seznamuje nás i lépe s Arim a nováčkem Onorou.
Celá záležitost se zablokovanou magií, táhnoucí se po celou dobu knížky, byla pro mne zjevná hned od začátku, ale i tak to bylo zajímavé zakončení, které do dalšího dílu slibuje značnou změnu dynamiky mezi hlavní dvojicí. Škoda jen, že výtisk je brožovaný, ale chápu, že je lepší mít měkkou vazbu nežli žádnou.

jirina4037
18.11.2022 5 z 5

Nevíte někdo kdy by měl být přeložen další díl?
Tuto knihu miluji, a velmi ji doporučuji!️

Etule
17.11.2022 4 z 5

Za mě trošičku zklamání, ale nemůže za to autorka, ale spíš to, že mezi touto knihou a Studiem ohně očividně vyšla ještě nějaká jiná série, kterou zatím u nás nevydali. Upřímně doufám, že vyjde, protože mě zajímá příběh Devlena a Opál a taky ostatních postav, které se příběhem jen mihli v nějakém popisku, ale neznáme jejich příběhy. Takže to chvílemi bylo - sakra, kdo to je, proč má tyhle schopnosti atd.
Ale jinak jsem si čtení opět užila, líbilo se mi vyprávění z více úhlů. Dozvěděli jsme se více z Valekovi minulosti, což tedy opravdu hodně hodně cením. Jsem zvědavá na další díl, protože to jak skončil tenhle bylo opravdu zajímavý. Škoda, že tam nebyla reakce Valeka, ta by mě opravdu velice zajímala. :D

Lostinfantasy
17.10.2022 4 z 5

V téhle navazující sérii na Studii jedu se opět vracíme k Jeleně, Valekovi a ostatním známým postavám. Zároveň se tu objevují i nové postavy, jako třeba Onora, kterou jsem si moc oblíbila a jsem zvědavá, co se o ní dozvíme v pokračování.

Jeleně něco blokuje svou magii a ona se tím pádem se všemi problémy musí vypořádat jako obyčejná dívka bez magie.
Asi polovinu knihy jsem měla podezření, co za ztrátou magie stojí a poslední věta knihy mě v tom docela utvrdila.
Konečně jsem se dozvěděla, jak se z Valeka stal vrah, kdo ho vycvičil a jak se setkal s Velitelem. Tyhle vzpomínky do minulosti mě dost bavily a jsem za ně ráda, protože jsme díky tomu měli zase lepší možnost Valeka poznat.

Autorky styl psaní mi hrozně sedí, takže se mi to četlo skvěle, stejně jako původní série. Podle konce to vypadá, že se z Jeleny a Valeka postupně stanou vedlejší postavy a nahradí je postavy jiné, na což jsem moc zvědavá a těším se.

Pokud vás bavila série Studie jedu, tak si Hledače duší určitě nesmíte nechat ujít.

ydnac
15.10.2022 5 z 5

JELENA PŘIŠLA O SVOU MAGII

Přesněji řečeno NĚCO NEBO NĚKDO JÍ BLOKUJE.
Moc mi chyběla její komunikace s Kiki, ale jinak byl tento díl naprosto skvělý:-)
Jelena se tentokrát musela vypořádat s tím, že je z ní opět obyčejná dívka a není chráněná před kouzelníky a vrahy, kteří by toho rádi využili a že jich je dost…
Jedním z nich je také uprchlý vězeň, který by se rád pomstil.
Valek má starostí také až nad hlavu. Velitel ho pověřil dopadením pašeráků, jejichž síť se hodně rozrostla.
Do hradu a ke krku Velitele se podařilo proniknout nečekanému vetřelci…
Nová vražedkyně (Onora) se mi líbí :-)
Janko a Ari skvěle doplňují hlavní postavy.
V tomhle díle jsem se také dozvěděla více o Valekově minulosti a musím říct, že jsem chvílemi zapomněla, že to není hlavní dějová linka. Bavilo mě, jak lehce střípky minulosti autorka vetkla do příběhu.
No a je to tu zas – dlouhé čekání na další díl, ach jo…
Skvělá série :-)

hana4834
09.08.2022 5 z 5

Naprosto skvělí další příběh přečteno během dvou dní i v práci jsem četla. Těším se na pokračování

Tesset
07.08.2022 5 z 5

Bylo super zase se vrátit za Jelenou a Valekem. Nový příběh, který ale tak trochu souvisel s tím starším. Nové i staré postavy, získala jsem dojem, že nás Jelena s Valekem pomalu začnou opouštět a přesunou se na druhou kolej a jejich místo zaujme někdo jiný.

Fidibus
19.07.2022 5 z 5

(SPOILER) I první díl nové série nezklamal. Autorka ho vypráví z pozice několika osob a kapitoly většinou končí schválně napínavě. Děj je zajímavý - nejdřív je jakoby zvlášť Studie ledu, která představí hrdiny dalšího děje. Tam Jelena po útoku přijde o svou magii a Valek se potýká s nedůvěrou Velitele a pátrá po pašerácích. Vše spolu souvisí a konec otevírá samozřejmě prostor pro další díl. Aspoň dle poslední věty se tam situace obou hrdinů dost změní...
Jinak Jelena si teď nemůže povídat s Kiki, ale ta jí věrně pomáhá.
Čtivé, doporučuji.

Štítky knihy

pro dívky romantika

Autorovy další knížky

Maria V. Snyder
americká, 1973
2020  84%Studie jedu
2021  84%Studie kouzel
2021  75%Studie ohně
2022  88%Studie stínů
2023  86%Studie noci

Kniha Studie stínů je v

Právě čtených2x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce112x
Chystám se číst147x
Chci si koupit41x
dalších seznamech4x